Widok

Panny Mlode ze Starogardu cz.III

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Postanowilam otworzyc nowy watek, bo tamten za dlugo sie nie otwiera, mam nadziej, ze nie zostane wyrzucona z klubu za dzialanie na wlasna reke:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Powinno byc za dlugo
Mi też zbyt długo się otwierał. Melduję się w części III
na to czekałam :] obecna!! :)
No i ja melduje sie dziewczyny :D
dziewczyny, wróciłam dziś z Gdańska z obrączkami, co najważniejsze, co świetne. ale resztę opowiem jutro, bo nie obyło się bez niedomówień, no i namówię narzeczonego na zdjęcie :)
Koniecznie prosimy o zdjecie i relacje.
jestem :) ostatnia godzina w pracy zawsze luźniejsza :)
co do dnia wczorajszego. wspomnę, że Pan wstępnie wycenił nam obrączki na 1500-1600zł. no i po zapłaceniu 300zł zaliczki wczoraj pojechaliśmy po odbiór. wywnioskowaliśmy że pan, który przyjmował a potem wydawał obrączki, to inna osoba, która do nas dzwoniła. czekaliśmy, aż po telefonie usłyszeliśmy "ja byłem pewien, że umawialiśmy się na sobotę 11:00". a właśnie umawialiśmy się na niedzielę, bo sobota nam nie pasowała. a że jesteśmy przyjezdni zgodził się. no i wyciąga pudełeczko, ale mnie żołądek bolał :P ale patrzymy, wow. bardzo nam się spodobały. moja jest za duża, ale narazie wstrzymuje się ze zmianą rozmiaru, choć mi chyba w wakacje palce nie puchną ;)
no i Pan mówi..."300zł zaliczki...do dopłaty pozostaje...2000zł" !!! a ja od razu grzecznie, ale mówię, że przecież umawialiśmy się na inną kwotę. to jest 700zł różnicy! no i znowu telefon do kogoś..."ok wydam Państwu obrączki, dowieziecie resztę jak będziecie mieli, jak przyjedziecie w sierpniu zmniejszyć itp". no w szoku byłam. trochę nas facet przekręcił, ale że nam się bardzo spodobały to się nie kłóciliśmy, bo pewnie niejedna osoba by powiedziała, że nie przyjmuje i tyle. zarzuciłam mu również, że kilkukrotnie rozmawialiśmy przez telefon, a nikt nas o fakcie płatności nie poinformował. nie dostałam paragonu, bo wczoraj była niedziela, ale mam kwitek z podpisem i pieczątką. co jak co, obrączki są solidnie zrobione, grube, mój P. jest bardzo zadowolony, choć ta jego jest ogromna:P
tak wyglądały w katalogu:
image

Uploaded with ImageShack.us

a tak wyglądają na żywo:
image

image

co do ceny...podchodzę do tego tak, że będę je nosiła całe życie. gdyby o było co innego, jednorazowa rzecz, odmówiłabym przyjęcia. czekam na słowa krytyki ;)
mi się podobają, lubię nietypowe obrączki
co prawda na zdjęciu katalogowym wyglądają inaczej, tak zwyczajniej, więc w realu jak dla mnie na plus

ale z tą ceną to trochę przesada, w sensie rozrzutu między wyceną a ceną faktyczną

chociaż nie dziwi mnie, że komplet kosztował ponad 2 tys., bo takie kombinowane obrączki są w takich cenach

mam pytanko jeszcze, to jest białe i różowe/czerwone złoto?
bo bardzo ciekawy odcień

i czy mogłabyś przypomnieć, gdzie kupowaliście obrączki i czy cena zależała od rozmiaru?
Nila bardzo ładne te wasze obrączki myślałam też by połączyć biale złoto i żółte bądź różowe a co do ceny to facet przegiął ,że was wcześniej nie poinformował ale cóż takie są ceny łączonych obrączek :) Gratuluje wyboru są piekne :)
witam,rowniez jestem tutaj obecna.tez bardzo dlugo otwieral mi sie poprzedni watek.

nilla super obraczki,po prostu cos innego...
a jesli chodzi o zaproszenia to ja swoje kupowalam w empiku,5zl za sztuke,nie wiem czy to duzo czy nie ale wpadly mi w oko wiec kupowalam
Zapraszam wszystkie chętne Panie na makijaże, zdjęcia oraz info prześlę na maila, dojeżdzam. Kontakt: ania.makeup@wp.pl, gg 1635544, lub tel. 693 58 51 58
Iwi, Nika,Darunia dziękuję:) spotkałam się już z krytyką, ale mnie to nie boli, bo każdy ma inny gust :) my też trochę zmieniliśmy wzór, bo ja mam jedno oczko, no i te paski są uwypuklone a co za tym idzie bardziej widoczne. jest to połączenie białego i czerwonego ( apart nazywa to różowym) złota.
cenę powoli przeboleję, trudno. aczkolwiek siedziało to w nas, że nikt nas nie poinformował. on właśnie mówił, że taki wzór robił pierwszy raz więc ciężko mu było określić wagę. są bardzo grube, solidne
co do jubilera, to Janusz Suchowier vis a vis Galerii Bałtyckiej, na al.Grunwaldzkiej we Wrzeszczu. co do ceny, on bierze 140zł/ 1 gram. nasze ważyły ponad 16gram. ale mojego P. jest ogromna :P bo rozm.24. także jak obrączki para waży 10gram, to komplet 1400zł, a to niedrogo.

darunia, wg mnie drogo zapłaciłaś za zaproszenia. ale jak Ci się podobają to nie ma problemu:) to najważniejsze

no a co do ostatniego postu. właśnie moją makijażystkę zmieniłam na małą czarną :)
Nilla uwazam, ze obraczki sa bardzo efektowne, bardzo mi sie podobaja. Co do ceny to w sumie nie drogo biorac pod uwage gramature, tylko, ze ten czlowiek powinnien Was uprzedzic, ze moze byc drozej, bo to spora roznica.
Ja za swoje zaproszenia przeplacilam, teraz to wiem, ale nie bardzo wiedzialam jakie sa ceny i mialam problem z doborem takich jak chcialam, a najgorsze, ze chcialam kilka dorobic i nie udalo mi sie ponownie skontaktowac z osoba ktora je robila, wiec wizytowki na stol sa od kogos innego, ale nie bardzo odbiegaja od zaproszen. No coz drugim razem bylabym madrzejsza, mam nadzieje, ze nie bedzie drugiego razu:)
Dziękuję Marzena :) ja już słyszę tyle dobrych słów to mam gdzieś to, że zrobił je za taką cenę. ja również mam nadzieję, że będę je nosić całe życie. oby ;) co do zaproszeń to czekam na przesyłkę. realizacja do 15 dni roboczych więc najpóźniej wyślą je nam 1 maja :/ moje winietki też będą się różniły od zaproszeń, będzie tylko zachowana kolorystyka fioletu:)
teraz sama widze ze faktycznie przeplacilam za swoje zaproszenia,szkoda ze juz sa wypisane i co poniektore rozdane,bo przegladajac w internecie znalazlabym nawet ladniejsze od tych ktore mam a i cenowo wypadaja o wiele korzystniej,no ale zbytnio nie przywiazuje do tego wagi bo i tak zostana wsuniete w jakis kat po wszystkim...
Mam zamiar zamowic tort pietrowy w tym tygodniu w cukierni u Jarzebinskic,miala moze ktoras z was ciasta z tejze wlasnie cukierni?Maja bardzo fajne stojaki na tort,bo ja nie chcialam takiego klasycznego "jeden pod drugim".Chce miec cos innego,rzadko spotykanego i i trafilam.
dziewczyny dajecie swoim gosciom upominki dziekujac im za przybycie?jesli tak to podpowiedzcie jakie...
my chyba się zdecydujemy na takie czekoladki
http://allegro.pl/item987126265_podziekowania_slub_wesele_czekoladki.html

są pyszne, bo już wypróbowane na walentynki ;)
i ładnie się prezentują
Darunia, nie przejmuj się zaproszeniami :) masz już zamówione wypisane i z głowy :) a tak jak piszesz, potem będą odłożone w kąt.
o cukierni Jerzębińskich niestety nie słyszałam :/
a co do upominków dla gości to kiedyś myślałam by na każdym talerzyku położyć rafaello/ferrero rocher, kiedyś myślałam nad takimi czekoladkami jak Iwi, ale ostatecznie chyba nic nie będę robić, bo to jednak jakiś wydatek jest. a te pieniądze mogę spożytkować choćby na pedicure :P
Ja tez nie bede robila prezencikow dla gosci pierwsze nawet chcialam, ale pozniej stwierdzilam, ze to tak naprawde bez sensu i oczywiscie spory wydatek, wiem, ze ladnie wyglada, ale sobie daruje.
Dziewczyny czy moze ktoras z Was prosila o ksiazki lub zabawki w zamian kwiatow? Nasze wesele wprawdzie jest male, ale i tak dostaniemy 20 wiazanek kwiatow, kocham kwiaty, ale co z nimi zrobic? Pomyslalam, zeby poprosic o ksiazki i oddac je do biblioteki w Starogardzie, co o tym myslicie?
Marzenka, my mamy wierszyk, że zamiast kwiatów prosimy o totolotki. na początku ja chciałam o karmę dla psów ze schroniska. ale kurcze, 50 osób przyjeżdża z łódzkiego i mazowieckiego, prawdopodobnie busem lub autobusem zorganizowanym. gdzie Ci ludzie by tą karmę pomieścili. potem myślałam nad przyborami szkolnymi, bo to wrzesień. ale mieliśmy dylemat gdzie to damy, jaki dom dziecka albo co. ja kwiaty kocham ale na ślub będzie ich zbyt wiele. trochę egoistyczne podejście z tymi totolotkami, ale cóż...zaproszenia w druku ;) są też propozycje by zamiast kwiatów- poprosić o wino. ale uważam, że pomysł z książkami też bardzo dobry!!
ja znalazlam na allegro takie fajne aniolki male i nawet niedrogie-komplet niecale 8 zl wychodzi(a w komplecie jest az 6 figurek).

dziewczyny teraz coraz wiecej par do zaproszen dolancza bilecik z wierszykiem o pieniazki zamiast prezentow,totolotki i co tylko byscie chcieli.smialo mozecie prosic o to co chcecie.Bylam ostatnio na kilku weselach i w zaproszeniach tez mielismy bileciki ze zamiast prezentow mamy wlozyc grosik...W sumie to fajna sprawa.Nie przywiazuje zbytnio wagi do kwiatow wiec tez mi na nich nie zalezy bo i tak zwiedna.A znowoz nie chcialabym dostac dwoch zelazek piec zestawow itp.A tak mozna bynajmniej samemu wybrac co nam sie podoba.
Dzieki dziewczyny jestescie nieocenione
Darunia moglabym prosic o linka do tych aniolkow?
Czy ktoras z Was zna dobra wizazystke. Zdecydowalismy sie jednak na plener w poniedzialek i chcialabym aby ktos mnie ladnie pomalowal na miejscu w poniedzialek
my nie mamy dołączonego bileciku, tylko już w zaproszeniu wierszyk, ze zamiast kwiatów totolotki, zamiast prezentów pieniadze. to juz jest bardzo popularne.
Marzena skontaktuj się z małą czarną. bardzo fajna dziewczyna, mysle ze by Ci pomogła z makijazem. ania.olejnik@wp.pl
tak wogóle, musze sie pozalic, ze jestem 2 tyg na zwolnieniu z powodu zwichniecia lewego stawu barkowego :( dobrze, ze to nie stalo sie przed slubem bo bym sie zalamala :/
Marzenko ponawiam prośbę o jakieś namiary na Twoją dekoratorkę p. Izę.
Też już mam zaproszenia b.fajne z allegro i też wierszyk że prosimy o kopertę. darunia nie martw się o te zaproszenia najważniejsze że Ci się podobają:)
witam,monicka juz sie nie martwie moimi zaproszeniami bo juz sa rozdane,a i my rowniez dolaczylismy do nich wierszyk z prosba o koperte takze uwazam ze coraz wiecej osob tak robi i jest ok
a mi zostalo juz tak niewiele czasu...za 2 tygodnie zaczynam zalatwiac wszystkie formalnosci w kosciele mam nadzieje ze to wszystko pojdzie sprawnie i szybko.
marzenko masz slub we wojciechu,uczeszczalas tez na spotkanie z pania Sybilla?pozdrawiam
pek.11@interia.pl
to jest adres emailowy do p. Izy dekoratorki. Sorry ze tak pozno, ale ostatnio problemy z czasem
Darunia, jeszcze nie odwiedzilismy tej Pani, spotkamy sie z nia kilka dni przed weselem, jesli bedziesz wczesniej to zdaj relacje.
Darunia kiedy macie slub?
Nilla zdrowiej szybko, niech ta lapka szybko ci sie goi. Dobrze, ze masz troche czasu.
Czy ktoras z Was wie gdzie w Starogardzie mozna sie opalic natryskowo i jaki jest koszt takiej przyjemnosci, nie chce wygladac jak maka przy moim przyszlym, a on ma dosc ciemana karnacje, a nie nawidze solarium.
marzena,my mamy slub 14 sierpnia,takze napewno szybciej spotkacie sie z ta babka od uswiadamiania,wiec bedziesz mogla sama mi zdac relacje,bo o ile pamietam to twoj slub tuz tuz.A jesli chodzi o opalanie natryskowe-jest w starogardzie tam na rondzie jak idziesz do tej przychodni glownej,bodajze nad apteka,tam gdzie jest poczta glowna.Nie wiem czy dobrze wytlumaczylam,tj.chyba ul.Hallera.Kolezanka jak brala slub tez tam chodzila bo byla w ciazy i opalala tylko twarz dekolt i ramiona.Powiem Ci szczerze ze jak sie spocila to cala sukienke u gory razem z bolerkiem miala zafarbowane,wstyd niesamowity.Dlatego chyba pozostalabym przy solarium albo przy naturalnym kolorycie skory.Spotkala ja przykra niespodzianka.Niewiadomo czym oni tam skraplaja cialo.Ja opalam sie w solarium i polecam w mega sun tube stojaca.
Oj dzieki Darunia zdecydowanie Cie poslucham to juz wole dostac klaustrofobi w solarium albo byc jak maka. Pozdrawiam
hej dziewczyny :) z ręką trochę lepiej więc postanowiłam tu wpaść, bo już mi brakowało, a trochę mam do napisania :P
na wstępie chciałam ponowić temat zakupu moich obrączek. otóż sam p.Suchowier zadzwonił do nas. porozmawiał sobie z moim P. Jeden i drugi wyrazili swoje opinie. P. powiedział m.in., że wycena pierwotna obrączek była znacznie mniejsza, że to bardzo duża różnica, jak na naszą kieszeń itp. natomiast p.Suchowier powiedział, że on pierwszy raz takie obrączki robił itp. w każdym razie, ku zadowoleniu, cena obrączek została obniżona do 2tys :] także muszę się dobrze wypowiedzieć, i polecić tego pana, bo widzę, że dogadać się z nim można :)
dziś natomiast byliśmy na poszukiwaniach garnituru.masakra :/ mój P. jest długi i chudy. albo najgorsze, że jak nam się już coś spodobało, to był problem z rozmiarem :/ wogóle dziewczyny jakie kolory garniturów mają Wasi panowie? my chyba staniemy nad czarnym lekko połyskującym (ale tak delikatnie) albo stalowym. i chyba odejdziemy od fioletowego krawatu, zostanie mu tylko fioletowy kwiatek przypięty. fajnie wyglądał mąż kożuchowskiej :)
kurcze ciągle czekamy na nasze zaproszenia, mogłyby już przyjść :)
o Panie, za 4 miesiące nasz ślub, mam jeszcze zwolnienie więc odwiedzę już kwiaciarnie bo muszę się dowiedzieć kto mi zrobi mój fioletowy bukiet :) no i do kościoła pójdę, może dostanę namiary na inne pary
oooo zapomniałabym :) dziś byliśmy w Sowie, na małej degustacji. smak truflowy po prostu niebo naprawdę. natomiast mojemu P. bardziej smakował cookies. ale oba fajne, więc na pewno się na nie zdecydujemy :) jeszcze mamy 2 do wyboru bo tort czteropiętrowy :)
Marzenka, ja też słyszałam, że te solaria natryskowe to totalna porażka niestety :/ denerwujesz się już :) ?
Cale szczescie ze z reka lepiej ajk to sie mowi do wesela..
Rzeczywiscie ladnie to swiadczy o p. S.
My tez mielismy problem z garniturem, moj poniewaz duzo cwiczy jest barczysty a niezbyt wysoki i tak ogolnie to szczuply od pasa w dol. Wiec jak chcemy kupic garnitur to marynarka jest 2 rozmiary wieksza niz spodnie, wyglada komicznie. Stanelo wiec na typowym stroju weselnym ale angielskim. Przyznam, ze wyglada rewelacyjnie, a myslalam, ze bedzie wygladal jak kompletny pajac. Spodnie sa w prazki, marynarko-smoking czarny ale nie tak kompletnie czarny no i cravat i kamizelka do kompletu.
Bardzo sie denerwuje, ale chyba nie samym slubem, kontrakt w pracy obiecany a ciagle nie podpisany, samochod ma dojechac do Polski a pozniej Hiszpanii i z powrotem do domu, a cos zaczyna grzezic, obiecalam sobie, ze nie wymieniamy go do konca roku, ale jak koszty przerosna naprawe to bede musiala sie go pozbyc juz. Dorabialam zaproszenia niestety od kogos innego, zblizone ale to nie to samo, winetki inne od zaplanowanych. Wszystko wyglada nie tak jak chcialam, a wydalam na to wszystko dosyc sporo, wiec sie gotuje. Oczywiscie tlumacze sobie, ze to nic, ale jakos nie dziala. Chyba jakis zabieg odstresowujacy by sie przydal. W czwartek lecimy na slub do mojego kuzyna i juz sama nie wiem czy mi sie chce z checia zostalbym w domu. No coz ale to nie koniec swiata tylko msiac przed weselem.:)
Dziewczyny wy w ogóle już macie bliziutko. Wyślijcie tylko zdjęcia jak już bedzie po.
Ja nadal nie wiem nic więcej, bo nie mam czasu i znowu do księdza nie poszliśmy, eh. Jakoś tak odkładam to na później. Może nie ucieknie :)
nila a z jakich kwaitow chcesz bukiet?
witajcie,tak nam pozostalo juz niewiele czasu,no ale jakos musimy dac rade,bo w koncu jak piszecie to nie koniec swiata hehe...
yevele planuj i rezerwuj godzinke w kosciele bo pozniej moga byc problemy,my bardzo szybko poszlismy do ksiedza rezerwowac date i godzine bo z braku miejsc wcisnie cie na 14 czy 15,a dla mnie te godziny to stanowczo za szybko jak na slub bo noc przeciez jest bardzo dluga:-)
No wlasnie a co z garniturami dla naszych panow?My wybieramy sie za tydzien na poszukiwanie no i z zamiarem kupna gajerka dla mojego pana.Tez mamy troche problem bo moj chlop jest bardzo szczuply i wysoki dosyc,dlatego zanim cos wybierzemy to pewnie troche potrwa.Mi osobiscie podobaja sie takie polyskujace gajerki niekoniecznie czarne no ale raczej w jakims ciemniejszym kolorze a w jakim najkorzystniej bedzie wygladal to sie okaze.A musznik z kamizelka to dopiero wybierzemy pod koniec do mojej kiecki.
Ciasta i torty juz mamy.Dziewczyny moze a nawet napewno juz o tym pisalam,ale nadal myslimy ile zakupic butelek na polterek?Jedni licza juz wodeczke razem z weselem inni osobno.A nie chcialabym aby czegos zbraklo,lepiej niech zostanie niz potem trzeba szukac i dokupywac,bo to troche niezreczna sytuacja.
A z tymi upominkami dla gosci to jednak sie odmyslilismy,w sumie to moj narzeczony,bo mowi ze faktycznie ladnie to wyglada ale niepotrzebne nam dodatkowe koszty.Eh w sumie ma racje.
A do kwiaciarni tez sie za niedlugo wybiore.Jakie kwiatki przewazaja w sierpniu?
Pewnie, ze nie ucieknie, ale dobrze umowic sobie dzien znacznie wczesniej, a przede wszystkim godzine. Ja osobiscie nie chcialabym miec slubu o piatej, bo pozniej wszystko jest... krotsze:)
No to rowny miesiac.
No to zgralysmy sie Darunia ja o 3ciej a Ty 5iatej?
Moj kupuje alkohol, ja musze go namawiac, zeby nie kupil za duzo. Pierwsze chcial litra, pozniej 0.75, ja namawiam na 0.5 poniewaz bedziemy miec stol z innymi alkoholami no i oczywiscie wino, a 3/4 naszych gosci nie pije a 1/4 pije duzo. Ale to nie moj bol ja sie tym martwic nie bede.
ja mam slub 14 sierpnia za 3 i pol miesiaca
Cześć dziewczyny :)
Równiez jestem ze Starogardu :)
Slub 25 czerwca 2011 ;)
Sale, kucharki, panie od ciast, orkiestre, fotografa mamy zarezerwowane, w niedziele mamy spotkanie z kamerzysta :) ale widze jeszcze sporo przede ma :)
Widze duzo cenny porad mozna tutaj znalezc :)

Nilla czytalam na poprzedniej czesci ze Twoje kuzynki (chyba) graja na skrzypcach i flecie, czy moglabys podac namiary na nie?
I czy moglabys podac tez namiary na Twoja dekoratorke?
Właśnie nilla ja też poproszę namiar na dekoratorkę bo z tego co czytałam to się wydaję w porządku.
Właśnie chyba dzisiaj wyślę mojego do kościoła, ja z kolei bym chciała na 16. A czy konieczne są 2 osoby u księdza żeby termin zaklepać? Mi nigdy w tygodniu nie pasuje żeby tam podjechać :/
My umowislismy sie telefonicznie odnosnie terminu, ksiadz nie robil zadnego problemu. Wiec mysle, ze jesli jedna osoba pojdzie to tym bardziej powinno byc ok. Ale sa ksieza i ksieza.
roksana s.- fioletowe kalie :)
Marzenka, nie denerwuj się. to wszystko co Cię spotyka jeszcze przed nami ;) ja nadal nie mam zaproszeń, też się szykuję na domawianie, zobaczymy jak wyjdzie.
garnitur dziś kupiliśmy w sklepie "Bytom". na szczęście znalazł się taki na wymiar mojego P. niby czarny, delikatny połysk i w każdym świetle wygląda inaczej :) my raczej odchodzimy od standardowych kamizelek i muszników ślubnych. dziś widziałam ekstra czarną kamizelkę we wzorki ale niestety była do innego kompletu. osobno nie można było kupić :(
yevele, ja też bym szybko poszła. zresztą tak też zrobiliśmy i byliśmy pierwsi na ten dzień, w związku z tym my wybieraliśmy na którą chcemy ślub :)
o właśnie bym zapomniała, ciasta też już mama załatwiła ;) dziś była druga tura w
Sowie :P smak wiedeński kawowy jak najbardziej na plus. delikatny, niesłodki, z bezami, na górną warstwę tortu polecam :) pralinowy bardzo podobny do truflowego, równie pycha :)
Darunia my wódki mamy na 3 dni 84litry. nie zabraknie, na polterek kuzynce nawet karton nie zszedł. raczej tam częstujesz sama, kieliszek i do domu bo Panna Młoda musi się wyspać :P odpuść sobie te prezenty dla gości, zjedzą, schowają i zapomną. a tak masz zaoszczędzone na saunę w CitySPA i jeszcze więcej :)
co do moich kuzynek. ta co gra na flecie ogólnie się denerwuje jak gra publicznie. zagrała tylko u swojej siostry no i zagra u mnie. u innych nie grywa, a szkoda, bo przy jej ave maria płakałam jak bóbr. druga grywa ciągle na ślubach- skrzypce. zadzwoń do niej Beata Lewandowska- 506 55 93 68. jest po szkole muzycznej :)
a co do dekoratorki to p.Ania Orlikowska- 888 468 291, gdzie robisz wesele? ja idę dzieło p.Ani oglądać w czerwcu, a po moim ślubie mogę Wam pokazać i moją salę :)
ja mam ślub na 16:00. później bym nie chciała bo by mi dzień uciekł ;) a i rodzice obojga stron się na 16 upierali :P
Nilla zapomnialam napisac we wczesniejszym poscie, tez juz mamy termin u ksiedza zarezerwowany, bylismy kilka dni przed wielkanoca i takze bylismy pierwsi ktorzy zapisywali sie na 2011 roku :) az sie zdziwil :) i tez wybieralismy godzine :) wzielismy 16 poniewaz wydawala nam sie najbardziej odpowiednia :)
Wesele bede miala na sali w Kokoszkach, mam dylemat czy samej stroic czy lepiej kogos wziac, moj Ł. chce sam, ale ja mam jakies obawy ze nie damy ze wszystkim rady :(

A powiedzcie dziewczyny jak robicie polter? Bo ostatnio kilka osob mi powiedzialo zebysmy nie stwiali krzesel i lawek bo goscie sie rozsiada i beda siedziec do nocy, mamy tylko wystawic stoly z jedzeniem, taki szwedzki stol, a najblizsza rodzine co najwyzej posadzic na lawkach lub wziac do domu.
dziewczyny, moze ktos bedzie zainteresowany :)

u nas w kwiaciarni mozna od tego roku wypozyczyc koronkowe parasolki albo koronkowe wachlarze na sesje fotograficzne.

wiecej mailem k.sanocka@op.pl
karollla czy dobrze kojrze ze macie kwiaciarnie w Pelplinie? ;)
tak dokladnie, w Pelplinie :)
ona-stg, ja tez niby miałam ambicję samej stroić salę. ale odeszłam od tego pomysłu, bo wiem ile przy tym roboty. moja koleżanka najpierw cały piątek stroiła salę, potem wieczorem polter a w sobotę trzeba być wyspanym. i też małych pieniędzy nie zapłaciła za materiały. ja przedstawiłam dekoratorce wizję mojego wystroju i wyceniła mi to na 850zł. pójdę tylko w piątek to obejrzeć.
co do polteru, to dokładnie się jeszcze nie zastanawiałam. ale raczej tłuczenie będzie przed domem. bliższych zaproszę na poczęstunek do ogrodu. a innych tylko poczęstuje wódką. nie szykuj za wiele, bo ludzie będą widzieli i będą się pchać. ja osobiście zmieniłabym trochę tradycję i polter zrobiła tydzień wcześniej :P
karolla czy Wy sie zajmujecie wystrojem kościołów też? mogłabyś mi jakieś propozycje wysłać na maila? i powiedz mi, ile mniej więcej muszę liczyć na bukiet z fioletowych kalii?
a moj polterek jest niestety w bloku.podpowiedzcie jak to zorganizowac,rodzine zaprosze na poczestunek do domu to oczywiste a co z pozostalymi?W domu zawsze mozna cos zorganizowac w ogrodzie a w bloku przechlapane,niestety.Dobrze nilla mowisz odnosnie tych prezentow i tak tez zrobie.A z wodka tez nie bede sie rozrzucala bo faktycznie ludzie nie beda wiedzieli kiedy skonczyc a ja musze byc wyspana.
a gdzie jest ten sklep nilla moze warto byloby tam zajrzec?jak cenowo stoja gajerki
Darunia, ja to widzę tak. przy klatce ustawcie jakiś karton by w nim mogli ludzie tłuc butelki. Ty i Twój narzeczony możecie postawić mały stolik z kieliszkami obok klatki. i tam też częstujecie. kogo chcecie prosicie na górę a tam to już rodzice częstują ciastem. kogo nie chcecie brać na górę częstujecie wódką i dziękujecie za przybycie. mieszkam w domu więc nie wiem jak to wygląda, ale to moja wizja. a no i najbliższych klatce sąsiadów poinformuj i z góry przeproś za hałas, tak profilaktycznie ;)
Darunia idź do kosmetyczki zamiast tych małych drobiazgów. uwierz, że to będzie lepsze ;)
ja tylko chyba zakupię małpki na bramy, bo wiadomo kto je robi pod kościołem i półlitrówek dawać nie będę. no i cukierki :)
podstawie maly kontenerek na butelki,a z tym poczestunkiem to dobry pomysl.tak sasiadow napewno poinformuje bo halas bedzie napewno.Na bramy tez kupimy malpki jedynie znajomym damy po flaszce.Unas pod kosciolem to szczerze sam element stoi
darunia, hehe dobrze napisane,
mysle ze tak jak nilla mowi, tak jak obserwowałam to najlepiej wygląda, że pod klatką ustawia sie tą zabudówkę do bicia szkła, stolik z wódką i tyle, u góry rodzicę się zajmują rodziną i znajomymi których chcecie zaprosić na dłużej i na większy poczęstunek.
Nasz polter bedzie u pana młodego :D, u mnie nie ma takiej tradycji, w ogole jak ktos w gdańsku zacząłby szkło tłuc to pewnie po 5 minutach byłaby policja. A tak to jak już będę zmęczona to pójdę spać i powiem że u mnie się tego nie obchodzi i tyle :)
A bedziecie też mieć wieczór panieński?
karollla z tego co sie dowiedzialam o mojego Ł. to zamawial u Twojej mamy kwiaty na zareczyny :) bukiecik trzeba przyznac ladny :)

Nilla a gdzie masz wesele? bo nie pamietam. moj Ł. caly czas ma ambicje stroic samemu, bo niby taniej, moze uda nam sie odkupic dekoracje od innej pracy, to bedzie tanie, ale ja sie boje ze nie wyrobimy sie z tym, bo to jednak pracochłonne zajecie.
Masz racje ze ludzie na polterze beda sie pchac jak zobacza ze ich ugoszcze. Ale znow opcja bez lawek do siedzenia nie bardzo przemawia do mnie bo uwazam ze to troche nie goscinne, a z drugiej strony to faktycznie my i tak bedziemy dosc styrani zeby jeszcze siedziec w pt do nie wiadomo jakiej godziny.
A co do tluczenia tydzien wczesniej to moj kuzyn tak zrobil, ale z tego wzgledu ze jego zona jest z Gdanska a tam nie ma takiego zwyczaju (tak jak pisze yevele) wiec polter mial u siebie i tydzien wczesniej i uwazam ze tak bylo dosc fajnie bo wszyscy na luzie mogli sie bawic :)

Darunia mysle ze dziewczyny dobre pomysly podsuwaja z tluczeniem pod blokiem, moja kuzynka tez wlasnie miala jakis karton czy pojemnik na szklo, rodzina szla do mieszkania, a reszte czestowali pod blokiem :)

yevele my zastanawiamy sie czy nie polaczyc wieczoru panienskiego z kawalerskim :) w koncu czesc znajomych mamy wspolnych wiec tak moze tez byc fajnie :)
jaki ten swiat maly :) u nas w pelplinie jest az 6 kwiaciarni, my mamy na ul. Starogardzkiej

tak, koscioly oczywiscie tez robimy... w tym roku 14 sierpnia bedziemy robily tu w Stg w Katarzynie bo moja kumpela ma ślub.

a wiazanki ślubne u nas to koszt ok 150zł w cenie jest wiazanka Pani Młodej, bukiecik swiadkowej, i przypinki dla Pana Mlodego i swiadka. Chyba, ze zamowienie jest z jakis bardzo drogich i malo dostepnych kwaitow to moze wtedy byc ciutek drozsza.

nie mam akurat tu zadnych przykladow dekoracji...ale moge wkleic foto tej co ja mialam...

image

image
Karollla tak tak na Starogardzkiej :) zreszta to nie byl pierwszy bukiecik ktory dostalam z waszej kwiaciarni :)

Bardzo ladna mialas dekoracje, a jaki jest orientacyjny koszt wystroju kosciola?
dzieki :) cena zalezy glownie od tego jaki to jest kosciol, nasz katedra zawsze wychodzi ciutek wiecej niz inne koscioly. Zalezy tez od tego czy sa kompozycje z kwiatow prawdziwych i ile ich jest bo material bialy (tiul) i kokardy na ławki dlugie biale tiulowe, oraz dekoracja krzesel Mlodych to jest standard w kazdej dekoracji. Zalezy czy chcesz stojaki, swieczniki, lampiony ze swiecami...Cena dekoracji z kwiatami prawdziwymi zaczyna sie od 600 zł.. bez kwiatow z samego materialu albo tylko z pojedynczymi kwiatami bedzie tansza.. Wiadomo, ze od zawsze praktykuje sie zasade, ze Pary Mlode skladają sie na dekoracje i wtedy koszt dzielony jest przez ilosc par.
Dziękuje Marzenko za namiary na dekoratorkę. Też byłam w tej cukierni u Sowy i także polecam truflowy i cookies, nam policzyła pani że na 80 osób tort max 750zł.
Co do polter też się zgadzam, żeby brać gości do domu a resztę obsłużyć na zewnątrz nie zamierzam mieć w najważniejszym dniu mojego życia worków pod oczami.
Dziewczyny czy ma ktoraś z was gotowy szablon w wordzie na winietki proszę o przesłanie mi na emiala.
oj dziewczyny jak czytam te wasze komentarze odnosnie strojenia az mnie dreszcze biora.Ceny sa niezwykle kosmiczne naprawde.Ja na szczescie mam wliczona dekoracje sali w cene wesela wiec jakis tam problem mam z glowy.No a w kosciele to musimy zgadac sie z innymi.Ile placicie dziewczyny za swoje bukiety slubne?
Yevele, mój P. jest z Łodzi. pamiętam jak kilka lat temu opowiadałam mu jak wygląda polter itp. i on pojechał, oczywiście wszystko przekręcił i powiedział rodzinie, że polter wygląda następująco: "do domu Pani Młodej przychodzą ludzie, którzy tłuką jej szkło domowe szklanki itp :P:P:P" oczywiście reakcja była anty, jego mama powiedziała, że nikogo by do domu nie wpuściła bo by jej wszystkie zastawy wytłukli :D:D
co do wieczoru panieńskiego, postanowiłam nie szaleć. wezmę siostrę i świadkową do CitySPA w Bachusie :) sauna, jakieś zabiegi na ciało, drink i fajna atmosfera :)
Ona-stg wesele mam w Kuchni Poznańskiej :) chyba bym się nie podjęła strojenia, te materiały też trochę kosztują. co ja bym z nimi później zrobiła. a tak przychodzę na gotowe. oblicz co Ci się bardziej opłaca.bardzo dobry pomysł ze wspólnym kawalerskim i panieńskim!!
karolla a taki bukiet jak Ty miałaś ale kalie fioletowe? ile by trzeba było liczyć? do tego z białych kalii ciut mniejszy dla świadkowej i butonierki dla panów. chyba w 150zł nie zmieszczę się :/
Monicka, szczerze to ja bym się Pań w cukierni nie radziła. przyjmuje się, że 100g tortu na osobę się liczy. więc Twój tort musiałby ważyć 8kg a to 400zł bo u Sowy 1kg tortu kosztuje 50zł. ja kupuje tort do 12kg na 100 osób to wyjdzie mi z 600zł. nie wiem gdzie one Ci wyliczyły za sam tort 750zł??
do domu Pani Młodej przychodzą ludzie, którzy tłuką jej szkło domowe szklanki itp :P:P:P" oczywiście reakcja była anty, jego mama powiedziała, że nikogo by do domu nie wpuściła bo by jej wszystkie zastawy wytłukli :D:D
Nilla rozbawiłaś mnie do łez:):):) dobre dobre...hahahhaha
no niestety, u nas są inne zwyczaje, tak działa plotka :P i tym sposobem pół rodziny P. stwierdziło, ze mamy porąbane tradycje :P musiałam wszystkim później tłumaczyć ;)
Dziewczyny a co z Waszymi pierwszymi tańcami? :) co tańczycie i do jakiej piosenki?
Cześć dziewczyny. Miałam Wam napisać czy siostrze podobał się makijaż, który robiła Pani Lechnerowicz (nie wiem czy dobrze napisałam to nazwisko).To ta Pani z Traugutta. Podobał jej się,ale nie wytrzymał całą noc. Już pod wieczór miała te kreski na powiekach od cieni. Jeśli chodzi o mnie, to miałam super makijaż,ale ten salon już nie istnieje lub go przenieśli. Siostra miała mieć orkiestrę składającą się z jednej osoby (co jak się dowiedziałam,to mówiłam jej,że to nie wypali), a zamiast tego był ten sam facet co miał śpiewać, tylko nie śpiewał... puszczał muzykę. Był po prostu dj- em. Nikomu sie nie podobało,ale ludzie się bawili. Nie puścił im tej piosenki na pierwszy taniec,której chcieli,a na poprawinach obraził się na teścia siostry,wyłączył sprzęt i wyszedł na 10min. No myślałam,że go zabiję. Ale szwagier nie chciał,żebym mu nic nie gadała. Kamerzystę(fotografa) też nie mieli za fajnego :(.
Biedronka, no to jestem zaskoczona, bo moja koleżanka była tam się malować, ale dobrze, że piszesz. ja jestem zadowolona z zabiegów kosmetycznych u p.Lichnerowicz ale o makijażu wypowiedzieć się niestety nie mogę :/
Co do wesela Twojej siostry. nie mów jej tego, ale to bym się załamała. z tym DJ kompletny niewypał, nieporozumienia. takie rzeczy trzeba dogadać co do szczegółu niestety. w tym wypadku widzę,że nie panikuję tylko wszystkiego dokładnie pilnuję. każdy szczególik mam ustalony wszędzie :) jakby mi nie puścił mojej piosenki to bym go zabiła i nie zapłaciła!
Mam nadzieję, że chociaż zdjęcia jej w miarę wyjdą!
O rany,biedronka to straszne co piszesz....Ja tez staram sie wszystkiego dopilnowac aby jako tako to wszystko wygladalo.Szczerze to ja rowniez zalamalabym sie jakby spotkalo mnie cos takiego.Mysle i mam nadzieje ze nie spotka mnie cos podobnego.A kamerzyste skad miala?
Ja mam zamowiony makijaz w salonie Venus,w sumie nigdy nie malowala mnie zadna makijazystka,zawsze staram sie sama jakos wypicowac no ale to jednak najwazniejszy dzien w moim zyciu i kazda z nas chce w tym dniu wygladac pieknie.A ta makijazystke z Venus polecalo mi juz bardzo duzo osob.Ale efekty zobacze na makijazu probnym.
Fryzjerke tez tam mam,ale slyszalam ostatnio ze podobno w Tanicie bardzo ladnie czesza do slubu.
Nilla a jesli chodzi o pierwszy taniec-tak jak pisalam duzo duzo wczesniej,zatanczymy normalnie do piosenki,bo niestety na lekcje tanca nie mamy wogole czasu.A piosenek duzo mi sie podoba,mam jedna wybrana,juz nawet zespol przygotowuje sie do niej i chyba raczej pozostanie.Jak to sie mowi pierwsza mysl najlepsza.
Juz nie moge sie doczekac:-) taki ostanio nastroj weselny mnie chwycil,goscie powolutku potwierdzaja swoje przybycie,jak narazie wszystko idzie po mojej mysli.
Nilla a ile placicie od osoby?Kolezanka szuka sali na wesele,a Ren niestety wydaje jej sie zbyt drogi.
Ja też nigdy nie korzystałam z makijażu profesjonalnego. Ale te makijażystki mają po pierwsze lepsze kosmetyki, spryskają nas fixerami czy czymś tam i maska na całą noc nienaruszona ;)
Ja w Tanicie czesałam się na studniówkę i byłam niestety bardzo niezadowolona, przede wszystkim z nietrwałości fryzury :(
No właśnie pytałam też o piosenkę, bo my jeszcze nie wybraliśmy. ja bym chciała walca angielskiego, a mój P. który od małego uczył się tańczyć chce wiedeńskiego, w co wątpię, że mnie nauczy :P
Ja w kuchni poznańskiej mam ustalone 140zł/osobę. ale do tego dochodzi po 5zł za napoje niegazowane. no i jak mamy pozmieniają menu, myślę, że 155zł-160zł może wyjść. a w Renie ile kosztuje wesele/
W Renie z poprawinami 190-200zl od osoby.W tym jest wliczona dekoracja sali i po 0,5l soku na osobe.Co o tym sadzisz?Jest bardzo bogate menu,praktycznie nie potrzeba nic zmieniac ani tez dodawac
no to ja moge powiedziec, ze mam 140zl/osoba ustalone, ale wiem, ze sa trzy warianty menu i to najwyzsze ok.155zł plus po 5zł za soki, ale wtedy mam soków do bólu. wiem, że Ren ma bardzo ładną salę, bo też tam byliśmy. niestety my go musieliśmy wyeliminować ze wzgledu na wielkosc sali :( ale mysle, ze bedziecie zadowoleni :) koleżanki brat tam miał i ona też tam robi.
a co do kuchni poznańskiej moja cena obowiązuje przy liczbie gości 90-120. jakby było mniej niż 90 to cena jest wyższa żeby facet tak samo wyszedł finansowo. tak mi się wydaje
ile sokow nilla liczycie na osobe?U nas bedzie 0,5l w cenie i zastanawiamy sie ile dokupic.To prawda ze liczy sie po 3l napojow na glowe?Tak sala w Renie sama w sobie jest bardzo ladna i elegancka wiec nawet jakbysmy mieli stroic to niezbyt przesadnie.Oni oferuja dekoracje,skoro bylas tam na weselu to jak wyglada wystroj weselny?Bo mi menager przyslal fotki i mnie sie podoba.Ale nie wiem jak jest w ocenie innych.
Nilla nam policzyła ta babka w cukierni że potrzebne będzie ok.15kg tortu dlatego 750zł, ale dobrze że piszesz zamówie o połowę mniej w takim razie bo i tak wszyscy napewno nie będą jedli tortu i się zmarnuje.
Darunia jaką masz pierwszą piosenkę?
My też mamy w Kuchni Poznańskiej, nilla a byłaś może tam niedawno czy wystrój sali jest bordowy? a klimatyzację już zamontowano, i czy dowiadywałaś się jaka jest cena za dzieci?Bo jak dzwoniłam gościu mi powiedział, że dzieci do lat 5 połowę ceny a dzieci powyżej 5lat całość. Uważam że to dużo, bo takie 6-cio letnie dziecko nie zje tyle co dorosła osoba.Hmm no i nie wiem co z tym zrobić.
jeśli zapłacę dodatkowo 5zł/os mam soki i wodę niegazowaną do bólu. dokupiliśmy tylko pepsi i 7up. kupimy jeszcze mirindę. nie wiem ile liczy się na głowę 300litrów na 100 osób brzmi trochę dużo. bo to niby litr soku, litr gazowanego i litr wody? pepsi dokupiłam 30l a 7up 24l. mirindy tez jakies 25l kupimy i mysle, ze wystarczy.Darunia daruj sobie strojenie Renu, jest tak elegancki, że mogłabys sam jego urok przykryć. ewentualnie jakoś tam Wasz stół wyróżnić. ja tam nie byłam na weselu, tylko oglądałam salę i uważam, że jest bardzo ładna!
Monicka, torty sowy sa pyszne. my jak kupilismy na degustacje to wazyly ok.100g. fakt nieduze, ale wystarcza z powodzeniem. ludzie mają posmakować a nie się obeżreć tortem. ja liczę 100g/os.czyli powinnam 11kg ale wezme w rezerwie 12kg i wystarczy!
co do wystroju Kuchni to nie jest jakiś superowy. mogę Ci pokazać jaki wystrój miała moja kuzynka w cenie. ja biorę dodatkową dekoratorkę. podaj maila, mogę Ci pokazać.on ma w cenie bordowe pokrowce na krzesła. na suficie białe materiały.
klimatyzacji niestety nie ma, w lipcu 2009 położyli nowy parkiet. dzieci do lat 5- 50%. powiedział Ci to co mi. ja uważam, że przynajmniej do 7 lat powinno tak być. mojego P. bratanica ma 8 lat a je tyle co nic
Dziewczyny, na początku planowałam wystój sali weselnej w kolorach bordo-złoto. Po jakimś czasie dostałam zupełnie inną wizję ;) Niestety miałam już zrobione zawieszki na alkohol. Może któraś z Was potrzebowałaby coś takiego? Chciałabym by mi się zwróciły jedynie koszty zakupu materiałów bym mogła sobie zrobić nowe. Jeśli któraś byłaby zainteresowana piszcie na maila. Mam 129 szt.
image
image
image
image
no właśnie też tak uważam że dzieci powinny być liczone inaczej. U mojej koleżanki na weselu ale niestety nie w Stg liczyli im dzieci do lat 5 bezpłatnie, dzieci od 5 do lat 10-50%, a pow.10lat całość, myśle że dość rozsądnie.
Poproszę o zdjęcia monia.wexford@wp.pl
nilla zdecydowanie zmiescisz sie w 150 zł max 170zł ale w tym jest wiazanka dla swiadkowej i butonierki. W mojej wiazance byla paczka kalii i czarne liscie kordyliny i troche perelek.
karolla a ja myślałam, że kalie są bardzo drogie...ogólnie się nie znam :/ a słuchaj, bo tak sobie myślę, jakbym np. zdecydowała się u Was zrobić bukiety ( mój i świadkowej) i butonierki dla Panów..ale jak ja bym to odebrała :( do Pelplina daleko nie jest ale ogólnie w piątek i sobotę będzie tyle latania. a kurcze wiem, że zrobiłabyś mi taki bukiet jaki chcę ;)
a ktorego masz dokladnie slub i na ktora godzine? zawsze jeszcze mozna odebrac w piatek popoludniu albo wieczorem :) moglybysmy sie umowic w stg i ktos od nas moze Ci podrzucic.
ja mam 4 września na godz. 16:00. bukiet chciałabym bardzo podobny do Twojego, z którego zaczerpnęłam inspirację ;) z tymże kalie miały by byś intensywnie fioletowe. dla świadkowej również kalie, prawdopodobnie białe. ale bukiecik skromniejszy niż mój. no i dla Panów fioletowe kalie do butonierek. kurcze fajnie by było jakoś się umówić, nie wiem na kiedy masz termin porodu, żeby Ci tam nie robić problemów jakimiś bukietami. w sumie może faktycznie dobrze odebrać to w piątek wieczorem. mój P. jest z łodzi więc i tak nie bawimy się w rzeczy typu "Pan młody odbiera wiązankę i przywozi do młodej" :)
taki bukiet mi się podoba z tymże bez tulipanów, no i tak owinięty kaliami jak Ty miałaś :)
image

swoją drogą byłam dziś w kościele zapytać o inne pary itp. a tu się dowiaduję, że oprócz nas jest jedna para i to niewiadomo czy na 100% bo wzięli 2 terminy i muszą się określic. kurcze:/
jak sie zdecydujesz to wystarczy miesiac przed slubem wstepnie dac nam znac, ze bedziesz zamawiac a potem tylko tydzien przed slubem potwierdzic, ze jest aktualne. U Ciebie pewnie bedziemy prosic jak co troszke wczesniej o potwierdzenie, zeby mama mogla zamowic kwaity bo nie wiadomo czy od reki beda dostepne.

http://www.kwiaciarnia-sanocka.pl
na stronie sa namiary
najlepiej podjechac albo przedzwonic i jak co powolaj sie na mnie ja mamie powiem w razie czego o co chodzi, zeby byla w temacie ;);)
Jak już wcześniej pisałam wesele mamy w Karczmie Kociewskiej w Szpęgawsku koszt wesela 170-180 zł. od osoby w zależności od osób my będziemy mieli na 100 osób więc tak to wychodzi bez napojow, menu bogate i można je modyfikować więc jest ok. Co do tańca myślę o starszym utworze ale bardzo piękny "Tonight I celebrate my love for you" piękny i nastrojowy nie chodzimy na żaden kurs myślę ,że zatańczymy ot tak po prostu ale do tego tańca jeszcze sporo czasu nam zostało :)
karolla jaki jest koszt orientacyjnie bukietu ze storczykow dla mnie,swiadkowej oraz butonierek
dzieki nilla za informacje.soki to raczej bede kupowala na koncu no ale musze wiedziec w ile sie zaopatrzyc.
cena bukietu obojetnie z jakich kwiatkow to ok.150zł max 170zł
dziewczyny nie oszukujmy sie :) w 3 miescie ceny zawsze sa wyzsze bo kwaiciarnie moga sobie na to pozwolic...ja tez az mam gesia skore kiedy widze storczyki np. w galriach za 100zł a normalnie kosztuja ok 45-50zł... tak samo jest z bukietami slubnymi... my musimy patrzec realnie :) :)
ogólnie zależy od kwiaciarni a w sumie w 3miescie jeszcze nie widziałam storczyka za 100 zł.

nilla, fajnie napisane, ja szczerze na początku też do końca nie kumałam o co chodzi w polterze aż raz poszłam na jeden. Ja myślałam na początku że wszyscy tłuką szkło bo żałują że dziewczyna przestaje być panną czy coś takiego ;)
A napisz w jakim masz kościele? Bo nasi znajomi z tego co wiem też mają 4 września w stg :)
co do piosenki to póki co na umowie mamy znak zapytania, bo jeszcze czas jest wiem szkoda mi wybierać jeśli się rozmyślimy
dzieki karolla,storczyki sa naprawde bardzo piekne.A masz jakies fotki przykladowe wiazanek slubnych wlasnie ze storczykow
karolla nie chodzi mi strona :/ słuchaj jeśli mogę proszę podeślij ofertę cenową jak Ci pisałam, bukiet z kalii fioletowych owinięty perełkami, bukiecik z kalii białych oraz dwie butonierki. jeśli naprawdę nie byłoby problemu z dowiezieniem kwiatów do Starogardu to myślę, że bym się zdecydowała. widziałam jak miałaś zrobiony swój bukiet i bardzo mi się podobał. wiedziałabym mniej więcej jak mój by wyglądał ;) buty mam fioletowe i bukiet też miałby być intensywny :)
yevele ja mam ślub w Mateuszu. ciekawe czy ktoś się jeszcze dopisze do tej daty :/
stronka już mi działa :)
nilla dzięki za zdjęcia, faktycznie troche słabo, muszę coś pomyśleć
no a co z kreacjami na poprawiny,macie cos ciekawego dziewczyny,jesli oczywiscie robicie poprawiny,bo z tego co slysze coraz wiecej par rezygnuje z poprawin.Chodze i chodze po tych sklepach i nic mi sie nie podoba a jak juz cos sie trafi to nie w tym kolorze co bym chciala.Mam fajne upatrzone fioletowe szpilki i taka tez chcialabym sukienke...
monicka nie wiem skąd mi się to wzięło ale ja myślałam, że Ty masz ślub w 2011 :P
Darunia ja powoli zaczynam myśleć o sukience na poprawiny. ale chcę skromną, żebym ją jeszcze kiedyś wykorzystała. zastanawiam się czy nie szyć. bo też muszę przyznać, że nic ciekawego nie ma. widziałam fajną bombkę chyba z H&M w necie, fioletową. kurcze nie mogę jej teraz znaleźć. ja mam fioletowe buty do ślubu i ogólnie fioletowe dodatki więc myśle by w poprawiny iśc w jakieś kolory srebra, popielatej. sama nie wiem
No to jest tak zawsze ze jak czegos szukamy to wtedy jest maly problem.Ja tez bym chciala taka jakas kiecke ktora pozniej gdzies ubiore,nie chce takiej na jeden raz.Ja raczej bombki nie poszukuje bo do mojej figury takie kroje nie pasuja.Wszystko co maja w Stg to jest takie oklepane a i cenowo tez nie najkorzystniej to wychodzi.Ja mam na slub wszystko w bieli wiec na poprawiny chce cos zywszego kolorystycznie.Jutro ide na zakupy wiec za czyms sie porozgladam.
ja wogóle mam też dylemat czym pojechać do ślubu. raczej podchodzę do tego tak, że szkoda mi dać 1000zł za 2-3 godz wynajmu z czego ja skorzystam moze z 30min, bo wszędzie mam blisko. a Wy czym jedziecie? bryczkę bym się trochę bałą, bo tak ciężko już teraz przewidzieć pogodę.
Nilla probowalam sie dodzwonic do Twojej kuzynki, ktora gra na skrzypcach, ale niestety za kazdym razem wlacza mi sie poczta glosowa, czy ten nr jest jeszcze aktualny ktory podalas?
wiesz co ja do niej napiszę, z tego co wiem nie likwidowała numeru. może jest na zajęciach na studiach. dowiem się co jest i dam znać ;)
ona odpisała, że nie ma poczty głosowej :D może ja coś namieszałam?
podaję jeszcze raz jej nr 506 55 39 68
Wlasnie wrocilam, u kuzyna wesele bylo calkiem fajne, ale dzieki temu przypomina mi sie sto roznych rzeczy ktore jeszcze musze zorganizowac.
Slub mieli przepiekny w bazylice w Jaroslawiu, tego to im naprawde zazdroszcze.
Znowu troche nerwow. W Hubertusie odmowili nam dorozki, bo nagle zrobilo sie za daleko dla koni. Moj sie wkurzyl zadzwonil i po 15 minutach wszystko zalatwil, ale uwazam ze to bardzo nieprofesjonalne jesli w umowie uwzglednia sie przejazd bryczka a pozniej probuje wykrecic. A dodac trzeba, ze to nie najtansza opcja w Starogardzie, oj ciagle jestem zla.
No to bardzo nieladnie Marzena ze odmawiaja bryczki skoro macie w umowie.A jak formalnosci koscielne?Ja zaczynam od przyszlego tygodnia wszystko w kosciele zalatwiac,tylko dziwi mnie czy np.te spotkania z pania w poradni beda dostosowane do mnie czy tez do tej babki,bo mam prace zmianowa i nie zawsze moze mi pasowac a z pracy niestety nie da rady sie zwolnic czy cos w tym rodzaju,bo mysle ze z ksiedzem to jakos sie dogadamy.
Nilla powiem ze dla mnie tez byloby szkoda przeznaczyc tyle pieniazkow na samochod ktorym pojedziemy do slubu.Ale niestety duzo kasuja za tego rodzaju uslugi.Na poczatku chcialam jechac czarna dluga limuzyna bo znalezlismy ogloszenie ale jak zadzwonilismy pod numer ktory widnial na tablicy,gosciu tak niemile nas potraktowal ze od razu odmowilismy.Pozniej byla taka opcja ze bryczka pojedziemy,no i jak skontaktowalismy sie z panem ktory wynajmuje bryczki to nas zamurowala cena-dwa konie 2,5tys. a cztery konie-5tys.Stanowczo odpada.Za ten przejazd do kosciola i na sale to cala swoja pensje bysmy musieli przeznaczyc.No i w koncu znalezlismy bardzo fajne autko bardzo eleganckie,tam w restauracji Starogrod pan wynajmuje to autko za 600zl.Jest to Crysler 300C bodajze.Wejdz nilla na strone tej restauracji tam jest pokazane i rozne fotki.No chyba ze szukacie czegos innego.Mnie sie bardzo ten samochod podoba.I jest do naszej dyspozycji prawie caly dzien.
No właśnie Marzenka coś za cicho mi tu było, a zapomniałam, że miałaś wesele kuzyna ;) Faktycznie Hubertus pojechał. tzn uważam, że skoro jest to daleko dla koni to powinni to wiedzieć już dawno a nie miesiąc przed ślubem!
mój P. szuka ciągle aut, ale tak sobie pomyślałam, czy nie poprosić jednego wujka z Niemiec, który będzie proszony na wesele, o jego samochód bo ma bardzo ładnego mercedesa. im bym dała na taksówkę ;) tego chryslera chyba kojarzę, nie wiem czy na baszcie nie jest jego reklama powieszona.
Mnie wizyta w kościele czeka po 4.06. wtedy też się zacznie. ja na szczęście nie mam problemów by wyskoczyć w pracy więc myślę, że jakoś dam radę. gorzej z moim P., który musi dojechać do Starogardu.
Ta kobieta w kosciele sw Wojciecha jest do dogadania. Zadzwonilam zaproponowalam dzien i godzine i nie bylo problemu. Ksiadz tez mowil, ze moze sie dostosowac, wiec mysle Darunia, ze nie bedziesz miala zadnego problemu.
Pani z Hubertusa powiedziala, ze po ostatnim weselu postanowili zmienic odleglosc dojazdu bryczka, ale uwazam, ze to nie jest w porzadku jesli probuja cos zrobic wstecz. Zdecydowalismy sie na nich, bo miala byc kompleksowa obsluga, a ze ja nie moge liczyc na niczyja pomoc wiec zaryzykowalam, a tu tak nieladna niespodzianka, mam nadzieje, ze ostatnia.
Pozdrawiam
Mam nadzieje ze sie wtedy dostosuja do nas.Tak na baszcie wisi reklama ale ten samochod ma przerobiony przod na bardziej efektowny takze jest ok
jak juz bedziesz Marzena po spotkaniu z ta babka to napisz czy jest wporzadku i czy mozna z nia normalnie i po ludzku porozmawiac,z gory dzieki.
Nilla dziekuje za numer :) bede dzwonic w wolnej chwili :)
Faktycznie poprzednim razem przekrecilas 39 na 93 :D hi hi
Dziewczyny jestem po próbnym makijażu :):):) Czekam z niecierpliwością na zdjęcia to będę mogła się Wam pochwalić :)
Ona-stg najmocniej przepraszam!!! gapa ze mnie!!!
To szybko nilla mialas probny makijaz,ale bynajmniej wiesz na czym stoisz.Jestem ciekawa jaka pogoda bedzie w sierpniu,bo nie moge zdecydowac sie na bolerko-czy z krotkim rekawkiem czy takie trzy czwarte.
Marzena masz moze numer telefonu do biura parafialnego we Wojciechu?Jesli tak to bardz bym prosila Cie o podanie.Z gory dziekuje
po długiej nieobecności witam ponownie :))
darunia to jest numer do biura 58 562 28 81
o dziekuje bardzo anka.W przyszlym tygodniu wybieram sie do biura zalatwiac formalnosci,a nie mam kiedy teraz tam wejsc wiec musze skontaktowac sie telefonicznie a Ty kiedy masz slub?Tez we Wojciechu?
to daj znać co i jak, bo my się tam wybieramy na początku czerwca :))) a ja mam też ślub w Wojciechu, 28.08 :)) zostało mi 3 i pół miesiąca :))
ja mam dwa tygodnie szybciej tzn.14 sierpnia a kiedy idziecie na spotkanie do poradni?czy moze juz byliscie?
jeszcze nie byliśmy, ale jak dzwoniłam do biura to proboszcz powiedział, że zaprasza nas na początku czerwca i wtedy wszystko ustalimy.
jeszcze dobrze ze mamy takich wporzadku ksiezy w naszym kosciele nie?zawsze mozna sie jakos dogadac...ja tylko nie znam wszystkich co maja slub tego samego dnia zeby jakos dogadac sie w sprawie dekoracji kosciola.oj anka malo czasu nam zostalo,a stres coraz wiekszy pewnie co?dzisiaj w koncu kupilismy ubranie dla mojego pana
jakoś to się da, musi się dać :))) ale wiem, że dużo rzeczy jeszcze do załatwienia, a czasu coraz mniej... moja sukienka dopiero będzie w lipcu, a nad garniturem jeszcze się zastanawiamy... a księża fakt "pozytywni" :) ja też jeszcze nic nie wiem o parach, ale jak pójdziemy na spotkanie z proboszczem to wezmę do nich numery. szczerze mówiąc to kręcę się z tymi dokumentami, które mamy przynieść...
Powiem Ci szczerze ze ja tak samo,ale jak bylam ostatnim razem w biurze to zapisalam sobie to co jest potrzebne,tylko nie wiem kiedy placi sie za slub?Mi juz zostaly tylko takie formalnosci.A gdzie masz wesele?Ja mam sukienke wypozyczona i ide w lipcu na przymiarke:-)a przed weselem odbiore po ewentualnych przerobkach.Zostal mi welon do kupienia i bolerko jedynie bo tak reszte mam.Moze ty mi podpowiesz o podarku dla rodzicow,masz jakis ciekawy pomysl?
Wesele mamy w Polmosie. za ślub to chyba przy sporządzaniu protokołu się płaci, ale nie wiem i też nie wiem ile się płaci. Ja sukienkę kupuję, no ale musiałam zamówić żeby był odpowiedni rozmiar, no i trzeba czekać... ale buty już mam :) nie mamy też obrączek i chyba czas najwyższy się za nimi rozejrzeć :) zaproszenia rozdane teraz tylko czekamy na potwierdzenie... alkohol i napoje kupione... jeszcze został mi welon i bolerko no i poza tym to tak jak pisałam wcześniej garnituru, no i pewnie w trakcie mi się przypomni,że czegoś nie załatwiłam :))) a z podarunkiem dla rodziców to nie bardzo pomogę, bo my chyba nie będziemy mieli podziękowań,bo moi rodzice nie żyją... ale podobają mi się skrzyneczki z grawerem, a w środku to co kto lubi z %, albo medale "najlepsza mama na świecie" czy coś w tym stylu :-))
obraczki mamy od stycznia w szafce,alkohol tez juz jest,no wlasnie niebardzo wiem ile na polterek zakupic,bo na wesele mamy 80l niecale a wesele kolo 65 osob.a soki to do kupienia mamy ale tez nie bardzo wiem jak liczyc
no polterek może być nieprzewidywalny :)) szczerze mówiąc jak zabraknie to mam blisko sklepy :)))) a 0,5l soku i 0,5 l wody niegazowanej mamy wliczone w cenie, dokupiliśmy pepsi, fantę, sprita, wodę gazowaną, no i soki, a jak się na to wszystko spojrzałam to stwierdziłam,że tego za dużo, no ale zawsze później można wypić, no i panieński i kawalerski w międzyczasie :) podobno liczy się 3 l na osobę, ale wydaje mi się,że 2 też starczą :)
masz racje na polterek niewiadomo ilu ludzi sie spodziewac,my mamy tylko 0,5l soku wliczone w cene a reszte dokupimy.a pomysly na panienski?U mnie moja swiadkowa organizuje moj wieczor panienski,ciekawe co wymysli hehe bo to jajcara niesamowita
u mnie to organizatorek jest pełno :)) ale chyba zostajemy przy domku na kaszubach , na odludziu :)) a dziewczyny na pewno zadbają o rozrywki :) a właśnie jak się idzie spisywać protokół to trzeba podać już świadków?? bo z moim jest problem...
Ksiadz mnie prosil nas o podanie danych swiadkow przy spisywaniu protokolu. Co do oplaty to powiedzial, ze mozemy zaplacic od razu, albo pozniej. Nam powiedzial, ze conajmniej 400 zl ale w tonie bardzo zartobliwym, ale wiem, ze od kilku osob nie wzial ani grosza, bo wiedzial, ze sa w ciezkiej sytuacji.
My wybieram się do biura po 4 czerwca, bo wtedy dopiero będzie 3 miesiące do ślubu i zaczniemy załatwiać papiery. byłam teraz i trochę się podłamałam tym, że nikt nie bierze w tym samym dniu ślubu :(
ale cieszę się bo znaleźliśmy auto :)
aka.stg radziłabym się zdecydować na obrączki i zamówić. my czekaliśmy na realizację miesiąc
ja pewnie już pisałam, nie wiem :P na panieński zabieram siostre i świadkową do CitySPA :)
u nas w Mateuszu też słyszała, że daje się 400-500zł:/
Ja jak zapytalam o koszty slubu to dostalam odpowiedz ze 300 zl,wiec przy tym obstaje.Marzena a zapowiedzi w tej samej parafii co panna mloda ma slub tez sa dodatkowo liczone czy to juz jest w koszcie slubu bo sie wlasnie zastanawiam.Dobrze mowisz ze trzeba podac dane swiadkow,a co konkretnie?
no nilla to w koncu jakie autko bedzie was wiozlo do slubu?
sami się będziemy wieźli :):):)
image

od samego początku marzyliśmy o cabrio :):):)
cześć jestem tu nowa w sęsie jestem już po ślubie ale mam inny dylemat mam do sprzedania sukienkie ślubną nie wiecie gdzie można odsprzedać sukienkie w starogardzie
pochodź po salonach ślubnych popytaj czy nie chcą czegoś do komisu. w innym przypadku pozostaje rozmieszczanie ogłoszeń
tadam :)
image
wiem,że z tymi obrączkami to już ostatni dzwonek, ale nigdy czasu nie ma.... nilla makijaż świetny, zastanawiam się, czy nie zrezygnować od ani sandach i umówić się do Twojej pani :)
no ja właśnie od Ani Sandach zrezygnowałam, nie wiedziałam tak naprawdę jak maluje. mogę Ci jeszcze kilka fotek podesłać jak chcesz:)
hallloooo karolla odezwij się :):) odnośnie kwiatków dla mnie :)
to ja poproszę o te fotki anka.stg@wp.pl :))) będę wdzięczna :))
do anka.stg zapraszam na makijaż ma maila przeslę kilka moich prac:) robilam makeup nilla, pozdrawiam. Kontakt Ania.makeup@wp.pl, gg 1635544
czesc dziewczyny, przepraszam ze dopiero teraz pisze ale jestem juz na zwolnieniu lekarskim i nie mam stalego dostepu do kompa :(

wszystkie pytanka kierujcie na maila k.sanocka@op.pl

tak jak pisalam wczesniej najlepiej podjechac do as do kwiaciarni i na miejscu wszystko dogadac. Ceny wiazanek slubnych obojetnie z jakich kwiatow to koszt ok 150zł-170zł i tak jak pisalam wczesniej jest w tym bukiet dla swiadkowej i przypinki dla pana mlodego i swiadka. Storczyki nie sa wcale jakims kwiatem nietypowym sa dostepne caly rok wiec i cena tez jest stala. Kwiaty egzotyczne to np. czarny bez w grudniu albo czarny tulipan zimą..pozostale kwaity to kwiaty dostepne caly rok wiec ceny tez sa normalne.
na miejscu mamy ogrom katalogow z roznymi wiazankami i dekoracjami aut, kosciolow, wiec jest z czego wybierac.
Hej dziewczyny! Długo mnie tu nie było... Znalazłam fotografa, kamerzystę tak na 95%, salę mam i zespół też... Wesele dopiero za rok, więc na resztę mam jeszcze czas. Teraz to szukam sukienki... Z jednej strony myślałam, żeby zamówić z ebaya (angielska wersja allegro), bo tam mają baaardzo atrakcyjne oferty (nowych oczywiście i szytych na wymiar) sukni sprowadzanych z Chin! Ceny w przeliczeniu to ok 500zł już z przesyłką! Ciągle się zastanawiam, czy się zdecydować, czy lepiej iść do salonu w Polsce i kupić co tam będzie, bo chyba lepiej przymierzyć. Z drugiej strony jak do takiego jednego salonu poszłam (do Alicji konkretnie) to nie dość, że panie raczej niezbyt miłe były, to powiedziały, że oprócz tych kilku sukienek, które mają w salonie mają jeszcze szeroki wybór na stronce internetowej i mogą mi wybrany model zamówić ALE jak już zamówią to MUSZĘ ja wziąść, nawet jeśli nie będzie mi pasowala... koszty nowych sukienek w salonach to już koszt od 2500 do pewnie 4000... Sama nie wiem... z Ebaya to jak mi się nie spodoba, to w cenie 2500zł jeszcze 4 inne mogę sobie zamówić i wtedy wybrać... Dylemat mam straszny. Możecie mi powiedzieć, czy któraś z Was zamawiała sukienkę z internetu? Czy była zadowolona?
A tak trochę z innej beczki... Pisałyście o samaochodach... mi ostatnio wpadł w oko ten starodawny kabriolet od tego kamerzysty: http://www.722030303.pl/ Natknęłam się na niego przypadkiem, przy poszukiwaniu kamerzysty, bo nie rozglądałam się jeszcze za autkiem. Na filmowanie to bym się nie zdecydowała, bo nie podobają mi się filmiki, które zamieścił na stronce, ale autko wg mnie SUPER! Zastanawiam się czy prawie 1500zł to dużo... Napiszcie proszę jakie są teraz mniejwięcej ceny wynajmu takich samochodzików... Pozdrawiam Was wszystkie!
Acha chciałaj jeszcze zapytać, czy jest ktoś kto bierze ślub w NMP Matki Kościoła? Chciałabym dopytać o to jak tam wyglądają formalnośi... Ostatnio jak byłam w Polsce to poszłam do proboszcza i powiedział mi, że kalendarz na przysly rok zakłada dopiero w sierpniui wtedy mogę się zgłosić... A ja już mam sale, zespół i takie tam pozałatwiane... mam nadzieę, że dostanę termin hehe. Chociaż, szczerze mówiąc to nie wiem czy chcę brać slu w mojej rodzinnej parafii, czy u mojego narzeczonego (na Przylesiu). Mój proboszcz ostatnio odmówił mi wydania zaświadczenia, ze mogę zostać matką chrzestną siostrzenicy, bo żyję w grzechu... - mieszkam z narzeczonym. Poznaliśmy się u znajomych w 1 kraju, ale ja wtedy mieszkałam w 2 kraju a on w 3 kraju... strasznie to skomplikowane, ale zakochaliśmy się w sobie, ale żeby poznać się wystarczająco dobrze, a nie tylko na odległość to musiało się jedno z nasz do drugiego przeprowadzić. No i tak wyszło, że mieszkamy razem. Ksiądz z MNP Matki Kościoła wykazał 0 zrozumienia i odmówił wydania zaświadczenia. Poszłam więc do parafii w moim angielskim mieście i ksiądz nie dość, że zaświadczenie wystawił od ręki i nie wziął ani grosza to jeszcze powiedział, że skoro tak długo mieszkam za granicą to i tak już do swojej polskiej parafii nie należę! Tego to mi mój proboszcz nie raczył powiedzieć... Teraz się zastanawiam, czy brać ślub u mnie czy u pana mlodego, bo w mojej rodzinnej parafii to proboszcz podobno uwielbia robić ludziom pod górkę, a do tego kasować, kasować i kasować... Ma któraś z Was podobne przejścia? Może słyszałyście jak to jest w NMP Matki Kościoła? Bardzo proszę o opinie i rady :)
karolla ja nie za bardzo mam jak do Was podjechac, ale na pewno sie odezwe na maila!!
owieczka, boje sie, ze w Mateuszu tez ciezko z takimi sprawami. ja mam swoje podejscie do kosciola, ale nic nie pisze bo moze jakis proboszcz lata po forach :D:D wez slub tam gdzie bedzie Wam najlepiej, moze to byc nawet zupelnie inna parafia.
a co do auta, ja nie wynajmuje od fimry, tylko dogadalam sie z osoba prywatna i place...300zł. 1500 zł o Panie, dla mnie za drogo, zwlaszcza ze trasa dom-kosciol-sala to bedzie w dwie strony max 5 km wiec taka kasa za chwile przyjemnosci odpada
co do sukni, kiedys bylam chora i przejrzalam w necie chyba wszystkie suknie swiata :P znalazlam ta jedyna za ktora w madonnie chcieli 4000 zł!!! a ja znalazlam dziewczyne z Warszawy od ktorej kupilam za 1000zł! kupiłam bez mierzenia :P wiem, odważna jestem :) ale mój P. mówi, że sliczna :) i ja tez jestem zadowolona :):):)
nilla fajne autko... a i makijaz bardzo piekny.
owieczka ja szczerze tez nie placilabym tyle kasy za tak krotki przejazd,bardzo drogo biora za tego typu uslugi.A jesli chodzi o salony slubne w Starogardzie Gdanskim to powiem ze chociaz tyle jest tutaj tego to nigdy nie poszlabym juz do tej Alicji.Te baby wogole maja jakies takie podejscie do klientek ze szok.Jak chodzilam za sukienka dla siebie to poszlam wlasnie tam,ogladalam a ona do mnie:"jak podoba sie pani ta sukienka to prosze miec wypchany portfel i przyjsc jutro bo za dwa dni moze jej nie byc".Nie no ok ja rozumiem ze kiecki szybko schodza albo sa rezerwowane ale nie w taki sposob pozyskiwac klientow,bo mnie odrazily od razu.A jak chcialam mierzyc czy wogole mi pasuje to powiedzialy ze jeszcze do sierpnia mam wiele czasu i przymiarka jest zbedna.Juz tam wiecej nie poszlam.A ta pani w Biance jest super i moglam mierzyc tyle sukienek ile bym chciala.Teraz tez jak bylam to bardzo mile mnie potraktowala,do takiego salonu z checia chce sie isc a nie ze ktos wielka laske robi bo za ciezko zdjac sukienke z manekina.
Hmm a moj pan nie chce widziec przed slubem mojej kiecy...
Ale w koncu kupilismy garnitur!
nilla, jak będziesz po ślubie chciała sprzedać sukienkę to może bym przymierzyła bo mi się podoba, zobaczymy :), makijaż suuuuper, czyli się zdecydować na fioletowe buty + wiązankę? Bo mi ten pomysł też się podoba. W tą sobotę byłam na weselu mojej kuzynki to miała zestaw różowy. :)
dziękuję dziewczyny :)
ja to wpadłam w taki amok przedślubny, że mogłabym wszystko zacząć załatwiać :) szkoda tylko, że czasu niewiele.
co do salonów starogardzkich, w Alicji byłam 2 razy i więcej moja noga tam nie stanie. najpierw jak szukałam sukienki to tak mi wciskały, że już mam zamawiać a to był rok do ślubu. wymyślały zaliczkę za pół sukni itp!Darunia dokładnie, mi też mówiły, że za tydzień już tej sukni może nie być. na szczęście nie wzięłam tej sukni i bardzo się cieszę, bo naprawdę do mnie nie pasowała. potem szukałam rękawiczek, zaczęłam wypytywać, babka oschła. grr ja tam więcej nie pójdę.
co do widzenia się przed ślubem. ja zmusiłam mojego P. ;) bo jak mu kiedyś pokazałam welon to stwierdził, że brzydki. więc welon wymieniłam i ubrałam się cała, żeby zobaczył. na szczęście spodobało się :) ale ja nie wierzę w zabobony i wolę, żeby mnie widział niż potem się wystraszył :P
Darunia a poszukiwania garnituru? mogę przyrównać do szukania sukni:P tyle latania my mieliśmy, ale też kupiony:)
yevele, ja tą suknie odkupiłam od innej dziewczyny. także zapewne będę chciała ją sprzedać za małe pieniądze. mój P. mówi, że jest śliczna. mi też się bardzo podoba:) mam do niej zakupione fioletowe buciki, makijaż jak wyżej, do tego fioletowy bukiet i kwiat we włosach :) mój P. butonierka i może krawat we fiolecie. do tego świadkowa fioletowa sukienka i na odwrót biały bukiecik :) sala też będzie w tych kolorach, jak to mówię purple wedding :P jakbyś miała jakieś zdjęcia koleżanki to pokaż, chętnie zobaczę zestawienie z różem :) za jakiś czas i ja będę mogła swoje pokazać ;)
widze nilla ze nie tylko ja mam takie uprzedzenie do salonu slubnego na Gdanskiej,ale co zrobic jak baby same odstraszaja swoje klientki.
a co do gajerka-powiem ci szczerze ze pare minut i mielismy kupiony.Moj pan mierzyl tylko jeden gajerek i tak super w nim wygladal ze bralismy od razu,a i przy okazji buty kupilismy.A robilismy zakupy w Recmanie we Wierzycy.Dzisiaj zalatwilam papiery w USC akty chrztu i odpis aktu urodzenia mojego narzeczonego i jutro wybieram sie do biura parafialnego.Wole zalatwic to szybciej bo pozniej nie bedzie tyle czasu aby biegac tam,a trzy miesiace juz jest wiec mamy zalatwione.:-)
Dziewczyny może słyszałyście coś o p. Małgosi-krawcowej z Pelplina? Bo ona ma mi uszyć sukienkę, ale mam duże wątpiwości. Nie wiem czy dobrze robię bo jak w salonie przymierzyłam to przynajmniej wiem że dobrze leży a tak to nie wiadomo:( trochę się obawiam
Monica mojego narzeczonego siostra szyla u jakiejs krawcowej w Pelplinie sukienke na studniowke, moze i szycie ladne, ale nerwy nieziemskie jej ta kobieta zafundowala. W sobote miala studniowke i w pt pod wieczor miala odebrac gotowa sukienke, nie mogla sie do krawcowej dodzwonic, jak juz sie dodzwonila to sie okazalo, ze ona pojechala sobie na zakupy, a sukienka nie gotowa, w ostatecznosci dostala ja w sobote kilka godzin przed studniowka :/ musiala tez drobne poprawki wprowadzic, takze ja bym za takie atrakcje dziekowala.
Nie wiem tylko czy to ta o ktorej piszesz. Zapytam sie dzisiaj narzeczonego i dac znac jaka to byla krawcowa.
Witam

Darunia ksiadz nie prosil o dane swiadkow przy protokole.
Dziewczyny osobiscie nie kupowalabym sukienek z Chin dobrze wygladaja tylko na zdjeciach, widzialam taka jedna, bardzo kiepska gatunkwo, kobieta wydala £300 a pozniej i tak i poszla kupic druga. Co do szycia to tez nie zdecydowalabym sie, chyba, ze mialabym sprawdzona krawcowa. Natomiast gdybym mieszkala w Polsce na pewno zaczelabym od mierzenia sukien uzywanych, tanio a niektore z nich wygladaja rewelacyjne.
Niestety Nilla nie widze Cie, ale za kilka dni moj osobisty komputer bedzie zrobiony, wiec nadzieja, ze Cie zobacze przed moim slubem.:)
Postanowilismy przeniesc nasza sesje plenerowa na poniedzialek, tzn bedziemy mieli taka krotka w Hubertusie w dniu slubu, pol godzinki, a w poniedzialek zaszalejemy i bedzie mnie malowala ta sama osoba wiec koniecznie chce zobaczyc jak wygladalas.
Darunia, ja do Alicji nigdy już nie pójdę. mam bardzo blisko ale jestem uprzedzona. suknię chciały po ślubie do godz13 a ja np mam plener po ślubie. pff
powiedz z buty dla Pana gdzie kupiliście? my mieliśmy problem z garniturem bo mój P. jest wysoki i chudy. a stopę też ma długą- 46 :/
ja o żadnych krawcowych nie słyszałam, bo nawet nie brałam pod uwagę szycia. raz szyłam na studniówkę, byłam zawiedziona. a sukienek ślubnych jest tyle, że jest w czym wybierać. moja kuzynka szyła w stg na poprawiny i też miała jazdy na chwilę przed ślubem. nerwów i tak jest sporo, po co jeszcze się ubiorem denerwować :)
Widze, ze z garniturem dla mlodego to tylko ja mialam latwo? Weszlismy do sklepu, podszedl do niego krawiec i sprzedawca jednoczesnie, zmierzyl mu obwod pasa, tylko!!! i przyniosl jedna pare spodni 2 marynarki (dwa rozne odcienie), koszule, krawat, kamizelke, skarpetki i buty, po pol godzinie wyszlismy bardzo zadowoleni za to z duzo lzejszym portfelem:)
nilla i malaczarna czekam na fotki :))
no to kurka mój P. ma garnitur i skarpetki :D:D jako kochająca żona poszłam mu je kupić, bo ja muszę ciągle coś kupować do ślubu :D dziś np kupiłam dwie torebeczki na grosiki rzucane pod kościołem :D:D przyjedzie to jedziemy po resztę dodatków dla niego :)
anka.stg najmocniej przepraszam, myślałam że już wysyłałam. teraz możesz odbierać maila, wysłałam swój makijaż. ewentualnie jutro rano podeślę Ci resztę fotek Ani, bo ona chyba ma problemy z netem :P tzn wiem, że miała ;)
Monicka ja tez slyszalam o tej krawcowej z Pelplina,wlasnie o tej pani Malgosi,ale slyszalam o niej jak najlepiej.Zreszta szyla sukienke mojego narzeczonego kuzynce i wygladala rewelacyjnie,podobno bardzo ladnie szyje.Chcialam takze dac sobie szyc kiece slubna ale w ostatecznosci wybralam gotowa,bo tak mnie wszyscy namowili.Jednak jak mierzysz w salonie to wiesz dokladnie czego mozesz sie spodziewac,jaki fason do ciebie pasuje itp.
Nilla a buty kupilismy takze w Recmanie-niecale 270 zl za buty placilismy a garnitur 500zl.Myslalam ze duzo drozej nas ten interes wyjdzie bo ludzie gadali ze tam podobno sa bardzo wygorowane ceny,ale w porownaniu do Sunset Siuts(czy jak to tam sie pisze)da sie jeszcze na cos skusic.Jeszcze brakuja nam koszule i musznik z kamizelka no i spinki do mankietow.No i koszule na poprawiny i jakis ladny krawat.Ale problemow z garniturem tez nie mielismy zadnych.Pierwszy ktory nam wpadl w oko ekspedientka podala i od razu sie zdecydowalismy no i przy okazji buciki nam wybrala.
Marzena odnosnie tych swiadkow juz wiem.Jutro ide spisywac protokol takze bede juz wiedziala co dalej robic.Dziewczyny te formalnosci nie sa takie straszne jak sie wydaje.Ciekawi mnie jeszcze ta wizyta w poradni,ale to chyba takze da sie zniesc.Ja jak ja ale ciekawe jak moj narzeczony na to zareaguje,heh juz widze jego mine.
Bardzo ladnie Cie Nilla pomalowano, ciesze sie, ze na sesje bede miala ladny makijazyk. W dniu slubu zupelnie cos innego, bardziej naturalnie, ale na sesje bedzie super. A do Twoich butow i bukietu makijaz jak znalazl.
No to my mamy jeszcze trochę zakupów do zrobienia, mój P. kamizelki nie będzie miał. idziemy w trochę nowocześniejszy wygląd ;) Ale koszula, krawaty, spinki do mankietów wszystko przed nami ale ja to lubię :)
Marzena cieszę się, że Ci się podoba :) Ania mówiła, że jedzie Cię malować. będziesz zadowolona :) nie żebym panikowała, ale mnie 2 tyg przed ślubem już będzie żołądek bolał :P
Nilla, jak bede miała zdjęcia i sie zgodzi to wysyłam.
Ja też napisałam do Ani (mala_czarna) bo też mi sie spodobał makijaż. Odesłała mi więcej zdjęć, w tym chyba Twoje jedno nilla, naprawdę super wyglądałaś ;)
Ja chyba też się z nią umowię bo mam chyba jeszcze 3 wesela w tym roku więc będę mogła potestować :)
jak co to zarysuj albo nawet powycinaj buzie, mi to tylko zależy by wizualnie zobaczyć jak to się prezentowało :) mam nadzieję, że się zgodzi :) dziękuję za miłe słowa dot. makijażu obym tylko na ślubie się za bardzo nie popłakała ;)
Dzięki dziewczyny za info, właśnie nie wiem co mam robić, ale jak przyjadę w czerwcu to chyba pochodzę po salonach i coś wyszukam dla siebie, bo już mnie żołądek boli z nerwów a co dopiero bliżej ślubu będzie.
Nilla makijaż super:)
Dziewczyny zazdroszczę Wam, że jesteście na miejscu i tak powoli sobie załatwiacie, my to z ubioru nic nie mamy :( to straszne, wydaje mi się jak tak czytam wypowiedzi Wasze, że jestem najdalej w polu z wszystkim i zaczyna mnie to martwić.
Monicka, sprężaj się bo później dołożysz sobie niepotrzebnych nerwów. a tak na spokojnie, co możesz załatwiaj. będzie dobrze!
Heja dziewczyny ja raczej bede suknię szyć w czerwcu idę do krawcowej i tam się dowiem co i jak czy mi się ten interes opłaci ;) jestem mała i szczupła więc z wypożyczeniem raczej był by kłopot widziałam pracę tej krawcowej i podobalo mi się ale nie zapeszajmy :) zobacze jak wygląda to wszystko na rozmowie.Dziewczyny czy wy kupujecie pudełeczka ozdobne do ciasta dla gości ,których nie będzie na poprawinach? Moja kuzynka tak miała i powiem ,że spodobał mi się ten pomysł. Ładnie zapakowane i z podziękowaniem. Co do makijażu to też zastanawiam sie nad panią Anią -makijaż w tym fiolecie REWELACJA!! Piękny i odważny :)
Nik@ masz jeszcze dużo czasu, pochodź popatrz, poszukaj w necie, sukienek jest naprawdę mnóstwo i w każdym przedziale cenowym. no chyba,że masz zaufaną krawcową :)
co do pudełek na ciasta, ja kupuję zwykłe styropianowe bądź plastikowe w hurtowni. ostatnio szukałam ekri kopert do zaproszeń i się załamałam zaproszenie 1,65 ( tanio :) ) a koperta w sklepach nawet 80gr!! pff chyba założę biznes ślubny :)
Nik@ jak chcesz mogę Ci podesłać więcej fotek makijażu Ani :)
Ja makijaz robie kilka dni przed slubem,mam nadzieje ze wyjdzie dobrze.
Jestem po spisaniu protokolu,nie taki diabel straszny...Ksiadz bardzo zartobliwy i uprzejmy,nawet batoniki nam dal hehe,a calosc nawet nie trwala pol godziny.Zostaly nam nauki przedslubne i spowiedzi,a to juz przezyjemy.Do sierpnia jeszcze troche czasu wiec zaczynamy nauki juz niebawem zeby pozniej miec swiety spokoj.Nie denerwujcie sie dziewczyny tymi formalnosciami,ja sie duzo naczytalam wypowiedzi ze to takie straszne itp.a stres okazal sie wogole niepotrzebny.Powodzenia!
http://kobieta.wp.pl/gid,12249322,img,12249392,kat,110412,galeriazdjecie.html?T=1&ticaid=1a313&_ticrsn=5
:):):)
najlepsze jest to "nie płacz" ;)
Dzięki Nila napisałam do Ani i przysłała mi dużo świetnych fotek w tym Twoje :). Chyba też się na nią zdecyduje :)
Koło kościoła św. Mateusza są nowopowstałe usługi dekoratorskie- bynajmiej ja ich wcześniej tam nie widziałam ;) Byłam się pytać jaki jest u nich koszt wystroju kościoła kobietka mówiła ,że w zależności rodzaju kwiatów i ich ilości to 350-500 zł. Prace tej pani można obejżeć 05 czerwca w kościele św. Mateusza myśle ,że warto sprawdzić co mają do zaoferowania :)
Na ostatnim weselu na ktorym bylam mloda para rozdawala ciasta w plastikowych pudeleczkach, ale mieli naklejony wierszyk-podziekowanie na pudelku, mysle, ze to mily gest.
WITAM.INFORMUJEMY O ZMIANIE ADRESU NASZEGO SALONU.OBECNIE ZNAJDUJEMY SIE PRZY AL.ARMII KRAJOWEJ 4.ZAPRASZAMY WSZYSTKIE FORUMOWICZKI DO NOWEGO SALONU
http://www.salonslubnybianka.pl
co do sklepu dekoracyjnego koło Mateusza. ja byłam tam kiedyś pytać o wystrój kościoła. "nagramy Pani płytkę, zobaczy Pani nasze zdjęcia, jutro niech Pani przyjdzie" poszłam po kilku dniach "tak tak syn nagra, proszę jutro przyjść" ale olałam to. po jakimś czasie przechodziłam to mówię, wejdę spytam o ozdobę na samochód. "tak tak mamy, zdjęcia wyślemy na maila". no to ja na to, że wyśle im maila i niech odpowiedzą. "tak tak niech pani zatytułuje maila "fiolet" :P do dziś odpowiedzi nie dostałam...można więc wywnioskować, że więcej tam nie pójdę.
co do opakowań na ciasto myślałam tylko, by kupić papier klejący z jednej str i wydrukować podziękowanie w formie wierszyka i ponaklejać na pudełka. wyjdzie o wiele taniej :)
Co do tego sklepu dekoratorskiego to zdecydowanie nie fajne zachowanie (delikatnie mowiąc) takim sposobem ludzie tracą klijentów.
Czyżby Pan ze sklepu dekoracyjnego koło Mateusza odwiedzał nasze forum? wczoraj przed północą dostałam odpowiedź...że zdjęcia dostanę dziś wieczorem
no tak, tylko pytanie czy faktycznie dostaniesz ;)
ale fakt, nigdy nie wiadomo kto po forach lata :)
hehe :) no racja racja, ale po to jest forum, by się wymieniać spostrzeżeniami :)
Dziewczyny też macie problem ze stronką salonu BIANKA? Niby się otwiera ale nic nie idzie zrobić... i tak już od conajmniej 2 tygodni... Wstawili niedawno linka tu na forum, ale mi nadal nie działa. Koniecznie chciałabym pooglądać co tam mają, bo w tej chwili to tylko przez intaernet mogę sukni szukać. Napiszcie mi proszę, czy tylko ja mam taki problem...
Owieczka, mi strona działa
Owieczka mi też stronka działa.
dzięki dziewczyny. Spróbuję z innego laptopa
Kiepsko dziala, zawiesza sie ale w koncu sie udalo:)
Marzenka a jak nastroje?:)
Sama juz nie wiem. Raz panikuje drugi raz jestem zadziwiajaco spokojna, przesladuja mnie koszmarki, ze jestem na wlasnym slubie i nic nie jest gotowe, oczywiscie nikt sie tym nie przejmuje tylko ja. Gdyby to tylko odemnie zalezalo to za te pieniadze pojechalaby na miesiac do Chin i miala wszystko w nosie. Wiado w zwiazku trzeba sie liczyc z druga polowa, a ze druga polowa jest tradycjonalista i juz wystarczajaco czekala to inna sprawa.
W przysla sobote wyjezdzamy do Polski. Niby wszystko gotowe, ale ciagle jakies drobiazgi wylaza z kacika. Z niecierpliwoscia czekam na nastepny piatek, bo zamiast isc do pracy zafundowalam sobie dzien w salonie kosmetycznym, oj lubie to i godzinke zakupow przed wakacyjnych, tkie tam pierdoly, zeby milo sie zrobilo:)
Ehh... Marzenko jak ty masz już fajnie :) i jaki świetny tydzień ci się zapowiada ,relaks i wszystkie koszmary senne znikną ;)
Dzieki Nika. Mam nadziej, ze tak sie stanie jak piszesz
Gdzie mieszkasz Marzenko?
Marzenka, jak będzie tak jak dziś to pogoda rewelacja :) nie mogę się doczekać Twoich czerwonych szpilek :) pamiętaj, że my Cię wspieramy ;)
Marzenko wszystko będzie dobrze! Nie można się tak stresować...
(mi nadal stronka BIANKI nie działa... :) )
owieczka, może sprobuj otworzyć w innej przeglądarce
no faktycznie pogoda jest ładniutka
Marzena, jak sie stresujesz to posiedź na forum z nami ;) zagadamy Cie :D
Witam ja mam nadzieje ze bede miala na swoje wesele taka sama pogode jak dzisiaj,przepiekna.Jeszcze 2,5miesiaca i bede juz po...Tak dlugo czekamy na ten dzien a on tak szybko minie...Ale przezycie jest niesamowite.Ja juz z jednej strony nie moge sie doczekac.Ale jeszcze troszke mam do zalatwienia.Wczoraj bylismy w parafii mojego narzeczonego z kwitkiem na zapowiedzi,co za ksiadz okropny tak niemile nas potraktowal ze szok,brr...Na szczescie u mnie w parafii sa ksieza ok.A co tam u was dziewczyny?Jak dalsze przygotowania?
PROSZE UZYC FIREFOXA LUB NOWEJ WERSJI INTERNET EXPLORER.POZDRAWIAM
dzięki! działa z firefoxa!
Witajcie :) weekend nieobecności i już się tęskni ;) a do ślubu coraz bliżej :) już niebawem będę szła do kościoła, nie wiem czy to pytanie już padło, ale kiedy płaci się księdzu za ślub? my idziemy do kościoła po 4 czerwca- 3 miesiące przed ślubem ( aaaaa Boże ale czas leci) czy on nam powie kiedy spiszemy formularz itp? ja jestem na etapie dokupywania duperelek :)
takie podziękowania zamawiamy dla świadków i rodziców :) http://doriart.ucoz.com/photo/14-0-476-3
a wogóle czy rodzicom też dajecie zaproszenia? u nas wszyscy płacą za ślub, tzn i rodzice i my, ale chyba takie symboliczne zaproszenie im damy, też z tego wzoru.
czekam już na moje zawieszki na alkohol, potem domówię jeszcze konfetti z płatków róż :P
a powiedzcie dziewczyny, czy wejście do domu jakoś stroicie?
Dzieki dziewczyny za slowa wsparcia, jutro zaczynam sie pakowac do wyjazdu. Mieszkamy (ktos pytal) w UK, New Forest, zapraszam na wakacje. Nam ksiadz powiedzial, ze mozemy zaplacic od razu tzn. przy spisywaniu formularza, albo przed slubem.
Bardzo ladne te podziekowania Nilla. Widze, ze trzymasz sie swojego koloru.
My dalismy zaproszenia rowniez rodzicom, mysle, ze nawet jesli oni placa za slub to jednak milo im bedzie.
Moja mama kupila bardzo fajne konfeti z platkow w takiej tubie, sa one sztuczne, przekrecasz tube i wyskakuja wysoko w gore biale i odrobina czerwonych.
Przetestowalismy na weselu u kuzyna, pieknie to wyglada.
dziękuję :) staram się trzymać kolorystyki :)
a co do konfetti to właśnie takie w tubie kupujemy :) myślę, że dwie tuby wystarczą? poproszę brata i kuzyna by je wystrzelili. cieszę się, że ktoś widział to na żywo i może ocenić :) ja kupuję same czerwone płatki :)
Tuby mozesz kupic roznej wielkosci, my na slubie kuzyna mielismy mala, bo bylo to na probe, zeby sprawdzic czy wogole dziala, dziala i powiem, ze bylo w zupelnosci wystarczajaco, mama kupila dla nas jedna duza, chciala dwie, ale jedna rzecz troche mi sie nie podoba, ze to zasmieca miejsce w ktorym zostaje wystrzelone, wiadomo wiatr rozniesie i nie tak jak prawdziwe platki roz ktore sie rozloza, ale czego sie nie robi, zeby ten dzien wygladal pieknie:)
Nilla my poszlismy do kosciola pierwszy raz zapytac jakie papierki sa potrzebne do zawarcia malzenstwa,zalatwilismy wszystko i zadzwonilam do biura ze dokumenty mam i chcialabym spisac protokol przedslubny,wiec od razu ksiadz kazal nam przyjsc.Nie trwalo nawt pol godziny.Teraz musze spowiedz zaliczyc i nie wiem kiedy sie wybrac.Troche sie zdenerwowalam przed chwila bo dzwonilam do pani w poradni,myslalam ze zapisze nas jakos teraz na spotkanie,bo chcemy miec juz to z glowy,ale dopiero jest wolny termin na 28 czerwca,jeszcze sporo czasu.Nie ominie mnie jednak zalatwianie papierkow do dnia slubu.A szczerze to nie mialam pojecia ze tam tyle sie czeka.A za slub mozna zaplacic u nas nawet dzien przed slubem,pytalismy czy przy spisaniu protokolu zaplacic a ksiadz mowi ze lepiej przed slubem.
Natomiast jesli chodzi o zaproszenia - nilla my dalismy rowniez i rodzicom bo pomyslelismy ze ladnie to wyglada jak wszystkim to wszystkim,rodzenstwu takze.
A nad strojeniem domu jeszcze nie myslalam.Mieszkam w bloku wiec i tak specjalnie nie mozna byloby sie wykazac,ale cos tam nad wejsciem pewnie powiesimy.Widzialam u kuzynki ze mieli nad wejsciem do mieszkania powieszony szyld"serdecznie witamy gosci weselnych"i pare balonow itp.
Bardzo ladne te podziekowania dla rodzicow?A co do tego?
no ja oglądałam i chcemy zamówić tubę strzelającą na 8 m, to duża? może jedna wystarczy albo zamówić dwie mniejsze? a właśnie, kto to posprząta później? :(na pewno ryż do tego dojdzie
ja pewnie zacznę latać od 4 czerwca. będzie problem, bo mój P. z Łodzi na zawołanie przyjechać nie może. ale chyba damy radę ;)
ja też myślę, by nad wejściem powiesić trochę balonów. kupię taką taśmę do girland i coś tam wymyślimy :)
Zaproszenia rodzeństwu też daję, nawet młodszemu bratu, choć mama mówiła, że niepotrzebnie. ale ja chcę. a rodzicom damy takie ładniejsze.
coś takiego będę miała na tych zaproszeniach
"Mamo , Tato ,
04 września 2010 będzie dla nas,
jak dotąd , najważniejszym dniem w naszym życiu .
Pragniemy abyście uczestniczyli także i Wy w nim .
będziemy szczęśliwi móc
Razem z Wami
Dzielić nasza radość .
Kochani Rodzice ,
Prosimy Was o Błogosławieństwo
Na nasza wspólna drogę życia".

a jeśli chodzi o podziękowania. to ten "dyplom" a co do tego nie wiem. albo bukiet kwiatów albo kosz. bo ja oprócz tego chcę wysłać rodziców na wycieczkę do Rzymu ( wiem, że o tym marzą ) tylko nie wiem jak to finansowo wygląda :/
zależy czy chcesz zwiedzanie czy wypoczynek czy to i to. I pewnie z Warszawy będzie taniej. Ja planuje we wrześniu Sycylię :)
A te tuby to ciekawe, macie jakiegoś linka?
Yevele zerknij tutaj
http://allegro.pl/listing.php/search?category=74176&sg=0&string=tuba&change_view=1

no ja chcę dla rodziców raczej weekend, więc raczej takie szybkie zwiedzanie. a my jeszcze nie wiemy gdzie pojedziemy, marzą mi się wyspy Bora Bora...ale pozostanie to chyba tylko marzeniem :(
Prosze bardzo

http://moda.allegro.pl/item971223730_971223730.html
Marzenko jak nastroj przed weselem?Juz tuz tuz co?
Chyba troche spokojniej poniewaz zaczelam zajmowac sie pakowaniem. Troche tego jest, bo wyjezdzamy na 3 tygodnie w tym ostatni tydzien w Hiszpani. Wiec dla naszej czworki to dosyc sporo rzeczy do zabrania, wziawszy pod uwage, ze musimy zabrac rzeczy poczawszy od slubnych stroi, po plazowe i chyba po szeszc par butow kazdy. Mam nadzieje, ze nie bedzie nam lalo cale 2 tygodnie w Polsce, bo kaloszy to mi sie nie chce brac:)
Tylko strasznie dluzy mi sie czas w pracy, co wlasnie widac...
Marzenka teraz już nie ma się czym stresować, wszystko na pewno dopięte na ostatni guzik. spakuj tylko kosmetyki do opalania, bikini, kalosze nie będą potrzebne :)
a my dalej zabieramy się za nasze przygotowania czekając później na porady od Ciebie, jako od doświadczonej ;)
która następna...Iwi i Darunia?:) potem monicka i anka.stg a na końcu ja :) potem dziewczyny z 2011 ale to jeszcze czas ;)
tak tak nudzi mi się w pracy ;)
Tak Nilla ja jestem nastepna,mamy slub z iwi w tym samym dniu i nawet w tym samym kosciele tylko inne godziny:-)
Jeszcze tylko pare nauk i po wszystkim.Teraz w piatek idziemy na jedne...Wlasnie znalazlam bukiet ktory chcialabym miec,szkoda ze nie wiem jak fotki sie wkleja to bym pokazala.A tak jeszcze pare rzeczy do kupienia zostalo.No soki bede kupowala na koncu ze wzgledu na termin waznosci,wodeczke na polterek pewnie teraz kupimy-nie wiem czy 20-25 polowek wystarczy na sam polterek?
Nilla slyszalas moze jak wykonuja swoje uslugi w salonie fryzjerskim Broodway(bodajze tak sie nazywa)To jest tam gdzies kolo lidla.Musze umowic sie na balejaz a slyszalam ze podobno dobrze robia,ale jak od wiecej osob sie uslyszy pozytywne opinie to zawsze inaczej.Ogolnie to czesze sie w venus ale zawsze mozna innego fryzjera sprawdzic,a mam swoj naturalny kolor wlosow,wiec bedzie to moje pierwsze farbowanie wiec troszke mam obawy.Acha jeszcze ciekawi mnie czy dla rodzicow chrzestnych tez wypada jakies podziekowanie dac,pamiatke czy cos w tym rodzaju?
tak, tak czekamy na dobre rady Marzeny :))) darunia ja niestety nie słyszałam nic o tym salonie. Mam pytanko czy te nauki muszą być załatwiane w naszych parafiach czy można w innej?? jeżeli chodzi o polterek to nie mam zielonego pojęcia ile wódeczki przygotować :(( a i moja sukienka jest już w domku :))
Jesli chodzi o nauki przedslubne to tak naprawde nie wiem,ale wydaje mi sie ze sa one w tej parafii w ktorej bierzecie slub,bo my dostalismy od ksiedza taka rozpiske gdzie sa trzy spotkania z ksiedzem i trzy spotkania z pania w poradni rodzinnej,tam jest zapisywana data w ktorej uczestniczylo sie w naukach i podpis ksiedza i tej pani.U mnie to tak wyglada nie wiem jak w innej parafii.Wszystko odbywa sie w salce katechetycznej przy kosciele
Darunia możesz podesłać mi Twój bukiet na maila, to go tu wrzucę :)
Niestety o salonie Broodway nie słyszałam nic :( nawet nie wiem gdzie on jest :/ Co do rodziców chrzestnych raczej nie planujemy żadnych podziękowań. będziemy dziękować rodzicom i świadkom.
Z tego co mi wiadomo nauki mozna miec zrobione w innym kosciele tzn. ksiadz z Wojciecha nie robil zadnych problemow.
Wszystko bylo dopiete na ostatni guzik, a wczoraj dowiedzielismy sie, ze organista nam nie zagra, bo ma jakis wyjazd, a wczesniej ksiadz nie chcial sie zgodzic na innego organiste, a mielismy zamowionego organiste i spiewaczke.
Wczoraj moj luby spedzil pol dnia na telefonie, aby zorganizowac organiste i niestety troche wiecej nas to bedzie kosztowalo, ale przezyjemy... grunt, ze zalatwione.
Dzisiaj jest prawdopodobnie moj ostatni dzien na forum, chyba, ze uda mi sie uruchomic mojego grata w domu, to moze jeszcze wieczorkiem w piatek do Was zajrze:)
My bedziemy dziekowac swiadkom, rodzicom i ojcu chrzestnemu Tomka, bo jego Tata nie zyje, a z ojcem chrzestnym byl bardzo blisko. Jego tez poprosil o blogoslawienstwo.
A kupilam sobie nowe bikini i calkiem niezle wygladam po tych torturach w salonie, jeszcze odrobinka solarium i jestem gotowa:)
Marzenko napewno będzie super! Wierzę, że pogoda też dopisze. A już wogóle w Hiszpanii! Sama się tam za 2 tygodnie wybieram, więc jak się razem będziemy o pogodę modlić, to może faktycznie będziemy obie miały piękne wakacje! :) (Przynajmniej mam taką nadzieję bo też kupiłam nowe bikini hehe!)
Ja juz pogode sprawdzam od dwoch tygodni. W okolicach Malagi ok 27 stopni, bez deszczu non stop, i wyglada na to ze nic ma sie nie zmienic.
A 5go czerwca nawet w Starogardzie ma wyjrzec slonce:)
Milego odpoczynku
Widzę, że się na samo południe kraju wybierasz... Ja jadę na środkowy wschód - Valencia, ale pogody to jeszcze nie sprawdzałam :)
O rany mam nadzieje ze organista nas tak nie zalatwi jak ciebie Marzena,bo ciezko bedzie znalezc innego.Widze dziewczyny ze planujecie fajne wakacje...Ja niestety nie moge sobie nic dluzszego zaplanowac ze wzgledu na prace ale jakis niedlugi wypadzik napewno gdzies bedzie.
no ja też powoli zaczynam myśleć o podróży poślubnej, na którą choćby nie wiem co pojadę :) potem mogę na to nie mieć ani czasu ani pieniędzy :) muszę znaleźć miejsce, gdzie będę mogła spełnić swoje jedno z największych marzeń- popływać z delfinami :)
ja teraz mam mały nawał w pracy, ale od przyszłego tygodnia wracam do moich przygotowań ślubnych :)
Tyle czasu na ten dzien sie przygotowujemy a potem powiemy "kiedy to bylo"..czas nieublaganie leci.
Ja chcialaby sie troszke opalic przed weselem,chyba musze zaczac chociaz pare razy do solarium chodzic-poleccie jakies dobre w Starogardzie,bo na nasze slonce raczej nie ma co liczyc...ech takiej pogody dlugo juz w maju nie bylo
No wlasnie gdzie jest dobre solarium? Ktos mi kiedys napisal ale nie pamietam, a jeszcze z dwa razy wybralabym sie.
Hej dziewczyny. Wy tutaj o słońcu a od tylu zimno i wczoraj pada.
Za to od wczoraj jestem pani MGR w końcu :D hura hura
Marzenko, powodzenia, życzymy wszystkiego najlepszego i czekamy na wieści
no to Yevele moje gratulacje :) tak jak ze ślubem tak z obroną mogę powiedzieć ojej kiedy to było, w czerwcu rok minie :) ale jest ulga no nie?:) to teraz wpadamy w wir przygotowań ;) Marzenko ja bym polecała solarium stojące by pachy też opalić. wiem, że jest takie na ul.Mickiewicza. czy gdzieś jeszcze niestety nie wiem :/
Yevele, gratulacje! ja ostatnio ograniczyłam się do śledzenia kilku wątków, bez żadnej aktywności, bo mam nawał pracy związany z planowaną na 30 czerwca obroną :)

ale ostatnio nasunęło mi się pytanko do dziewczyn,które mają ślub w Wojciechu - czy chcecie, aby jakiś konkretny ksiądz Wam udzielał ślubu? niestety to nie moja parafia i w ogóle nie znam tamtych księży, dla mojego M. to nie ma znaczenia, ale mi się przypomniała taka sytuacja, gdzie ksiądz udzielający ślubu tak "śmiesznie" śpiewał, że Pan młody cała mszę się powstrzymywał od śmiechu i to bardzo dziwnie wyglądało :P

no i co z oprawą muzyczną - tylko organista, tak?
musimy się wybrać niedługo spisać protokół, więc osobiście się o to podpytam,ale jestem ciekawa co Wam mówił
Z tego co wiem kiedys bylo solarium stojace jeszcze na Armii Krajowej w solarium ktore jest przy swiatlach, na rogu :) zapomnialam nazwy :P

Yevele gratulacje pani magister :) moja obrona mnie czeka w przyszlym roku :) takze 25 czerwca slub a potem obrona :) troche sie boje polaczenia tych dwohc spraw :) ale mysle ze dam rade :)
witaj iwi,faktycznie dlugo cie tutaj nie bylo...a my juz po spisaniu protokolu,dzisiaj idziemy do spowiedzi(nie wiem czy beda sluchac)a potem na nauki.Z organista tez musimy sie dogadac.Jak spisalismy protokol to dostalismy karteczki do spowiedzi i takie na nauki na ktorych beda musialy byc podpisy.
I mam tez nadzieje ze jakos dogadamy sie w kwestii dekoracji kosciola,bo jak narazie to wiem ze ty masz slub na 14 bodajze a kto dalej to nie wiem,pozdrowienia
Jestem juz po spowiedzi i po naukach z ksiedzem,dalo podpisy na wszystkie hehe teraz tylko spotkania z pania od uswiadamiania.Dziewczyny to wcale nie takie straszne,ja sie duzo naczytalam na forach o tym i bylam przerazona ale moj lek okazal sie zbyteczny.
Dziewczyny z tego co się orientuję to ja mam organistę na ślubie, tylko trzeba mu zapłacić. do tego i skrzypce i flet będzie. chciałabym, żeby dziewczyny zagrały mi misję i Canon in D. no i Ave Maria.
Niebawem będę szła do Kościoła także i ja zdam relacje :):)
Ja mam tylko organiste,placilam 100 zl.Gra wszystko co zechcemy.
Mam pytanko do Marzeny-czy za spotkania z pania w poradni sie placi?Z tego wszystkiego zapomnialam zapytac,a chcialabym wiedziec jak sie przygotowac
oj Darunia, obawiam się, że Marzena Ci nie odpisze. Pisała wyżej, że raczej do ślubu jej już tu nie będzie, chyba, że uda jej się odpalić kompa :)
Trudno,dowiem sie pozniej do konca czerwca mam czas.Nilla czy wy zapewniacie waszym gosciom noclegi?Jak bylam ostatnio na weselach to o dojazd i nocleg musielismy martwic sie sami.Nie wiem czy to juz tak jest w dzisiejszych czasach czy nadal trzeba zapewnic wszystkim noclegi?
Dzięki dziewczyny. Bardzo mi miło.
Ogólnie jak praca jest napisana to obrona to tylko formalność, ale cieszę się że to z głowy i można się skupić na innych sprawach.
My zapewniamy noclegi ale tylko osobom z mojej strony :)
co do noclegów, to mamy zarezerwowany hotel Rekord i Agro-Kociewie. z tego co się orientuje, to teściowie za swoich gości chcą płacić bo oni z łódzkiego, mazowieckiego. a z mojej strony to różnie, bo ja już nie raz spotkałam się ze strony rodziny z tekstem "jest nocleg, można sobie wykupić" więc niektórych zapewne potraktuję tak samo: "hotel jest zarezerwowany, można nocleg wykupić"
hallloooo czy jest tu ktoś? :)
no ja też się zastanawiałam :) chyba wszyscy żyją już dłuuugim weekendem :) pozdrawiam
Witajcie dziewczyny,troszke sie steskniliscie widze...No tak to juz przyzwyczajenie ze zawsze ktos jest na forum a tutaj taka cisza ostatnio.Ja niestety ostatnio nie mialam glowy zeby siedziec przy kompie,jutro pogrzeb kolegi...:-( Ja tutaj przygotowuje sie do wesela a tutaj takie przykrosci jeszcze na drodze.
A swoja droga jak tam przygotowania trwaja?
ojej Darunia, nie zazdroszczę...mówią, że jak ktoś odchodzi by narodził się ktoś inny...ja jutro jadę koleżankę odwiedzić, bo dziś urodziła córeczkę :) no i do jubilera obrączki już załatwić do końca. polatamy może coś do ślubu jeszcze uda się kupić. przede wszystkim mojego P. musimy jeszcze ubrać :) a w sobotę do fashion house dla ojca garnitur szukać. Boże jeszcze 3 miesiące, powoli rozdajemy zaproszenia jak jest okazja. nie mogę się doczekać:)
hej dziewczyny, no to dziś Marzena może dziękować za pogodę :) myślę, że od razu nastroje są inne. Pogoda wymarzona, też o taką poproszę :)
My wczoraj mieliśmy kurs na Gdańsk, jechaliśmy z zaproszeniami, kupiliśmy P. krawat pod kolor moich bucików :) jutro druga wyprawa, obyśmy już kupili koszule i resztę. najbardziej się boję kupna butów na tą wielką stopę ;)
dziś poszliśmy do kościoła. dostaliśmy listę co musimy mieć załatwione i w lipcu mamy się stawić na spisanie protokołu. ja dostałam od ręki metrykę chrztu, nie wiem ile to u Was kosztuje ale ja płaciłam 20zl. a czy w USC zaświadczenie o braku przeciwwskazań to ok.80zł kosztuje? ile Wy płaciłyście?
my byliśmy spisać dzisiaj protokół... USC to koszt 84zł i zapoznanie się z obowiązkami w małżeństwie :) w kościele zapłaciliśmy 400 zł, myślę,że wystarczy,no i jeszcze organista... dostałam też listę osób biorących w ten dzień ślub, muszę się z nimi skontaktować w sprawie dekoracji.. no a Marzena ma taką pogodę,którą każda z nas by chciała mieć :)

Marzenko wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)
Hej dziewczyny...Tak jak anka napisala w usc tez placilam 84zl,a za metrykle chrztu oboje placilismy 10 zl.Ksiadz w kosciele sw. Katarzyny byl na tyle mily ze jak polozylam 20 zl to dyszke mi jeszcze oddal.
Tak dzisiaj Marzenka ma swoj niezapomniany dzien.Pogode piekna miala rzeczywiscie,moze tez bedziemy mialy taka sama w sierpniu...
Ja tez jeszcze duzo rzeczy potrzebuje.Teraz po wekendzie ide welon kupic i jeszcze koszule dla mojego oraz krawat.Musimy jeszcze kupic alkohol na polterek,jak myslicie dziewczyny czy 15l wystarczy?Prosze pomozcie jesli o to chodzi bo mamy naprawde z tym problem.Jak pytalam znajomych to to cos kolo tego im schodzilo innym,po prostu zostawalo od groma.Anka ile planujecie butelek na piatkowy wieczor?Wiem ze moze nieraz juz o tym pisalam i pytalam ale im mniej czasu mi zostaje tym bardziej panikuje.Ja niestety nie mam jeszcze namiaru na osoby ktore biora slub 14 sierpnia we Wojciechu.Jedynie iwi ale dlugo jej tutaj nie bylo.Ja z niecierpliwoscia oczekuje potwierdzen gosci....
Welon już mam :) a mój M za metrykę chrztu dał księdzu 20 zł,a ja nic nie musiałam płacić bo miałam chrzest, komunię i bierzmowanie w Wojciechu :) z polterkiem to obstawiamy 20-25 litrów bo mamy dużo znajomych i myślimy, że "delegacja" polterkowa z mojego M pracy będzie dość duża chociaż mam nadzieję,że wszyscy rozejdą się do 23 :)
ile placilas za welon bo slyszalam ze rozne sa ceny od czego to zalezy
To i ja już mogę złożyć życzenia: Marzenko wszystkie najlepszego obyście się kochali tak mocno jak do tej pory :)
Darunia wszystko zależy od tego ile gości niej więcej się spodziewacie możecie kupić 2 kartony, 24 szt o,5 l. wg mnie powinno Wam wystarczyć a przecież wódka się nie zepsuje.
Co do welonu to ja za pierwszy zapłaciłam 220zł. ale potem poszłam wymienić i zapłaciłam 49zł. wszystko zależy jaki chcesz.
My dziś jednak drugi raz byliśmy w Gdańsku. cieszę się z kolejnego zakupu, koszule dziś znaleźliśmy :) jak to mowię zostały jeszcze dla niego bokserki i buty do kupienia :) ja wogóle byłam w szoku bo kuzynka mi dziś powiedziała, że ona za metrykę nic nie płaciła. a ja musiałam 20zł mimo, że byłam chrzczona, przyjęta i bierzmowana w jednej parafii :/ my w kościele damy 400zł w tym już mamy wliczonego organiste.
ucieszyłam się, bo dowiedziałam się dziś, co tam kuzynka mi szykuje za oprawę muzyczną ślubu. chyba 5 czy 6 osób. i wiolonczela, skrzypce, gitara i flet. chyba tam nie wyrobię z płaczu.
w tym tygodniu lecę do USC chcę to już mieć załatwione.
my w USC musieliśmy być razem... Za welon zapłaciłam 280zł... :( taki do kolan ze srebrną nitką i jakimiś kamyczkami, pasuje do sukienki i dlatego go wzięłam, chociaż cena jest przerażająca :) organistę trzeba dodatkowo opłacić ok 100 zł
boze za taki kawalek firanki jak ja to nazywam kasuja niezle pieniazki.Ja chcialabym taki do tylka czysty bez zadnych dodatkow,bo taki pasuje do sukienki.Tak tak w usc trzeba byc razem i musicie miec akt urodzenia jesli urodziliscie sie w innej miejscowosci niz starogard.A my za organiste placimy 100 zl.
Anka jak tam nauki przedslubne zaliczone?
My się wybierzemy chyba w przyszłym tygodniu załatwiać papierologię. Darunia, myślałaś nad wystrojem kościoła? Masz może jakieś fajne zdjęcia? Jak będę miała chwilę czasu to poszukam inspiracji.

Co do cen welonów, nie będę się wypowiadać, bo jak chciałam długi z koronką, dwuwarstwowy to miał kosztować 800 czy 900zł :p
szczerze iwi nie myslalam jeszcze nad dekoracja,ale czas najwyzszy chyba sie rozejrzec.ja jestem otwarta na wszelkie propozycje...
A jak twoje przygotowania?
rozdaliśmy już prawie wszystkie zaproszenia (zostali znajomi, którzy i tak wiedzą i porezerwowali sobie ten termin, więc papierowe zaproszenie, to tylko formalność)

jutro idziemy zamówić obrączki

zastanawiamy się nad tortem, ale myślę że to jeszcze ma czas, no i winkiem na wesele - ilością i rodzajem, bo my przepadamy za półwytrawnym, ale goście to różnie

jak w lipcu będę w starogardzie to pójdę już zamówić sobie bukiet
No Darunia, te "firanki" drogie są niestety ale co zrobisz:)
ja podobnie jak Iwi muszę zastanowić się nad winami, jakie zakupić.
swoje kwiatki zamawiam u Karolli, muszę się tylko z nią spotkać i wszystko ustalić :)
a powiedzcie mi, w USC po to zaświadczenie o braku przeciwności do zawarcia małżeństwa to musimy iść oboje? jak ja nie mam takiej możliwości :(
nie jestem pewna, ale chyba musicie być oboje, jeżeli tak jest to mój M. będzie musiał kolejny dzień urlopu wziąć :/
Prawde mowiac wydaje mi sie ze tak bo oboje skladacie stosowne podpisy.Jesli chodzi o winka na wesele to my raczej malo bedziemy mieli cos kolo 10 butelek,nasi goscie w zasadzie pija wodke,a winka to jedynie popija babcia dziadek jak ciotka itd.Uwierzcie z tego co slyszalam winka raczej w malych wrecz bardzo malych ilosciach schodza na weselu,no chyba ze goscie nie pija nic innego,bo roznie to bywa.A znowoz za duzo mieszanek moze spowodowac efekty uboczne co u niektorych :-)Zastanawiam sie czy piwko podawac na poprawiny,ale chyba raczej tak co sadzicie?
Ja swoje kwiaty tez bede zamawiala chyba w lipcu,musze zapytac kwiaciarki o koszta jakie bede musiala poniesc.Dziewczyny jak tak czytam nieraz to strasznie drogo wychodza bukiety slubne ...A zreszta co dzisiaj jest tanie....
Ja tam wolałam zawsze winko pić niż wódeczkę, bo za drinkami nie przepadam, a czystej chlapać nie będę :P także z 20 butelek będzie na pewno (ok.100 osób)

poprawiny będziemy mieli w takim luźniejszym stylu w drewnianej altanie, więc wtedy raczej piwko

co do kwiatów to jeszcze nie mam upatrzonego bukietu, zbyt duży wybór i nie mogę się na nic zdecydować ;)
Masz racje iwi to kwestia gustu.Tak kwiatow jest mnostwo i trudno sie zdecydowac na cokolwiek.Ja mam juz wybrany,tzn.upatrzony bukiet-roze z frezjami mieszany,musze tylko isc do kwiaciarni i zamowic
no to super w lipcu mamy się zgłosić na formularz jak dokumentów nie będziemy mieć. muszę się dowiedzieć, ojciec ma znajomą w USC więc może ona coś doradzi. a urlop mi jest potrzebny na czas przed ślubem i po ;)
ja wina też chyba za wiele nie kupuje,sama zresztą jeszcze nie wiem :P kuzynka miała chyba 30 butelek i wszystko potem rozdawała tyle jej zostało. z piwem to już tam niech faceci decydują czy będzie.
co do kwiatów to ja za bukiet swój, bukiecik świadkowej i butonierki mam zapłacić do 200zł. a bałam się, że wyjdzie więcej.
No myslalam ze wiecej to wyjdzie z tymi kwiatkami,to chyba zalezy tez jakie to sa kwiaty co?Ja tez bede potrzebowala bukiet dla siebie swiadkowej i dwie butonierki.Jak zmiescimy sie w granicy do 200zl to bedzie rewelacja:-)
Ciekawe jak Marzena po swoim weselu...
w USC to niestety , ale raczej musicie być razem :( co do winka to my też mamy ok 100 osób i barman nam powiedział, że mamy kupić maks 18 butelek i najlepiej półsłodkie- podobno najlepiej się na weselu sprawdza... :) a jeżeli chodzi o "firanki" to cena mnie zamurowała, no ale czego się nie robi dla tego jednego dnia :)
a nauki przedślubne to dopiero nas czekają, ale myślę, że jakoś da się to "załatwić" :)
Pani Marzena wygląda świetnie, uśmiechnięta, dziś ją malowałam na plener...mam nadzieję że deszcz ich nie złapał:)
hej dziewczyny, rozmawiałam wczoraj z tą znajomą z USC. niestety będziemy musieli się stawić tam oboje. dodatkowo mój P. musi mieć odpis aktu urodzenia bo nie jest ze Starogardu.
Darunia ustalałam wszystko z Karollą, ja widziałam jej bukiet i w sumie jest identyczny tylko ja chcę z fioletowych kalli. także mam pewność, że będzie ładny i taki jaki chcę :) do tego zrobi mi z białych kalii bukiecik dla świadkowej. i butonierki, tylko czy dla ojców też robicie butonierki? no i do dekoracji kościoła też chcę poprosić Karoli kwiaciarnie. prawdopodobnie będziemy jedyną parą tego dnia więc raczej dekoracja będzie skromna i wykonana do takiej kwoty jaką my wskażemy, co jest dużym plusem!
A o jakich naukach mówicie? o tych co nas będą uświadamiać?:P bo my mamy świadectwo katechizacji przedmałżeńskiej i to wystarczy. będziemy musieli pójść 3 razy do tej babki i przed ślubem do proboszcza, wtedy też zapłacimy
Jesli chodzi o nauki-nilla to my musimy zaliczyc dwa spotkania z ksiedzem,jedno o tematyce:"teologia malzenstwa" i drugie "etyka zycia malzenskiego".Potem jest spotkanie w czwartek przed slubem "liturgia sakramentu malzenstwa" czyli omowienie mszy no i 3 spotkania z pania w poradni indywidualnie.Nie wiem jak u ciebie ale ja musialam osobiscie umowic sie z ta pania na spotkanie-pierwsze zapisala nas dopiero na koniec czerwca.Takze jak dostaniesz juz kartke od ksiedza to dzialaj bo u nas strasznie dlugo sie czeka jak widzisz.Musi miec kobieta wiele par widocznie.Te pierwsze dwie nauki zaliczylismy na jednym spotkaniu,to duzo zalezy tez od ksiedza.
a te spotkania z księdzem odbywały się indywidualnie? czy było więcej par?
jak ja bylam to byly jeszcze 3-4 pary.ale my zalatwilismy wszystko w 10 min chyba ksiadz sie spieszyl.te spotkania odbywaja sie albo w drugi piatek miesiaca a te jedne co czwarty piatek m-ca.Zreszta iwi dostaniesz sciagawke od ksiedza co gdzie i kiedy...
A ty kiedy wybierasz sie do kosciola aby zalatwic te wszystkie formalnosci
chyba w przyszłym tygodniu się wybierzemy jak mój M. dostanie wolne :/
ustawimy się tak, żeby odwiedzić USC i kościół

ale się cieszę, bo dziś zamówiliśmy obrączki! :)
ja tam nie wiem co w Mateuszu jest, mieliśmy się zgłosić w lipcu więc pójdziemy ;) na pewno czeka nas ta babka ale to pewnie załatwimy przez wakacje.
wogóle to chyba zaczynam chodzenie w moich ślubnych butach :) muszę je trochę rozchodzić bo narazie są "sztywne" a chciałabym w nich być całą noc. a Wy macie wysokie buty? otwarte przy palcach czy "całe"??
A wiecie może ile płaci się z ślub w Mateuszu?
Ona-stg moja kuzynka dała 400zł. w tym jest już organista, muszę się tylko dowiedzieć jeszcze czy na zapowiedzi dawała osobno czy to już też jest wliczone
Nilla dzięki za informację, a nie wiesz czy to była cena podana przez księdza czy "co łaska"?
Bo myślałam, że znacznie więcej będą chcieli w Mateuszu.
A Ty w jakim kościele masz ślub? Bo wydaje mi się, że chyba też w Mateuszu, co?
dziewczyny!
czy ktos z was zamawial suknie w LADY M??
chyba nie :/ Darunia ma z Bianki, ja z Madonny. nie wiem jak Iwi
Moja też z Madonny, niestety starogardzkich salonów w ogóle nie odwiedziłam
Roksana ja sukienke wypozyczam z bianki,prawde mowiac jak rozgladalam sie po starogardzkich salonach to najwiekszy wybor okazal sie wlasnie tam.Jednak nie kieruj sie tym co pisza inni czy tez my piszemy na forum bo kazdemu moze podobac sie co innego.No mnie akurat w lady m nie spodobala sie zadna kiecka,brzydkie nie byly wrecz odwrotnie ale jednak to nie bylo cos dla mnie.Jedynie buty tam zakupilam a tak wszystko dokupuje w biance.

Nilla ja bardzo chcialam buty podobne do twoich z odkrytymi paluszkami ale w kolorze bialym.Niestety zadnych ktore wpadlyby mi w oko nie znalazlam,dlatego kupilam z pelnymi palcami i moze na 5-cio centymetrowym obcasie.Chce w swoich butach cala noc przetanczyc dlatego staralam sie nie kupowac za wysokich.Tez juz od czasu do czasu chodze chociaz w domku zeby nie byly takie sztywne.Mysle ze do wesela uda mi sie rozchodzic je.
Wiadomo ile Panien Młodych tyle sukienek i gustów :)
no ja mam buty obcas z 8cm. także trochę wysokie, ale postanowiłam sobie, że jak będę wracać do domu to będę je od razu zakładała, zobaczymy co z tego wyjdzie:P moja koleżanka w zeszłym roku kupowała podobne ekri buty do moich z tymże trochę za nie zapłaciła we Wrzeszczu, bo jakieś 300zł :/
no 300 zl to duzo troszke,ja za swoje placilam 200 zl niecale
a ja 69zł :] a może by tak założyć nowy wątek? :) bo tu już za dużo tych postów ;)
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=166800&c=1&k=11
Cześć dziewczęta!!!Wychodzę za mąż, tak się cieszę!Już prawie wszystko załatwione,suknia jest rewelacyjna różowa,buty oczywiście pod kolor, druhny 3 w jednakowych sukienkach , buciki wszystkie mamy takie same... sala wspaniała.Przeszliśmy z moim przyszłym mężulkiem naprawdę ciężką przeprawę zanim udało nam się wreszcie podjąć wszystkie decyzje. Samochód już też wybraliśmy... Jesteśmy parą od 4 lat mój kochany jest fotografem, robimy kilkanaście sesji miesięcznie... Widzieliśmy naprawdę wiele ciekawych ślubów ale nasz ma być wyjątkowy.Bierzemy ślub w kościele św.Mateusza w Starogardzie Gdańskim 10.09.2010, sami w piątek tak jak sobie wymarzyliśmy.... A kościół dziewczyny nawet nie wiecie co tam będzie.... Znalazłam w Starogardzie taką kwiaciarnię,że marzenia senne to nic przy tym co oni nam zaoferowali... Kwiaciarnia Państwa Pobłockich na ul.Kilińskiego ujęła nas za serce. Tak profesjonalnego podejścia jeszcze nie widziałam...Każda para jest traktowana indywidualnie, każdy szczegół dopasowany do nas... Klientem zajmują się trzy osoby jest pani odpowiedzialna za bukiety ślubne, pan od strojenia aut i pani która dekoruje kościoły oraz sale. Dekoracja kościelna zapowiada się ekscytująco, 5cio ramienne srebrne świeczniki przez całą długość kościoła, cudowne lampiony przed ołtarzem,dekoracje kwiatowe ale nie przesadne bardzo dużo w tym wszystkim klasy... świece nadają fantastyczny nastrój a przy okazji podkreślają monumentalność kościoła, kwiaty jakie nam zaoferowano do bukietu ślubnego to po prostu odlot, nigdy wcześniej nie słyszałam nawet takich nazw a katalogi z całego świata nawet z Chin możecie zobaczyć i zamówić wszystko czego zapragniecie. Przy okazji nie są zbyt drodzy, ceny jak wszędzie..

Jestem tak tym wszystkim zaoferowana, moja orkiestra przyjeżdża z Bydgoszczy chłopacy grają jak The Beatles trzech braci, mogę użyczyć namiary nie robią długich przerw i nie piją. Naprawdę muszę powiedzieć,ze było w czym wybierać wesele moich marzeń już niedługo!!!!

Pozdrawiam serdecznie Paola!!!
Paola zapraszamy tutaj
http://forum.trojmiasto.pl/Panny-Mlode-ze-Starogardu-cz-VI-t174463,1,11.html
nasz najnowszy wątek :)
są tam 3 koleżanki z Twojej klasy jak się okazało :)
Twój narzeczony rzeczywiście super fotograf, będzie u nas 4 września na ślubie :)
zaczęliście już nauki :) nas czeka w czwartek spowiedź grr
tak tak Starogard jest malusieńki :)
pozdrawiam
aga p. ;)
http://allegro.pl/item1176297379_winietki_wizytowki_drewniane_wesele.html

fajne winietki, polecam
do góry