Widok

POMOCY!!!Jak uśpić 2,5 latka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Piszę, bo już nie wiem co robić. Wieczory u nas w domu to ciągła walka. Gabrys ma straszne problemy z zasypianiem. Ale po kolei.
Wstajemy rano ok 7-8. Nocnik, ubieranie, śniadanie i ok 8:30 idziemy do żłobka. W żłobku śpi godzinę (ok 12:30 ich kłądą). Odbieramy go ze żłobka ok 16:30. Popołudnia spędzamy na wspólnej zabawie. Nie oglądamy bajek (bo to go bardzo pobudza). Im blizej wieczora tym spokojniejsze zabawy (ksiazeczki, puzzle, klocki). Ok 19 - 20 zaczyna się rytuał kładzenia spać. Kolacja, potem kąpiel, i do łóżeczka. Trwa to ok godzinkę. Pod prysznicem często ziewa i widać, ze jest zmeczony. Mniej więcej o 21 Gabryś jest już w swoim pokoju. Kładziemy się, jest bajeczka z płyty (bo czytanie nie wchodzi w grę, bo go rozprasza), ciepłe mleczko i zaczyna się. Nie ważne, czy jesteśmy z nim w pokoju czy nie, zasypia dopiero miedzy 22 a 23. Próbowalismy wszystkiego. Jak zostaje sam w pokoju to się ładnie bawi, ale nie potrafi się położyć. Bawi się tak długo, aż go połozymy do łóżka. Jak z nim jesteśmy, to oznacza godzinę leżenia i glaskania. A i tak co chwila się podnosi i chce zejść z łóżka, chce kolejną bajkę, pić, siku....
Ogólnie wydaje nam się, że ma problem z wyciszeniem się. Jest bardzo pobudzony, ma dużo energii. Dodam jeszcze, że nie mówi. Na razie są to pojedyńcze słowa, jest ich coraz wiecej, ale nadal cieżko sie z nim porozumieć. Jak już zaśnie (po cieżkich bojach), to w nocy sie wybudza. Czasem wystarczy pójśc go pogłaskać a czasem konczy sie na tym, że przychodzi do nas do łóżka.
Efekt jest taki, że my chodzimy niewyspani, Gabrys rano jest zmeczony i bardzo marudny. I dzień zaczynamy od kolejnej walki o ubranie spodni, butów, wyjście z domu.
Czy któaś z was ma podobnie? Co zrobić, bo za chwilę wszyscy w 3 (ja, mąż i gabrys) padniemy ze zmęczenia....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
no widzisz to super :)
gratuluje i zycze dalszego powodzenia!

a czemu robisz przerwe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Minął tydzień, jak podajemy Gabrysiowi meliskę i w końcu odetchnęliśmy. Mały zasypia lepiej, szybciej i sam. Nie trzeba z nim leżeć, głaskać go. Budzi się co prawda w nocy i do nas przychodzi, ale ogólnie wszystko powoli wraca do normy. My mamy wolniejsze wieczory, ranki są spokojniejsze bo Gabrys sie wysypia.
Będziemy podawać jeszcze tydzień, potem przerwa. Trochę się boje Wigilii. Gabrys dostanie takie prezenty pod choinkę, ze pewnie cała noc nie zaśnie :) Ale to jego pierwsze święta, kiedy coś bedzie rozumiał więc niech się cieszy :)
albo wyciszenie jak w zabawkach FP ;)
tak tak, no no "aniołek" - Archanioł Gabriel "wojownik Boży”, cs. Archanhieł Hawriił) – w tradycji chrześcijańskiej, judaistycznej i islamskiej, jeden z najwyższych rangą aniołów. Jest aniołem zwiastowania, zmartwychwstania, miłosierdzia, zemsty, śmierci i objawienia. Gabriel sprawuje władzę nad rajem.
jak dla mnie opis jak mojego dziecka ;).. nad wszystkim panuje ;) zwlaszcza nad tym RAJEM rodzinnym ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A wszyscy mówili kiedyś, Gabryś to taki aniołek :) A teraz pokazuje charakterek :) Ale w sumie lepiej mieć żywe i kreatywne dziecko :) Tylko czasem dodatkowe baterie dla rodziców by sie przydały :)
hehehe :P widać, że wszystkie Gabrysie to takie jakby nakręcone (śrubką w pupce ;))
to ja mam Gabrysia - i on taki jecząco skaczacy jest.. ale wlanie smiejemy sie ze z niego taki happy feet (/byl taki film tupot malych stop) jemu te nogi ciagle cos musza robic, jak nie pocierac to cos deptac, o nawet teraz niby stoi spokojnie a noga ciagle wedruje na polke , na fotel ,szpagaty robi)

ja nawet nie pomyslalam o syropku na spanie - ale nie mielismy dramatu wieczorem(raczej z drzemka walczylismy ale tez opracowalam metode i dzialalo bo musial sie zdrzemnac, teraz czasem tez pada), wrecz zawsze ok 20-21 juz dzieci spia , tylko musi byc ciemno i w miare cicho, no i teraz z Gabrys chodzi juz sam spac, ale razem w pokoju na raz z siostra nie zasna chyba ze ja siedze z nimi w pokoju i ich nadzoruje zeby sie nie zaczepiali ;)
ja nie mam Gabrysia :-) to inna forumka ci pisała :-)
ale taka ruchliwośc u 2 latka to nic dziwnego , jedynie to ruszanie nogami przy zasypianiu to może być zespól niespokojnych nóg ( mój syn tez tak ma ) i dzieci ogólnie nawet strsze takie jak mój 7 -letnie maja czasem jeszcze problem z wyciszeniem się przed spaniem ... pewnie kiedyś to minie
Rybalon, powiedz mi, czy Twój Gabryś też jest taki energiczny? Nasz Gabrys ma niewyczerpane pokłady energii. Nawet jak zasypia to nóżkami rusza non stop. Nie usiedzi na krzesełku jak wyklejamy książeczki. Myślałam, że ma problemy z koncentracją. Ale skupia się, bo jak zaczynamy coś to zawsze kończymy, nie przerywa zabawy w trakcie. Tylko potrzebuje dużo zabaw ruchowych. Kopie piłkę z tatą, biega z autami. Czasem myślę skad ma tyle siły :)
nooo pewnie kupiłas coś podobnego też dobrze :-)
Cena: 7,19 PLN

Działanie
Produkt leczniczy roślinny stosowany tradycyjnie, którego skuteczność i bezpieczeństwo opiera się wyłącznie na długotrwałym stosowaniu i doświadczeniu.
Wskazania
Melisal forte stosuje się tradycyjnie w stanach napięcia i niepokoju.

Dawkowanie
Doustnie dzieci od 1 do 3 lat zgodnie z opinią lekarza, zazwyczaj 1 do 3 razy dziennie po 1 łyżeczce od herbaty. Syrop można rozcieńczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
Ja kupiłam coś innego. Meliset chyba. Pani w aptece mi to poleciła. Tam jest melisa, lipa, wierzba, głóg i coś jeszcze. Ważne że działa. I też mamy podawać ok 2 tyg, potem przerwa.
ja tego zwyklego mogłam dawac 2 x dziennie po małej łyżeczce
http://www.doz.pl/apteka/p2096-Melisal_forte_Melisal_syrop_H.Wr._125_g
ten jest akurat fotre - ja miałam zwykły ale nie wiem czy jeszcze są zwykłe . Kup najwyzej forte i dawaj najwyżej po 1 małej łyżeczce 1 x na wieczór
Melisal - do kupienia w aptece
A jak się nazywał ten preparat?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja podawałam 2 tyg codziennie potem robiłam przerwę na 2 -3 tyg a jak znów widziałam pogorszenie w kwestii spania to znów podawałam i tak na zmianę :-) tak nam zaleciła pediatra , naprawdę bardzo pomogło , nic mu od tego złego się nie stało
Wczoraj kupiliśmy preparat ziołowy z melisą. Dostał łyżeczkę na noc. Szybciej zasnął, spokojniej. Nie trzeba było go głaskać, tylko być z nim w pokoju. Poza tym była tylko jedna bajka a potem cisza. Przespał całą noc, nie wybudził się. A rano wyspany i radosny jak skowronek.
Wiem, że nie można mu tego podawać non stop, ale może przez kilka dni równolegle z przesunięciem pory spania. Do tego przyzwyczaić go do samodzielnego zasypiania i może będzie dobrze.
Jeśli chodzi o drzemkę, to niestety nie ma jak mu jej zabrać, bo w żłobku dzieci śpią.
Ważne że jest jakaś nadzieja na powrót do normalności...
a i jeszcze jedno, zadnych bajek z plyty czy piosenek, musi byc wzgledna cisza i całkowicie ciemno- teraz juz nie, ale jak byl mlodszy
(teraz to nawet po drodze jak przysiadzie na fotelu potrafi odleciec w mgnieniu oka o 20-taki jego OFF,spi od 20 do 7-8). to samo przy dziennych drzemkach miał, ze musielismy lezec sie nie ruszac i cisza, ew radio cichutko - ale nie bajki tylko to co w eterze, bo jak tylko opowiadanie, czy sluchowisko to nie bylo opcji zeby zasnął.
Olaola,
a moze niepowinien juz spac w dzien, to wtedy w nocy padnie, kapiel szybciej np 1-2 przed kladzeniem spac bo moze go wybudza.
ja mojego Gabrysia tez nie moglam normalnie polozyc , taki Happy feet z niego :) ale ja kladlam sie obok i ciagle musialam go uspokajac zeby sie nieruszal i zamknał oczy itp zero ruchu i zasypial, czasem bylo wiecej warczenia na niego niz spokojnego usypiania, ale sie nauczyl ze trzba spac i koniec, zadnych ustepstw(na poczatku) najlepiej zasypial jak w całym domu bylo ciemno, i nic nie działało do puki nie zasnał ,
a teraz musiałam wlasnie mu drzemki zlikwidowac bo zle mu sie spalo, wybudzac sie zaczał itp
aha...kiedys (latem) córka w ciągu dnia potrafiła spac 3-4 godziny...wtedy na noc zasypiała o 22 i wstawala 5-6....strasznie mnie to wkurzało ze tak wcześnie musze sie zrywac i dlatego od jakiegos czasu nie daje jej spac dluzej niz 2 godziny za dnia....zyskałam to ze spi teraz do 7

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry