Widok
w USC to niestety , ale raczej musicie być razem :( co do winka to my też mamy ok 100 osób i barman nam powiedział, że mamy kupić maks 18 butelek i najlepiej półsłodkie- podobno najlepiej się na weselu sprawdza... :) a jeżeli chodzi o "firanki" to cena mnie zamurowała, no ale czego się nie robi dla tego jednego dnia :)
a nauki przedślubne to dopiero nas czekają, ale myślę, że jakoś da się to "załatwić" :)
a nauki przedślubne to dopiero nas czekają, ale myślę, że jakoś da się to "załatwić" :)
no to super w lipcu mamy się zgłosić na formularz jak dokumentów nie będziemy mieć. muszę się dowiedzieć, ojciec ma znajomą w USC więc może ona coś doradzi. a urlop mi jest potrzebny na czas przed ślubem i po ;)
ja wina też chyba za wiele nie kupuje,sama zresztą jeszcze nie wiem :P kuzynka miała chyba 30 butelek i wszystko potem rozdawała tyle jej zostało. z piwem to już tam niech faceci decydują czy będzie.
co do kwiatów to ja za bukiet swój, bukiecik świadkowej i butonierki mam zapłacić do 200zł. a bałam się, że wyjdzie więcej.
ja wina też chyba za wiele nie kupuje,sama zresztą jeszcze nie wiem :P kuzynka miała chyba 30 butelek i wszystko potem rozdawała tyle jej zostało. z piwem to już tam niech faceci decydują czy będzie.
co do kwiatów to ja za bukiet swój, bukiecik świadkowej i butonierki mam zapłacić do 200zł. a bałam się, że wyjdzie więcej.
Ja tam wolałam zawsze winko pić niż wódeczkę, bo za drinkami nie przepadam, a czystej chlapać nie będę :P także z 20 butelek będzie na pewno (ok.100 osób)
poprawiny będziemy mieli w takim luźniejszym stylu w drewnianej altanie, więc wtedy raczej piwko
co do kwiatów to jeszcze nie mam upatrzonego bukietu, zbyt duży wybór i nie mogę się na nic zdecydować ;)
poprawiny będziemy mieli w takim luźniejszym stylu w drewnianej altanie, więc wtedy raczej piwko
co do kwiatów to jeszcze nie mam upatrzonego bukietu, zbyt duży wybór i nie mogę się na nic zdecydować ;)
Prawde mowiac wydaje mi sie ze tak bo oboje skladacie stosowne podpisy.Jesli chodzi o winka na wesele to my raczej malo bedziemy mieli cos kolo 10 butelek,nasi goscie w zasadzie pija wodke,a winka to jedynie popija babcia dziadek jak ciotka itd.Uwierzcie z tego co slyszalam winka raczej w malych wrecz bardzo malych ilosciach schodza na weselu,no chyba ze goscie nie pija nic innego,bo roznie to bywa.A znowoz za duzo mieszanek moze spowodowac efekty uboczne co u niektorych :-)Zastanawiam sie czy piwko podawac na poprawiny,ale chyba raczej tak co sadzicie?
Ja swoje kwiaty tez bede zamawiala chyba w lipcu,musze zapytac kwiaciarki o koszta jakie bede musiala poniesc.Dziewczyny jak tak czytam nieraz to strasznie drogo wychodza bukiety slubne ...A zreszta co dzisiaj jest tanie....
Ja swoje kwiaty tez bede zamawiala chyba w lipcu,musze zapytac kwiaciarki o koszta jakie bede musiala poniesc.Dziewczyny jak tak czytam nieraz to strasznie drogo wychodza bukiety slubne ...A zreszta co dzisiaj jest tanie....
No Darunia, te "firanki" drogie są niestety ale co zrobisz:)
ja podobnie jak Iwi muszę zastanowić się nad winami, jakie zakupić.
swoje kwiatki zamawiam u Karolli, muszę się tylko z nią spotkać i wszystko ustalić :)
a powiedzcie mi, w USC po to zaświadczenie o braku przeciwności do zawarcia małżeństwa to musimy iść oboje? jak ja nie mam takiej możliwości :(
ja podobnie jak Iwi muszę zastanowić się nad winami, jakie zakupić.
swoje kwiatki zamawiam u Karolli, muszę się tylko z nią spotkać i wszystko ustalić :)
a powiedzcie mi, w USC po to zaświadczenie o braku przeciwności do zawarcia małżeństwa to musimy iść oboje? jak ja nie mam takiej możliwości :(
rozdaliśmy już prawie wszystkie zaproszenia (zostali znajomi, którzy i tak wiedzą i porezerwowali sobie ten termin, więc papierowe zaproszenie, to tylko formalność)
jutro idziemy zamówić obrączki
zastanawiamy się nad tortem, ale myślę że to jeszcze ma czas, no i winkiem na wesele - ilością i rodzajem, bo my przepadamy za półwytrawnym, ale goście to różnie
jak w lipcu będę w starogardzie to pójdę już zamówić sobie bukiet
jutro idziemy zamówić obrączki
zastanawiamy się nad tortem, ale myślę że to jeszcze ma czas, no i winkiem na wesele - ilością i rodzajem, bo my przepadamy za półwytrawnym, ale goście to różnie
jak w lipcu będę w starogardzie to pójdę już zamówić sobie bukiet
My się wybierzemy chyba w przyszłym tygodniu załatwiać papierologię. Darunia, myślałaś nad wystrojem kościoła? Masz może jakieś fajne zdjęcia? Jak będę miała chwilę czasu to poszukam inspiracji.
Co do cen welonów, nie będę się wypowiadać, bo jak chciałam długi z koronką, dwuwarstwowy to miał kosztować 800 czy 900zł :p
Co do cen welonów, nie będę się wypowiadać, bo jak chciałam długi z koronką, dwuwarstwowy to miał kosztować 800 czy 900zł :p
boze za taki kawalek firanki jak ja to nazywam kasuja niezle pieniazki.Ja chcialabym taki do tylka czysty bez zadnych dodatkow,bo taki pasuje do sukienki.Tak tak w usc trzeba byc razem i musicie miec akt urodzenia jesli urodziliscie sie w innej miejscowosci niz starogard.A my za organiste placimy 100 zl.
Anka jak tam nauki przedslubne zaliczone?
Anka jak tam nauki przedslubne zaliczone?
To i ja już mogę złożyć życzenia: Marzenko wszystkie najlepszego obyście się kochali tak mocno jak do tej pory :)
Darunia wszystko zależy od tego ile gości niej więcej się spodziewacie możecie kupić 2 kartony, 24 szt o,5 l. wg mnie powinno Wam wystarczyć a przecież wódka się nie zepsuje.
Co do welonu to ja za pierwszy zapłaciłam 220zł. ale potem poszłam wymienić i zapłaciłam 49zł. wszystko zależy jaki chcesz.
My dziś jednak drugi raz byliśmy w Gdańsku. cieszę się z kolejnego zakupu, koszule dziś znaleźliśmy :) jak to mowię zostały jeszcze dla niego bokserki i buty do kupienia :) ja wogóle byłam w szoku bo kuzynka mi dziś powiedziała, że ona za metrykę nic nie płaciła. a ja musiałam 20zł mimo, że byłam chrzczona, przyjęta i bierzmowana w jednej parafii :/ my w kościele damy 400zł w tym już mamy wliczonego organiste.
ucieszyłam się, bo dowiedziałam się dziś, co tam kuzynka mi szykuje za oprawę muzyczną ślubu. chyba 5 czy 6 osób. i wiolonczela, skrzypce, gitara i flet. chyba tam nie wyrobię z płaczu.
w tym tygodniu lecę do USC chcę to już mieć załatwione.
Darunia wszystko zależy od tego ile gości niej więcej się spodziewacie możecie kupić 2 kartony, 24 szt o,5 l. wg mnie powinno Wam wystarczyć a przecież wódka się nie zepsuje.
Co do welonu to ja za pierwszy zapłaciłam 220zł. ale potem poszłam wymienić i zapłaciłam 49zł. wszystko zależy jaki chcesz.
My dziś jednak drugi raz byliśmy w Gdańsku. cieszę się z kolejnego zakupu, koszule dziś znaleźliśmy :) jak to mowię zostały jeszcze dla niego bokserki i buty do kupienia :) ja wogóle byłam w szoku bo kuzynka mi dziś powiedziała, że ona za metrykę nic nie płaciła. a ja musiałam 20zł mimo, że byłam chrzczona, przyjęta i bierzmowana w jednej parafii :/ my w kościele damy 400zł w tym już mamy wliczonego organiste.
ucieszyłam się, bo dowiedziałam się dziś, co tam kuzynka mi szykuje za oprawę muzyczną ślubu. chyba 5 czy 6 osób. i wiolonczela, skrzypce, gitara i flet. chyba tam nie wyrobię z płaczu.
w tym tygodniu lecę do USC chcę to już mieć załatwione.
Welon już mam :) a mój M za metrykę chrztu dał księdzu 20 zł,a ja nic nie musiałam płacić bo miałam chrzest, komunię i bierzmowanie w Wojciechu :) z polterkiem to obstawiamy 20-25 litrów bo mamy dużo znajomych i myślimy, że "delegacja" polterkowa z mojego M pracy będzie dość duża chociaż mam nadzieję,że wszyscy rozejdą się do 23 :)
Hej dziewczyny...Tak jak anka napisala w usc tez placilam 84zl,a za metrykle chrztu oboje placilismy 10 zl.Ksiadz w kosciele sw. Katarzyny byl na tyle mily ze jak polozylam 20 zl to dyszke mi jeszcze oddal.
Tak dzisiaj Marzenka ma swoj niezapomniany dzien.Pogode piekna miala rzeczywiscie,moze tez bedziemy mialy taka sama w sierpniu...
Ja tez jeszcze duzo rzeczy potrzebuje.Teraz po wekendzie ide welon kupic i jeszcze koszule dla mojego oraz krawat.Musimy jeszcze kupic alkohol na polterek,jak myslicie dziewczyny czy 15l wystarczy?Prosze pomozcie jesli o to chodzi bo mamy naprawde z tym problem.Jak pytalam znajomych to to cos kolo tego im schodzilo innym,po prostu zostawalo od groma.Anka ile planujecie butelek na piatkowy wieczor?Wiem ze moze nieraz juz o tym pisalam i pytalam ale im mniej czasu mi zostaje tym bardziej panikuje.Ja niestety nie mam jeszcze namiaru na osoby ktore biora slub 14 sierpnia we Wojciechu.Jedynie iwi ale dlugo jej tutaj nie bylo.Ja z niecierpliwoscia oczekuje potwierdzen gosci....
Tak dzisiaj Marzenka ma swoj niezapomniany dzien.Pogode piekna miala rzeczywiscie,moze tez bedziemy mialy taka sama w sierpniu...
Ja tez jeszcze duzo rzeczy potrzebuje.Teraz po wekendzie ide welon kupic i jeszcze koszule dla mojego oraz krawat.Musimy jeszcze kupic alkohol na polterek,jak myslicie dziewczyny czy 15l wystarczy?Prosze pomozcie jesli o to chodzi bo mamy naprawde z tym problem.Jak pytalam znajomych to to cos kolo tego im schodzilo innym,po prostu zostawalo od groma.Anka ile planujecie butelek na piatkowy wieczor?Wiem ze moze nieraz juz o tym pisalam i pytalam ale im mniej czasu mi zostaje tym bardziej panikuje.Ja niestety nie mam jeszcze namiaru na osoby ktore biora slub 14 sierpnia we Wojciechu.Jedynie iwi ale dlugo jej tutaj nie bylo.Ja z niecierpliwoscia oczekuje potwierdzen gosci....
my byliśmy spisać dzisiaj protokół... USC to koszt 84zł i zapoznanie się z obowiązkami w małżeństwie :) w kościele zapłaciliśmy 400 zł, myślę,że wystarczy,no i jeszcze organista... dostałam też listę osób biorących w ten dzień ślub, muszę się z nimi skontaktować w sprawie dekoracji.. no a Marzena ma taką pogodę,którą każda z nas by chciała mieć :)
Marzenko wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)
Marzenko wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)
hej dziewczyny, no to dziś Marzena może dziękować za pogodę :) myślę, że od razu nastroje są inne. Pogoda wymarzona, też o taką poproszę :)
My wczoraj mieliśmy kurs na Gdańsk, jechaliśmy z zaproszeniami, kupiliśmy P. krawat pod kolor moich bucików :) jutro druga wyprawa, obyśmy już kupili koszule i resztę. najbardziej się boję kupna butów na tą wielką stopę ;)
dziś poszliśmy do kościoła. dostaliśmy listę co musimy mieć załatwione i w lipcu mamy się stawić na spisanie protokołu. ja dostałam od ręki metrykę chrztu, nie wiem ile to u Was kosztuje ale ja płaciłam 20zl. a czy w USC zaświadczenie o braku przeciwwskazań to ok.80zł kosztuje? ile Wy płaciłyście?
My wczoraj mieliśmy kurs na Gdańsk, jechaliśmy z zaproszeniami, kupiliśmy P. krawat pod kolor moich bucików :) jutro druga wyprawa, obyśmy już kupili koszule i resztę. najbardziej się boję kupna butów na tą wielką stopę ;)
dziś poszliśmy do kościoła. dostaliśmy listę co musimy mieć załatwione i w lipcu mamy się stawić na spisanie protokołu. ja dostałam od ręki metrykę chrztu, nie wiem ile to u Was kosztuje ale ja płaciłam 20zl. a czy w USC zaświadczenie o braku przeciwwskazań to ok.80zł kosztuje? ile Wy płaciłyście?