Widok

Od kiedy dawać biszkopty i chrupki?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ostatnio kilka osób namawia mnie żebym dawała córce biszkopty. Nie ma jeszcze ząbków i boję się, że się zakrztusi. Nie chce "jeść" jeszcze bardziej zwartych pokarmów, nawet ze słoiczka jak jest gęsta konsystencja to nie umie sobie z tym poradzić.
Dałam jej tego biszkopta i jak trochę rozmiękł to włożyła całego do buzi. Musiałam jej go wyjąć bo by się udławiła. To znaczy, że powinnam jeszcze poczekać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dawałam synkowi od 7 m-ca, najpierw ciasteczka HIPP-a, później juz zwykłe biszkopty. Nie miał jeszcze ząbków, ale radził sobie bardzo dobrze. Dawałam też chrupki ryżowe, ale nie chciał jeść.
Bez ząbków sobie też poradzi.
Jak chcesz dawać to po kawałku prosto do buzi i szybko załapie i będzie umiała sobie sama z całym poradzić. Tylko po co w zasadzie dzieciom biszkopty? :) Sama też daję i ciągle się nad tym zastanawiam i częściej daję flipsy :)
No i pamiętaj że biszkopty to gluten.
imageimage
Tak tak, pamiętam o glutenie i też nie wiem skąd te naciski żeby akurat biszkopty dawać. Chyba najbardziej popularne, ale ten cukier...chrupki jednak są zdrowsze.
moja córcia miała jakieś 6 i pół miesiąca jak dostała chrupka kukurydzianekgo - kupuję takie długie proste pałeczki. Wcina go sobie sama i jest cała szczęśliwa.
biszkopta jeszcze nie dostała.
Gabryś też nie zna biszkoptów :] właśnie ze względu na cukier :P

pierwszego flipsa dostał jak miał 6,5m-ca :)
sa biszkopty bezcukrowe
ale moja mloda bawi sie nimi i ma cale raczki utaplane
wolimy flipsy
image
Agitka - które są bez cukru?
ja kupuje w sklepie ze zdrowa zywnoscia biszkopty bezglutenowe i bez cukru tez sa.moj maly je je od jakis 4 msc.najpierw moczylam mu w owocach zr sloiczka a teraz je sam
ja kupiłam ciasteczka Holle bez cukru i niestety nie zrobiły furory :)
Inga miała 5 m-cy jak pierwszy raz dostała flipsa - była nim zafascynowana i jak go jadła :)
A czy są chrupki kukurydziane bez soli? Takich właśnie poszukuję. W Carrefourze jest coś co się nazywa chrupcie - pałeczki kukurydziane no i w składzie sól. Dajecie takie z solą? A raczej czy jak Wasze dzieci miały te 6 miesięcy to dawałyście?
dajemy chrupki bez soli :)

np. Tygryski :)

image

albo Mr. Snack

image
* Mr.Snaki :)

nigdy nie dajemy tych z solą :]
Dziewcyzny to ja mam pyt jakie dawać z glutenem czy bez jako pierwsze? Moj syenk jest na bebilonie Pepti.AgusiaGda Twój synek chyba tez pije to mleko takz emoże coś podpowiesz:))
Mimii - pytasz o biszkopty?

jeśli tak - nie pomogę z własnego doświadczenia - bo nie dajemy Gabrysiowi biszkoptów :]

ogólnie i tak musisz wprowadzać gluten - robić to stopniowo dodając kaszę mannę :)
Czyli biszkopty sa z glutenem, a chrupki nie? Hehe jaka ja jestem niedoinformowana:)) Kaszkę podaje sinlac czasem... a moze by tak chrupka mu dac co by sobie pomemlał i przy okazji "podrapał" dziąsełka bo zęby idą :)
Agusia a gdzie kupujesz te bez soli, kurcze, u mnie nie ma :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
te Mr.Snaki flipsy są bardzo smaczne i mega chrupkie, przepyszne, moja córeczka je uwielbia i ja jej często podjadam :)
My z kolei Tygryski :)

Moje dziewczyny z racji ukończonego 6 miesiaca wczoraj, dzis dostały obiadek po 6 miesiącu z takimi dosć duzymi kawałkami- myślałam że sobie nie poradzą.
Nawet groszek był w tym cały.

Ale dały radę, a Maryśka jak memła jedzonko :p
MamaMarty - no ta ja Ci strasznie zazdroszczę bo moja córka to i coś tam zje na obiad ale nie uważa tego za posiłek, tak z 6 łyżeczek. Później zaciśnie usta i nic sobie wepchnąć nie da tylko o mleko prosi. Obiadek to dla niej taka zabawa, której nie traktuje na poważnie :(
kupuję w Leclercu, Realu, Delimie, Carrefour Market :) są też takie pałeczki bez soli :]

ogólnie nauczona doświadczeniem - za każdym razem czytam skład ;) kiedyś się zdziwiłam, że były z solą (dałam Gabrysiowi 1 chrupka i jednego sama zjadłam... i coś smak mi nie pasował - czytam - sól... wszystko i na temat - Gabryś więcej nie dostał ;) sama zjadam :))
Ja podczas ciąży zaczęłam wszystkiego skład czytać dlatego strasznie zdziwiona byłam, ze w tych chrupkach sól. A Carrefour Market mam pod nosem. Jutro idę na zakupy. Pewnie w złym miejscu szukałam.
w Carrefour Market kupujemy też "moją" wodę ;) i kiedyś przy okazji takich zakupów mój Mąż odkrył chrupki bez soli :) (nie pamiętam której firmy)
Mój synek ma równo 5 m-cy i też mnie taka myśl przeszła by mu coś dać takiego,szczególnie,że cwaniaczek otwiera buźkę,by go poczęstować tym co ja jem ;)
Paulo Coelho

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy:
cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym
i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie.

od 5-tego m-ca też już nie jest konsystencja obiadków zupełnie gładka :)
Paulo Coelho

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy:
cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym
i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (47 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

do góry