Widok

PIT - ulga na dziecko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, pomocy, bo zgłupiałam.

Wiem, ze można odliczyć od podatku. Tylko pytanie, co w przypadku gdy dziecko urodziło się w trakcie roku? Jak np. moja Zosia -13 stycznia.
Czy odliczam całość czy 11/12?
W necie czytam i są różne opinie na ten temat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasia,
nie dostaniesz PITA z ZUSu jak pracodawca zatrudnia powyżej 25 osób bo to on rozlicza i wypłaca kasę np za zwolnienie w ciąży a później się rozlicza z ZUS
No to ciekawe, bo tylko pita dostałam od pracodawcy,a przecież to już rok minął
Może jak pracowałam do sierpnia 2009r a później poszłam na zwolnienie, to dlatego ZUS nie wysyła, tylko całe rozliczenie dostaję od pracodawcy.
Teraz to ja już sama nie wiem :)
powinnas na bank dostac
mjakmama, mi ZUS wypłacał chorobowe w 2009r i nie otrzymałam od nich pitu, tylko od pracodawcy.
my jesteśmy doskonałym przykładem
Franek urodził się 31.12.2009 i w zeszłorocznym rozliczeniu dostaliśmy zwrot za jeden miesiąc
pola jesli zus ci cos wypalcal to powinnas dostac pit
No to ja źle się rozliczyłam :( Bo tylko za kilka dni :(
Pola, ja dostałam tylko od pracodawcy, nie dostałam od ZUS
Ciekawa tez jestem jak w tym roku będzie, bo w ogóle nie pracowałam w 2010 r i zastanawiam sie jakie składki były odprowadzane.
ja mam jeszcze jedno pytanko odnośnie pitów,, prawie cały zeszły rok nie pracowałam bo byłam w ciąży i długo na zwonieniu lekarskim, a potem na macierzyńskim, dostałam już pit od pracodawcy, czy powinnam się jeszcze spodziewać pitu z zusu?
"Prawo do odliczenia przysługuje za pełne miesiące kalendarzowe. Odliczeniu podlega bowiem kwota stanowiąca 1/6 kwoty zmniejszającej podatek określonej w pierwszym przedziale skali za każdy miesiąc wykonywania praw nad dzieckiem. Jeżeli dziecko urodzi się 23 dnia miesiąca, to ulga prorodzinna będzie przysługiwała za cały miesiąc. Analogicznie w przypadku ustania prawa do ulgi (np. ślub dziecka) drugiego dnia miesiąca – przysługuje ona jeszcze za dany miesiąc w całości."
http://www.e-pity.pl/abc_podatki/ulgi/ulga_prorodzinna/

z tego co pamiętam - pani w US(rok temu) mówiła, że jak rozliczam się z Mężem i razem wychowujemy dziecko - to odliczamy cały wrzesień(chociaż dziecko urodził się pod koniec września), październik, listopad i grudzień :) czyli odliczenie za 4 m-ce :)

jeśli nie wychowywalibyśmy razem dziecka - to liczyłoby się jakoś inaczej, co do dnia :P (tzn. dokładnie od dnia urodzenia)

tak rozliczyliśmy 2009 rok i było dobrze :)
Moja Amelia urodziła się 28.12 i mi powiedziano, że mogę tylko za te kilka dni odliczyć, nie za cały miesiac
Liluś - nie prawda :P

moje dziecko urodziło się pod koniec września i odliczaliśmy ulgę za cały wrzesień :P zgodnie z informacją ze Skarbówki :) (za 2009rok)
odliczasz od następnego miesiąca czyli za 11 miesięcy ! Ja miałam podobną sytuację pierw przy pomyłce odliczyłam za całe 12 miesięcy pozniej musiałam składać korekte
jeden rodzic
przecież nie mozecie razy dwa sobie odliczyć
tylko jeden ale internet wlasnie przeczytalam ze jak jest na obojga to moga oboje tylko nie dokladnie znam te zasady bo mnie nie dotycza.a na dziecko tylko jedno z was chyba ze sie razem rozliczacie to wtedy na tm samym picie
dziewczyny jak ktos chce sie rozliczac jakos samotny rodzic? to jaki pit? normalnie 37 i zalacznik zero??
Na Was zawsze można liczyć ;)
Dziękuję
No dobra doczytałam:

Opiekunowie lub rodzice nie mogą ulgi podwoić, a zatem limit ulgi przysługuje im wyłącznie raz, łączny na nich oboje 1.112,04 rocznie.
A ja mam głupie pytanie. Czy tą ulgę rozliczają oboje rodziców jak są małżeństwem czy tylko jeden rodzić??:) Rozliczamy się z mężem osobno i pierwszy raz będziemy korzystać z ulgi na dziecko i właśnie nie wiem jak to wygląda.
wystarczy dziewczyny jak sciagniecie zwyklego pita37 z netu i wpiszecie pesel dane dziecka i date ur i samo wam pokaze ze rozliczy was za caly miesiac a nie dni i to wszystko jest uaktualnione i nawet ostatnio gdzies czytalam ze nawet jak dziecko ur się ostatniego dnia miesiaca to się za caly miesiąc liczy.
mjakmama baaardzo dziękuję:-)))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry