Widok
Pani z Ukrainy do sprzątania w domu-jaka stawka?
Chciałabym zatrudnić panią z Ukrainy do pomocy w domu, tj.raz w tygodniu umycie podłóg i łazienki, może prasowanie, raz na jakiś czas mycie okien. Ile to mniej więcej kosztuje? Czy placicie za godzinę czy za wykonaną usługę bez względu na to ile czasu zajęła?
Niektórzy żyją złudzeniami, że Ukrainiec/-inka za miskę ryżu będzie zap...dalać.
Dawno i nieprawda.
Ssanie na rynku na pracowników niewykwalifikowanych, typu najprostsze prace (właśnie sprzątanie, prosta budowlanka, handel, gastronomia) jest takie, że nie tak hop siup znaleźć pracownika.
Szczególnie: solidnego, bo papudraków dostatek.
Parę m-cy temu wziąłem sobie Ukrainkę do prostego sprzątania okołoremontowego. Bardziej grabienie niż zamiatanie :D
Praca z miotłą szła jej jeszcze jako-tako. Ale przyklejenie folii na okna przerastało już jej możliwości.
Za niecałe 2,5h dałem 5 dych. Z górką. W końcu...pracowała dwa razy. Pierwszy i ostatni ;]
Dawno i nieprawda.
Ssanie na rynku na pracowników niewykwalifikowanych, typu najprostsze prace (właśnie sprzątanie, prosta budowlanka, handel, gastronomia) jest takie, że nie tak hop siup znaleźć pracownika.
Szczególnie: solidnego, bo papudraków dostatek.
Parę m-cy temu wziąłem sobie Ukrainkę do prostego sprzątania okołoremontowego. Bardziej grabienie niż zamiatanie :D
Praca z miotłą szła jej jeszcze jako-tako. Ale przyklejenie folii na okna przerastało już jej możliwości.
Za niecałe 2,5h dałem 5 dych. Z górką. W końcu...pracowała dwa razy. Pierwszy i ostatni ;]