Widok

PRZESUNIĘCIE OBOWIĄZKOWYCH SZCZEPIEŃ - jak to u Was jest?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć,

Jestem mamą 8 miesięcznego dziecka, z chorobą nerek, alergią na mleko i częstymi zakażeniami układu moczowego. Boję się zaszczepić dziecko szczepionką MMR, bo słyszałam, że bardzo często wywołuje zapalenie opon mózgowych, no i niestety może mniej często - autyzm. Choć mam jeszcze trochę czasu, to już się martwię. Wydaje mi się, że 13-14 miesiąc życia to dużo za wcześnie na takie szczepienia, zwłaszcza że są to żywe szczepy!!! W wielu krajach zachodnich wycofano tę szczepionkę, niestety nie u nas, bo jest tańsza niż mniej zjadliwy odpowiednik. I mam do Was pytanie, jak przesunąć szczepienie. Względnie, czy jest możliwość odpłatnego zamiennika mniej inwazyjnego? Czy któraś z Was ma takie doświadczenia? Czy przychodnie, do których należą Wasze dzieci mocno upominają, żeby się szczepić - a może bez słowa nasyłają Sanepid? Będę wdzięczna za jakieś informacje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej,
my szczepiliśmy córeczkę jak miała 15 miesięcy. niestety w przychodni mieli tylko MMR więc zapłaciliśmy za Priorix - 68 zł w aptece. W przychodni nie mieliśmy żadnych problemów z przesunięciem terminu. Powiedziałam pielęgniarce że wole szczepić jak małą będzie trochę starsza. Też miałam obawy co do tego szczepienia i poczytałam troche po forach - podobno najlepiej szczepić ok 16 miesiąca
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas w przychodni na Dabrowie szczepią własnie Priorixem, juz od dawna nie maja MMR
nic mojej córce po tym szczepieniu nie było. szczepiłam o czasie, żadnych przesunięć
Ja szczepiłam w styczniu na Sucharskiego i swoją drogą to dziwne że chyba jest jeden oddział sanepidu a w przychodniach są różne szczepionki. O co w tym chodzi?
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Kuchnia (41 odpowiedzi)

Witam. Właśnie wykańczamy mieszkanie i będziemy robić kuchnię. Czy możecie polecić firmę, która...

do góry