Widok
Często (nie mówię,że zawsze) Tańszjest po prostu gorsze. I to dotyczy wszystkiego. To, ze jakieś mieszkanie jest tańsze to skutek wielu czynnikoów - okalizacji, materiałów urzytych przy budowie i wykończeniu, okien drzwi , kwaliikacje inżynierów i reszty pracowników itp. Tak niestety jest. Kupisz taniej, masz dalej centrum itp. Ważna jest też inrastruktura - jak szkoły, przedszkola, sklepy,usługi są blisko, to tez super - bo nie trzeba jeżdzić ciągle. Dalesze lokalizacje też dobre - jeżeli tam infrastruktura jest. No i patrzeć trzeba pod siebie - gdzie nam blisko do rodziny, znajomych itp.Jak ktoś mieszka w centrum ale i tak do kina i kawiarni nie chodzi - to co za róznica jak by miał dalej do tego i tak nie korzysta. Znajoma kupiła niedawno mieszkanie "tanie za metr kw" i jak tam byłam to widziałam ze w tym budynku ściany są prawie dwa razy cieńsze niż w moim domu a w saloniku 2 małe grzejniczki tylko....Nie wróżę ciepłaej zimy, albo wielkie rachunki za gaz. Tanie jest niższej jakości i od tego nie da się uciec.
Dla mnie liczy sie komunikacja. Rozpatrywałem mieszkanie w Semeko w Redzie ale dojazd do pracy w Gdyni mnie totalnie zniechęcił. Chyba zdecyduję się na na Nawigatora bo naprawdę wszędzie mam blisko a i dziecko w planie a tu żłobek,przedszkole pod nosem. W sumie różnica w cenie nie tak wielka / oczywiście muszę kupić na kredyt / a oszczędność na dojazdach i w końcu cennym czasie ogromna.
Osiedle Navigator będzie położone w super punkcie komunikacyjnym. Wszędzie blisko i na nic nie traci się czasu. Finansowo jest to też bardziej konkurencyjna oferta niż mieszkania w Rumi, bo mieszkanie kupuje się na lata. W takim czasie spokojnie zwróci się zapłacona nadwyżka (porównując do Rumi) właśnie na takich jak napisałaś tańszych dojazdach taksówką, mniejszą ilością zużytego paliwa i przede wszystkim naszego czasu. Infrastruktura w tym miejscu już jest w zasadzie pełna, nasadzenie zieleni to tylko kwestie estetyczne, fetor z oczyszczalni to już nie za bardzo...
Tory są bardzo blisko ul. Boisko, na której ma powstać osiedle. Developer chce tam nasypać ziemi i posadzić jakieś krzaczory, żeby trochę osłonić od tej bocznicy - tak mi przynajmniej mówiono w Eurostylu. Reda czy Rumia nie wchodzi w grę, dla mnie to za daleko, kasa kasą, ale wolę zapłacić ciut więcej a mieć bliżej do centrum - bez problemu zjadę autobusem do Gdyni Głównej. Do Sopotu też bliżej (mam rodzinę w Sopocie), ponadto kwestia wypadów na imprezy - łatwiej będzie mi dojechać w nocy taksówką na Pógórze niż do Redy czy Rumii - sama w nocy skmką nie odważę się jechać :-)
Jak ktoś porównuje mieszkanie w Gdyni i w Rumi, to chyba nie jest zbyt obiektywny. Mieszkam w tej okolicy i nie zauważam obecności torów. Trzeba zauważyć, że o ile nie pracujesz w Rumi, to w pewnym momencie oszczędność przy zakupie mieszkania, zastąpią wydatki na dłuższe dojazdy (potem dzieci do lepszych szkół itp.). Pozostaje jeszcze jedna różnica: wieczorem otworzysz okno i w Gdyni poczujesz zapach morza, a w Rumi zapach ścieków z Dębogórza. Uwierz mi jest różnica między Gdynią a Rumią.
Dzięki za opinię, z tego co się dowiedziałam to wchodzą z budową przed świętami, widok mnie tak nie przeraża (lubię takie klimaty portowo-przemysłowe) ale te tory, które są dość blisko (podobno jest tam mały ruch, bo to bocznica do portu). Obawiam się ze postawią tam jakies fabryki itd, bo to w sumie tereny przemysłowe. Pozostaje tez kwestia ewentualnego lotniska w Kosakowie i ewentualnego hałasu.
Eurostyl jest użytkownikiem wieczystym a nie właścicielem gruntu, co też nie bardzo mi się podoba. Byłam w biurze sprzedaży i cenę należy powiększyć o udział w gruncie i miejsce postojowe z naciskiem na halę garażową i z 206 tys robi się 230 tys a gdzie tu jeszcze piwnica?
około 240 tys to pewnie muszę liczyć :-) także trochę słabo...
Eurostyl jest użytkownikiem wieczystym a nie właścicielem gruntu, co też nie bardzo mi się podoba. Byłam w biurze sprzedaży i cenę należy powiększyć o udział w gruncie i miejsce postojowe z naciskiem na halę garażową i z 206 tys robi się 230 tys a gdzie tu jeszcze piwnica?
około 240 tys to pewnie muszę liczyć :-) także trochę słabo...
powiem tak brak pozwolenia na budowe nieciekawy widok z okna koszt duzy za miejsce parkingowe ja wybrałem aleje debowa z mat buda tam masz o duzo tansze mieszkania nawet do 100 tys taniej zainteresuj sie tym proponuje i polecam ja kupiłem tam mieszkanie za 210 tys 51m2 z halą garażową i piwnica uwazam ze niezły zakup zrobiłem