Widok

PIT - ulga na dziecko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, pomocy, bo zgłupiałam.

Wiem, ze można odliczyć od podatku. Tylko pytanie, co w przypadku gdy dziecko urodziło się w trakcie roku? Jak np. moja Zosia -13 stycznia.
Czy odliczam całość czy 11/12?
W necie czytam i są różne opinie na ten temat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli urodziła się w styczniu, to za styczeń też dostajesz ulgę - czyli 12/12

Nasza córa urodziła się w listopadzie 2009 i ulgę dostaliśmy za 2 miesiące.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi w us powiedzieli ze za caly mc sie odlicza
na 100% liczy sie caly miesiąc nawet jakby dziecko sie urodzilo 29-30 to tak samo. więc wtedy jest 12m-cy w Waszym przypadku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pytalam gdzies w podobnym wątku ale nikt mi nie odpowiedział wieć zapytam jeszcze raz:-)

ulga na dziecko plus samotna matka czy to idzie zoliczyc razem?czy jedno drugiego nie wyklucza?
a jak ja w maju to rozliczam sie czy nie?? czy dziecko rok musi miec??
image[/url]
image[/url]
Z tego co mi mówiła moja teściowa, jest księgową, że rozlicza się teraz za dni, np. moja mała urodziła się 6 lipca i od tego dnia mamy ulgę. Czyli za lipiec dostaniemy ulgę za 25 dni i kolejne miesiące już całe.
Liluś - nie prawda :P

moje dziecko urodziło się pod koniec września i odliczaliśmy ulgę za cały wrzesień :P zgodnie z informacją ze Skarbówki :) (za 2009rok)
mozesz skorzystac z ulgi prorodzinnej jako samotna matka
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/117010,samotny_rodzic_korzysta_z_odliczenia_na_dziecko.html
no to oki bo ksxdy inaczej mowi wiec tak dla pewnosci pytalam
dziekuje
image[/url]
image[/url]
mjakmama baaardzo dziękuję:-)))
Liluś napewno odlicza sie za caly mc :)

Jeśli funkcje rodzica lub opiekuna sprawowano przez część miesiąca, po czym władza lub opieka przeszła na inna osobę, ulga przysługuje za każdy dzień wykonywania władzy, pełnienia funkcji opiekuna - w kwocie stanowiącej 1/30 kwoty miesięcznej za każdy dzień sprawowania pieczy nad dzieckiem.

Np. opiekę nad dzieckiem przekazano osobie trzeciej, rodzic został pozbawiony funkcji władzy rodzicielskiej.

Inaczej jest w przypadku nabycia po raz pierwszy uprawnień do tej władzy z dniem urodzenia. Ulga przysługuje za każdy miesiąc kalendarzowy, w którym podatnik wykonywał władzę, pełnił funkcję albo sprawował opiekę.

Np. dziecko urodziło się 30 stycznia. Za miesiąc styczeń przysługuje ulga prorodzinna w całości.

http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/
wystarczy dziewczyny jak sciagniecie zwyklego pita37 z netu i wpiszecie pesel dane dziecka i date ur i samo wam pokaze ze rozliczy was za caly miesiac a nie dni i to wszystko jest uaktualnione i nawet ostatnio gdzies czytalam ze nawet jak dziecko ur się ostatniego dnia miesiaca to się za caly miesiąc liczy.
A ja mam głupie pytanie. Czy tą ulgę rozliczają oboje rodziców jak są małżeństwem czy tylko jeden rodzić??:) Rozliczamy się z mężem osobno i pierwszy raz będziemy korzystać z ulgi na dziecko i właśnie nie wiem jak to wygląda.
imageimage
No dobra doczytałam:

Opiekunowie lub rodzice nie mogą ulgi podwoić, a zatem limit ulgi przysługuje im wyłącznie raz, łączny na nich oboje 1.112,04 rocznie.
imageimage
tylko jeden ale internet wlasnie przeczytalam ze jak jest na obojga to moga oboje tylko nie dokladnie znam te zasady bo mnie nie dotycza.a na dziecko tylko jedno z was chyba ze sie razem rozliczacie to wtedy na tm samym picie
jeden rodzic
przecież nie mozecie razy dwa sobie odliczyć
Na Was zawsze można liczyć ;)
Dziękuję
dziewczyny jak ktos chce sie rozliczac jakos samotny rodzic? to jaki pit? normalnie 37 i zalacznik zero??
odliczasz od następnego miesiąca czyli za 11 miesięcy ! Ja miałam podobną sytuację pierw przy pomyłce odliczyłam za całe 12 miesięcy pozniej musiałam składać korekte
Moja Amelia urodziła się 28.12 i mi powiedziano, że mogę tylko za te kilka dni odliczyć, nie za cały miesiac
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
"Prawo do odliczenia przysługuje za pełne miesiące kalendarzowe. Odliczeniu podlega bowiem kwota stanowiąca 1/6 kwoty zmniejszającej podatek określonej w pierwszym przedziale skali za każdy miesiąc wykonywania praw nad dzieckiem. Jeżeli dziecko urodzi się 23 dnia miesiąca, to ulga prorodzinna będzie przysługiwała za cały miesiąc. Analogicznie w przypadku ustania prawa do ulgi (np. ślub dziecka) drugiego dnia miesiąca – przysługuje ona jeszcze za dany miesiąc w całości."
http://www.e-pity.pl/abc_podatki/ulgi/ulga_prorodzinna/

z tego co pamiętam - pani w US(rok temu) mówiła, że jak rozliczam się z Mężem i razem wychowujemy dziecko - to odliczamy cały wrzesień(chociaż dziecko urodził się pod koniec września), październik, listopad i grudzień :) czyli odliczenie za 4 m-ce :)

jeśli nie wychowywalibyśmy razem dziecka - to liczyłoby się jakoś inaczej, co do dnia :P (tzn. dokładnie od dnia urodzenia)

tak rozliczyliśmy 2009 rok i było dobrze :)
ja mam jeszcze jedno pytanko odnośnie pitów,, prawie cały zeszły rok nie pracowałam bo byłam w ciąży i długo na zwonieniu lekarskim, a potem na macierzyńskim, dostałam już pit od pracodawcy, czy powinnam się jeszcze spodziewać pitu z zusu?
No to ja źle się rozliczyłam :( Bo tylko za kilka dni :(
Pola, ja dostałam tylko od pracodawcy, nie dostałam od ZUS
Ciekawa tez jestem jak w tym roku będzie, bo w ogóle nie pracowałam w 2010 r i zastanawiam sie jakie składki były odprowadzane.

pola jesli zus ci cos wypalcal to powinnas dostac pit
my jesteśmy doskonałym przykładem
Franek urodził się 31.12.2009 i w zeszłorocznym rozliczeniu dostaliśmy zwrot za jeden miesiąc
mjakmama, mi ZUS wypłacał chorobowe w 2009r i nie otrzymałam od nich pitu, tylko od pracodawcy.

powinnas na bank dostac
No to ciekawe, bo tylko pita dostałam od pracodawcy,a przecież to już rok minął
Może jak pracowałam do sierpnia 2009r a później poszłam na zwolnienie, to dlatego ZUS nie wysyła, tylko całe rozliczenie dostaję od pracodawcy.
Teraz to ja już sama nie wiem :)

Kasia,
nie dostaniesz PITA z ZUSu jak pracodawca zatrudnia powyżej 25 osób bo to on rozlicza i wypłaca kasę np za zwolnienie w ciąży a później się rozlicza z ZUS
borowka kolezanka pisze ze z zusu kase dostawala a nei od pracodawcy
jest taka mozliwosc ze chorobwe w grudniu kase dostalas w styczniu 2010 i to bedize w picie za 2010 rok te chorobowe
Dziewczyny, no więc pracowałam dokładnie do lipca 2009r później poszłam na zwolnienie.
PIT dostałam tylko od pracodawcy, z ZUS nic nie otrzymałam.
Mój pracodawca nie zatrudnia powyżej 20 czy 25 osób, więc teraz nie wiem o co chodzi, muszę zerknąć na PIT w domu, za jaki okres go otrzymałam i dzwonić jak coś do ZUS.

do nas też jednego roku PIT nie dotarł inawet nie wiedziałam, że musze na niego czekać. mój m dostawał za opiekę kasę z ZUS na konto (widać kto jest nadawcą przelewu) i PIT z ZUS przychodzi listem zwykłym. musiałam korektę robić. w tym roku też czekamy.
image image
acha, mój pracodawca zatrudnia powyżej 25 osób to ja pewnie nie dostanę,
Lidia, co zrobiłas w takiej sytuacji ?
Bo ja też nie wiedziałam, że musze na niego czekać, dopiero dziś się dowiedziałam, że powinnam dostać PIT z ZUS

po roku składałam korektę z czynnym żalem. ZUS dał mi kopię pitu;)
a dostawałaś kasę z ZUSu?
image image
Tak dostawałam kase z ZUS bo byłam na zwolnieniu lekarskim

to Kasiu przejedż się do nich i poproś duplikat pit za zeszły rok. powinni ci wydać, bo na pewno w archiwum mają. albo zadzwoń do nich wcześniej. ale maniana;)
image image

Proszę o informację, czy trzeba rozliczać się razem z małżonkiem aby skorzystać z ulgi na dziecko?

Nie. Jeden z rodziców odpisuje. Obojętnie który. Ten, który może ;p Albo jak rozliczacie sie wspolnie to też możecie.

Ok, dziękuję za odpowiedź :) Jeszcze jedno pytanko: kryterium jest 112 000 pln jako dochód łączny. Jak go obliczyc? dochód - składki na ubezpieczenie społeczne - składki na ubezpieczenie zdrowotne? Czy tylko odejmujemy składki na ubezpieczenie społeczne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skąd ta kwota? Drugi próg podatkowy jest od 85.588 zł i to chyba bez znaczenia czy sie rozlicza razem czy nie? Może sie mylę, jak człowiek wypełnia to już w kompie to jest wszystko jasne i logiczne, bo program wyrzuca gdzie sie popełniło błąd ;p

Chodzi o to, że aby skorzystać z ulgi dochód łączny małżonków nie może przekroczyć 112 tys zł. Moje pytanie właśnie dotyczy tej kwoty - jak wyliczyć, czy nie przekraczamy ;) czy ten dochód łączny to dochód - składki na ubezpieczenie społeczne tylko?

http://pit.infor.pl/dzial/rozliczenia_osob_fizycznych/ulga_na_dzieci/729260,2,Prawo-do-ulgi-na-dzieci-i-jej-wysokosc-w-rozliczeniu-rocznym-PIT.html

'Osoby wychowujące w roku podatkowym jedno dziecko skorzystają z odliczenia, o ile ich roczne dochody nie przekroczą kryterium dochodowego, wynoszącego:

- 112 tys. zł w przypadku podatnika pozostającego przez cały rok podatkowy w związku małżeńskim (dochody podatnika i jego małżonka),

- 112 tys. zł w przypadku podatnika będącego osobą samotnie wychowującą dziecko,

- 56 tys. zł w przypadku podatnika niepozostającego w związku małżeńskim, w tym również przez część roku.'

Tego to ci już nie powiem. My mamy dwójke dzieci, pracuje tylko mąż. Bedziemy się rozliczać wspólnie żeby mąż mógł odliczyć podwójną ulgę na dziecko oraz ulgę na nie pracująca zonę. Ale na razie nie dostał jeszcze PITa z pracy to nie wiem jaki będzie tam dochód podany. Na pewno ponad te 85.588 ale ile więcej to nie wiem. A picie jak wypełniasz nie masz podane co masz wpisać?

Jusia, jeżeli Ty i Twój mąż zarabiacie oddzielnie co miesiąc więcej niż 4 666zł to nie skorzystasz z odliczenia.

Miśka, ulga na niepracującą żonę? Czegoś takiego nie ma. Ustawodawca dał możliwość wspólnego rozliczenia małżonków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozliczam się wspólnie i dlatego możemy odliczyć na mnie dodatkową kasę, około 550 zł. Nie pamietam dokładnie ile. To jest od lat. Co roku wiele małżeństw z tego korzysta. Moi rodzice odkąd pamiętam rozliczają się co roku wspólnie, mama nie pracuje i mają dodatkową kaśe do zwrotu.

Miśka, to wszystko jest uzależnione od dochów, które osiąga pracujący małżonek. Wychodzi na to, że Twój mąż zarabia miesiecznie okolo 42000zł rocznie :p Poza tym, Twoj maz nie odlicza tylko placi podatek od polowy swoich dochodów... Ale nie chce mi sie dalej tłumaczyć.

Miało być 42000zł rocznie, miesiecznie 3700zł.

Mąż ma jakieś 95000 zł. Więc zdecydowanie więcej niż 3700 miesięcznie. Nie wiem jak to działa ale bez względu na to ile by nie było dochodu zawsze 550 było zwrotu na niepracującą żonę plus odpis za dzieci.
odliczylam sobie ulgę pelna na syna, i dostalam juz pieniążki natomiast maz z ktorym nie mieszkam poinformowal mnie ze odliczyl sobie ulge za te kilka miesięcy ktore razem mieszkalismy. I co w takim przypadku? Jesli jedno dostalo pelna ulge to drugie tez moze dostac ?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

Czynna logopeda z Rumi z przedszkola "Pod Topolą" na showup (3 odpowiedzi)

Zróbcie co chcecie z tą informacją, ale Pani i występuje na żywo i pracuje z dziećmi...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (115 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry