Widok

Odparzenia- pomocy!!!!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, nie mam pojęcia skąd u mojej córci wzięły się odparzenia. Codziennie jest kąpana, smaruję jej pupcię sudocremem, zmieniam pieluszki zaraz jak tylko wyjdzie jakaś grubsza sprawa a pieluszki od początku te same- Pampersy. A odparzenia jak były tak są i to jeszcze gorsze. Czy możliwe, że pojawiły się w związku z innym jedzeniem? Chodzi mi o skład tego, co ląduje w pieluszce.....może wietrzyc to jakoś.....polata bez pampersiaka, to może zejdzie?
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córka ma 17 m-cy i też co jakiś czas ma strasznie odparzoną pupkę- dosłownie z pieluszki na pieluszkę jest gorzej (często zmieniam :-) ) U niej sprawdza się wtedy dłuższe, wietrzenie, cieniutka warstwa sudokremu, albo zwykła mąka ziemniaczana :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hmmm...z mąką jeszcze nie próbowałam....a z sudocremem to może za grubo smaruję? Myślałąm, że jak grubiej posmaruje, to będzie ok i walę tego sudocremu na maxa a może to właśnie źle......spróbuję delikatniej. Dzieki.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas bardzo szybko pomógł bepanthen.
image
ja zauważyłam, że im mniej sudokremu tym lepiej, i jeszcze wmasowuję tak, że go prawie nie widać. Posypuj mąką ziemniaczaną, mnie teściowa radziła- oczywiście sceptycznie do tego podeszłam :-)) ,ale naprawdą pomaga.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Od jutra próbuję, bo wiem jak takie odparzenia bolą. Mój mąż się śmieje, że córcia ma to po mnie, bo ja zawsze mam odparzony tyłek jak założę chociaz na godzinę jakakolwiek wkładkę lub podpaskę. No cóz, taki już mój urok.
image
image
Ja bym zmieniła pieluszki, najlepiej na wielorazowe (byłaby cyrkulacja powietrza) albo na ekologiczne jednorazówki (zrobione są nie z ropy, ale ze skrobii kukurydzianej, mają system mikroperforacji, który pozwala krążyć powietrzu w pieluszce i oddychać skórze dziecka).
A jak nie chcesz takich, to chociaż na Happy albo Huggies Premium. Może w nich będzie mniej chemii (pampki są czymś tam perfumowane - ten balsam może drażnić skórę).
U nas, gdy nie mieliśmy jeszcze wielorazówek, w zastosowaniu był "bepanthen maść" i odparzeń nie było.
Odstawiłabym też (jeśli używasz) chusteczki nawilżające (też sama chemia) i stosowałabym wacik z wodą.
Mi położne mówiły, żeby na codzień sudokremu nie stosować, bo to lek na istniejące pieluszkowe zapalenie skóry, a nie mu zapobiegający. Przy ciągłym stosowaniu skóra się uodparnia na sudokrem i tyle, nie pomoże. To teoria, którą znam od innych, sudokremu sama nigdy nie stosowałam.
Dzięki dziewczyny! Wezmę wszystko pod uwagę i będę kolejno stosować. Zobaczymy co pomoże. Rano posypałam pudrem...nie miałam w domu kartoflanki ;-)
image
image
Moja mała też niedawno niewiadomo dlaczego miała pawianią pupę, pomogła maść Thormentiol 3 razy smarowałam a pozniej Bepanthen i pupka jak nowa.i I nasiadówki w rumianku.
http://vaila.pl/
http://odbiorybudowlane.com.pl/
U nas tylko mąka ziemniaczana pomogła ;)
image
image
polecam kartoflankę i bephanten
Jeśli pupa jest mocno odparzona to proponuje odstawić chusteczki do pupy, ktore w takim przypadku jeszcze bardziej podrazniaja. Przemywaj pupe wacikiem z woda i mydłem (przy grubszej sprawie moze być łatwiej z prysznicem :) do tego sudocrem lub clotrimazol, puder lub mączka i za 2-3 dni powinno byc super:)

witam u nas pomogł Alantan masc corcia miala tak odparzona pupe ze nie mogłam jej dotknąc ,to strasznie piecze ,odstawiłam jej chusteczki na jakis czas i nie mogłam uzywac sudocremu bo zaraz powracały odparzenia :) i wietrzyc pupe to tez pomaga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój maluszek tak mocno odparzył sobie pupcię,że nie pomogła ani mąka ziemniaczana ani sudokrem tylko maść robiona w aptece.
mojej małej na odparzenia również pomaga maść pośladkowa. Sudokrem jest gorszy i o wiele droższy
image
Moim zdaniem powinnaś przejść na tetrę. Tydzień z tetrą na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. No i odstawić chusteczki, a myć dziecko w wodzie.
maść pośladkowa jest super robiona na bazie parafiny naprawdę warto
image
u nas jak byly takie porzadne juz odparzenia, to pomagal Tormentiol tylko, smarowalam nim pupe 2 x dziennie.
image
image
Ja również na ostatnie odparzenie zastosowałam maść pośladkową bo sudokrem już nie pomagał (pediatra powiedziała, że pupcia się po prostu już do niego za bardzo przyzwyczaiła).
Dodatkowo przemywałam wacikami z wodą a nie chusteczkami. Wietrzyłam również pupcie 2 razy po pól godziny dziennie. Po 3 dniach problem zniknął :-)
image
[image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

do góry