Widok

Obrączki z bajerami

Wesele Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, zależy mi na wypowiedziach tych z Was, które kupiły już obrączki: dwukolorowe, matowe, z wzorkami lub kamieniem i noszą je już jakiś czas. Ciekawi mnie jakie są Wasze doświadczenia i opinie. Czy faktycznie wszystko szybko się ściera, jest problem z powiększeniem/pomniejszeniem (czy była taka konieczność?) lub kamyk wypada, traci blask z czasem.

Strasznie podobają nam się obrączki z "bajerami", ale rozum podpowiada, że nie będzie to zbytnio praktyczne, a serce - by zaszaleć i sprawić sobie wymarzone obrączki na tą specjalną okazję...

Co o tym myślicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podlaczam sie pod pytanie bo mam dokladnie te same watpliwosci.

ja tez sie podlaczam :)
image
Byłiśmy w sobotę zamawiać obrączki i też chcieliśmy takie z bajerami, ale po rozmowie z złotnikiem stwierdzieliśmy, że chyba zdecydujemy się na bardziej klasyczne. Podpowiedział nam, które będą się szybko ścierać, a które będą trwalsze.
W końcu wybraliśmy łączone, część jest z matowago białego złota część z błyszczącego.
Podczas gdy wybiraliśmy obrączki przyszły 2 pary do regeneracji swoich obrączek, a mieli je zaledwie po parę tygodni (tylko, że pomomo ostrzeżeń złotnika zdecydowali się na takie bajerancki) i oczywiście podpowiadali nam żebyśmy wzieli jak najbardziej klasyczne, bo oni teraz żałują, że wybrali takie a nie inne.
image
image
ja nauczona własnym doświadczeniem mogę się wypowiedzieć na temat obrączek z żółtego złota z elementami matowymi. Scierają się i za czasem obrączka cała się błyszczy. Oczywiście można biegać co pół roku do jubilera żeby je poprawił ale chyba nie o to chodzi. Teraz moja obrączka poprostu ma rowek w środku i cała jest błyszcząca. A cały urok w tym,że rowek błyszczaj a boli się wyróżniały bo były fajnie zmatowione.
Taki model wybraliśmy:
kiedyś wyglądały tak, teraz niestety całe są błyszczące i po tym macie z boku ani śladu

image
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
ja mam obraczki z brylancikami i wygladaja po roku jak nowe, juz nawet ja pomniejszałam, jedyny taki munus ze ma taki rowek i wchodzi jedzenie jak np robie pierozki, iwec musze pamietac zeby ja sciagac przed wejsciem do kuchni ;-). Kupowalimsy www.jubilermj.pl
Umchi, pocieszyłaś mnie strasznie, bo właśnie z brylancikami mi się maaaarzy:)
my mamy dwukolorowe, z białego złota, płaskie, matowione, z taką "żyłką" cieniutką w środku z żółtego złota. jubiler mówił, że o 1-2 rozmiary da się przerobić w razie potrzeby. mat niestety starł się prawie całkiem, ale dzięki temu, że są płaskie a nie zaokrąglone, nie błyszczą się zbyt mocno. i są nadal śliczne :)
no to ja tez kilka slow...poczatkowo koniecznie chcialam obraczki dwukolorowe, mialam juz nawet model wybrany :) ale po wizycie w aparcie, gdzie rozmawialismy z bardzo milą panią, zmienilam zdanie !!
Pamietajcie, ze przed zamowieniem jakichkolwiek obraczek trzeba koniecznie sprawdzic, czy jest mozliwosc powiekszenia lub zmniejszenia, gdyz tylko niektore modele daja taka mozliwosc. a potem ciazka, paluszki ciutek spuchna... :) a i pamietajcie rowniez ze obraczka to symbol wiec musi chociaz ciutek obraczke przypominac :)
image
mojemu bratu złotnik odradził te z bajerami właśnie ze względu na to że się szybko niszczą i ścierają i wybrał klasyczną,

ja też mam klasyczna i jestem z niej zadowolona :)
Mam matowane - kolor szampan, wiec z dodatkiem białego z cyrkoniami
Tak szybko sie nie zcierają, oczywiscie trochę, ale nawet po kilku latach nie są jeszcze błyszczące
Błyszczą sie tylko ściete brzegi, ale taki efekt był zamierzony :)
image

pytałam ostatnio o zmatowienie pierścionka - koszt ok. 30zł
nie wiem niestety jaką metodą to robią, bo jest ich kilka

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
kupowaliśmy obrączki matowe :)

image

teraz są już błyszczące :)

moją (z 3 cyrkoniami) można powiększyć o 1-2 rozmiary - pytałam na początku ciąży, kiedy to zaczęły puchnąć mi palce ;)

jednak ten 1-2 rozmiary to tyle co nic ;) dlatego teraz noszę srebrny odpowiednik mojej ślubnej obrączki - zrobiony przez Szwagra :)
(srebrną obrączkę na czas ciąży zamiast zmiany rozmiaru doradził mi Pan Suchowier u którego kupowaliśmy obrączki)
Dobry pomysł z tą obrączką zastępczą.

Ktoś jeszcze ma inne doświadczenia?
ja mam obrączki z takim jakby wzorkiem w środku i są tam dwa "kolory" złota, wszystko jest z nimi ok, ale jedna wada to że piasek i inne drobinki włażą w te "dziurki" i co jakiś czas muszę to czyścić, ale pozatym nic się z nimi nie dzieje, a nosimy już 3 lata :)

image
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Karolinko, a gdzie kupowaliście obrączki??

Czyli jest trochę głosów za, trochę przeciw, ale ogólnie szalka przechyla się za bajerami;)
http://obraczki-slubne.pl/index.php?d1=133&d2=137&d3=-1&d4=0&id=700&p=0&x=0&p1=0&p2=0&session=YLVSJiLG&k=0&dd=5&pp=1

to nasze
image
Bardzo ładne.

Nam się podobają te:

image
GRUBE ALE ORGINALNE JA NP NIE GUSTUJE W BIALYM ZLOCIE ALE LADNE OCZKA MAJA
Podoba mi się w nich, że są takie masywne, szerokie, grube, a zarazem te oczka dodają delikatności.
Nie znosimy żółtego złota, więc u nas tylko białe.
Mat zawsze będzie się ścierał. My np. zamawialiśmy u Kruka i odnawianie matu jest w cenie, jako dożywotnia opieka nad obrączkami. Chociaż wiadomo, że nie będę co chwilę biegać, żeby mi odnowili. :)
ano będzie, choć tak błyszcząca jak niematowione wcześniej obrączki też moja obrączka nie jest i mam nadzieję, że nie będzie :)
my mamy najzwyklejsze, z żółtego złota, bardzo wąskie (3mm). Są płaskie, bez żadnych zaokrągleń. Nie rysują się, nie haczą, nic w nie nie włazi. Do tego nie opatrzą mi się. No ale ja stawiam na klasykę i minimalizm. Poza tym obrączka miała pasować mi do pierścionka, bo noszę je na jednym palcu. No i mąż też chciał jak najskromniejsze.
Takie, tylko nieco węższe:
image
image[/url]image[/url]
a my chcieliśmy najbardziej klasyczne z klasycznych i mamy:)

image

Przynajmniej od razu wiadomo, że to obrączka, bo czasem można mieć wątpliwości ;)
My kupiliśmy obrączki z białego i żóltego złota, są nacinane laserem. Nacięcie jest w środku obrączki, co sprawia że się ładnie mieni, i się nie wyciera.
image
Kupiliśmy w Rumi u jubilera koło Kredensu, grawer dostaliśmy wtedy gratis :) moja od oryginału jest zwężona bo ja mam drobne palce, męża jest szeroka taka jak oryginalnie :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Ktoś jeszcze ma obrączki z bajerami? Jakie wrażenia??
Czy naprawdę są tak niepraktyczne??
Ja mam obrączkę łączoną żółte złoto + białe z motywem roślinnym...
Taka sobie wymarzyłam i taka też mam :) Nic się nie ściera, brudzi, rysuje, itp. jedynie zdjejmuję ją, gdy używam mydła w kostce do mycia rak, bo się wbija w szczelinki i cięzko doczyścić, tak samo przy kremach, balsamcha i oliwkach... Jestem bardzo zasowolona i polecam!

Zdjęcie slabej jakości (nie mam innego), nie oddaje całego uroku obrączek...
image
Mąż & Żona od 25 grudnia 2008 r.

image
Mialo być zdejmuję** :)

image
Czyli widzę nie taki "diabeł" straszny, jak o nim mówią...

`Silje, ciekawa ta Twoja obrączka i w sumie nie będziesz miała raczej problemów z powiększeniem/pomniejszeniem, bo z łatwością można ją rozszerzyć/zmniejszyć.
z tego co wiem, to do chyba do 3 (czy 2) rozmiarów moglabym ją powiększyć lub zmniejszyć bez problemu i uszkodzenia graweru :)

Ale ja się zabezpieczyłam na przyszłość, zamówiliśmy sobie o rozmiar większe niż powinny być. Wiadomo teraz jest gorąco, palce puchną i dzieki temu oboje z mężem nie czujemy dyskomfortu związanego ze zmiana temp., poza tym mojemu mężowi trochę się przytyło, więc też się nie przejmujemy :)

Moja siostra rok czasu nosi już obrączkę lączoną ale zamiast wzorku ma diamencki wtopiony i też sobie chwali.

Jednak wszystko zależy od sposobu wykonania, wiadomo każdy jubiler robi po swojemu...

image
A wiesz może gdzie siostra robiła, bo ten diamencik ciągle chodzi mi po głowie...
Silje, naprawdę bardzo ładna i ciekawa jest Twoja obrączka. Ja mam już niedługo do odbioru swoje, ale tak z ciekawości, gdzie ją kupiłaś? bo jak chodziłam po jubilerach, to nie widziałam takich. Pozdrawiam:)
image
Moja siostra mieszka w Białymstoku, więc kilkaset km od Trójmiasta. Ale mogę polecić Ci swojego jubilera, bo jest sprawdzony, poza tym może będzie w stanie cos Ci doradzić. Moje koleżanki obrączki od niego noszą juz po 2 i 3 lata i są nadal zadowolone.

image
A gdzie robiliście swoje?
Niezapomniajka8, kupiłam ją w Gdańsku u jubilera na Kołodziejskiej... :)
szukaliśmy z mężem czegoś oryginalnego i masywniejszego, tylko u niego wzory były bardzo ciekawe (nie mogliśmy się na początku zdecydować na konkretny, tyle ich było :P).

image
my byliśmy wczoraj zamówić obrączki- po długich naradach wybraliśmy klasyczne płaskie, tylko przez środek laserem jest wyżłobiony rowek :) Też chciałam z diamentami, ale pani naprawdę odradzała- bo taką obrączkę można powiększyć tylko1-2 rozmiary. Więc ze względu na to że zaręczynowy mam też obrączkę- całą wysadzaną cyrkoniami i będę nosić te dwie obrączki na jednym palcu postawiliśmy na klasykę i myślę że dobrze zrobiliśmy :)
image
Do jakiegokolwiek jubilera bym nie napisała mejla, każdy odradza kamienie, wzorki, łączenia, rowki, bo potem nie można z tym nic za bardzo zrobić.
Ciągle się zastanawiam...Chyba wszyscy z mojej rodziny/znajomych noszą całe życie jedne i te same obrączki, nie było potrzeby zmniejszania/powiększania itp.
Chciałabym, żeby były wyjątkowe...Hm, ciężka decyzja.
oglądałaś obrączki Bielaka ?, on robi różne bajery, może Ci się coś spodoba i z tego co słyszałam podejmuje się zmieniać rozmiary
Tak, widziałam.
Nawet p.Bielak pisał, że takie obrączki są niepraktyczne.
Ale...w końcu raz się żyje, no nie?;)
My mamy obrączki ze Złotego Krążka. Złoto łączone białe i żółte matowione. Po brzegach i po środku błyszczący rowek. Mat już się trochę starł przez ten rok. Chociaż muszę przyznać, że sama tego nie zauważyłam. Ten wątek mnie zmobilizował, żeby porównać stan obecny ze zdjęciem z okresu, kiedy obrączki były nowe i rzeczywiście jest różnica. Ale tak, jak mówię na co dzień, bez porównania ze zdjęciami z pleneru, nie zauważyłam:). Poza tym mój mąż zmniejszał o jeden rozmiar i nie było problemu. Z tym, że zmniejszał w Złotym Krążku, a z tego, co mówili pracownicy w oddziale w Realu, oni używają jakiejś technologii laserowej, która umożliwia zmniejszenie lub zwiększenie łączonej obrączki o 1-1,5 rozmiaru bez żadnych widocznych zmian.
Swoją drogą wydaje mi się, że jednak nie często pojawia się potrzeba zmiany rozmiaru obrączki. Ja mam pierścionki sprzed kilkunastu lat, które są nadal dobre na mnie. Moi rodzice od 25 lat noszą te same obrączki. Palce się tak bardzo nie zmieniają, chyba, że ktoś ma duże skłonności do tycia, ale to naprawdę muszą być duże skłonności do tycia całego organizmu, a nie tylko brzuszka itp.:) Poza tym, w razie takiego drastycznego utycia można po prostu stopić obrączki, dokupić złota i zrobić je na nowo.
No właśnie też tak mi się wydaje:)
Tylko czekałam na potwierdzenie.
Oczywiście zawsze może zdarzyć się jakaś choroba, która należy leczyć sterydami, wtedy wiadomo, że masa całego ciała się drastycznie powiększa, ale to są przypadki losowe, których ja osobiście nie brałabym pod uwagę przy wyborze obrączek. Jeśli nie podejrzewacie u siebie genetycznych skłonności do drastycznego tycia, to chyba nie ma się co martwić. Powodzenia w wyborze:).
Jeszcze jednak moja uwaga:). Obrączek klasycznych też nie da się w nieskończoność powiększać. Przecież one nie są z grumy (a nawet guma ma swoje granice), więc też da się je powiększyć o kilka rozmiarów. Pewnie o więcej rozmiarów niż takie "z bajerami", ale jednak też nie w skończoność, więc jeżeli ktoś drastycznie przybierze na wadze i będzie miał jeden palec szerokości dwóch palców z młodości, to niestety też będzie musiał zmienić obrączkę. No chyba, że się mylę, dobrze by było, żeby złotnik się na ten temat wypowiedział, ale zdrowy rozsądek każe mi tak właśnie myśleć. Większych obrączek na starcie też bym nie kupowała. Mój mąż źle dobrał obrączkę (miał akurat spuchnięte palce jak wybieraliśmy) i mu po prostu spadała. Zmniejszaliśmy ją jeszcze przed ślubem o jeden rozmiar i teraz jest ok. Jak mu spuchną palce to jest taka dopasowana bardzo, zdarza się, że się nie da obkręcić, ale nie narzeka, żeby go uciskała. Zresztą ja też tak mam.
WERCIA wywołała mnie trochę do tablicy. Trzeba by dłuuugi wykład o technologii wykonywania obrączek zrobić żeby cokolwiek wyjaśnić a i tak wszystkich przypadków się nie przewidzi. Najprościej i najkrócej - im więcej "ozdóbek" i kamieni na zewnętrznej powierzchni - tym trudniej zmienić rozmiar. Na dodatek - inaczej się zwiększa niż zmniejsza. Generalnie - każdy producent ma swoje tajemnice warsztatowe i sposoby na zmianę rozmiaru. Wielu podejmuje się zmieniać rozmiar "swoich" obrączek, cudzych nigdy. ZAWSZE !!!!!!! przy zamawianiu pytajcie o możliwość zmiany rozmiaru - i ta informacja powinna być spisana w umowie zamówienia obrączek. Każdy producent, wykonawca czy autor Waszych obrączek powinien w umowie zdeklarować możliwość zmiany rozmiaru. Tego żądajcie. Druga sprawa to nadwrażliwość Klientów na ciasne/luźne obrączki. Nie da się w poniedziałek powiększyć, w środę zmniejszyć i w piątek znowu zwiększyć. Obrączki trzeba ponosić dłuższą chwilę i dopiero jak jest zdecydowany dyskomfort - zmieniać rozmiar. Palce w ciągu dnia - ze względu na zimno/ciepło/stres/etc/ potrafią zmienić rozmiar o jeden dwa numery. Pozdrawiam, abielak
Ja mam pierscionek zareczynowy bardzo nietypowy: http://hadrys.pl/obraczka_rosyjska_ruletka.jpg - jedyna jego wada jest to, ze troche wazy, a ja , nie przyzwyczajona w ogole do pierscionkow, musialam sie troche czasu przyzwyczajac :D .. ale mam go od roku i dzielnie nosze :D
Slubne mamy takie: http://hadrys.pl/obraczka_slubna.jpg obie z bialym zlotem i bez brylancika. Lubimy oboje nietypowe rzeczy i ciesze sie, ze nie nosze zwyklej, zlotej obraczki :) Nie wiem, w czym mialby byc tu problem :D
Problem w późniejszym noszeniu, zmniejszaniu/zwiększaniu.
Coraz bardziej przekonuję się do zakupu takich, jakie chcemy.

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry