Widok

PIT - ulga na dziecko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, pomocy, bo zgłupiałam.

Wiem, ze można odliczyć od podatku. Tylko pytanie, co w przypadku gdy dziecko urodziło się w trakcie roku? Jak np. moja Zosia -13 stycznia.
Czy odliczam całość czy 11/12?
W necie czytam i są różne opinie na ten temat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Liluś napewno odlicza sie za caly mc :)

Jeśli funkcje rodzica lub opiekuna sprawowano przez część miesiąca, po czym władza lub opieka przeszła na inna osobę, ulga przysługuje za każdy dzień wykonywania władzy, pełnienia funkcji opiekuna - w kwocie stanowiącej 1/30 kwoty miesięcznej za każdy dzień sprawowania pieczy nad dzieckiem.

Np. opiekę nad dzieckiem przekazano osobie trzeciej, rodzic został pozbawiony funkcji władzy rodzicielskiej.

Inaczej jest w przypadku nabycia po raz pierwszy uprawnień do tej władzy z dniem urodzenia. Ulga przysługuje za każdy miesiąc kalendarzowy, w którym podatnik wykonywał władzę, pełnił funkcję albo sprawował opiekę.

Np. dziecko urodziło się 30 stycznia. Za miesiąc styczeń przysługuje ulga prorodzinna w całości.

http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/
no to oki bo ksxdy inaczej mowi wiec tak dla pewnosci pytalam
dziekuje
mozesz skorzystac z ulgi prorodzinnej jako samotna matka
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/117010,samotny_rodzic_korzysta_z_odliczenia_na_dziecko.html
Z tego co mi mówiła moja teściowa, jest księgową, że rozlicza się teraz za dni, np. moja mała urodziła się 6 lipca i od tego dnia mamy ulgę. Czyli za lipiec dostaniemy ulgę za 25 dni i kolejne miesiące już całe.
a jak ja w maju to rozliczam sie czy nie?? czy dziecko rok musi miec??
pytalam gdzies w podobnym wątku ale nikt mi nie odpowiedział wieć zapytam jeszcze raz:-)

ulga na dziecko plus samotna matka czy to idzie zoliczyc razem?czy jedno drugiego nie wyklucza?
na 100% liczy sie caly miesiąc nawet jakby dziecko sie urodzilo 29-30 to tak samo. więc wtedy jest 12m-cy w Waszym przypadku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi w us powiedzieli ze za caly mc sie odlicza
jeśli urodziła się w styczniu, to za styczeń też dostajesz ulgę - czyli 12/12

Nasza córa urodziła się w listopadzie 2009 i ulgę dostaliśmy za 2 miesiące.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry