Widok

O naturze Boga

Tak, syndrom poslannictwa jest jednostka chorobowa, ale nie wymaga leczenia, bo jest spolecznie nieszkodliwy. Zatem bede sobie uzewnetrznial tutaj swoja chorobe. W sasiednim watku zostalem jednoczesnie wyrzucony, jak i wywolany do tablicy, bym wyjasnil, jaki jest moj Bog. Beda wiec tu manifesty religijne. Poniewaz podrozuje i uzywam telefonu, to 2 sprawy organizacyjne: nie bedzie polskich liter, a manifesty beda zwiezle.
Manifest 1. Bog ma poczucie humoru. Nie jest ono rubaszne jak brodaty mlynarz z Bawarii, ale takie jak caly Bog. Czyli subtelne i inteligentne. I z ta subtelnoscia, inteligencja i delikatnoscia Bog realizuje swoj plan zbawienia. Odrzucony odchodzi, a zawolany biegnie do nas nawet po wodzie. Tak, jak dobiegl do przerazonych apostolow na lodzi. Czasem poczucie humoru Boga objawia sie stworzeniem tak dziwacznych zeierzat jak gibon czy leniwiec. A czasem... Taka sytuacja:
Gdy sw. Teresa z Lisieux rozpaczala i przrpraszala Boga, ze znowu zasnela na modlitwie, przyszedl do niej Jezus. Przyszedl i powiedzial: nie przejmuj sie. Ja bardzo lubie jak zasypiasz. Bo to jedyny moment, kiedy przestajesz gadac i pouczac mnie, co mam robic.
Z Panem Bogiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ale cudny post.
A mój Bóg po prostu jest.
Zawsze ze mną.
Gdybym Go nie miała kiedys tam koło siebie, to nie poradziłabym sobie.I tyle.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Heja Kruku ;)

Kiedy Cię o TO pytam Boże, odwracasz głowę, kryjesz łzy.
Wiem, nic już nie pomoże. Spokojnie czekam, tak jak Ty.

Idziemy razem tym Pustkowiem i całym dniem, i całą nocą.
Patrzysz mi w oczy a ja Tobie. Kłamiemy, że jest walczyć o co.

by randall (24 lata temu)

Ps
Religia to nie moja bajka ale jestem ciekawa "Twego" Boga :)
A ja poczytam.
Mogę @raven?

Mam kogoś kto pięknie i mądrze mówi o Bogu.
Przede wszystkim wie o czy mówi.
Bóg jest jeden.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej. Czy to o niespelnionej milosci? Nie jestem mocny w interpretacji wierszy. Ale jesli jest ktos uwiklany w nieodwzajemniona i beznadziejna relacje, to moze jakas rada sie znajdzie. Musialbym pomyslec chwile
To z czasów kiedy wybierałam się do zakonu ;)
Twój nick przeniósł mnie w czasie
.... To były czasy ha ha
Ps
Wszystko mam w życiu odwzajemnione i spełnione ale Dziękuję za przypomnienie, że inni jeszcze w drodze.
Cz-ch, claro que si! Syndrom poslannictwa domaga sie publicznosci. Bog jest jeden i kazdego czlowieka kocha tak, jakby ten czlowiek tez byl jeden. To jest ta dziwna i niepojeta tajemnica, za kazdy moze sie poczuc najukochanszym dzieckiem Boga. U mnie to niestety kwestia wiary, bo jeszcze nie udalo mi sie tak poczuc. Diabel odnosi zwyciestwo wtedy, kiedy udaje mu sie wmowic czlowiekowi, ze Bog juz tak sie obrazil, ze nie ma juz powrotu i nadziei.
"Bog ma poczucie humoru".

Mysle, ze wieksze masz Ty, gdzie byl Twoj Bog w buchenwaldzie, majdanku, Auschwitz, Sobiborze czy Chelmnie, ze nie wspominam o Kolymie czy Wyspach Solowieckich. Co.????

Wzial sobie L4, czy mial pauze na cappuccino?
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Palil sie w piecu krematoryjnym razem z nimi, umieral od strzalu w potylice razem z nimi. A przede wszystkim wisial skatowany na krzyzu. Z milosci do tych, co palili i strzelali
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bog byl w ludziach ktorzy tam umierali.
A moze w ludziach ktorzy dzielili sie ostatnim okruchem chleba.
Umieral z kazdtym
sorry raven
powtorzylam cie
Z caly szacunkiem, ale tego wiedziec nie mozesz, gdyz Cie tam nie bylo zwyczajnie. Co innego mowia ocalali. Zreszta... Ateisci nie jarali sie w jednym piecu z Bogiem.

Charles Bukowski.
"Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy choćby i umarł żyć będzie. Każdy kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki"
J11, 25-26
Powtorzylas sie bo macie wypalone na mozgu gotowe odpowiedzi wryte przez instutucje KK. Nie umiecie poslugiwac sie zdolnoscia do samodzielnego myslenia i wyciagania z tego wnioskow. Piekna bajeczka, dla glupiutkich dzieci. Spodziewalem sie czegos wiecej, jakies tworczej analizy, ale po Co. Ona jak mozna sie nakarmic byle papka byle klechy.

Charles Bukowski.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
tak tak, terrorysci od bomb maja podobne cytaty tylko, ze w Koranie i ksiegach pochodnych.

Charles Bukowski.
The raven (czy The ravioli)

Spraw, abym z powrotem uwierzyła.
Naklnęłam się siarczyście rozplątując lampki choinkowe
i nie Jezus akurat był mi wtedy w głowie..
Aby klimat był blisko Boga proponuję wysłuchać

https://www.youtube.com/watch?v=arJoeXxuFhg

Alleluja i do przodu- jak mawiają w Lidlu podczas walki o..karpia
Ja się na religii nie za mocno znam ale Ewangelia Jana to chyba została napisana tak jakoś pod koniec I wieku po Chrystusie. Skoro ludzkość istnieje jakieś 190 tys lat to znaczy, że niedawno. Nie mam pewności czy Jan przekazuje własne konstatacje, czy Boże.
Przystąpili do Niego uczniowie i zapytali: Dlaczego w przypowieściach mówisz do nich? On im odpowiedział: Wam dano poznać tajemnice królestwa niebieskiego, im zaś nie dano. Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. Dlatego mówię do nich w przypowieściach, że otwartymi oczami nie widzą i otwartymi uszami nie słyszą ani nie rozumieją. Tak spełnia się na nich przepowiednia Izajasza: Słuchać będziecie, a nie zrozumiecie, patrzeć będziecie, a nie zobaczycie. Bo stwardniało serce tego ludu, ich uszy stępiały i oczy swe zamknęli, żeby oczami nie widzieli ani uszami nie słyszeli, ani swym sercem nie rozumieli: i nie nawrócili się, abym ich uzdrowił. Lecz szczęśliwe oczy wasze, że widzą, i uszy wasze, że słyszą. Bo zaprawdę, powiadam wam: Wielu proroków i sprawiedliwych pragnęło ujrzeć to, na co wy patrzycie, a nie ujrzeli; i usłyszeć to, co wy słyszycie, a nie usłyszeli. (Mt 13:10-17)

Mów Panie, sługa Twój słucha
Zaraz moja stacja. Musze odleciec w noc. Jedni ocaleni wiare stracili, inni wzmocnili. Pan Gajowniczek uratowany przez Maksymiliana Kolbe dozyl poznej starosci. Sprobujcie znalezc relacje wieznia, ktory widzial jak Kolbe szedl na smierc. Jak robil drobme kroki, bo drewniaki mialy tendencje do spadania. I jak ss-man zbaranial i zwrocil sie do niego per "pan". Czemu pan chce to zrobic-zapytal.
A jak juz chcecie jazde po bandzie, to sprobujcie przez google znalezc historie okularow o. Kolbe. Nie wiem co wpisac, trudno z telefonu to poukladac w sensowna wypowiedz. Moze sie uda jak wpiszecie: mateo kolbe okulary egzorcyzm.
Ale to juz dla ludzi o wiekszym wtajemniczeniu. Watpiacy moga tylko sie zrazic i pomyslec: no wariat, jakis bajek sie naczytal i propaguje ten zabobon
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
O Kolbe przeczytalem wszystko co kiedykolwiek zlapalem w dlon, jego postawa niczego mi nie wyjasnia, gdzie byl Bog w Treblince.

Charles Bukowski.

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (418 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Detektyw - wywiad gospodarczy (4 odpowiedzi)

Szukam pomocy detektywa, który będzie w stanie dla mnie wykonać wywiad gospodarczy pod kątem...

Kawa czy Herbata - rano (239 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

do góry