Widok

O. Jędrzejczak - Wasze zdanie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
...bo ja już głupieję...

Wszędzie czytam i słyszę, że wyrok będzie łagodny, że to nasza wspaniała sportsmenka, że radzi sobie z tragedią, że .... Robią z niej boga.

Ja szanuję ją jako sportowca, naprawdę osiągnęła wiele. I wiem, że ona prosiła gdzieś, żeby oceniać ja publicznie jako wlaśnie pływaczkę. Nie prywatnie.

Ale ona jest człowiekem, który świadomie zwiększył prędkość, żeby w swoim luxusowym autku szybciej dojechać do celu.
Ja przez takich wariatów boję się siadać czasem za kierownicę, bo mam świadomośc, że z za zakrętu czy z za górki wyjedzie mi samochód wyprzedzający kogoś bezmyślnie. I ja co wtedy mam zrobić? Zabić mnie i pasażerów na drzewie skręcając w rów czy zderzyć się z nim czołowo? Zginął jej brat. Ona nieumyślnie - fakt - ale się do tego przyczyniła. Dlaczego w takim świetle gazety na to nie patrzą? Dlaczego piętnuje się ludzi za wsiadanie za kółko po alkoholu, nadmierną prędkość... A w jej przypadku mało kto widzi jej wielką winę? Nie musiała wyprzedzać tych tirów. Nie zbawiłoby jej to...

A może ja się mylę? Może jestem nieczuła na krzywdę innych, skoro chcę kary dla osoby, która straciła w spowodowanym przez siebie wypadku?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
brata straciła - zgubiłam słowo.

masz całkowitą rację... a boginię będą z niej robić i wybielą ją jak nic, bo niestety cierpimy na ostry deficyt medalowy i nie stać nas aby odstawić takiego konia do boksu...

image
Też Cię popieram. Gdyby przytrafiło się to osobie niemedialnej, na pewno by siedziała za kratkami :/ Moim zdaniem robią z niej wielkie halo :/ a sport, to tylko jej zawód, nic poza tym, z tego się utrzymuje.

Pewnie, że się chwali mieć takiego sportowca, ale to tylko tyle.

image

image

zgodze się!każda inna osoba nie publiczna dodam, za taki czyn zostałaby potępiona, nazwana mordercą, zaszczuta, itd, tutaj wina jest tak samo ogromna, jak w przypadku każdego innego śmiertelnika, ale w przypadku Otylii mówi się tylko o jej wielkiej sile, dzieki której pokonała już prawie swój ból po stracie brata. Jak się okazało, że doszło do tego wypadku, każde media próbowały w sposób bardzo dyplomatyczny przekazać tę informację, o każdym innym wypadku mówi się: kierowca jadąc z nadmierną prędkością zabił ....
zgadzam sie Beatko z toba

A ja myślę, że żyć z czymś takim to chyba najwyższa możliwa kara:-(( To musi być koszmar...:-(
Komu pomoże to, że będzie za kratkami? Niech lepiej pozwolą jej trenować...

image

i tak zobaczcie po jakim czasie ma sprawę normalny człowiek już dawno by odsiadywał
poza tym nikt by sie nad nim nie rozczulał tylko jeszcze ganił i tyle

image

staram się to jakoś zrozumieć - podjęła jedną błędną decyzję, kilka sekund : "jadę!"
no i pojechała..brat nie żyje...to sama w sobie jest kara, ale najważniejsze jest co innego : jest coś takiego jak prawo i powinniśmy być wszyscy równo traktowania - i bez znaczenia czy ktoś jest sportowcem czy politykiem..niestety to tylko teoria....

image
image
Macie rację, ze jest to strasznie rozdmuchane. Zarówno pod tym względem jaką osobe dotyczy jak i pod względem kary. Założę się, ze nie pójdzie siedzieć. Tak jak i nie poszło by wiele osób niemedialnych. Według mnie dostanie w zawiasach i tyle. Ale uważam, że to wystarczy. Strata kogoś bliskiego i świadomość, że się do tego przyczyniło jest najgorszą karą...Sama znam osobę, która spowodowała wypadek, w którym zginęła matka tej osoby.

image

Nie widzę zadnego sensu w skazywaniu na karę więzienia kogoś, kto zabił w wypadku swojego ukochanego brata.
Każda kara wymierzana przez sąd powinna być nie tylko zgodna z kodeksem, ale też spełniać podstawowe funkcje -karną, społeczną i prewencyjną.

Każdy już mógł się napatrzeć na płaczącą Otylię, napluć na nią w necie. Do dzieciaków z nowym prawkiem może dotarło, jak kończy się szybka jazda w wykonaniu nowicjusza.

Otylia już nigdy nie pojedzie brawurowo.

Największą karę już poniosła.

Powinna teraz wziąć udział w filmie szkoleniowym, pokazywanym w każdej szkole.

Otylia jest w pewien sposób wyjątkowa. Jej sukcesy były radoscią wszystkich Polaków. To MY wygrywaliśmy. Szkoda, że sukces ma tak wielu ojców, a w obliczu tragedii Otylia została sama.

Niech pierwszy w nią rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie postąpił głupio siedząc za kierownicą... Albo ten, kto nigdy nie przekroczył ostro prędkości przy wyprzedzaniu.
Ona poniosła już najgorszą z możliwych kar, myślę że wolałaby przesiedziec w więzeniu i 10 lat byleby jej brat wócił do świata żywych,
ona będzie żyła z tym piętnem aż do śmierci i ja sobie nawet nie wyobrażam co to musi byc za ból...
Zgadzam się z Agathą, że kara powinna spełniać swoje podstawowe cele. Dlatego jednak moim zdaniem Otylia powinna bezwzględnie ponieść karę. Celem kary jest nie tylko oddziaływanie wychowawcze na samego sprawcę, ale również zapobiegawcze oddziaływanie na społeczeństwo. Kara ma utwierdzać społeczeństwo w przekonaniu, że prawo karne jest egzekwowane, a sprawcy przestępstwa są sprawiedliwie karani. To pojęcie z kolei wiąże się ściśle z zasadą równości wobec prawa. To wszystko (sprawiedliwość kary, jej niezawodność i szybkość zastosowania) wpływa na skuteczność kary. Otylia za swój wybryk zapłaciła najwyższą cenę - straciła ukochanego brata. To niewątpliwie bardzo przykre, ale takich wypadków jest mnóstwo, a sprawcy wypadków ponoszą karę. Otylia nie może być wyjątkiem. Według takiego rozumowania możnaby nie wymierzać kary pijanym matkom dzieci, które pozostawione bez opieki wypadają przez okno - one też ponoszą najwyższą cenę za swoje zachowanie. Konsekwencje niewątpliwie poniesie też Otylia. Naprawdę strasznie współczuję Otylii. Spotkała ją ogromna tragedia. Jest jej na pewno tym ciężej, że jest osobą publiczną i jest narażona na ludzkie chamstwo i obelgi. Ja nie chę jej oceniać i doceniam jej sukcesy sportowe. Na pewno będę jej nadal gorąco kibicować. Nie chcę się też wypowiadać o wymiarze kary. O tym zadecyduje sąd. Zresztą pamiętajmy, że nie tylko kara pozbawienia wolności realizuje zamierzone cele. Czasami skuteczniejsze są kary wychowawcze (resocjalizacyjne), króre pozytywnie wpływają na sprawcę i mam cichą nadzieję, że właśnie taką karę sąd wymierzy Otylii.

[url=http://www.weddingcountdown.com]
image
[/url]
I tutaj się, Nicponiu, nie zgadzamy. Uważam, że i w przypadku Otylii, i w przypadku jakiejkolwiek innej osoby, która sama byłaby sprawcą największej tragedii w swoim życiu, kara więzienia nie miałaby funkcji resocjalizacyjnej, co więcej, najprawdopodobniej zabrałaby taką osobę na dobre z normalnego społeczeństwa...
niby racja...ale jakaś kara musi w końcu być...złamała prawo przekraczając prędkość i powodując groźny wypadek jakby nie patrzec...

image
image
Uważam, że powinni jej zasądzić wiele godzin prac społecznych. Pomogłoby to społeczeństwu i Otylii.
no i dobrze...ale niech taka sama kara będzie dla innych ludzi którzy popełnili taki sam czyn a nie są osobami publicznymi

image
image
Powinno tak być. Co chwila słychać o bezsensownym skazywaniu na karę więzienia nie kryminalistów, ale ludzi, którzy popełnili wielki błąd.

Często kara więzienia staje się dokładnym przeciwieństwem resocjalizacji.
a w więzieniu maja teraz lepiej niż bezrobotni...ogladałam ostatnio w wiadomosciach że TV Wiezienna powstała ;)))

image
image
Te wspaniałe warunki w więzieniach, to tylko slogan. W czasie studiów byłam w kilku takich placówkach, widziałam trochę filmów, mam znajomych pracujących w więzieniach... To tak samo urocze miejsca jak szpitale psychiatryczne, noclegownie i schroniska dla bezdomnych.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

do góry