Widok

PROSZE O RADE CZY OJCIEC DZIECKA MOZE WYWIESC DZIECKO BEZ ZGODY MATKI 200 KM OD DOMOU

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam, czy ktos moze sie orientuje jak to wyglada prawnie, czy ojciec (slubu nie mamy, ale mieszkamy razem) moze bez mojej zgody wywiesc dziecko 200 km od domu. zrobil to pod moja nieobecnosc jak bylam w pracy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tego co ja wiem to może, jedynie nie może wywieźć za granicę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jesli ma prawa rodzicielskie to moze, jedynie nie moze wyrobic paszportu bez Twojej zgody, a jesli paszport dziecko juz ma to moze wyjechac z dzieckiem za granice.
z moralnego punktu widzenia nie może, z prawnego jeśli ma pełnie praw rodzicielskich to nikt mu nie zabroni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
prawa rodzicielsie ma, paszportu dziecko nie ma,
czy jest jakis sens zebym zglosila to na policje? nie daje mi dziecka do tel nie odbiera, nie odpisuje na smsy, dzicko ma 3,5 lat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale wywiózł dziecko na dłużej ?
Wydaje mi się, że możesz zgłosić, aczkolwiek polecam uregulowanie widywani się ojca z dzieckiem, co by później nie było właśnie takich nieporozumień.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
jaka regulacja co do widywan, jak oni razem mieszkaja
Nie doczytałam.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
w srode wyjechal, mowi ze w niedziele wroci, (to nie pierwsza taka sytuacja), dzis chce jechac złozyc pozew o alimenty i uregulowanie widzen, tylko nie wiem co z ta policja zrobic,
a czy jak mieszkam u niego w domu, ma prawo wymienic zamki i mnie nie wpuscic do domu jezli tu sa wszsytkie moje rzeczy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Poczytaj tę stronę, wprawdzie jest skierowana do ofiar przemocy w rodzinie, ale można uzyskać porady prawne, może coś podpowiedzą:
http://www.niebieskalinia.pl/

Nie wiem z jakiego jesteś miasta, więc wyszukałam adresy pomocnych jednostek w naszym województwie:
http://www.porozumienie.niebieskalinia.pl/index.php?option=com_instytucje&Itemid=65
image
image
generalnie jeśli obydwoje macie prawa rodzicielskie, to na wyjazd dziecka wymagana jest zgoda obojga rodziców.
Siostra jest w trakcie rozwodu i to co usłyszała od swojego prawnika, jak szwagier chciał dzieci zabrać na mazury - jeśli nie wyrazi zgody, to nie może ich zabrać. Do szkoły też wszystkie kwity na wyjazdy musieli oboje podpisać.
Idź na policję, zgłoś sytuację i koniecznie dodaj, że martwisz się o dziecko. Jeśli odmówią przyjęcia zgłoszenia - poproś o potwierdzenie tej odmowy na piśmie.
jeśli jesteś zameldowana - nie ma takiego prawa. Jeśli nie jesteś, ale są twoje rzeczy sugerujące, że mieszkasz, też powinien Cię wpuścić. Dopóki się nie wymeldujesz, bądź on nie wymelduje Cię urzędowo (warunek - musi być przesłanka że min. od 3 miesięcy nie przebywasz w mieszkaniu), masz prawo przebywać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jasne ze może - przeciez jest ojcem... jesli oczywiście nic złego dziecku nie robi, nie zostawia go u nieznajomych mu ludzi, nie przetrzymuje i izoluje od matki
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Ale właśnie autorka napisała, że izoluje dziecko od matki tzn nie odpiera telefonów nie odpowiada na smsy.

Niestety prawo prawem ale postępowanie ludzi jest zupełnie inne i często bezkarne.

Ja bym jak najszybciej usunęła się z życia z takim człowiekiem po co chcesz na siłę z nim mieszkać no chyba, że nie masz się gdzie podziać to inna sprawa :(

Zrób tak jak radzono Ci wyżej zgłoś na policję o wywiezienie dziecka bez Twojej zgody i bezskuteczną próbę kontaktu z dzieckiem.
Takie doniesienie na pewno pomoże Ci potem w ustaleniu widzeń przez ojca jeśli dojdzie do sprawy sądowej.
image
image

image
Jak potrzebujesz porady prawnej to za darmo udziela ci jej w Centrum Fundacji Prak Kobiet w Gdańsku http://www.cpk.org.pl/
ul. gen. de Gaulle'a 1B lok. 15
80-261 Gdańsk
tel. (0-58) 341-79-1

Polecam kontakt z nimi, są wyjątkowo życzliwi i pomocni, dadzą Ci wsparcie!

Niestety, mam podobne doświadczenia. Zgłosić na policję powinnaś, ale nie licz na ich pomoc. Zgłoszenie będzie Ci potrzebne gdyby jeszcze jakieś szopki odstawiał ojciec dziecka. Wtedy łatwiej będzie Ci udowodnić jego postępowanie przed sądem.
Ja na policji wymusiłam szukanie mojego dziecka, bo odchodziłam od zmysłów. Jednakże było to dosłownie wymuszenie, bo nic ich to nie obchodziło. Włączyłam w to Sąd, prokuraturę i policję - wszystko w jeden dzień. Syna odzyskałam po 3 dniach kompletnej niewiedzy gdzie jest.
Trzymaj się i nie daj się :)
gosia - nie opowiadaj bajek. Mój syn chodzi do szkoły, też oboje mamy pełnie praw rodzicielskich i nigdy nie musiał nic podpisywać jego ojciec. Nigdy nie pytam go o zgodę na wyjazdy z dzieckiem na wakacje czy gdziekolwiek. To nie tak działa.
Agusia ma rację! POPIERAM
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
ja rowniez zglosilabym na policje!
I nie czekala ani sekundy dluzej

Przeciez nie wiesz na ta chwile co dzieje sie z Twoim dzieckiem!

W dobie telefonow komorkowych brak kontaktu nie jest normalny :/

A wlasnie zawsze takie zgloszenie przyda Ci sie w trakcie ewentualnych spraw sądowych
image
dziekuje za odpowiedzi,
dziecko wiem gdzie przebywa, pojechal do swojej rodziny, ze nic jej nie grozi tez wiem, ale sam fakt ze nie daje mi mozliwosci porazmawiania z nia. nie jestem zameldowana tutaj i wlasnie nie wiem jak to dziala.
a co do policji to to sytuacja wyglada tak ze on ma siostre policjantke i mowi ze moge sobie isc i tak mu nic nie zrobia, dalm mu czas dzis do 18 i pojde, faktycznie musze miec co przed sadem pokazac ze robi mi takie numery
ja sobie nie wobrażam żeby mój partnej od tak wywiózł nasze wspólne dziecko nie pytając mnie o zgode a nie mnie o tym nie informując to jest normalne uprowadzenie jakiś czas temu było w ttelewizji jak ojsciec w zemście na matce dziecka zabił siebie i dziecko

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (21 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry