Widok

OGÓRKI-PRZEPISY

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Poszukuje przepisów na ogórki,kiszone ,konserwowe,pikle,salatki szwedzkie itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I jeszcze jedno pytanie: Czy jak w misce zaleję te ogórki olejem, to potem moge przełozyć je do słoików i dopiero do nich wlać ten ocet z cukrem? Ile go wlać? Poprostu podzeilć między te słoiki z ogórkami - bo one pewnie jeszcze puszczą sok? Czy potem wystarczy postawic je dnem do góry czy jeszcze zagotować?
a ile muszą stac takie zalane ta zaprawa zeby byly zdatne do jedzenia?
Mam 8kg ogórków w domu i zastanawiam się co z nich zrobić? Myslałam o polecanych przez was krokodylkach tylko zastanawiam się tak właśćiwie jak one smakują? Jak korniszony, kiszone, małosone...?
i ja zostałam fanką krokodylków :-)
taaaak - pyszne są :]
zrobiłam ogórki krokodylki;) miam
ja rez zrobie one są super :)polecam przepis
Paulyn - na oko to chłop zmarł w szpitalu ;) ;P

pokrojone i posolone ogórki puszczą sok - do wylania :) jak wlejesz taką ilość oleju jak w przepisie, a później ocet z cukrem itp. - to one znowu puszczą sok :) zrobią się dużo mniejsze i jakby zwiędłe ;) i wcale nie jest za mało oleju i octu - tylko trzymaj się przepisu :) robiłam kilka razy - porcjami po 1,5kg (bo tak mi wygodniej na działce - akurat w misce mam te 1,5kg zasolonych ogórasów) - i zawsze wychodziły super :) Teściowa też robiła :)

i tak jak pisałam wyżej:

moja Mama wprowadziła innowację ;) z odstanych krokodylków (już w tej octowo-słodkiej zalewie) zlewa zalewę, ogórki wkłada do słoików i zalewa gorącą zalewą :P zakręca i stawia do góry dnem :P

na działce było nam wygodniej robić porcjami po 1,5kg :) z pierwszej porcji zostało sporo tej zalewy - więc Mama tylko dolała oleju, octu, dodała cukru, curry i czosnku i wykorzystała do drugiej porcji :)

także płynu nie będzie za mało ;)
super sa ogórki rosyjskie ja robię je od lat
kisisz ogórki jak na małosolne tylko że w słoikach po 3 dniach wode zlewasz i i gotujesz i ta gorącą wodą zalewasz ogórki
zakręcasz i do piwniczki ,przerywa sie wtedy cykl kiszenia w zimie masz ogóry jak małosolne pozdrawiam
No dobra, zrobiłam, ale coś pewnie sknociłam... Zrobiłam tylko 'trochę' co miałam ogórków w domu, tak na spróbowanie. Wyszedł mi jeden litrowy słoik. Oleju dałam 8 łyżek, cukru wsypałam 'na oko', a octu niecałe 2 szklanki... Zostało mi ledwo, ledwo tej zalewy, więc jak ona ma pokryć 3 kg ogórków? Znając życie coś źle zrobiłam, ahh...
uwielbiam krokodylki z gorącymi parówkami na śniadanie ;P
uhhh
Moje za kilka godzin do octu z cukrem idą :)
stwierdziłam, że muszę mieć krokodylki teraz na działce ;) jak mi się nie chce robić surówek na obiad albo do grilla - żeby coś było ;)

moja Mama nie pamiętała z jakiej ilości ogórków robiłyśmy(po połowie przepisu) i kupiła 2 kg :) więc 0,5kg będzie na małosolne :)

już się nie mogę doczekać krokodylków :) zasolę je na noc :) a rano dalej będę robić :)
wodę się zlewa a olejem z octem i cukrem zalewasz w misce
olejem zalewamy ogórki już w słoikach czy w misce?

jakaś jestem niekumata :(
na 3 kg ogórków tylko 10łyżek oleju i 1,5 szklanki octu?
a co z tą słoną wodą z ogórków? też jej używamy, czy nie?
Uhhahahaha Agula :):)

Ja chyba polecę też po ogórasy bo na urodzinkowa impressskę zrobilam z 5 kg tylko małosolne- do smalczyku jak znalazł :)

Chyba zrobię tez tych krokodylków. Do jutra do wieczora powinny być oki :)
Ja się szykuję na krokodylki, bo narazie zrobiłam wielki słój małosolnych...
Marzy mi się wielka piwnica, a w niej pełno regałów ze słoikami, a w słoikach OGÓRKI :D

Moja prabacia robi też pycha ogóreczki, ale takie malutkie, niby korniszony, a w smaku... Hm.. sama nie wiem jak to opisać... Muszę mamy zapytać o przepis to też wrzucę.
dzisiaj robię krokodylki :))))))

podbijam - bo może ktoś jeszcze nie zna tego przepisu ;)
eee... wrześniowych... jeszcze wrzesniowych...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry