Widok

Nowy przystanek SKM?

Opinie do artykułu: Nowy przystanek SKM?.

Uniwersytet chce mieć "swoją" stację SKM. Czy przystanek Gdańsk-Przymorze zmieni nazwę na Gdańsk Uniwersytet? O tym mają zadecydować gdańscy radni.
Z takim pomysłem wyszli członkowie Senatu UG. Argumentują to pozycją Uniwersytetu Gdańskiego. To największa uczelnia naszego regionu, studiuje tu blisko 33 tys. studentów i pracuje 1600 pracowników naukowych. I dlatego też nazwa stacji SKM, usytuowanej tuż obok campusu, powinna nosić nazwę adekwatną do miejsca. Co sądzą o tym ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

he, he, he,

won, to możesz sobie zrobić ty - tchórzu. Podpisz się najpierw, nie nauczyli? To postaw krzyzik, to chyba umiesz.

baja szmato, won!!! z czym do ludzi suko głupia?!!!

myślisz Mamo, że jakaś jedna znajdzie się? bo ja mam wątpliwości. Wstydzi się bidota podpisać jakimś nickiem, nawet najgłupszym, tylko jakieś g...o Galluxa.

baja
nie proponuj mu takich rzeczy
jeszcze ruszy za mocno i ta jedyna szara komórka poobtłukuje mu się o ścianki czaszki

ggallux,

a ty chyba coś mało kumaty jesteś kolego, bo uczepiłeś się jak rzep tych wypowiedzi Galluxa, które mają swój sens (podobnie w wątku o studentach dorabiających w Riechu). Rusz mózgownicą, to może coś dotrze.

przecież on nie musi nic mówic
wystarczy że jest
;P

Oj Gallux,

rzeczywiście masz dziś branie, nawet ci byka wytknęli (dealer...diler...debil może), a w sumie coś ty takiego powiedział, co zeźliło niektórych? Bo nie zauważyłam.

widziałeś ejdam jakie mam u plebsu&gminu poważanie??
tytułują mnie królem:)
poczekam jak zaczna samodzierżcą:))))))))))))

również pozdrawiam:)
moŻe zgryźliwie ale za to szczerze:))

mama

fantazja go morze ponosi, grunt że w dobrym kierunku :)

gallux - pozdrawiam ;)

ale mam dziś branie:))
prawie każdy dziś mnie pozdrowił:)))))
ja tobie też życze tylko tyle ile ty mi, "kurduplu umysłowy"

Critto

jak na razie to ponosi cię fantazja
tu nic nie ma o rozbudowie czy modernizacji skm
jedynie o zmianie nazwy na nowa pewnego peronu co to nawet nie ma żadnego zjazdu dla wózków, a jedynie dość strome wysokie schody na które dziecięcy wózek jeszcze wnieść się da, ale z inwalidzkim to już znacznie gorzej...

gallux - czy ty czasami czytasz swoje wypociny ?

juz widze te prace i referaty na UG:)

"zmiana nazwy prystanku z "gdańsk-przymorze" na "gdańsk-uniwerek" w świetle najnowszych badań docenta pypcia i mgr fikus z uwzględnieniem onomatopeicznej teorii doktora orzecha i nowatorskiej teorii studenta r******y o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy,

oraz dobroczynny i kojący wpływ nazwy na samopoczucie tubylców."

Autor: gallux

król www.trojmiasto.pl

a w dodatku, prywatyzacja ZKM

należy sprywatyzować ZKM, oraz UWOLNIĆ RYNEK KOMUNIKACYJNY - skandaliczna, tyrańska ustawa (państwowa) o przewozach daje miastom władzę nad trasami nawet autobusów - dobrze, że nie samochodów prywatnych! Tzn. miasto może zadecydować, CZY dany autobus może jeździć daną trasą, czy nie. Więc należy wprowadzić bardzo liberalne trasy, każdy niech jeździ gdzie chce (na tym polega WOLNY RYNEK, że każdy robi co chce, nie krzywdząc innych (np. oszustwem), i albo znajduje konsumentów, albo nie). Swoją drogą, zna ktoś rozkłady jazdy prywatnych linii autobusowych i mikrobusów? Są jakieś fajne strony o tym ?? PLIS, podajcie tutaj !!!

a mi tam generalnie wszystko jedno jesli chodzi o NAZWE

moze byc i Uniwersytet, wsio ryba.
Chodzi o to, aby na zmianach nazw się inwestycje NIE KOŃCZYŁY.

Bo wazniejsza jest rozbudowa linii. Po prywatyzacji, SKM czekają nowe wyzwania. Nikt rozsądny nie powinien twierdzić ze SKM to nieopłacalny interes, sądząc po ogromnej ilości osób, które tym jeżdżą (mimo że wlecze się toto 30 km/h, biorąc pod uwagę czas postojów na przystankach; hehe, mają takie hasło 'z SKM w XXI wiek', chyba im się literki (cyferki rzymskie) pomylili (pisownia specjalna!! i celowa :) nie poprawiac), powinno byc 'z SKM w XIX wiek', bo wtedy pociagi tyle wyciagaly np. na Dzikim Zachodzie ...

no ale nieważne, jest ta kolejka, i dobrze. powinno się ją rozbudować. metro nie jest nam potrzebne, choć przyznam że to dobry środek komunikacji (jechałem świetnym metrem w Budapeszcie; naprawdę genialne). Kolejka powinna być rozbudowywana; tramwaj najlepiej zlikwidować, bo tramwaje to beznajdziejstwo; np. budowa nowych wiaduktów dla nich jest tylko trochę tańsza niż wiaduktów dla kolei, a nośność znacznie mniejsza (po kolejowych mogą jeździć nawet ciężkie towarowe). Możnaby pociągnąć nowe trasy SKM również na obecnych trasach torowisk tramwajowych - kto za ??

Poprawić linię Gdańsk Główny-Gdańsk Brzeźno. Już nawet przystanek "Nowy Port" zlikwidowali - niech ich cholera. A przecież to jest linia NAD MORZE - pół kilometra 'w lewo' i jesteśmy w parku, przez park następne pół - i nad morzem ... Świeci pustkami, a tymczasem w sezonie mogłaby dowozić na GDAŃSKIE plaże tysiące turystów ...

Nie mówiąc o budowie mostu przez Wisłę (mam na myśli: przez port, z Nowego Portu na Westerplatte), albo tunelu pod jej dnem; wtedy kolejka mogłaby docierać na Wyspę Sobieszewską (wiem, wiem, most pontonowy; co to jednak, przystanek mógłby być PRZED wyspą, tuż koło mostu; zresztą, ten śmieszny mostek z pływaków i drewna należałoby zastąpić prawdziwym zwodzonym, ale to już większa sprawa.

SKM - tak. Prywatyzacja SKM - TAK. Rozbudowa kolejki SKM - TAK !! Trzeba uruchomić lobbing w tej sprawie, u władz lokalnych.

Pozdrawiam!!
Krzysiek (Critto)

o pardąsik

nie ma żadnego błędu, więc to na pewno nie mama

mama

zapomniałas się podpisać?

tatko to ci d... pasem zerżnie małolat, jak zobaczy ile mu na modemie natłukłeś rachunku:))

nie wytykaj języka bo ci mama nasika

proponują
literówka :P
do góry