Widok

PIT - ulga na dziecko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, pomocy, bo zgłupiałam.

Wiem, ze można odliczyć od podatku. Tylko pytanie, co w przypadku gdy dziecko urodziło się w trakcie roku? Jak np. moja Zosia -13 stycznia.
Czy odliczam całość czy 11/12?
W necie czytam i są różne opinie na ten temat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja Amelia urodziła się 28.12 i mi powiedziano, że mogę tylko za te kilka dni odliczyć, nie za cały miesiac
"Prawo do odliczenia przysługuje za pełne miesiące kalendarzowe. Odliczeniu podlega bowiem kwota stanowiąca 1/6 kwoty zmniejszającej podatek określonej w pierwszym przedziale skali za każdy miesiąc wykonywania praw nad dzieckiem. Jeżeli dziecko urodzi się 23 dnia miesiąca, to ulga prorodzinna będzie przysługiwała za cały miesiąc. Analogicznie w przypadku ustania prawa do ulgi (np. ślub dziecka) drugiego dnia miesiąca – przysługuje ona jeszcze za dany miesiąc w całości."
http://www.e-pity.pl/abc_podatki/ulgi/ulga_prorodzinna/

z tego co pamiętam - pani w US(rok temu) mówiła, że jak rozliczam się z Mężem i razem wychowujemy dziecko - to odliczamy cały wrzesień(chociaż dziecko urodził się pod koniec września), październik, listopad i grudzień :) czyli odliczenie za 4 m-ce :)

jeśli nie wychowywalibyśmy razem dziecka - to liczyłoby się jakoś inaczej, co do dnia :P (tzn. dokładnie od dnia urodzenia)

tak rozliczyliśmy 2009 rok i było dobrze :)
ja mam jeszcze jedno pytanko odnośnie pitów,, prawie cały zeszły rok nie pracowałam bo byłam w ciąży i długo na zwonieniu lekarskim, a potem na macierzyńskim, dostałam już pit od pracodawcy, czy powinnam się jeszcze spodziewać pitu z zusu?
No to ja źle się rozliczyłam :( Bo tylko za kilka dni :(
Pola, ja dostałam tylko od pracodawcy, nie dostałam od ZUS
Ciekawa tez jestem jak w tym roku będzie, bo w ogóle nie pracowałam w 2010 r i zastanawiam sie jakie składki były odprowadzane.
pola jesli zus ci cos wypalcal to powinnas dostac pit
my jesteśmy doskonałym przykładem
Franek urodził się 31.12.2009 i w zeszłorocznym rozliczeniu dostaliśmy zwrot za jeden miesiąc
mjakmama, mi ZUS wypłacał chorobowe w 2009r i nie otrzymałam od nich pitu, tylko od pracodawcy.
powinnas na bank dostac
No to ciekawe, bo tylko pita dostałam od pracodawcy,a przecież to już rok minął
Może jak pracowałam do sierpnia 2009r a później poszłam na zwolnienie, to dlatego ZUS nie wysyła, tylko całe rozliczenie dostaję od pracodawcy.
Teraz to ja już sama nie wiem :)
Kasia,
nie dostaniesz PITA z ZUSu jak pracodawca zatrudnia powyżej 25 osób bo to on rozlicza i wypłaca kasę np za zwolnienie w ciąży a później się rozlicza z ZUS
borowka kolezanka pisze ze z zusu kase dostawala a nei od pracodawcy
jest taka mozliwosc ze chorobwe w grudniu kase dostalas w styczniu 2010 i to bedize w picie za 2010 rok te chorobowe
Dziewczyny, no więc pracowałam dokładnie do lipca 2009r później poszłam na zwolnienie.
PIT dostałam tylko od pracodawcy, z ZUS nic nie otrzymałam.
Mój pracodawca nie zatrudnia powyżej 20 czy 25 osób, więc teraz nie wiem o co chodzi, muszę zerknąć na PIT w domu, za jaki okres go otrzymałam i dzwonić jak coś do ZUS.
do nas też jednego roku PIT nie dotarł inawet nie wiedziałam, że musze na niego czekać. mój m dostawał za opiekę kasę z ZUS na konto (widać kto jest nadawcą przelewu) i PIT z ZUS przychodzi listem zwykłym. musiałam korektę robić. w tym roku też czekamy.
acha, mój pracodawca zatrudnia powyżej 25 osób to ja pewnie nie dostanę,
Lidia, co zrobiłas w takiej sytuacji ?
Bo ja też nie wiedziałam, że musze na niego czekać, dopiero dziś się dowiedziałam, że powinnam dostać PIT z ZUS
po roku składałam korektę z czynnym żalem. ZUS dał mi kopię pitu;)
a dostawałaś kasę z ZUSu?
Tak dostawałam kase z ZUS bo byłam na zwolnieniu lekarskim
to Kasiu przejedż się do nich i poproś duplikat pit za zeszły rok. powinni ci wydać, bo na pewno w archiwum mają. albo zadzwoń do nich wcześniej. ale maniana;)

Proszę o informację, czy trzeba rozliczać się razem z małżonkiem aby skorzystać z ulgi na dziecko?

Nie. Jeden z rodziców odpisuje. Obojętnie który. Ten, który może ;p Albo jak rozliczacie sie wspolnie to też możecie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry