Widok

POMOCY!!!Jak uśpić 2,5 latka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Piszę, bo już nie wiem co robić. Wieczory u nas w domu to ciągła walka. Gabrys ma straszne problemy z zasypianiem. Ale po kolei.
Wstajemy rano ok 7-8. Nocnik, ubieranie, śniadanie i ok 8:30 idziemy do żłobka. W żłobku śpi godzinę (ok 12:30 ich kłądą). Odbieramy go ze żłobka ok 16:30. Popołudnia spędzamy na wspólnej zabawie. Nie oglądamy bajek (bo to go bardzo pobudza). Im blizej wieczora tym spokojniejsze zabawy (ksiazeczki, puzzle, klocki). Ok 19 - 20 zaczyna się rytuał kładzenia spać. Kolacja, potem kąpiel, i do łóżeczka. Trwa to ok godzinkę. Pod prysznicem często ziewa i widać, ze jest zmeczony. Mniej więcej o 21 Gabryś jest już w swoim pokoju. Kładziemy się, jest bajeczka z płyty (bo czytanie nie wchodzi w grę, bo go rozprasza), ciepłe mleczko i zaczyna się. Nie ważne, czy jesteśmy z nim w pokoju czy nie, zasypia dopiero miedzy 22 a 23. Próbowalismy wszystkiego. Jak zostaje sam w pokoju to się ładnie bawi, ale nie potrafi się położyć. Bawi się tak długo, aż go połozymy do łóżka. Jak z nim jesteśmy, to oznacza godzinę leżenia i glaskania. A i tak co chwila się podnosi i chce zejść z łóżka, chce kolejną bajkę, pić, siku....
Ogólnie wydaje nam się, że ma problem z wyciszeniem się. Jest bardzo pobudzony, ma dużo energii. Dodam jeszcze, że nie mówi. Na razie są to pojedyńcze słowa, jest ich coraz wiecej, ale nadal cieżko sie z nim porozumieć. Jak już zaśnie (po cieżkich bojach), to w nocy sie wybudza. Czasem wystarczy pójśc go pogłaskać a czasem konczy sie na tym, że przychodzi do nas do łóżka.
Efekt jest taki, że my chodzimy niewyspani, Gabrys rano jest zmeczony i bardzo marudny. I dzień zaczynamy od kolejnej walki o ubranie spodni, butów, wyjście z domu.
Czy któaś z was ma podobnie? Co zrobić, bo za chwilę wszyscy w 3 (ja, mąż i gabrys) padniemy ze zmęczenia....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dość podstawowa wersja niani elektronicznej to Neno Vera, ale sprawdza się w większości przypadków. Dlaczego? Kołysanki, dwustronna komunikacja, designerski wygląd, spory zasięg wewnątrz i na zewnątrz nieruchomości. Wszystkie funkcje możesz ocenić na spokojnie w sklepie https://neno.pl/produkt/bezprzewodowa-wideo-niania-neno-vera/.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo to się dziewczyny robi inaczej, robisz Tatusiowi kawę, cole, coś z kofeina żeby miał siłę i niech bawi się od godz 20 z dzieckiem w berka, max godzina i oboje padną i cały wieczór masz dla siebie

No dobra, ale c z tego ze go polozy spac o 20. Przeciez go do lozka nie przyklei zeby z niego nie wyszedl.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja nie spi w ciagu dnia a i tak zasypia na ogol 22 albo 23 :(

Moja mala ma prawie trzy lata, nie spi w ciagu dnia, moze biegac , skakac , szalec a i tak zanim zasnie jest 22 albo pozniej i do tego jest walka zeby poszla spac przez jakas godzine jak nie dluzej. Byl czas ze zasypiala o 21, pozniej jej sie pozmienialo , nastepnie znow czas, ze zasypiala o 21 i tak w kolko. zauwazylam , ze najgorzej jest podczas czasu letniego z jakiegos powodu, nawet jak ma w pokoju ciemno.

Kładziesz go za pozno, powinien byc w łozku max o 20 a najlepiej o 19. o 21 juz mu przechodzi czas na sen i zaczyna byc pobudzony
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gorzkiej nie wypije
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Supernianię można schować do lamusa...
Dziecko dziecku nie równe. Moje najstarsze przestało spać w dzień jak miało roczek. Przestało i tyle. A zasypiało ok 21. Nic nie pomagało, ani kładzenie do łóżka, ani organizowanie ciszy w domu. Jak było w łóżeczku to się bawiło ale o spania nie było. Nie chciało spać i tyle. Drugie moje dziecko przestało spać w dzień w okolicach piątych urodzin. Dzieci chodziły spać o równej porze.
Dokładnie jak dziewczyny piszą, zrezygnować ze spania w dzień a na 100% padnie ze zmęczenia wieczorem, przerabiałam to już z drugim synem, teraz ma 2 lata i nie kładę go w dzień, za to o 19.30 już śpi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
u mnie jest podobnie. ale ja jestem w ciąży i chodzę ze swoim dzieckiem spać w dzień na 2 h. potem szaleje z nami do późnych godzin nocnych. gdyby nie ciąża i chęć regeneracji bo wiadomo jak to przy dwulatku jest nie dawała bym go na drzemkę lub wybudzała po 30 minutach. ale padam razem z nim niestety i potem tak to wygląda.
też mam 2,5 latka i po prostu dałam w przedszkolu zakaz na spanie, co się paniom baaaaaaardzo nie podoba :/ ale na szczęście pod nadzorem pani dyrektor się stosują :) bo inaczej wszyscy byśmy się wykończyli :(
młodemu wystarczy 20 min snu w dzień i buszuje do 23, jak nie śpi w dzień zasypia ok 19-20, rano wstajemy około 7-8
w domu nie spał w ciągu dnia odkąd skończył 1,5 roku, tak jak i córki, więc jak poszedł do żłobka pół roku temu i zaczął zasypiać, to była masakra... więc najpierw w żłobku, teraz w przedszkolu- nie ma spania :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jestem ciekawa jak Pani sobie poradzila w usypianiem synka. Widze, ze post napisany w 2012r, ale sprobuje jednak siegnac po porade, moze Pani odpisze. Moja praswie 2letnia corka zasypia tak samo jak Pani synek 3 lata temu, czyli...o 1 w nocy. Tez probowalismy wszystkiego, poza ziolkami. Mala ma tyle energii, ze my padamy a ona ciagle zywa. Jak Pani poradzila sobie z bezsennoscia synka? Jesli przeczyta Pani te wiadomosc to prosze o maila. Pozdrawiam, milena
A po co slodzic i to jeszcze dziecku? Cukier pobudza i jest niezdrowy!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zasypiał sam. Po kamieniu był odkładany do łóźeczka i tyle. Problem się zaczął jak zaczął jak miał 1.5 roku.
Teraz jest trochę lepiej. Zaczął chętnie słuchać bajek które mu czytam i opowiadam. Usypianie trwa ok 30 minut. Od poniedziałku zaczynamy przedszkole i wcześniejsze wstawanie. Zobaczmy jak to wtedy będzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witajcie
Różne fora często czytam ale pierwszy raz stwierdzilam ze napiszę :)
Moj synek ma 2 latka i 9 miesiecy i od urodzenia nie zasypia normalnie
Po urodzeniu mial przestawiony dzien z noca i to bylo straszne pozniej po ok 1 miesiacu odwrocilo sie normalnie ale w nocy sie budzil ok 6 razy na cyca i mowili po miesiacu sie poprawi po trzech po pol roku po roku az przestalam wierzyc teraz moia ze pojdzie weczesniej spac jak zacznie chodzic do przedszkola ale ciezko to widze okaże się za tydzien ;)
Do roku wychodziły mu wszystkie ząbki i potrafił się budzić do 12 razy w nocy z miałczeniem (miałczał ale nie gorączkował i nic mu nie było) jak skonczyl rok przestalam kłaść go w dzień bo jak drzemnął się w dzień z 40 min to chodzil spac ok 23-24 wiec miał szlaban na spanie i zaczął chodzić spac k 20o czywiście caly dzien na obratach bieganie i inne różne atrakcje a dziecko padniete ale jakby nie chcialo spac z miesiaca na miesiac zaczal chodzic spac coraz pozniej a teraz bedzie tak dlugo szalal az go nie poloze w lozku ja klade sie obok na swoim i tak go usypiam i trwa to ok 1godz a jak probuje wczesniej to przedluza sie usypianbie do nawet dwóch :) Antek jest bardzo dobrze rozwinięty mówi i nie załatwia się w pieluszki nawet w nocy od kiedy skonczyl 2 latka jest baaaardzo żywym dzieckiem :) padam i nie mam sily nie wiem co to jest wieczorkiem obejrzec z mężem film ;)
POMÓŻCIE MI OBMYŚLIĆ JAKĄŚ STRATEGIĘ :)
Mam pytanie do autorki wątki,jak od narodzin Mały zasypiał? sam, czy ktoś go usypiał?
no wlasnie o to mi chodziło :) bo myslalam, ze usłyszalas cos innego
Bo te preparaty sie podaje w cyklach 2 tyg i 2 tyg przerwy. Tak mi Pani w aptece powiedziała.
takie dostała zalecenia, pozatym na logike organizm sie w koncu by przyzwyczail i przestał reagowac, a 2 tyg w zyciu dziecka to bardzo duzo i dzieciaczki sa w stanie juz wpasc w rutyne, wiec moze nie bedzie potrzebne dalsze podawanie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry