Widok

POZIOM GLUKOZY

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam dziewczyny,
wczoraj byłam na badaniu poziomu krwi. jak pobrali mi krew na czczo to miałam 80 mg% a jak wypiłam glukozę to po godzinie miałam 154 mg%. Martwię się czy to nie za wysoko. Nadmienię, że jestem w 26 tygodniu ciąży
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na czczo OK, ale po godzinie za dużo. Rozumiem że badali tylko po godzinie, czyli piłaś 50g?
norma do 140 , wiec wielkiego dramatu nie ma pewnie powtórzysz 75 lub zmienisz lekko diete, ale to lekarz zadecyduje
ja po godzinie miałam 140 i lekarka powiedziała że muszę uważać i że mimo iż jest to górna granica normy to muszę ograniczyć cukier
ja po godzinie miałam 154 i musiałam przejść na dietę, kupić glukometr i badać cukier 4 razy dziennie
Jeśli miałaś 50 to każą ci zrobić jeszcze 75, jeśli dalej będzie powyżej 140 to będziesz musiała ograniczyć cukry, kupić glukometr i badać sobie cukier. o tyg wyślą cie do diabetologa, jeśli dieta będzie skuteczna to starczy tylko juz samemu kontrolować cukier glukometrem do końca ciąży.
Mnie to badanie dopiero czeka... Ale pozwolę sobie zapytać bardziej zaorientowane dziewczyny w tym wątku -
Na ile może być groźna nieleczona cukrzyca ciężarnych??
Groźna, może dawać powikłania zarówno dla dziecka (niektóre wady) jak i problem dla kobiety z donoszeniem ciąży, np. wielowodzie.
W diecie należy ograniczyć oprócz CUKRU także słodkie owoce, i MĄKĘ!!! bo to jest jedno z głównych źródeł energii.
nie bada się "poziomu glukozy" tylko poziom cukru we krwi po obciążeniu glukozą ... taki szczegół :)
papilio1@op.pl
ale "MĄDRA" jesteś !!!
radzę przeczytać co to jest glukoza i na drugi raz zastanowić się zanim takie bzdury napiszesz.... taki szczegół :)
dziewczyny nie czepiajcie się o byle co. Od rsazu jakieś uszczypliwości muszą być.
Ja jeszcze słyszałam, że trzeba ograniczyć jedzenie ziemniaków-to prawda?
Też musze się trochę oszczędzam bo widzę, że wsuwam za dużo słodyczy :-(
wiem że się czepiam ale rozwalają mnie takie "mądre' uwagi.
ciekawe jaki cukier koleżanka tokio ma we krwi...cukier w kostkach?...
miałam 50 mg glukozy zalecone
Pozostaje tylko skonsultować się z lekarzem, bo z tego co czytałam na forum, różni lekarze różnie postępują, a my możemy podzielić się tylko własnymi doświadczeniami. Poza tym liczy się Twoja indywidualna historia dotychczasowych wyników, to czy możesz mieć skłonności cukrzycowe itp. itd.
ja tez mialam w ciazy troche podwyzszony i mialam ograniczyc tylko spozywanie glownie winogron ktore zawieraja bardzo duzo cukru oraz slodyczy.nic mi nie wiadomo o tym,zeby powodowalo to tak ciezkie powiklania jak np wielowodzie.to chyba przesada.
Dokladnie, mi też kazano tylko ograniczyć słodycze i słodkie owoce.

Jakieś ciężkie powikłania może i mogą wystąpić (różnie o tym piszą), ale to chyba jak się ma poważnie przekroczone normy, do tego stopnia, że potrzebna jest insulina itp. itd.
otóż to:)czyli ciezsze przypadki.
super, dzięki za słowa otuchy, prawda bardzo lubię mandarynki, kiwi i jabłka oraz banany. Te owoce bardzo dobrze trawię, ale wiadomo, że zawierają cukry. We wtorek mam wizytę u mojego gina to się więcej dowiem na ten temat i opiszę na forum. Pozdrawiam Ola
Mnie najbardziej cukier podnosi jasne pieczywo(!), ziemniaki i wszelkie mączne rzeczy do tego bardzo słodkie owoce. Ja np jem mniej a częściej, słodyczy praktycznie wogóle no czasem owszem ale to np między posiłkami by ich niełączyc. Jakos 3 m-ce juz się kontroluję i daje radę a do końca nie tak daleko, choc przy końcówce ciąży bardziej mi szaleją te cukry. Najgorzej z rana skacze cukier poniewaz jest za duża przerwa w posiłkach (wiadomo noc) no ale jak wstaje na siku to staram się wciągną jakąś wędlinkę czy parówkę...
mi poziom cukru podniosly głównie winogrona,pochlaniane w ogromnej ilosci:D
ja w ciąży miałam 360 i urodziłam zdrową dziewczynkę, powodzenia:)
mi wyszło w ciązy 156 i musiałam mieć dosyć ostra dietę, na początku załamka, bo nawet 2 kromki chleby podnosiły mi cukier, czyli mogłam zjeść tylko jedną na raz, oj dużo by opowiadać, ale pozytyw z tego że dzięki przestrzeganej diecie urodziłam zdrowego synka i przytyłam zaledwie 6 kilo

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry