Widok

POMOCY!!!Jak uśpić 2,5 latka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Piszę, bo już nie wiem co robić. Wieczory u nas w domu to ciągła walka. Gabrys ma straszne problemy z zasypianiem. Ale po kolei.
Wstajemy rano ok 7-8. Nocnik, ubieranie, śniadanie i ok 8:30 idziemy do żłobka. W żłobku śpi godzinę (ok 12:30 ich kłądą). Odbieramy go ze żłobka ok 16:30. Popołudnia spędzamy na wspólnej zabawie. Nie oglądamy bajek (bo to go bardzo pobudza). Im blizej wieczora tym spokojniejsze zabawy (ksiazeczki, puzzle, klocki). Ok 19 - 20 zaczyna się rytuał kładzenia spać. Kolacja, potem kąpiel, i do łóżeczka. Trwa to ok godzinkę. Pod prysznicem często ziewa i widać, ze jest zmeczony. Mniej więcej o 21 Gabryś jest już w swoim pokoju. Kładziemy się, jest bajeczka z płyty (bo czytanie nie wchodzi w grę, bo go rozprasza), ciepłe mleczko i zaczyna się. Nie ważne, czy jesteśmy z nim w pokoju czy nie, zasypia dopiero miedzy 22 a 23. Próbowalismy wszystkiego. Jak zostaje sam w pokoju to się ładnie bawi, ale nie potrafi się położyć. Bawi się tak długo, aż go połozymy do łóżka. Jak z nim jesteśmy, to oznacza godzinę leżenia i glaskania. A i tak co chwila się podnosi i chce zejść z łóżka, chce kolejną bajkę, pić, siku....
Ogólnie wydaje nam się, że ma problem z wyciszeniem się. Jest bardzo pobudzony, ma dużo energii. Dodam jeszcze, że nie mówi. Na razie są to pojedyńcze słowa, jest ich coraz wiecej, ale nadal cieżko sie z nim porozumieć. Jak już zaśnie (po cieżkich bojach), to w nocy sie wybudza. Czasem wystarczy pójśc go pogłaskać a czasem konczy sie na tym, że przychodzi do nas do łóżka.
Efekt jest taki, że my chodzimy niewyspani, Gabrys rano jest zmeczony i bardzo marudny. I dzień zaczynamy od kolejnej walki o ubranie spodni, butów, wyjście z domu.
Czy któaś z was ma podobnie? Co zrobić, bo za chwilę wszyscy w 3 (ja, mąż i gabrys) padniemy ze zmęczenia....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Gorzkiej nie wypije
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kładziesz go za pozno, powinien byc w łozku max o 20 a najlepiej o 19. o 21 juz mu przechodzi czas na sen i zaczyna byc pobudzony
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja mala ma prawie trzy lata, nie spi w ciagu dnia, moze biegac , skakac , szalec a i tak zanim zasnie jest 22 albo pozniej i do tego jest walka zeby poszla spac przez jakas godzine jak nie dluzej. Byl czas ze zasypiala o 21, pozniej jej sie pozmienialo , nastepnie znow czas, ze zasypiala o 21 i tak w kolko. zauwazylam , ze najgorzej jest podczas czasu letniego z jakiegos powodu, nawet jak ma w pokoju ciemno.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja nie spi w ciagu dnia a i tak zasypia na ogol 22 albo 23 :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No dobra, ale c z tego ze go polozy spac o 20. Przeciez go do lozka nie przyklei zeby z niego nie wyszedl.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo to się dziewczyny robi inaczej, robisz Tatusiowi kawę, cole, coś z kofeina żeby miał siłę i niech bawi się od godz 20 z dzieckiem w berka, max godzina i oboje padną i cały wieczór masz dla siebie

Dość podstawowa wersja niani elektronicznej to Neno Vera, ale sprawdza się w większości przypadków. Dlaczego? Kołysanki, dwustronna komunikacja, designerski wygląd, spory zasięg wewnątrz i na zewnątrz nieruchomości. Wszystkie funkcje możesz ocenić na spokojnie w sklepie https://neno.pl/produkt/bezprzewodowa-wideo-niania-neno-vera/.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry