Widok

Ortodonta dla 3 latka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś zna dobrego ortodontę w Gdańsku? Może byc prywatnie.

A czy ktoś z Was korzystał w ogóle z porad ortodonty u tak małego dziecka?

Logopeda i stomatolog stwierdziły wadę zgryzu u córci.Dolna szczęka idzie bardziej do przodu,pewnie to efekt tego,że górne ząbki zniszczone przez próchnicę i nie są w całości.
Zastanawiam się co można u takiego malucha zrobic na tym etapie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nikama: a czy widujesz u Pani Niemkiewicz również dorosłych, czy ona leczy tylko dzieci? Jeśli i dorosłych, to czy wiesz, czy oni są zadowoleni z leczenia? Długo się czeka w poczekalniach, często się rozmawia z innymi pacjentami, więc pytam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak aparat na mleczaki, tu chodzi bardziej o szczęke niż o zęby. Miała na tyle wysuniętą, że była ona widoczna gołym okiem i do tego gorsza mowa. Jest poprawa i to spora, nieraz nawet zasypia z aparatem. Jak zaciska zęby widać jeszcze troszkę, że dolna jest wysunięta do przodu. Jak masz pytania to pytaj :) W każdym razie jestem zadowolona :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aparat na mleczaki? Chodzi tylko o ten przodozgryz? Dużo ma wysuniętą tą dolną szczękę? Cały czas czy potrafi zacisnąć zęby z dolną szczęką w środku?
Przepraszam za taką ilość pytań, ale obserwuję u syna podobny problem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My chodzimy dalej do dr Niemkiewicz, córka nakłada aparat najcześciej wieczorem ale widać poprawę. Jesteśmy zadowoleni, ważne że dr nei naciąga na pieniądze i jest naprawde dobra :)
I jak po wizycie u p. Niemkiewicz? Leczycie ortodontycznie?
Super:) Dzięki. Na Fieldorfa to na piechotkę nawet damy radę.
Również polecam dr Niemkiewicz, chodzę do niej z 3 letnią córką, dolna szczeka bardziej wysunięta do przodu. Wizyty nie sa drogie ok 50 zł. Musieliśmy kupić aparat niestety sporo kosztuje, nie było rozmiaru więc Pani doktor zamówiła za 2 tygodnie był do odbioru. Córka nei chciała go nawet przymierzyć.. Pani dr dała go do domu i powiedziała, że jeżeli nie będzie chciała go nosić to możemy go oddaći nie musimy płacić, byłam w szoku :) Naszczęście córka zaczęła go nosić :) Polecam podejście do dzieci super :) Terminy odległe..
http://www.godent.pl/05kontakt.html
dr. Niemkiewicz, na Fieldorfa 3 (równolegle do Biedronki). Czy dobra to nie wiem, przekonam się pewnie 2 lutego na mojej wizycie ;) opinii nie ma dużo ale pozytywne. w każdym razie poszłam z córą 3 lata i nie było problemu żeby usiadła na fotel i pokazała buzię - a standardowo wyje na widok każdego lekarza ;) wizyta chyba 50 bądź 80 zł kosztowała więc nie ma jakiegoś dramatu. tylko jeden ogromny minus - mega opóźnienia! jak idę "ze sobą" to mi to dynda, mogę poczekać ale z dzieckiem to wiadomo :/ poczekalnia maleńka i ciasno ale jest tv z MiniMini, na chwilę chociaż zajmuje dzieciaki ;)
Podbijam. Do jakiego ortodonty w Gdańsku warto się wybrać? Ważne by miał dobre podejście do dzieci.
Ja trafiłam na Zaspę na Burzyńskiego,na razie do zwykłego stomatologa bo mamy zęby do leczenia.
Jak się z tym uporamy to ortodonta w następnej kolejności bo mamy dużą wadę zgryzu.
Właśnie tam na Burzyńskiego jest dobra ortodonta dr Mazuchowska.
byłam wczoraj u ortodenty z 2,5 latkiem. Na "fachowe" założenie płytki przedsionkowej. Płytka kosztuje 5 zł, a zapłaciłam 50 - a fachowe załozenie odbyło się na oko. + 60 zł za konsultację:)
Generalnie w wieku 4-5 można korzystać z takich niby aparatów -"treinerów", aparat ruchomy jak wyjdą szóstki. U mojego Franka jednak nie zauwazyła powazniejszych wad., a płytka ma być tylko do treningu mięśni twarzy.
Za nic nie mogłam się dziś tam dodzwonic albo było zajecte albo nikt nie odbierał więc chyba też podejdę jutro albo w czwartek po pracy i zapiszę córeczkę bo domyślam się,że swoje trzeba odczekac.
Ja z córką 2 letnią byłam u dentysty u studentów na pierwszej wizycie, moje wrażenie podejścia studentów do dziecka super, a osobiście sama będę musiała podejścia na wizytę konsultacyjną do ortodonty a że mam ponad 12 lat więc będę płacić o ile się nie mylę 120 zł za konsultację bo nie chciałam chodzić jak byłam dzieckiem to teraz muszę płacić ;). Może uda mi się jutro tam podejść bo będę wracać z luxmedu to zajrzę
Kasiu dziękuję.
Będę próbowała na Orzeszkową bo bliżej ale na pewno zapiszę link do stronki w razie czego.
Przynajmniej będę wiedziała,że to ktoś sprawdzony:)
Asiula kolezanka jezdzi tam z 2 dzieci, w tym jednym niepelnosprawnym. Korzysta wlkasnie dlatego,ze bezplatnie,ale jest bardzo zadowolona. Co prawda dzieci juz w podstawowce,ale chyba to bez znaczenia. http://www.ortodonta.gdynia.pl/ -to jest nasza rodzinna ortodontka-leczyla mnie, siostre i wielu znajomych ktorym ja polecilismy-z tego co pamietam,to taka wizyta "kwalifikujaca do leczenia" jest bezplatna,wiec warto pojechac zeby miec opinie drugiego specjalisty. Goraco Pania doktor polecam!
Dziękuję raz jeszcze.Spisałam numer i jutro zadzwonię,zobaczę jakie terminy.
Może i do stomatologa przepiszemy się od prywatnego i będzie pod kontrolą jednego i drugiego w jednym miejscu...

Może ktoś korzysta i może podzielic się opinią czy warto?
Tego niewiem, ale przy akademii jest zakład ortodoncji.

http://www.scs.gumed.edu.pl/6514.html

Wkleiłam linka do poradni przy Akademii Medycznej, tam są studenci.
O dzięki za info nie wiedziałam,że do 12 r.ż. na NFZ.

Ciekawe czy w takim układzie w prywatnym gabinecie ma kontrakt z NFZ i przyjmuje dzieci nieodpłatnie?
dokładnie jest tak jak pisze Rina. do 12 r.ż jest na nfz.
pONOĆ DO 12 ROKU ŻYCIA ORTODONTA JEST BEZPŁATNY - przez NFZ
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry