Widok
Pomylki na usg !!!!!!! Chlopak czy dziewczynka?????
Witam, chcialabym abyscie podzielily sie ze mna swoimi przezyciami, coraz czesciej slysze o pomylkach w zwiazku z plcia dziecka, jedna pani nawet w 8 miesiacu zostala poinformowana,ze bedzie chlopak,a urodzila dziewczynke!!!. Niestety mnie tez spotkalo male rozczarowanie, otoz w 12 tyg.(wiem,ze to troche szybko, ale lekarz tak przekonywujaco twierdzil!) dowiedzialm sie ze bedzie chlopak (baaaaaaaaaardzo chciemy chlopca, mamy juz 4 letnia coreczke), natomiast 2 pozniejsze usg wykazaly dziewczynke(jestem teraz w 5 miesiacu). Czy faktycznie to stwierdzienie w 12tyg. Bylo za szybkie???? Czy wam tez przytrafily sie takie pomylki??
jak miałam usg w 14 tyg to lekarka powiedziała,ze jeszcze za wcześnie i nie patrzy na tym etapie na płeć. Potem na połówkowym zgadywała ale okazało się,że jej się udało:)
raczej w obu ciążach nie spotkałam się żeby lekarz mówił coś czego nie był pewien jak nie wiedział to nie mówił poprostu lub mówił że nie ma pewnosci.
raczej w obu ciążach nie spotkałam się żeby lekarz mówił coś czego nie był pewien jak nie wiedział to nie mówił poprostu lub mówił że nie ma pewnosci.
kolezance do konca (usg jeszcze w 9 m-cu miala) mowili, ze bedzie dziewczynka, byli z mezem bardzo niepocieszeni, bo jedna dziewczynke juz mieli, urodzil sie chlopiec, meza nie bylo przy porodzie, jak sie o tym tel. dowiedzial, to nie mogl uwierzyc, mowil, ze to nie ich dziecko, ze pewnie pomylka, a kolezanka na porodowce byla w ciezkim szoku :-)
ale oczywiscie byli baaaardzo szczesliwi z parki :-)
ale oczywiscie byli baaaardzo szczesliwi z parki :-)
u mnie na usg ok 12 tygodnia lekarz stwierdził, że widzi chłopca, ale na następnej wizycie widział z kolei dziewczynkę, potem przez kolejne badania potwierdzał, że to dziewczynka i urodziła się dziewczynka. Myślę, że niepotrzebnie powiedział mi za pierwszym razem, że widzi chłopaczka. Moim zdaniem, jeśli lekarz nie jest pewien, nie powinien mówić płci, tym bardziej na samym początku.
U nas w 22 tygodniu dziewczynka na 80%, w 33 tygodniu na 99% :)
Do końca nie mogliśmy uwierzyć, że udało się "wycelować" (bardzo chcieliśmy córeczkę, planowlaiśmy płeć) i kupowałam wszystko w kolorach neutralnych. A prof. Preis cały czas mówił do męża "...i będą dwie baby w domu, niech pan się z tym pogodzi" ;)))
Do końca nie mogliśmy uwierzyć, że udało się "wycelować" (bardzo chcieliśmy córeczkę, planowlaiśmy płeć) i kupowałam wszystko w kolorach neutralnych. A prof. Preis cały czas mówił do męża "...i będą dwie baby w domu, niech pan się z tym pogodzi" ;)))
"rz" - to długa historia
wg mnie zależy wszystko od lekarz,a jak umie czytac usg i jak sie dziecko ułoży. Dobry lekarz, jak nie jest pewny bo dzidzia jest źle ułożona to nie zgaduje po prostu informuje że nie można w tej chwili powiedziec bo niewidac po prostu- to jest wg mnie kompetentne, tak było u mnie dr grzybowski jakoś w 14 czy 15 tygodniu powiedział ,że to za wcześnie i nie widac jeszcze dlatego nie będzie zgadywał,w 17 tygodniu był pewien na 99% i wówczas mnie poinformował że córcia! Lekarze którzy zgadują wg mnie, ale to moja opinia są niekompetentni, nie powinno się tak robić jak nie ma pewności prawie 100 % nie należy w ogóle się odzywać, a jak już słyszę, że całe 9 miesięcy matka wiedziała że córka a wyszedł chłopiec to dla mnie masakra, nie należy nigdy więcej do takiego lekarza isć !
W obu ciążach nie było pomyłki, w drugiej w 14tc lekarz powiedział że wygląda na dziewczynkę ale że nie mamy wybierać imienia bo to za szybko , więc się nie nastawialiśmy w 20tc synek pokazał się w pełnej okazałości że nie było już wątpliwości.Zresztą lekarz do którego chodzę jeżeli chodzi o płeć b.rzadko się myli.