Widok

Obwód głowy przy urodzeniu dużego dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Pytanie do mam które urodziły duże dzieci od 3800 wzwyż
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja Martysia ważyła 4110g, a jej główka miała 36cm obwodu :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A poród naturalny?
tak, siłami natury i poszło całkiem szybko i nie było tak strasznie, jak się obawiałam :)
a co, spodziewasz się sporego dzidziusia?
waga nie ma tu chyba za duzego znaczenia,moja Wiki wazyła 3010 a obwod główki miała 35cm mojej siostry córa wazyła 4,100 a główka tez miała 35cm
image
image
mój Franek - 4400, 62 cm, glówka 36 - moje pierwsze dziecko, poród SN, nie mam porównania, ale nie było AŻ tak źle:)
Ja już mam dziecko,tylko widzę jak bardzo zmieniła się moja figura,chodzi o miednicę,a poród miałam dosyć cieżki,mój synek z wagą 3800 miał 37 cm obwodu główki,więc to chyba sporo
Ktoś jeszcze może się wypowiedzieć?
ale co konkretnie zmieniło się w twojej miednicy???
Szczerze, to nie sądze ze obwód główki maluszka miałby na to znaczący wpływ, ale lekarzem nie jestem....
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
37 cm przy wadze 4700 kg, długa 62cm
Poród SN
Dasz radę!!!!
No bo miednica kobiety w ciąży zmienia się,dopasowywuje do wydania dziecka na świat,a jak dziecko duże,duża główka to poród cięższy i większa zmiana sylwetki,tak mi się wydaje,z tego co czytałam to tak jest.
MU jak Ty dałaś radę urodziś,długi był poród,noi czy bardzo zmienił Twoją figurę?
NIe figury mi nie zmienił!!!! Minęło 9 miesięcy. Po 6 wróciłam do swojej figury i wagi. Urodziłam 5 godzin po wejściu do szpitala. Miło wszystko wspominam.
U mnie poród cięższy był przy pierwszym dziecku. Mała ważyła 3500 i skończyło się po wielu godzinach cc. Drugi maluch miał 3960 i szybko poszło w sumie. Co prawda nacinali mnie, ale i tak było łatwiej, szybciej, lepiej niż za pierwszym razem. Obwód główki też Antoś miał większy, wiec to chyba nie robi różnicy.
ohohoho trzymiesięczne dziecko:D szacunek:)
moja Duśka 4200, długa 60, główka 34
ale się zaklinowała twarzą w dół:/ skończyło się cesarką:/
wg mnie wszystko zależy od ułożenia, a nie od wagi, czy wielkości główki. A co do miednicy, to nie po porodzie a po samej ciąży się zmienia:)
Nastaw się pozytywnie i wszystko będzie ok:)
Aga, nie doczytałam, że już masz dziecko:)) sorki, jakoś mi umknęło
Gabryś ważył 3820g i obwód główki miał 34cm :) (obwód klatki piersiowej też 34cm)
długość 56cm :)

poród przez cc (brak postępów porodu)
hmmm ja mysle ze to nie ma znaczenia....ja jestem naprawde bardzo szczupla w ciazy nie poszezyly mi sie biodra nic a nic mialam tylko brzuszek nosilam ciuchy nie ciążowe w rozmiarze s....lub36 a malego urodzilam SN w 20 minut (ostatnia faza) a gdybym sie zaparla byloby jeszcze szybciej a Oli ważył 3940 mial 59cm i obwód główki 36 takze moim zdaniem napewno nie od tego to zalezy ja porod wspominam pozytywnie i w miare lekko
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
Nasz synuś ważył 4080g, 58cm a obwód główki 38cm. Poród był wywoływany, trwał 4 godziny, ostatni etap 10minut i uwaga: bez nacięcia!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
MamusiuSynusia - brawo, że się nie dałaś naciąć :)
Dzięki! :-)
Nacisk położnej był duży żeby ciąć, później, że może się uda bez...więc jak to usłyszałam to już na swoją odpowiedzialność nie chciałam...
zapomnialam dodac ze nacięcie miłam iestety ale żle nie było
image

Córcia miała obwód główki 37cm,poród sn bez nacinania trwał 15 minut.Figura mi się nie zmieniła po ciąży,wchodzę w rozmiar 36.
image
ja tak samo figure mam taka jak przed porodem ciuchy nosze te same a brzuszek zgubilam w 4 tygodnie;)
image

4310,38cm,59długa porod SN 3 godzinki (a porod faktyczny 1h.)
No to Wam zazdroszczę figurki i tak szybkich porodów,a mam jeszcze jedno pytanie czy dzieciaki były przenoszone,jak tak to ile po terminie?
Nasza "kruszynka" urodziła się zgodnie z terminem - co do dnia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Inga miałą 4140g dł. 58cm, obw. klatki 38 a główki 36cm poród skończył się cc, bo małej zaczęło lecieć tętno i in.
u mnie 18dni po terminie
u mnie poród 4 dni po terminie - czyli w 40 tygodniu.
Mój tez miał klatę 38.
No to nieżle 18 dni,pewnie się już nieżle denerwowoałaś,u mnie 12.
Wydaje mi się że jeszcze wiek ma tu znaczenie jeśli chodzi o przebieg porodu i odzyskanie dawnej figury,zauważyłam że młode dziewczyny 20-23 lata łatwiej znoszą poród i są chudziutkie zaraz po nim,a po 25 roku to już się niestety zmienia,do tego karmienie piersią,ja karmiłam krótko i może dlatego mam teraz rozmiar więcej,nie wiem.Stare ciuchy leżą w szafie a ja niestety nie mogę już ich na siebie włożyć.A dziecię ma blisko dwa lata.
u mnie 5 dni po terminie
image

ja urodziłam jak miałam 32 lata, prawie rok dochodziłam do dawnej wagi - ale trochę ze swojej winy, bo za przeproszeniem żarłam jak świnia i nie ćwiczyłam - jednak 2 lata karmienia zrobiły swoje i wróziłam do formy, tylko brzuszek juz nie taki ładny - no ale cóż - nie musze całe zycie wyglądac na 18 lat:)
Ja po 1 porodzie bardzo szybko doszłam do swojej figury a przytyłam z 64 do 103 wyglądałam i czułam się jak słoń(byliśmy u znajomych na grillu, to się nie zmiesciłam w krzesło ogrodowe lol), ale to była w większości woda. termin miałam na 5 maja i poród się zaczął 5-go - zakończył się cc:/ więc urodziłam w dzień terminu:)
z tym, że same biodra zostały ciut szersze, wiec większość spodni/spódnic po łyżce do butów musiałam wkładać:D
Po drugim porodzie troszkę zostało, muszę się za siebie wziąć, ale ciągle czasu brak;))- taką mam wymówkę;P
no i jak chodzi o jedzenie, to tez opanować się nie mogę, ale jak tylko skończę karmić to obiecałam sobie fitness:)
Moja Kornelka ur.3.870 i 56cm, obwod glowki 36cm i CC
image
image
Moja córka 4150, 56 długa, 35cm- główka. Poród mega ciężki.
A yasmine87 tylko pozazdroscic porodu:).
A ja jakoś odczułam wielkość obwodu głowki. Daniel (14 dni po terminie) 3810, obwód 38, długo 57cm. Rodziłam go 8 godzin, oczywiście z nacięciem, rozciaganiem, naciskaniem brzucha byleby tylko wylazł ;) A Szymonek 3400, obwód 36, 59cm. Rodziłam 4 godzinki i 2 parte i po sprawie :) 2cm robi różnicę, przynajmniej mi :)
A ja ci powiem ze miałam duzo ponad 25 lat przy pierwszym porodzie i zaraz po porodzie na wadze było o 10kg mniej, po ok. 4 m-cach nosiłam już swoje spodnie sprzed ciązy w rozmiarze 27-28
Na pewno karmienie piersią POLAGA na zrzucenie kilogramów, ale rózniez zdrowy tryb życia i odzywaniania się, cwiczenia no i najwazniejsze wg mnie ile przybyło w ciązy...
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Moja córa ważyła 4340, obwód główki 37. Zaklinowała się w ramionach, byłam nacinana i kleszczami ją wyciągali.
Nie wydaje mi się, żeby obwód główki miał wpływ na późniejszą figurę. Jak rodziłam mając 23 lata, to jakoś łatwiej było dojść do siebie niż teraz (28 lat). Poza tym karmię i nie palę, więc pochłaniam ogromne ilości słodyczy i mam brzuch jakbym w II trymestrze była;)
kobietaznadmorza - nie kupuj słodyczy - nei bedziesz miała w domu to nie bedzie problemu z podjadaniem, a po kilku tygodniach zauwazysz róznice na wadze
Karmienie tylko pomaga w pozbyciu sie zbednych kilogramów
Ja rodziłam sn, dziecko miało obwód główki 37cm - był różowiutki, bez otarcia ;) No ja nieco mniej zadowolona ;)
rzencia,ja miałam bardzo podobnie jak Ty,dziecko ważyło 3830,37 cm obwód główki,poród trwał 8 godzin,z tym że parte 1.40 bardzo się namęczyłam, i tak samo było rozciąganie,nacinanie aż wkońcu lekarka położyła mi się na brzuch i mały wyskoczył,ale myślałam,że to się nigdy nie skończy ta męka,już nie miałam sił,chciałam cesarkę bo myślałam że skonam,moim zdaniem główka była duża i dlatego tak ciężko mi było urodzić,teraz mam skórę wiszącą na brzuchu,wielki pępek,uda grube i boki się wylewają,do tego zupełnie inną figurę niż przed ciążą,masakra
Moja niunia ważyła 4100 g i miała obwód główki 37 cm. Poród SN, w sumie 7 godzin ale nie było źle.

A co do figury po ciąży to jest zdecydowanie lepsza niż przed:) 10 kg mniej niż przed ciążą, wszystko mniejsze - z wyjątkiem biustu bo jeszcze karmie:). Skóra na brzuchu faktycznie jeszcze nie jest idealna ale sam brzuch jest w miarę płaski.

Generalnie ciąża wyszła mi na dobre:)))
imageimage
Aha ale w szpitalu na położniczym zazdrościłam dziewczynom które urodziły dzieci o wadze około 3 kg. Skoro nie tak źle poszło mi z moją wielką młodą to jak łatwo rodziłoby się takie 3 kg dziecko:)
imageimage
Nyzosia, mogłabyś ludziom na noc ciśnienia nie podnosić?!
10 kg mniej! Skandal!
Ja też tak chcę...
nie wiem czy waga dziecka az tak bardzo zwiazana jest z obwodem główki- Wiki ważyła 3615 g, obwód główki 38 cm, więc mała nie była- urodziłam SN w 50 minut :)) poszło ekspresem
co do figury to przez pierwsze 2-3 tygodnie faktycznie biodra miałam troszkę jakby szersze, bo nie mieściłam się w rzeczy sprzed ciązy mimo, że miałam już tą samą wagę, ale potem wszystko wróciło do normy. No i teraz -7 kg w stosunku do wagi sprzed, więc popieram nyzosię- nic tylko dzieci rodzic :))))
image image
moja kuzynka kilkanaście lat temu urodziła synka nie pamiętam dokładnie wagi ale na pewno około 4 kg tylko jedno utkwiło mi w głowie - obwód główki 42 :o rodziła sn nie wiem jak przebiegał poród, ale chyba lekko nie było...
42 cm???? współczuje:( to już jest coś!

No 10 kg mniej ale ja miałam spory zapas przed ciążą:))
imageimage
Ja na swoja figurę po pierwszej, jak i teraz po drugiej ciąży nie mogę narzekać bo bym zgrzeszyła hehe

Przez całą drugą ciążę modliłam sie o mniejszą głowke i zostałam wysłauchana hihi
Dziewczyny,te które się wypowiedziały powiedzcie prawdę ile macie lat?Bo normalnie w szoku jestem,jak szybko schudłyście?A robiłyście coś żeby sobie pomóc?
mój Mateusz jak się urodził to ważył 5kg. i 65cm długości a obwód główki to 36cm a klatki piersiowej 39cm
pozdrawiam :)
image
Nieżle,a to w genach takie duże dzieci,czy ciąża przenoszona,długo rodziłaś?
a dodam że byłam 9dni po terminie z zielonymi wodami
skurcze miałam mocne :(
ale rozwarcie zerowe wiec po 8godzinach z łaską zrobili mi cesarkę ogólnie dobrze nie wspominam pierwszego porodu może przy drugim dziecku bedzię lepiej
image
w genach :)
image
odpisałam ci kilka postów wyzej :)
nawet sama zajrzalam do ksiazeczki Blanki,

Blanka 4500g, 36cm glowki, porod zaknczony CC przez brak postepow plus ja tracilam po 40h kontakt e swiatem, ze tak powiem...porod przed terminem, zaczal sie w 39tc, przytycie w ciazy 12kg, ale lekka nadwaga na starcie i niestety jest , choc waze tyle samo co przed porodem, to brzuch masakra, poprzeciete warsty brzucha dosc wysoko, niestety bikini na razie nie moge nosic, bo widac blizne...
karmilam mieszanie 6 tygodni, a pozniej tylko sztucznie/...w 8tz Blanka nie miala juz ciemiaczka i do dzis chodzimy na kontrole, bo glowka mierzy na dzien dzisiejszy ok.47cm, a wzrost ma ok.90cm, i wazy ok.13.5kg, ale szczuplutka...mozlie, ze taka jej uroda...
image

image
Noi dlaczego dziewczyny które pisały że tak szybko i super schudły nie napisały ile mają lat?Może są właśnie młodziutkie i dlatego takie super figury mają po dziecku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
po 1-wszej ciąży bardzo szybko schudłam (40 kg w 3 m-ce), ale u mnie to była kwestia zatrzymywania wody podczas ciąży a po porodzie - diety Ada miała meeega uczulenie i przez 6 tygodni jadłam gotowana marchewkę i ziemniaka, chleb żytni z gotowaną szynką a piłam gorzka herbatę i wodę. Rodziłam w wieku 28 lat.
Miśka 4100, obwód głowy 35 cm
cc bo za ciasno jej było żeby wyleźć
po porodzie w 3 tyg. zrzuciłam całe 17 kg, które przytyłam, figurka praktycznie taka sam choć zaobserwowałam nieco szersze bioderka ale min.

Mryś 4270, obwód głowy, 36,5 cm
cc ze względu na zbyt krótki odstęp, cienką bliznę itp
no i tu przytyłam 23 kg i jeszcze tak koło 3 mi zostało ale to moja wina bo nie chce mi sie ćwiczyć i słodycze kocham :)
image
image
to chyba moja miała faktycznie stosunkowo wielką głowę bo przy obwodzie 36 cm ważyła zaledwie 3300 ;/

image

Danielka rodziłam mając 23 lata a Szymonka - 27 lat.
Mój synek mial 3705g,60cm,obwód głowy36 a klatki 34

Ja przed ciążą ważyłam 43-45kg i nosiłam roz.26-27 paliłam
przytyłam jakieś 20kg do ok.67kg
po porodzie spadło mi 10kg i tak zostało
mam teraz 57kg i roz.28-29
miałam nieskończone 24 latka
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Ja Szymka rodzilam w wieku 22 lat czyli 15miesiecy temu:P
waga - 3920, obwod głowki - 34cm. porod dosc ciezki, sn z nacinaniem.
Przed ciaza wazylam 47kg i przytylam 14 kg, szybko zgubilam zbedne kg chodz mogloby mi cos zostac:P teraz moge sie ubierac w rzeczy dzieciece :D aaa no i karmilam krotko bo tylko 2,5 miesiaca....
image
Tylko, że waga wagą ale jak mi położna powiedziała - jak główka przejdzie to reszta też i waga ma niewiele do trudności porodu, tylko właśnie obwody. Ja np. urodziłam sn "małego" synka bo ważył tylko 3110 g. i wszyscy "mały, więc pewnie łatwo poszło", ale nikt nie pyta jaki miał obwód głowy, a miał spory bo 37 cm. a mierzył 56 cm. Leżały ze mną dziewczyny, których dzieci: przy wadze 3300 g. obwód głowy 31 cm.; 3900 g. obwód głowy 35 cm.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A mi moja lekarka powiedziała, że większe znaczenie niż obwód główki ma obwód brzucha - nawet jak główka przejdzie, to reszta może się zaklinować. Główka u noworodka jest jeszcze elastyczna i podczas porodu "składa się" (kości są nie zrośnięte), więc duża głowa wcale nie świadczy o tym, że poród będzie trudny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

do góry