Widok

OGÓRKI-PRZEPISY

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Poszukuje przepisów na ogórki,kiszone ,konserwowe,pikle,salatki szwedzkie itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas w dalszym ciągu, po tylu latach krokodylki się nie znudziły ;) Syn do nich dorósł :D teraz sam prosi żebym zrobiła krokodylki :D

Poza tym stałym ogórkowym rarytasem są u nas ogórki kanapkowe z kurkumą. Rewelacja.

Przez te naście lat wypróbowałam różne przepisy i właściwie zostałam przy tych dwóch. Chociaż bardzo fajne były też ogórki po żydowsku, z cebulką - takie bardziej pieprzne.

Dzisiaj wyskoczył mi przepis na ogórki w zalewie keczupowej. I zastanawiam się czy nie spróbować. Znacie takie ogórki? Dobre są? Robicie w wersji keczup czy keczup i koncentrat pomidorowy?

Ja przyrządzam wiele rodzajów :) A że w tym roku sporo mi ogórków obrodziło w ogrodzie, mam już wiele słoików w swojej spiżarni. Robiłam:
ogórki kiszone tradycyjne
pikle
krokodylki z chili (mąż uwielbia)
no i sałatki z krojonymi ogorkami i cebulką
https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-na-zime/

Dużo świetnych przepisów na ogórki na zimę jest na tej stronie na tym blogu. Od siebie polecam szczególnie tę sałatkę:
image

Przeglądaj - https://www.fotoprzepis.pl/ Można znaleźć przepisy na naprawdę fajne rzeczy, które robią różnicę.
A ogólnie warto działać zgodnie z jakimś konkretnym przepisem, bo tylko wtedy uzyskasz ten sam smak.
Na czuja to wcale tak dobrze nie wychodzi.

A robicie bardziej kiszone czy konserwowe?
Dzisiaj kupiłam 3 kg ogórków i robię krokodylki :D Zapakuję w dwa duże słoje - do jedzenia "na już" - jeden w domu, drugi na działkę :D
Podbijam przy okazji ;) bo może ktoś jeszcze nie zna tego super przepisu :D
Zaraz zalewam krokodylki, a ktoś ma jakiś nowy przepis?
Hejka :) czy już ktos robił w tym roku nasz słynne ogórki :) ja tak
dzięki Aga za podpowiedz..

nooo na prawdę dobre :)
Gdzieś tam wyżej pisałam:

MamaMarty i moja Mama najpierw zostawiają krokodylki w zalewie na minimum 10-12 godzin(w misce), później przekładają do słoików :)

MamaMarty zalewa zimną zalewą, zakręca i gotuje słoiki przez 10 minut.

moja Mama zalewę doprowadza do wrzenia i zalewa ogórki, zakręca słoiki i stawia je do góry dnem :]

a jeść zaczynam po ok dobie w zalewie olejowo-cukrowo-octowej ;)
Oliwkowa-ogórki na sito, żeby zlać ten mega słony sok ogórkowy ;)

Później ogórki do miski, olej, czosnek, zalewa :) jeśli na szybkie jedzenie - możesz to zrobić w jakimś zamykanym wiaderku albo słoju.

Jak robiłyśmy na zimę, to zostawiałyśmy w zalewie na kilka godzin, później ogórki do słoików, zalewę zagotować, zalać ogórki, zamknąć słoiki, odstawić do góry dnem.

:))) http://forum.trojmiasto.pl/DO-MAMY-MARTY-t178997,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Ogorki-krokodylki-mam-pytanie-t245881,1,160.html
agusia..podbiła i dziś pierwszy raz robimy krokodylki :p zobaczymy co z tego wyjdzie ;))

Aga a czy jak już są one w sicie/durszlaku to wlaewa się ten olej i czy wylewa się go, czy sito nad michą trzymać??
Sezon ogórkowy ;) więc podbijam ;)
Czas na krokodylki :) pycha jutro robie :)
jadłam u znajomej krokodylki,przepyszne były.Az mi slinka leci jak pomysle o nich,dzis chodziły za mna cały dzień,jutro bede miala ogoreczki i robie krokodylki :) :)
Ja zazwyczaj wstawiam zakręcone słoiki do garnka wyłożonego ściereczką (tak, żeby się nie dotykały), zalewam do 3/4 wysokości słoika. Od momentu zagotowania wody zostawiam na kilka minut, później wyciągam i odwracam do góry dnem do ostygnięcia.. trzymają, nie psują się. Ponoć można też pasteryzować w piekarniku, nie próbowałam. Jesli nie pasteryzuję, to zalewam zawartość słoika gorącą zalewą i stawiam do góry dnem aby się "zassało" ;)
ja nie wiem właśnie ...
Bo słyszałam dwie szkoły.
Jedna mówi, że zagotowujesz kilka minut i wystawiasz normalnie z garnka ...
Druga, że zalewasz gorącą zalewą i do góry dnem stawiasz ... bez gotowania słoików ..

Więc może ktoś mądrzejszy się wypowie jak to jest, sama chętnie się nauczę :)

Co do gotowania, to ja jestem ułomek kulinarny, ale np. w przepisie na pikle mam 3 minuty gotowania, w krokodylkach 10-15, mama konserwowe też 15 gotowała :D.
Więc pewnie, co człowiek, to przepis :D
imageimage
image
moj teść tez wsadza kiszone w takie butle...

no dobra czyli zagotowuje zakrecone słoiki i odwracam zakretka do góry, ale długo je tak gotować??? aha i czy mają być wypełnione na maxa??
image
zagotować i do góry dnem postawić na jakiś czas :) wtedy nie powinny się zepsuć!

Ja zrobiłam chyba z 6 słoiczków krokodylków, chociaż jak mówię, jakoś mi nie podeszły. Zalewa jest super, ale te ogórki dla mnie nie bardzo :D

Mam 12 słoików pikli najlepszych na świecie z przepisu teściowej :D. Ale chcę jeszcze zrobić bo są tak dobre, że potrafię usiąść przed kompem i wpieprzyć słoik :)

Aaa i kiszone wsadziłam w 5 litrowe butelki :D
imageimage
image
ja też bym chciała zrobić ze dwa słoje na zime, ale kurcze po pierwsze nie mam słoja a po drugie nie za bardzo wiem jak sie robi takie weki:/ nie wystarczy chyba wlac do słoja i zakrecić? bo sie zepsuja co?
image
tak :) też wyglądają jak skręcone flaczki ;) są wiotkie ale chrupiące :]

dzisiaj nastawiam moje 3kg na zimę :]

a Mama robi swoją sałatkę na zimę :]

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Pytanie o wynajem (32 odpowiedzi)

Mam pytanie jesli wynajmuje mieszkanie rodzinie a umowę najmu podpisze tylko 1 osoba. To gdzie...

CET na Kowalach - proszę o opinie (109 odpowiedzi)

Czy któreś dziecko chodzi do tego przedszkola albo do szkoły? jakie są Wasze opinie o tej placówce?

Wyprawka dla dzidziusia, kiedy zacząć kupować? (38 odpowiedzi)

Hej, kiedy zacząć kupować wyprawkę dla dzidziusia tak (na raty)? I co kupować najpierw a co w...

do góry