Widok

Panny Młode ze Starogardu cz. XI

Wesele Temat dostępny też na forum:
No to hop do nowego wątku starogardzkich panien młodych :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no mi juz stuka 34 w tym roku ,,,,no chyba ze sa tu jakies moje ruwiesniczki widze ze duzo jest tu z pelplina ja mieszkam w irlandi i cala ulica moja to pelplin,,,
ankadianka jak dobrze kojarze to marzenka ktora brala slub w zeszlym roku byla w podobnym wieku :) wiek nie wazny, wazne ze sie kochacie :)
Mój narzeczony akurat z Pelplina jest :) może nawet się znacie :)
w pelplinie większość ludzi się zna:)
ona-stg ma racje nie o wiek tu chodzi..najwazniejsze,ze jestescie razem szczesliwi, kochacie sie i pragniecie byc razem..

pelplin to mala miescinka, wiec masz racje..nie sposob sie nie znac..w stg wiekszosc ludzi sie zna a co dopiero pelplin:-)
ja jestem ze starogardu tak naprawde to nie znam nikogo z pelplina tylko tu gdzie mieszkam jest duzo ludzi z pelplina ,,,za moich mlodych czasow heee jezdzilam do ACcAPULKO ,,nie wiem czy dobrze napisalam ,,w klonowce to poznalam pare osob z pelplina ale upamietnila mi sie taka wysoka dziewczyna bladyna chyba Emila miala na imie,,niezla rozrabiara heee
Ankadianka...czy ja mam Ciebie przypadkiem malować na ślub? Pozdrawiam, Ania Olejnik
Troche nieładnie że o rezygnacji ze ślubu dowiaduję się z forum a nie od osoby która zamówiła makijaże, odmawiam makijazu innym kobietom na ten termin a teraz sie dowiaduję przez zupełny przypadek że nieaktualne....szanujmy siebie i innych, pozdrawiam, Anna Olejnik
ps. Zwolnił się termin na 02.07.2011
no faktycznie grubo!!
malaczarna ja rezygnuje z sali a nie z ciebie jezeli bym z ciebie zrezygnowala to bym zadzwonila przez moja chorobe o ktorej dowiedzialam sie nie dawno postanowilismy wziac slub bardzo malutki i szybciutki w usc dlatego nie rezygnowalam z ciebie zreszta obraczki i nie ktore rzeczy sa na 02-07 -11 i niestety nie chce tego zmieniac ,rezygnuje z nie potrzebnych rzeczy ale jesli ty za mnie podejmujesz decyzje i piszesz ze ta data jest juz wolna no to wydaje mi sie ze nie ladnie jest z twojej strony ,,,trudno,przykro mi czytac a tym bardziej pisac takie rzeczy na forum...
niestety choroba nie wybiera,,,
Aniu, przykro mi bardzo że jesteś chora ale nie dziw się mojej reakcji jak czytam na forum że rezygnujesz ze wszystkiego choć masz już wszystko przygotowane, na forum nic nie pisalaś że ślub się jednak odbędzie, tylko że musisz zrezygnować z powodu choroby, a ja nie zostałam o tym poinformowana, więc czytając Twoje wypowiedzi jedyny wniosek wyciągnęłam bo może nieświadomie wprowadziłaś mnie w błąd, życze powrotu do zdrowia, odezwij sie do mnie na gg 1635544, pozdrawiam
hm..ja tez myslalam,czytajac wypowiedzi,ze slubu nie bedzie teraz..
ale na pewno wszystko sobie wyjasnicie:-))
my tez mamy slub cywilny..:-)))

kurcze jak mi sie nic dzisiaj nie chce:(
melduję się
już czwartek, eh
dobrze,ze czwartek:-)) jeszcze pt i weekend..tym razem ma bez uczelni:-))
ja kochane rezygnuje z koscielnego ,mysle ze narazie taki szybki cywilny ,a za rok koscielny ,,,szkoda mi tego co juz mam przygotowane ale co jest to jest ,,,narazie jezdze po klinikach 04-04 bede juz wiedziala jaka decyzje podejma lekarze,,,
my dzis obchodzimy SW.PATRYKA ,,CALA IRLANDIA PIJE,,,,NO TO NA ZDROWIE ZA WAS DZIEWCZYNY,,,
Witam rowniez w nowym watku!!!

Ona-stg jeszcze niestety nie znam plci ale niebawem sie okaze juz nie moge sie doczekac.
A tak na marginesie to moj maz tez 18 lat mieszkal w Pelplinie:-))
Macie fajnie w tej Irlandii,ze dzien wolny od pracy..i tak fajnie,ze kazdy ma na zielono byc ubrany..i tak jest faktycznie??
mam nadzieje,ze wszystko bedzie dobrze z twoim zdroofkiem i lekarze 04.04. powiedza same dobre wiadomosci dla Ciebie..nie wiem z jaka choroba sie zmagasz,ale my tu 3mamy za Ciebie kciuki:-))
musi byc dobrze no nie? trzeba w to wierzyc..
Melduje sie po dłuższej nieobecności. Ankadianka życzę zdrówka i samych dobrych wieści.
ankadianka to milego swietowania :)

Biala a jakie teraz masz nazwisko? :) bo już kiedyś się zastanawiałam :) jak co to pisz na priv :) i daj koniecznie znać jaka będzie płeć dziecka jak już będziecie wiedzieli :)

Nika a jak przygotowania? :)
Mój narzeczony dojrzał do decyzji kupna garnituru hehehe wreszcie :) także czeka nas rajd po sklepach a jak to u was dziewczyny jest panowie już po zakupach garniturów czy przed? Teraz mam urlop więc się delektuje załatwianiem wszystkich spraw :)))
Nika mój narzeczony jeszcze nie dojrzał do kupna garnituru :) ma jak na razie buty, ktore kupil w grudniu z zamiarem noszenia i ich rozchodzenia :) puki co leżą w szafie w pudełku :) stwierdził, że garnitur kupi w czerwcu bo może jeszcze schudnąć (ostatnio zrzucił 15 kg :) ja zresztą też 14 kg :)) albo przytyć więc na razie nie widzi potrzeby szukania czegoś dla siebie :) ach ci mężczyźni :)
heehehe dobre u nas też toczyły się takie rozmowy ale między czasie okazlo się ,że czeka nas weselicho kuzynki więc musiał dojrzeć troszkę wcześniej :P
Ona-stg a co za diete stosujesz badz stosowalas? Wiesz ja zawsze bylam pulchniutka,a jak przyszedl czas wesela to mnie tak stres zjadal ze zgubilam tez bardzo duzo,bylam wrecz chuda.A teraz jestem znowu paczulek:-)i bede jeszcze wiekszy,ale mam nadzieje ze z czasem pozniej zgubie.
Dzien dobry Dziewczyny:-))
uff jak dobrze,ze jest pt:-)) chociaz dla mnie pracowity po pracy..ide do siosrty myc okna..bo ona nie moze..a kobiecie ...sie nie odmawia:-))

mialam dzisiaj przykry sen..snilo misie,ze moj PM i ja pojechalismy do jakis znajomych na kilka dni..a okazalo sie,ze oni maja remont i zniwa (:P) wiec zostalismy na dluzej..no i pewnego dnia spojrzalam na mojego A ze on takimi maslanymi oczami na kolezanke patrzy (tak w ogole to nie znam nikogo kto by wygladal jak ta dziewczyna we snie) no i zapytalam czy cos ich laczy..na poczatku mowil,ze nie..a potem zapytalam czy sie calowali..tak..a sex..tak..ile razy? a on jakies wyliczenia mi dal..a ja i co dalej? i on pol nocy tez z nia spedzilem..ile takich nocy..50 x iles tyg. i na koniec wyszlo,ze on mnie zdradza prawie rok..poplakalam sie i chcialam go uderzyc prawa dlonia w twarz,ale ze jestem leworeczna to mi nie wyszlo..i lewa poprawilam..zaczelam uciekac a on mnie ognil..i sie obudzilam przestraszona..zla na niego..i urazona..:((( uff..mam nadzieje,ze to tylko sen..sen,ktory zadnej z nas sie nie przytrafi w zyciu...
Biala na dukanie jesteśmy, teraz utrwalamy stracone kg :) też mam nadzieję, że troszkę jeszcze przed ślubem zrzucę :) a właściwie to bym chciała troszkę oponę z brzucha zgubić :)

Stokrotka to miałaś niezły sen, bo to był tylko sen bo taka rzeczywistość to masakra :(
A mojemu Ł. też się śnił wczoraj sen o ślubie :) coś mówił że jedzenia na ślubie zabrakło, coś z kościołem było :P śmiałam się z niego, że chyba się stresuje :P:P
Ona stg ja ci mowie troszke stresu i kilogramy same leca.Niby sie mowi ze nie ma co sie przejmowac ale zawsze cos nas martwi,a to czy sie uda czy wszystkiego wystarczy itd.A po weselu ten stresik okaze sie zbedny.A planujecie jakis wypadzik po weselu?
Hej dziewczyny jestem już trochę spokojniejsza :) garnitur i wszystkie dodatki zakupione :))). Wczoraj byliśmy w USC i po metryki w biurze parafialnym dziś idziemy spisać protokół troche mam stresa ;) zobaczymy jak pójdzie. Miłego dnia wszystkim forumkom życzę.
biała co do stresu, to niestety niektórzy go zajadają słodyczami, tak jak ja ;)
choć w piątek przed ślubem miałam tyle biegania że zwaliłam 1,5 kg :D
co do oponki, to ja przed ślubem chodziłam na masaże wyszczuplające i kilka cm z talii a przede wszystkim z boczków zeszło :):)
Dukan? dużo słyszałam, ja bym umarła :P bo nie umiem aż tak stosować diety :) no chyba, że się nawzajem pilnujecie :)
nilla a gdzie sa takie masaze wyszczuplajace? ile kosztuje??

ja zaczelam sobie biegac wieczorkami..do tego dojda burzuszki..

ja tez stres zajadam slodkim:(((
Tak drogie dziewczyny my zawsze mamy przerabane ze musimy tak dbac o linie :-)).Mnie stres strasznie odchudzil.Co do slodkiego to ja nie jestem "slodkim leonkiem",mnie zadowalaja bardziej konkretne pysznosci,a teraz to juz wogole,slodycze dla mnie nie musialyby istniec.Ale kazda z nas ma inaczej.

No wlasnie Nilla ile takie przyjemnosci kosztuja?
No dziewczyny my już jesteśmy po spisaniu protokołu :) nie było tak źle Ksiądz widział ,że jesteśmy troche zestresowani fajnie rozładowywał napięcie żartami . Nie było żadnych krępujących pytań i odpowiedzi udzielaliśmy razem. Ehhhhhhhhhhh fajnie ,że już mamy to za sobą. :)
Dziewczyny podpowiedzcie gdzie u nas sa fajne ubiory ciazowe.Potrzebuje sukienki bo ide na wesele,a bede juz ze sporym brzusiem.Albo moze namiary na dobra krawcowa.Ile wogole kosztuje uszycie sukienki bo ja nigdy nie mialam szyte nic wiec nawet nie orientuje sie w cenie.
biała u nas w Kupcu jest jeden box dla kobiet w ciazy..bylam tam bo moja sis tez bedzie mamusia..ale powiem,ze ceny mnie zamurowaly..zwykla bluzka bez szalu za 85 zl..szok..

Nilla szyla sobie suknie na poprawiny u krawcowej, pisala do mnie ost. ze krawcowa ta przeniosla sie z zakladem gdzies przy urzedzie gminy..moze warto sie tam wybrac..a w ktorym miesiacu bedziesz jak bedziecie szli na slub?? moja siostra tez bedzie miala juz niezly brzusio jak beda szli do nas:-))
Tak w kupcu tez bylam raz i jak szybko tam weszlam tak tez szybko wyszlam.Ceny naprawde kosmiczne,ale po sukienke to bede musiala sie gdzies wybrac.Jak pojde na wesele to bede juz daleko - koniec 7-ego m-ca poczatek 8-ego,takze wiesz....laska niesamowita hehe
Biała ta krawcowa to pani Beata to jej numer 693078999 beti-stg@wp.pl też u niej szyje sukienkę na wesele do kuzynki i na moje poprawiny co do ceny to zależy od tego co będziesz chciała mieć uszyte ale jak widzialam sukienkę Nilli to stwierdziłam ,że naprawde jest kobitka dobra.
przepraszam, ale ja rzadko tu zaglądam
co do masaży, ja chodziłam do kolegi, ale wiem, że teraz gdzieś w poznaniu pracuje więc nie masuje. jeden masaż kosztuje ok.60 zł. ja wzięłam 12 zabiegów, bardzo byłam zadowolona. kilka cm mi z talii i boczków zeszło.
na bieganie niestety ja się nie nadaję, strasznie mnie to męczy. ze stepu zrezygnowałam, bo ciągle chorowałam. teraz ćwiczę w domu rower,piłka, hula hop z masażerem i od ślubu zwaliłam jeszcze 3 kg :)
wczoraj byłam w salonie Eva na zabiegu endermologii brzucha, mam tak wymiętolony, że cały mnie boli :P
co do krawcowej, to ja niestety nie wiem jak się nazywa itp, ale niebawem sama się do niej wybieram. szyje super, ale nie idźcie na ostatnią minutę, bo często opóźnia umówiony termin odbioru. trochę się nachodziłam do niej. aha sukienka, krawat plus szycie wyszły nas chyba 130 zł.
dzieki nilla to nieduzo,rozumiem ze material sama kupuje.Te wszystkie ciazowe ubiory w tych sklepach przypominaja worki na kartofle i mam wrazenie ze jeszcze pogrubiaja
dla kobiet w ciązy fajne są bombki, nie pogrubiają :)
tak tak, material sama kupujesz
a u mnie rewolucja, tydz temu siostra urodzila blizniaki :)
4 DNI CICHE?:p
Faktycznie cichutko,co z Wami dziewczyny?!

Dzieki Nilla porozgladam sie za bombkami:-).A co urodzila siostra,dziewczynki czy chlopcow a moze parke?
parkę :) dziewczynkę i chłopca, takie kruszynki 42 i 50 cm, ale już nadrabiają i wszystkim w głowie zawracają :)
Za jednym razem parka to cos wspanialego,gratuluje.Ja jeszcze nie wiem co bede miala,ale przyznam ze ciekawosc mnie zzera.Pewnie za jakies trzy tygodnie sie dowiem no chyba ze malenstwo splata figielka i odwroci sie dupcia do nas :-)

Nilla a jak tam u Was,planujecie cos?
oj Daria, uwierz, nie chciałabyś :) maluchy mają 12 dni i są naprawdę cichutkie i grzeczne, ale mamy przy nich urwanie głowy, zwłaszcza,że moja siostra bardzo wolno dochodzi do siebie po porodzie, więc trzeba jej pomóc.

my narazie planujemy kupno mieszkania, z jednej strony chciałabym mieć już dziecko, z drugiej nie spieszy mi się :) i sama nie wiem już co chcę :P

dziewczyny, która z Was ma narzeczonego z Pelplina??
Nilla widzialam fotki na FB blizniakow :) cudowne sa, gratulacje dla szczesliwych rodzicow :)

Ja mam narzeczonego z Pelplina, a dlaczego pytasz? :)
dzięki :)

aaa bo wczoraj byłam u kosmetyczki, która ma narzeczonego z pelplina, ślub w pelplinie bodajże w czerwcu i zaczęłam podejrzewać, czy to nie któraś z Was ;) a głupio mi było zapytać :P
No tak Nilla ciezko sie zdecydowac,ale my mielismy od razu po slubie w planach malucha,a teraz chociaz nawet go jeszcze nie ma to juz sie bardzo kocha.Wierze ze z blizniakami jest duzo pracy,napewno potrzebna jest pomoc.A ja wlasnie wrocilam z zakupow,buszowalam po sklepach z ubrankamii,sama frajda.

Ona-stg jak moge zapytac,macie slub w czerwcu,kiedy wysylacie zaproszenia?Bo ja tez ide na slub w czerwcu i nie bardzo wiem kiedy tego zaproszenia sie spodziewac.
hej dziewczyny..widze, ze przygotowania ida pelna para :)

jezeli ktoras z Waszych znajomych szuka sukienki slubnej lub slyszalyscie, ze ktos wlasnie suka bede wdzieczna za polecenie mojego namiaru :)

http://allegro.pl/pronovias-dante-tylko-teraz-okazja-sprawdz-i1537113497.html

wciaz nie moge jej sprzedac a serce az mnie boli jak patrze jak wisi w szafie i sie marnuje..oddam za 1/5 ceny :)
Nilla to nie ja :):)

Biala my tez mamy w planach bobaska zaraz po slubie :) w sumie to bardziej moj narzeczony chce, bo ja uwazam ze mam jeszcze czas :P ale jakby nie patrzec to i tak bede juz swoje latka miala :)
A co do zaproszen to my wiekszosc mamy juz rozdane, zostalo chyba troszke, bo ostatnio nie bardzo mielismy glowe do rozdawania i zawiadomien tez jeszcze nie wszystkich mamy rozdanych. Niektorzy mowili ze dosc wczesnie rozdajemy, ale ja wole szybciej dac niz potem sluchac ze za pozno dajemy :)

Karolla mi bardzo sie podobala Twoja sukienka, ale niestety nie na moja figure :) za duza oponke mam :P
Dzieki ona-stg.Tak tak nam juz latka leca i swoj wiek juz tez troszke mamy,nasze kumpelki z klasy prawie wszystkie maja juz maluszki albo i nawet dwojke dzieci.Ja tez zaproszenia rozdawalam duzo szybciej, o potwierdzenia prosilam a jak przyszlo co do czego to jeszcze sama musialam sie dowiadywac kto bedzie a kogo nie bo nawet nie wszyscy raczyli nas poinformowac,a wiadomo jak jest w restauracjii,nawet za tych ktorych nie ma trzeba zaplacic.U nas nawet znalezli sie i tacy ktorzy swa obecnosc potwierdzili a jak przyszed dzien wesela to ich nie bylo.
ja tez mialam takich super gosci, 8 osob nie przyjechalo a w piatek zalatwialam im hotel bo wydzwaniali do mnie, do dzis nie wiem czemu ich nie bylo

karolla, jestem w szoku, ze nikt nie chce kupic Twojej sukienki! i to za tak niska cene! jest sliczna przeciez

dziewczyny, Wy mnie tu nie dlujcie, ja sie jeszcze mlodo czuje :)
hey Dziewczyny:-))

no ,my tez po slubie mamy w planach dzidziusia..moja siostra teraz jest w ciazy i kazdy nad nia skacze:-) i juz mnie radosc niesie jak pomysle o dzieciecym gwarze u naszej mamy jak bedzie cala rodzinka na niedzielnym obiadku:-))
takze dziewczynki po slubie do "pracy" bo latka leca,a pozniej trudniej bedzie sie zdecydowac..
nilla, bedzie jak bedzie ;) nic na siłe
ja akurat w przeciwienstwie nie chciałabym od razu dziecka po słubie, ale kazdy jest inny i ma inna sytuacje :)
a blizniaki to fajnie, ale dla rodziców chyba spoooro roboty ;)
mnie się do dzieci nie spieszy, zwłaszcza po tych kilku dniach z bliźniakami :) za rok, dwa.....hehe miesiąc temu mówiłam, że w tym roku, więc to pewnie będzie spontan kiedy się zdecydujemy ;) ja tam młoda jeszcze jestem :)
Witajcie dziewczyny, bardzo długo mnie tu nie było ale fajnie że nasze forum wciąż istnieje i w dodatku ma coraz większe powodzenie, super:)
gratuluję Darii maleństwa które nosi pod serduszkiem, a ancediance życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Przy okazji ja też mieszkam w Irl. :) gratuluje też Asi że jej ślubu udzieli nasz ksiądz Maciek a Asia to nasz ks już wrócił na dobre do Stg? muszę się do niego wybrać na pogaduchy jak będę w Stg.
za tydzień jedziemy w "bardzo spóźnioną podróż poślubną" tak się cieszę że wkońcu sobie odpoczniemy. a wy nilla zdecydowaliście się w końcu na coś aaa i gratuluję też tobie kochana zostania ciotką. pozdrowienia dla wszystkich forumowiczek
monicka a gdzie spedzacie podroz poslubna?
asiu proszę proszę:)nie widziałam ze łukasz taki pro rodzinny jest:)jak zwykle wszystko z internetu się dowiaduje... jak nie nasza klasa to facebook:)
yevele tak jak piszesz nic na sile :) na każdego przyjdzie czas :)

Monicka faktycznie długo Ciebie tutaj nie było :) witamy, witamy :)
Ks Maciej nie wrócił na stałe do Stg, przyjeżdża na urlop akurat w tym czasie i tak się fajnie złożyło, że go poprosiłam i się zgodził :) co do spotkania to jeżeli będziesz w tym czasie co ks będzie to właśnie chcemy z dziewczynami jakieś spotkanie zorganizować :) jak co to później chyba tym Aneta się zajmie więc powiem, żeby Ciebie też poinformowała :) ja do takich organizacji przed ślubem głowy nie będę miała :)
A gdzie wybieracie sie w podróż poślubną?

Dzoanna no widzisz jak nasz Łukaszek się zmienił :):) hehe :) on jak by mógł (to nie tak że nie może :P) to już teraz by rodzinę powiększał :) no ale na wszystko przyjdzie czas :)
Witaj Monia!!

Tak dziewczyny na wszystko przyjdzie czas,ale my sie zdecydowalismy bo moj mezulek tez ma juz swoje latka :-) Na wszystkich przyjdzie czas!!

Jak tam Ona-stg kiecka wybrana ostatecznie?
asia a kiece skąd bierzesz? z Bianki?
Darunia i Asia suknia wybrana, wisi już w domku :) pod koniec maja lub w czerwcu wizyta u krawcowej w celu dokonania poprawek :)

Asiu suknie kupowałam w Lady M, a dokładniej właścicielka zlikwidowała salon i wyprzedawała na allegro, a że miała wpisane że w Jabłowie te suknie ma to pojechałam sobie po przymierzać :) i tam właśnie wybrałam sobie sukienkę :)
To najwazniejsze ze kiecka jest.Tak Salon Lady M jest juz zlikwidowany.Ja stamtad kupowalam buty do sukni.Ja suknie wybralam w Biance i tam tez mialam przerobki robione.Ale kiedy to bylo hehe,wydaje sie tak dawno.Asiu mam nadzieje ze pochwalisz sie pozniej kiecka.Musze sobie zalozyc nk to tez mnie obejrzycie hehe
Darunia suknia wyglada tak :)

image
imageimage

A nk załóż co będziemy mogły zobaczyć jak wyglądałaś w tym wyjątkowym dni :)
Prosta a zarazem bardzo elegancka :-)Pamietam te kiece jak przegladalam katalogi z lady m.Jest bardzo ladna,ma swoj urok zreszta jak kazda suknia.Wiesz najlepiej sie oglada na zywo.;-)
Darunia przeglądałam też inne, wpadła mi w oko bardziej wymyślna ale beznadziejnie wyglądała na zdjęciach, a to też ma znaczenie :) no i mam jeszcze jeden plus :) o którym nie wiem czy mam pisać :P
Zgadza się, że najlepiej wszystko na żywo oglądać, ale fotki dopiero po ślubie :)
Biżuterię ślubną mam już też zamówioną i lada dzień dostanę :)
ona-stg nie pisz o tym drugim plusie:P

no sliczna sukienka..bardzo sliczna..i bardzo pieknie w niej wygladasz:-))

ha bo ja widzialam na przymiarce:P
Stokrotka ok :):) I dziękuję :)
my w podróż jedziemy na Teneryfę :)
ona stg - sukienka śliczna, napewno na tobie jeszcze lepsza:)
ale wam dziewczyny zazdroszczę troszeczkę tych przygotowań fajnie było hehe więc cieszcie się każdą chwilą w całym tym zamieszaniu przedślubnych przygotowań
Zdjecia nie oddaja uroku sukni jak jest na zywo.Ja mialam bardziej wymyslna,ale prezentowala sie pieknie.Na przymiarce pierwszej,tj jak wybieralam suknie to nawet nie chcialam jej przymierzyc bo myslalam ze mam za szerokie bioderka,a jak ja ubralam to wygladalam w niej najkorzystniej ze wszystkich.Owszem bardzo mi sie podobala bo byla pierwsza ktora wpadla mi w oko,ale ten kroj myslalam ze nie bedzie pasowal do mojej sylwetki.A okazalo sie zupelnie inaczej,bylam w niej chudziutka i pieknie podkreslala talie.

A ramiaczka tez bedziesz miala do niej?Ja z poczatku chcialam ale ostatecznie zrezygnowalam z nich bo jak stwierdzili wszyscy sukienka miala sie na czym trzymac hehe

Ja tez bym chciala przezyc jeszcze raz ten szal przedslubnych przygotowan,ale powspominac warto.Lubie wogole sledzic Wasze przygotowania:-)
Darunia ramiączko też raczej będę miała :) tzn. do kościoła raczej nie bo będzie bolerko (chociaż to jeszcze nie przesądzone :)) ale na sali już tak :) jak to mój narzeczony się wyraził nie chce żebym chodziła naga :P czytaj bez tych ramiączek :):) he he :) ogólnie moje pierwsze założenie co do sukni to było żeby miała golf/ kołnierz coś takiego jak chce teraz sprzedać Karolla :) no ale stanęło na czymś innym :)
Niestety u mnie po diecie podtrzymanie sukni znacznie się zmniejszyło :P

Dziewczyny powiedzcie mi czy dobrze rozumuję :) ponieważ nasz wielki dzień zbliża się wielkim krokami trzeba zabrać się powoli za formalności :)
I tak czy pierw idę do USC po zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa i tam przedstawiam dowody osobiste i akty urodzenia, a potem dopiero z wymaganymi dokumentami zgłaszam się do parafii w celu spisana protokołu, zapowiedzi. I czy to będzie już wszystko? Jak na chwilę obecną oczywiście :)
kurcze jak dlugo mnie nie bylo i wątek poszedl do przodu:)
Nam ksiadz wlasnie kazal pozalatwiac wszystkie dokumenty i przyjsc z nimi na spisanie protokolu,a potem mamy sie udac na 3 spotkania do poradni rodzinnej i to ma byc wszystko tak mi sie wydaje
dziewczyny wasi mezczyzni:) maja juz kupione garnitury? moj to sie strasznie ociaga:) jak tak to gdzie kupowaliscie? w starogardzie? i ile trzeba liczyc?
Ja już jestem po zapowiedziach więc Ci podpowiem :) najpierw idziecie z dowodami do USC ( nam akt urodzenia nie byl potzrebny gdyż urodzeni byliśmy w STG), jeżeli wasz chrzest odbywał się w innej parafi idziecie po metrykę chrztu i bierzmowania, zabieracie też ze sobą dokument stwierdzający ukończenie kursu przedmałżeńskiego- ten ze szkoły idziecie z tymi dokumentami + dowody do księdza . Spisujecie protokół, dostajecie kartki do 2 spowiedzi, dostajecie skierowanie :P do poradni przedmałżeńskiej , dostajecie też dokument do wygłoszenia zapowiedzi jeżeli narzeczony jest z innej parafii i to było by na tyle :)
Hej ,hej co tu taka cisza?? Mi w końcu udało się porozwozić zaproszenia jeszcze toche i będzie czas na zawiadomienia.
Hej ja juz tez dostalam zaproszenie :-)))
nam jeszcze kilka zostało, mam nadzieje ze sie uda max do konca przyszłego tygodnia
Dziewczyny czy ktora z Was est juz po poradni rodzinnej? Chodzi mi glownie o poradnie w Mateuszu. Kurcze my wczoraj bylismy i zrobilismy awanture :P
Pisze na drzwiach ze babka jest w kazdy czwartek wiec na pewniaka poszlismy, czekamy, czekamy i nic... w koncu przyszla zona koscielnego i zaczela szukac tej babki od poradni, okazalo sie ze jej nie ma i z jeszcze jedna kobieta do niej zadzwonily. Babka od poradni chciala w takim razie ze mna rozmawiac, jak wzielam sluchawka to ona doslownie z geba wyskoczyla na mnie, ze czemu my dzisiaj przyszlismy i ze trzeba sie umawiac, wiec tlumacze jej ze na drzwiach pisze ze w kazdy czwartek jest i ze ksiadz, a wlasciwie koscielny mowil ze spokojnie mozemy przyjsc i ona nam ta poradnie zrobi, a ona do mnie dalej wrzeszczy ze mam isc i w takim razie poszukac koscielnego, wtedy nie wkurzyla i mowie do niej ze nie jestem na posylki i nikogo nie bede szukala, a ona dalej swoje ze skoro jestem teraz na parafii to mam isc i szukac, wtedy wlaczyl sie moj narzeczony wzial sluchawke i sam zaczal z nia rozmawiac to ostatecznie rzucila mu sluchawka :):)
Normalnie co za jazda :) zona koscielnego i ta druga kobieta mowily ze ciezka jest ta kobieta, stwierdzilismy ze po prostu sprawe zglosimy do proboszcza, bo tu juz nie chodzi o to ze jej nie bylo, a w sumie powinna byc, ale jak ona sie zachowuje, mowie do niej na poczatku spokojnie a ta na mnie wyleciala z geba.
Jestem ciekawa co z tego wyjdzie :)
Tak wiec w taki sposob zakonczylo sie nasze pierwsze spotkanie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja jestem juz po poradni ale w Katarzynie my trafiliśmy na super,rewelacyją panią :) no ja wam współczuje co za akcja hehehe ;)ciekawe co z tego wyjdzie.
ja robilam ta poradnie w zeszlym roku, babka jest na maxa zdziwaczala jezu co ona wygadywala, na poczatku tez nas opierdzielila, bo powiedzialam, ze narzeczony nie moze przyjsc( ostatecznie przyszedl). dla mnie jest logiczne, ze idziesz w godzinach dyzurowania bo nawet jesli Wa nie mogla przyjac to byscie sie umowili konkretnie na dany dzien. ja tez szlam i czekalam pod drzwiami zeby sie zapisac
dziewczyny, nie wiecie czy gdzieś w opkolicy można wypożyczyć paterę do tortu?
O rany ona-stg jaka niemila sytuacja i jeszcze przez to sie denerwowac przed slubem.Wspolczuje.A nie ma mozliwosci zebyscie ta poradnie zrobili gdzies indziej?Wiesz ja tez mialam obawy co do tych spotkan ale okazaly sie niepotrzebne,przypominam ze ja poradnie mialam robiona przy kosciele sw.Wojciecha.Ale najpierw musielismy sie telefonicznie skontaktowac i wtedy nas dopiero zapisala na konkretny termin.

Nilla jak tam dzieciaczki siostry?
Hej. Ktoś tam poruszył temat makijażu... ja miałam niedawno ślub, byłam do makijażu ( bez próbnego, bo sie za pózno obudziłam, - paznokcie itp też robi) na ul.Jana Pawła II , pod Pizzeria Mario czy Roberto, w zakładzie Fryzjerskimk , młoda, fajna dziewczyna ale błysk w oku ma i to coś .popatrzy , doradzi - zreszta widac po niej że wie o czym mówi . Makijaż na prawde nie jakiś oszczedny, ale profesjonalny i pożądne marki kosmetyków. Bałam sie że bez próbnego ale wyszło suuuuperrr. Polecam !!!!
A wiec moj narzeczony rozmawial z samym proboszczem w Mateuszu i nawet on potwierdzil ze babka jest nawiedzona i ciezko z nia sie dogadac :) mamy wiec przyjsc pierw spisac protokół a potem on nas pokieruje do innej kobietki, prawdopodobnie w Katarzynie :)
Czyli dzisiaj zalatwiamy zaswiadczenie w USC jak nam sie uda, a w przyszlym tyg pojdziemy protokol spiac,no i do poradni :)

Nika a mozesz napisac jaki ksiadz byl przy spisywaniu protokolu? Bo obawiam sie ze proboszcz bedzie :P
U nas był proboszcz :) ale jakoś tak rozładował napięcie żartami ,że nie czuło się tak tego stresu. Jak byś chciała jakieś namiary na tą panią z poradni to pisz na e- maila monik.zmurcia@wp.pl napisze ci coś więcej.
ona-stg ale mnie nastraszylas! my tez z mateusza i na dniach pewnie pojdziemy do poradni...kurcze juz sie stresuje..ale jakby na mnie naskoczyla to pewnie tez bym awanture zrobila,bo w koncu to ona jest dla nas...no i nie jestesmy zadnymi gowniarzami zeby ktos na nas sie wydzieral:)
Ale macie jazdę w starogardzie z ta babka... Juz widzę jak łukasz z nią rozmawia przez telefon:)
Nika dzieki za pomoc, gdyby proboszcz nie podal nam namiaru to sie odezwe do Ciebie :) chociaz wolalabym isc tam jak najszybciej i miec to z glowy, ale protokol chyba bedziemy spisywac w przyszlym tygodniu, bynajmniej jak co to napisze do Ciebie o pomoc :) a do tej babki z Katarzyny trzeba sie wczesniej umawiac?

Blondi a wy kiedy bierzecie slub? Spokojnie z ta poradnia, ona nas wkurzyla bo kiedy miala byc to jej nie bylo i jeszcze niejako miala o to do nas jakies pretensje, niestety przez telefon kultura sie nie popisala, bo tak naprawde to byla jej wina ze nie przyszla a nie nasza i chcielismy tylko wyjasnic czy przyjdzie czy nie, a tutaj zaraz taka afera :) No ale masz racje, ze nie jestesmy gowniarzami zeby sie na nas darla :) uwazam ze skoro jestesmy doroslymi ludzmi to tak sie traktujmy :) no ale coz wyszlo jak wyszlo :)

Dzoanna sama nie spodziewalam sie ze on wezmie sluchawke i bedzie dyskutowal z ta kobieta :) stwierdzil ze widzial ze ona musi sie na mnie drzec wiec musial zareagowac :P w koncu od tego sa faceci zeby nas bronic :)
A swoja droga to Ł. zastanawial sie juz czy by nie isc do Jagody do Pelplina :)
Do tej pani trzeba się umówić. Jak by co to pisz do mnie ale pewnie proboszcz sam to załatwi :) powodzenia.
Hej dziewczyny co tu tak cichutko??? Ja dziś zamówilam tort po wielkich bojach w końcu zdecydowałam się na Melera z Pelplina. Każde pięterko inny smak: chałwowy, jogurtowo -guszkowy, karmelowy ,malinowy, czekoladowy. No zobaczymy zobaczymy co z tego bedzie :P
Nika faktycznie cisza tutaj jest :)
Dziękuję za odp na maila :) faktycznie dużo mi nie pomógł bo przeczytałam go dopiero wieczorem :)

A wczoraj załatwiliśmy zaświadczenie z USC, naprawdę przemiła Pani tam była :) a później na godz. około 19 byliśmy umówieni z proboszczem na spisanie protokołu, wyjechaliśmy oczywiście wcześniej bo ja usiedzieć nie mogłam :)
Ogólnie nie ma czego się bać :) proboszcz tylko pomruczał że metryki chrztu nie mam, ale nie było problemu, poszedł po księgę i wyszukał :) a w pytaniach to czytał i za chwilę sam pisał odpowiedzi takie jakie miały być, a my odpowiadaliśmy oczywiście tak samo :) wszystko nam wytłumaczył, dał karteczkę do zapowiedzi, do spowiedzi i do poradni, przepraszał za zaistniała sytuację z tą jego babką która w Mateuszu prowadzi i mówił że prawdopodobnie we wrześniu będzie miał nową osobę :)
Pytał też czy coś jeszcze chcemy wiedzieć, czy mamy jakieś pytania :)

Nika mam do Ciebie prośbę, mojego maila już masz :) czy mogłabyś podać mi namiary na tą kobietkę od poradni z Katarzyny?
ona-stg ja mam 18 czerwaca a ty? to nie bylo tak zle z tym protokolem tak? ale i tak mam stresa:)
Hej blondi ja tez mam ślub 18 czerwca :) opowiadaj jak to u ciebie co już macie pozałatwiane.
Protokol nie jest stresujacy,ja aczkolwiek przed spisywaniem tez mialam wielka treme,ale nie martwcie sie to tylko kilka pytan i po sprawie:-)
My widzimy zawsze "czarne obrazy"przed czym calkowicie nam obcym ale pozniej okazuje sie to zwykla formalnoscia.Takie nasze uroki!!
Dziewczyny, czy któraś z Was była może na weselu w Iwicznie organizowanym w plenerze? W gawrze która może pomieścić nawet 200 osób? Zastanawiam sie jak jest zorganizowane takie wesele i czy w razie niepogody podczas lipcowych deszczy nie bedzie tam zimno i wilgotno... Z tego co widziałam na zdjęciach to gawra jest zabezpieczona tylko folią w "niby oknach"...

Bardzo prosze o odpowiedź bo chyba będę zmuszona zminić salę i rozwarzam tą gawrę...
wiesz co Nika nam to bardzo powolutku idzie,jakos sie ociagamy a potem wszystko na ostatni moment:) no w sumie to nie mamy zalatwione z ksiedzem,potem ta poradnia rodzinna nas czeka,musimy tort zamowic i kupic wodke no i garnitur i wtedy kwiaty itd. A wy Nika jak tam? Gdzie masz ten slub i na ktora?:)
Ślub mamy w Katarzynie na 16. Ja już większość mam pozałatwiane teraz czekam na przymiarki sukienek ,bo szyje sobie na poprawiny i ide jeszcze w maju na weselisko :D , musze zamówić kwiaty i drobne poprawki u krawcowej mojej sukni ślubnej pół roku temu ją poszeżałam wydawała mi się troszkę przyciasnawa a teraz tak schudłam ,że szok :). No i zostaną nam soki do kupienia jeszcze.
Czesc Dziewczyny:-))

zapowiada sie calkiem fajny dzionek..oby tylko nie padalo:-))

czy macie juz jakis maly stresik??
ja ciagle sie ociagam by pojsc do krawcowej by uszyla mi bolerko do slubu..no ale po swietach juz na bank ide..

a chcialam zapytac jakie kupujecie soki/napoje w kartona?? jakie smaki? jakiej firmy itd?? bo my w sumie nie wiemy jakie kupic..na pewno 2 l bo bardziej sie takie oplaca,a i tak beda wlane w dzbanki wiec bedzie wygodniej nalac..

umowilam sie na probna fryzure i makijaz:-))
Na razie stresu jeszcze u mnie niet, ale za miesiac pewnie sie zacznie, ja tez w koncu umowilam sie na fryzure probna
pzdr dziewczyny :)
a wczoraj rozmawialam z kosmetyczka na temat czyszczania twarzy itd przed weselem..

jeszcze niecale 2 godz i mam urlop:-)))
bede sie lenic..ahh..cudowne blogie lenistwo..do pracy wracam po swietach..

mam pytanko jakie jest wasze zdanie- rodzice mojego PM juz nie zyja..moj tata takze, chcialabym dla mamy w podziekowaniu zabrac ja gdzies do spa, badz na jakis zabieg komsetyczny-ona nigdy nie byla na czyms takim,a pewnie by sie jej spodobalo..i tak sie zastanawiam czy nie dac jej takiego prezentu przed weselem kilka dni jako podziekowanie dla niej za trud jaki wlozyla w moje wychowanie...
w podziekwoaniu za to kim dzisiaj jestem..gdyby nie ona nie osiagnelabym tego co teraz mam..bylabym innym czlowiekim..ona nauczyla mnie co to szacuenk, dobro,zlo..ona..moja mama a zarazem przyjaciolka..

jakie jest wasze zdanie?
Myslę ,że jak masz takie przyjacielskie relacje z mamą to ty najlepiej bedziesz wiedziała jaki prezent dla niej najlepszy według mnie upominek ze spa jest świetnym pomysłem.
Stokrotko i co ci doradzała kosmetyczka i do kogo jesteś umówiona?
stokrotko tez mysle,ze to fajny pomysl,mama na pewno sie ucieszy...
Nika ja tez mam na 16:) no to mamy ten sam dzien i godzine i to po sasiedzku!:) Nika a gzie szyjesz sukienke na poprawiny? sama wymyslilas jak ma wygladac ta sukienka? Zdradz co nieco:) Ja jeszcze nie wiem jaka i gdzie kupic:)
Szyje u pani Beaty w zakladzie " Beti" na Sikorskiego dwie sukienki jedną krótką czarną a druga długa różowa gorsetowa w kształcie rybki . Obie sukienki wyszperałam w necie zobaczymy jaki będzie efekt końcowy . Czarną planuje założyć na wesele mojej kuzynki w maju a tą drugą różową na poprawiny pani też szyje mi małe woreczki na cukierki na podziękowanie dla gości .Teraz czekam na przymiarki :) .
No fajną datę mamy i tą samą godzinę a z kąd planujesz zamówić kwiaty?
no nie wiem wlasnie,podobno jest fajna mala kwiaciarnia na przylesiu,ale nie wiem jak tam co i jak wyglada,musze sie zorientowac albo u wicika mysle. A ty? A mozna wiedziec jaki jest koszt uszycia takiej sukienki? A material sama musialas kupic? Pokazalas babce,ze taka chcesz i taka ci uszyje?
Wydrukowałam sobie z netu te sukienki i musiałam kupić sobie materiały a te wszystkie drobne dodatki to krawcowa. Co do kosztów to wiem tylko w przybliżeniu wystko zależy od szycia z tymi moimi ma troche do roboty więc za dwie suknie + 115 woreczków na upominki dla gości mówiła ,że coś ok 500 zł. ale to jeszcze sie się okaże ;)
Co do kwiatów to zastanawiam się nad kwiaciarnią z Pelpilna naszej forumki Karoli albo "Stkorotka " Do tej drugiej mam mały sentyment , bo wszystkie kwiaty od mojego narzeczonego zawsze dostaje z tej kwiaciarni :) włącznie z pięknym bukietem zaręczynowym :). Podobał mi się również wystrój naszej koleżanki Iwi http://forum.trojmiasto.pl/Nothing-else-matters-t178499,1,11.html tu jej relacja więcej fotek dostałam na e-maila. Zobacze jak cenowo u nich wychodzą wystroje. A reszta dziewczyn jakie macie pomysły właśnie na swoje bukiety i na wystroje w kościele??
Blondi my mamy slub 25 czerwca :) a protokolem sie nie przejmuj :) ale to sie latwo mowi jak sie jest juz po :):)
Ale naprawde nie ma czym sie przejmowac :)

Nika i Blondi rowne 2 miesiace zostaly do Waszego slubu :)

My mamy tez juz dosc duzo zalatwione :) ale mam caly czas wrazenie ze jeszcze tyle przed nami :) musze powoli rozgladac sie za sukienka na poprawiny :) moj Ł. tez za garniturem.
Wczoraj u mnie w parafii zostaly wywieszone nasze zapowiedzi :) no i moj Ł. tez wczoraj pojechal dac zapowiedzi u siebie w parafii :)

Ja zupelnie natomiast nie wiem jaka fryzure wybrac, dziewczyny moze macie jakies pomysly co by pasowalo do mojej sukienki? Zdjecia sa w postach wyzej :) myslalam cos o loczkach w jakis sposob upietych, ale sama nie wiem, a na fryzure probna ide jakies 3 tygodnie przed slubem :) tak samo na poczatku czerwca chce isc do kosmetyczki na oczyszczanie twarzy :) no i moj Ł. stwierdzil ze idzie ze mna :) w zyciu bym go o to nie posadzila ze bedzie chcial isc do kosmetyczki :D a swoja droga to chce go jeszcze wyslac na jakies zabiegi na dlonie bo ma strasznie zniszczone.

Nika my tez prawdopodobnie bedziemy zamawiac kwiaty od p. Sanockiej z Pelplina, wlasciwie na pewno przystrojenie auta bedziemy brali stamtad bo samochod tez mamy z Pelplina to na miejscu by stroila, i mysle ze wyedy moja wiazanke, swiadkowej i butonierki rowniez tam. Nie wiem jeszcze co do dekoracji kosciola. Wlasciwie to caly czas zwlekam i czekam az ktoras z par bioracych slub w tym samym dniu zadzwoni, bo szczerze nie chcialambym podjac sie kwestii organizowania dekoracji kosciola.

A co do bukietu to chcialabym na pewno jakis z czerwonych kwiatow :) ale jeszcze nie wiem co to by mialo byc :)
U nas, zastój niestety :(
nie ma czasu i nic nie po drodze grr
Dziewzyny ile bierzecia ciasta na wesele? (na ile osob) ?
yevele my mamy na około 90 osob 18 blach plus dodatkowo tort glowny, zadnych dodatkowych tortow nie mamy i obawiam sie ze mamy tego za duzo wziete :)
A wy dziewczyny jak bierzecie?
Ja mialam wesele na 50 osob i mialam 17 blach,2 torty,2rolady,jeden wielki tort kwadratowy i glowny tort pietrowy.Mialam stanowczo tego za wiele ale nie chcialam nikogo sluchac i postawilam na swoim.A potem rozdawalam wszystkim bo tyle mi tego zostalo ze mogloby sie zmarnowac.Dlatego sluchajcie dziewczyny tego co doradza pani ktora piecze bo ja nie poszlam za jej rada i mialam wtedy wielki problem.A bylo strasznie goraco i jak najszybciej musialam sie pozbyc tych pysznosci.Bardzo duzo rozdalam w poprawiny i jeszcze w poniedzialek czestowalam wszystkich.Ale ja przed weselem strasznie balam sie czy aby czegos mi nie zabraknie:-)

Wystroj kosciola mialam taki sam jak Iwi,bo razem tego samego dnia ślubowalismy i w tym samym kościólku.A wystrój mielismy ze Stokrotki i bardzo korzystnie nas wyszedl bo w 4 pary sie skladalismy.

Ona-stg oby tylko pogoda dopisala 25 czerwca bo ja ide tez na wesele.A pomyslu na sukienke jak nie mam tak nie mam.Ale wiadomo ze dla ciezarówek jest wybor znacznie ograniczony.
Biala kurcze to mialas wiecej ciasta niz my planujemy na dwa razy wiecej osob :) ja tez boje sie ze mi zabraknie, ale ogolnie chcielismy wziac 16 blach a wzielismy jednak 18 :) no ale Ty pobilas mnie calkowicie :)
U nas pani od ciast powiedziala ze to zalezy ile i jak je rodzina, wiec raczej nie bardzo chciala doradzac.

Tez mam nadzieje, ze pogoda nam dopisze, a gdzie wybierasz sie na slub, moze tez kosciol sw. Mateusza, co? :)
Z tymi ciastami to naprawde przesadzilam ale co tam kazdy sie najadl dostal do domu i po sprawie.Ale ta osoba ktora nam piekla od razu mowila ze tyle ciast to piecze na wesele na 100 osob hehe,ale ja bardzo duzo tez do pracy potrzebowalam dlatego moze troche inaczej przeliczalam.Ale gdybym teraz robila wesele to z pewnoscia posluchalabym rad starszych:-)

Niestety ja nie ide na slub w Starogardzie.
Tez zalezy w duzej mierze jak rodzina zajada ale uwierz mi ze jak u mnie na weselu byl taki upal to kazdy raczej stawial na picie:-) niz objadanie sie
Nam kucharka doradzila,ze na 80 os. 12 blach wystarczy i tego chcemy sie trzymac,plus oczywiscie tort tylko nie wiemy czy jeden glowny wystarczy czy jeszcze jakies male zamowic... A wy dziewczyny bierzecie wiecej tortow? Dzis idziemy na spisanie protokolu ale mam stresa!!!:)
ona-stg faktycznie rowne 2 mce:) jejku jak to zlecialo!
U nas na 110 osób jest 17 blach ciasta , 4 torty ale małe i jeden dużyyyyyyy 5 pięterek ma. Na polter osobno 3 blachy uffffffffff chyba wystarczy.
Powiem ze swojego doswiadczenia ze u mnie na weselu raczej schodzily ciasta kruche a nizeli tortowe.Ale to zalezy jak komu smakuja.Na polterek tez mialam oddzielne 3 blachy i starczylo i tez zostalo jeszcze a ludzi dosyc bylo.Takze nie martwcie sie niczego wam nie zabraknie!!!
Mamy kolejna sprawe zalatwiona :) w poniedzialek bylismy w poradni rodzinnej :)
Nika dzieki za namiary :)
Zakonczylo sie na jednym spotkaniu :) pani bardzo mila :) jestesmy bardzo zadowoleni ze do niej trafilismy :) przede wszystkim nie zmuszala nas do czegokolwiek, tylko powiedziala ze zacheca, a co zrobimy to juz nasza sprawa :)

Blondi i jak po spisaniu protokolu? Nie bylo tak zle, prawda :)
no nie bylo tak zle,calkiem calkiem:) a jaka to poradnia gdzie byliscie? kurcze ta babka z mateusza niby nawiedzona:) ale ksiadz mowil,ze mozemy do innej isc
Blondi my bylismy u pani z Katarzyny :) milo, sympatycznie i szybko :)
Jezeli chcesz to podam Tobie namiar na nia :)
Ona -stg bardzo się cieszę ,że mogłam pomóc :) kolejna rzecz do przodu. Dziewczyny no jeszcze troszkę ale ten czas leci .... Jakoś tak niedawno były zaręczyny a to już 1.5 roku no nie mogę w to uwierzyć.
Nika dziękuję jeszcze raz :) zgadza się, kolejna sprawa odhaczona :)
A kiedy idziecie do pierwszej spowiedzi? Bo my zastanawiamy się nad tym czy nie wybrać się jeszcze teraz przed świętami.
I tutaj nasuwa się też pytanie, czy ksiądz udzieli nam teraz rozgrzeszenia skoro mieszkamy razem? Bo tak właściwie to nie powinien nam udzielić rozgrzeszenia, bo nie można itd... no ale skoro jest to już spowiedź przedślubna to w sumie innego wyjścia jakby nie patrzeć to nie ma :)
My jesteśmy juz po pierwszej spowiedzi :) teraz biegam do mojej krawcowej już się nie mogę doczekać efektu końcowego . Pozdrwiam was i już wam kochane forumki życzę spokojnych i radosnych świąt :)
ona-stg bylabym wdzieczna jakbys mi podala,skoro tak milo bylo:) nika a spowiedz jak tam meczoca? czy nie bylo tak zle? my tez chcemy wybrac sie teraz przed swietami
ona-stg mysle ze trzeba na dobrego ksiedza trafic i bedzie dobrze:) kurcze tez sie stresuje ta spowiedzia troszke ale co zrobic:)
Nika właśnie jak po spowiedzi? Gdzie byliście?

Blondi wysłałam Tobie wiadomość prywatną :)
Masz racje, że wszystko zależy od księdza, ja chyba wybiorę się do Wojciecha na tą spowiedź, tam jakoś tak sympatycznie jest pod względem spowiedzi :):) a stresuje się też troszkę :)
Ona-stg jesli chodzi o spowiedz to faktycznie we Wojciechu sa bardzo wyrozumiali ksieza.Spowiedz trwa kilka minut i niczym nie rozni sie od zwyklej spowiedzi.Wiem z wlasnego doswiadczenia,bo na pierwszej spowiedzi bylam nawet u samego proboszcza (super czlowiek ) a na drugiej tez u bardzo sympatycznego ksiedza,ktory potem udzielal nam slubu.
Biala dziękuję za podpowiedź :) ogólnie to innych grzechów przecież nie mamy raczej idąc do przedślubnej spowiedzi :) ale chyba same się nakręcamy tym że to jednak ta spowiedź :)
Ja chyba załatwię 2w1 czyli spowiedź przedślubną i wielkanocną, bo jeszcze nie zdążyłam się wybrać, mam nadzieję, że tak można :)
ona-stg pewnie ze tak mozna nam nawet proboszcz tak doradzil jak bylismy spisywac protokol,zyby teraz juz isc razem z wielkanocna:) dzieki wielkie za namiary do babki z poradni!!!
No no ona-stg coraz blizej Waszego Slubu:-)Milo powspominac ten czas!
dzieki za podpowiedzi :)
my na spowiedz przed swietami raczej nie zdazymy. A pojdziemy chyba w Gdańsku jednak. Może nas nie zjedzą :)
Zdrowych i Radosnych Swiat dziewczyny!!!
Hey Dziewczyny:-))
jak po swietach?? pogoda nam dopisala wiec pewnie niejdna z nas ma opalona buzie:-))

niektorym z nas zostalo bardzo malo czasu..my idziemy na poczatku maja za obraczkami..u szatybelko w kupcu i careofurze maja teraz promocje obraczki od 900 do 1300 zl plus grawe gratis..

zaczynam sie zastanawiac nad grawerem..nie mam pomyslu co bym chciala miec wygrawerowane na obraczkach..
Hejka! faktycznie pogode to mamy super. Co do obraczek to my mamy z kruka i dalismy 1300 zl,grawerowanie tez gratis wiec u nas w stg to nie maja zadnych rewelacji,Ci powiem,ze nawet podobne co chcielismy to wyszlyby drozej
czyli Kruk ma podobne ceny? az sie wierzyc nie chce..ale 7 maja bede na uczelnie jechala to sobie wstapie do Kruka..a czy Kruk ma sklep w Galerii Baltyckiej? bo Apart to chyba ma..o ile mnie pamiec nie myli:P

cos się cicho na tym naszym forum zrobilo prawda?
wiekszy szal bedzie blizej kolejnych slubow i wesel:-))
tak, kruk jest na baltyckiej
dokladnie na baltyckiej i apart tez,ale w aparcie np.takie co chcielismy tylko ciensze niz w kruku byly drozsze,tez myslelismy ze kruk drogi i w ogole... przy odbiorze obraczek prezent dostalismy slubny,mielismy go otworzyc pierwszego dnia po slubie ale wiadomo ciekawosc:) byly to 2 filizanki,nawet calkiem ladne:)
hehe ludzka ciekawość:P

w tym tyg pojdziemy zobaczyc te u szatybelko..a potem w weekend 7 maja do kruka..

miałam sen..snilo mi sie,ze mialam obroczke na palcu i moj PM takze..z grawerem..-"ja dla Ciebie-Ty dla mnie 06.08.2011" i bylam w poczatkowym staadium ciazy..jakies 4 miesiac podejrzewam teraz bo lekki brzusio bylo widac..ale mialam problem bo nie wiedzialam,czy ojcem jest moj MP, czy moj byly facet..chociaz z bylym nie jestem juz prawie 3 lata...
obudzilam sie o 3 i mialam takie jakies wyrzuty,ze snil mi sie byly..tym bardziej,ze nie myslalam o nim,nie widzialam go..nic o nim nie slyszalam..przytulilam sie do mojego PM i probowalam zasnac,ale nie moglam..

a tak w ogole to co myslicie o takimch slowach wygrawerowanych na obraczkach?
czy mogłabym prosić o namiary na panią od poradni z Katarzyny na maila sylwiaosiek@interia.pl z góry dziękuję
ona-stg wy byliscie w poradni u babki z katarzyny tak? a slub macie w mateuszu? jak dobrze kojarze to ile musieliscie zaplacic za ta poradnie?
a ty sylwia gdzie macie slub? ksiadz wam nie dal namiarow?
w osieku, dał ale ta babka tam dopiero w czerwcu może, a ja chciałam to teraz załatwić
Dziewczyny potrzebuję pomocy, gdzie najlepiej zapewnić w Starogardzie nocleg przejezdnym gościom? Chodzi mi o miejsce w miarę tanie, ale też i ładne.
Hej, ja też mam ten problem, tym bardziej że potrzebuje noclegu dla ok 40 osób. Na razie mamy zarezerwowane pokoje w OSiRze, bo tam pomieszczą sie wszyscy w jednym miejscu.

Ja też chetnie skorzystam z rady gdzie jeszcze mogłabym wykupić nocleg (w cenie najlepiej do 40 zl za osobe).
ona-stg a ile potrzebujecie tych noclegow?

a w OSIR-ze sa w cenie 40 zl za osobe?
lalallalala
Nik@, ty sie zdecydowalas na ta cukiernie Meler z Pelplina? Jesli tak to napisz mi na maila jakie ceny tortu, i dowozy itp.
Z góry dzięki :)
Uf ale czas leci, dzisiaj zadzwigalam sama swoja suknie na poprawki do krawcowej
aska a w pelplinie patrzeliscie za noclegami dla gosci?
Yevele mail wyslany :)
Yevele ja dzisiaj tez ide z moja suknia do krawcowej :)

Stokrotka nie potrzebujemy duzo noclegow, na razie 2 osoby zglosily ze chca, jest jeszcze troche czasu to pewnie i ktos sie znajdzie :)

Asiu o Pelplinie nie pomyslalam :) w sumie dla tych 2 osob to Pelplin by pasowal :) no ale z drugiej strony jak wesele jest w Starogardzie to troche daleko wozic ich do Pelplina. Ale dzięki za pomysl :)
Nik! dzieki za info :)

ona-stg, no ja szlam sama bo nie mialam nikogo kto by mnie podwiozl i na drugi dzien zakwasy na rece ;) niby nie bylo dalego ale trzeba bylo uwazac
sorry Nik@ miało byc :)
A i jeszcze w koncu kupilismy garnitur
yevele no to faktycznie nie zazdroszcze :) ja raczej pojade samochodem :):)

My tez juz mamy garnitur kupiony :) troszke sie nachodzilismy za nim ale jest :) teraz w sumie jest u krawca na drobnych przeróbkach :) ogolnie to juz cali jestesmy ubrani i na slub i na poprawiny :)
dziewczyny a gdzie kupowaliscie garnitury? i ile trzeba liczyc?
hey Dziewczyny a ja poszukuje fioletowych butkow na slub na niewysokim obcasie..moga byc jakies fajne sandalki nawet..byle fioletowe i na malym obcasiku..
jakbyscie gdzies widzialy to dajcie znac:-))

dzisiaj taka piekna pogoda a ja w pracy..ehhh...szkoda..no ale coz zrobic..

niektorym z was tak malo czasu zostalo..nam jeszcze prawie 3 m-ce..ale i tak szybko zleci:-))
stokrotka a malu obcas to dla ciebie ile?
my tez musismy garnitur na poprawki jeszcze dac, i to wlasnie ubranie narzeczonego najwiecej roboty, mu sie nie chce lazic po sklepach.

Garnitur kupilismy w Fashion Housie, a ceny od te w których my patrzelismy to od 300-700, ale oczywiscie i drozsze ;)
no krawcowa powiedziała,ze obcasik "kaczuszka" czyli cos okolo 3 cm chyba.. jesli bylby 5 cm to dasie skrocic o jakies poltora cm wiec nie byloby chyba tak zle..

my gartnituru jeszcze nie mamy..chcemy zaczac chodzic w polowie czerwca albo i w lipcu (czy aby nie bedzie za pozno) na szczescie moj PM jest dosc wymiarowy wiec licze,ze i w tym przypadku obedzie sie bez nerwow:-)
Hej,
chciałam sie jeszcze spytac czy któraś z Was jednak nie wie gdzie mozna położyc w miare tanio ok 40 osób...?Rodzina mojego PM jest z drugiego końca Polski więc nocleg musimy załatwic obowiązkowo...
stokrotka moje buty sa w deichmanie, ale obcas 8 cm
a noclegi mieliśmy w osirze, tez wyszlo okolo 40 osob i wszyscy byli zadowoleni
ja mam z deichmanna ale za wysoki obcas jets..kupilam przed sylwestrem za 39 zl bo byla przecena z 79..

szukam zatem nizszych...
Dziewczyny gdzie robicie przeróbki sukien ?? Tak mnie dziś wkurzyła moja krawcowa ,że szukam kogoś kto uczciwie podejdzie do sprawy i zrobi swoją usługę na umówiony temin.
No ja robie w Gdańsku wiec pewnie Ci nie po drodze
Nika ja robie u krawcowej ktora mieszka na Alei Jana Pawla II, bardzo rzeczowa kobietka :) ona kiedys pracowala jako krawcowa w M lady, jezeli chcesz to przesle Tobie namiary na nia.
ooo bardzo chetnie dzięki
Nik@ mówisz o Pani z traugutta? ja byłam bardzo zadowolona z efektów, ale terminów nie pilnowała wogóle. chodziłam trułam, efekt był, ale co się nadenerwowałam to moje grr
musze sie pochwalic-bede miala synka:-)))
nooo to moje gratulacje mamusiu :)
No Nilla jestem po pierwszej przymiarce sukienki na przyjęciny i na poprawiny pani szyje super rewelacja ale już wczoraj to mnie konkretnie wkurzyła bo już miesiąc moje materiały leżą i co sie okazało ja przychodze na przymiarkę umówioną a pani nie ma.. ale przez tel. swoje powiedziałam i dziś juz po przymiarce jestem reszte rzeczy uszyję u niej ale co do sukienki ślubnej to nie mam zamiaru tak się stresować na ostatnią minutę. Ona stg dzięki za namiary krawcowej.
biala no to gratulacje!
dziewczyny skad macie tort? i ile was kosztuje? my zastanawiamy sie czy wziasc z koscierzyny jarzebinscy albo pelplin meler...
no my tak samo,
w sobote jedziemy do Jarzebinsckich
biała, gratulacje :)
a z innej beczki, dziewczyny nie znacie jakis firm cateringowych? Bo w necie nic nie moge znalezc
Dziekuje!Widze ze przygotowania ruszyly pełna para:-)
biala mi to zastal miesiac:) teraz sie zacznie...:)
Yevela 25 dni do slubu? aaaaa :)
jak fioletowe dodatki? :)
no, juz 24 ;/
dodatki jakos tam ida, teraz kombinuje jak tu isc na pierwsza spowiedz bo troszke zamulilam
Zapraszam chętne Panie na makijaże z dojazdem do domu, na terenie STG dojaz bezpłatny, moje prace mozna obejrzeć na http://www.annaolejnik.com
podbijam bo rosnie konkurencja :D
Cos tu cicho u Was dziewczyny:-/
no wlasnie?
Trzeba tu sie rozkrecic ;)
My idziemy w a sobote na wesele :D
Witam wszystkie przyszłe panny młode. Jestem z okolic Starogardu i dziś zarejestrowałam sie na forum. chciałam się zapytać czy wiecie coś na temat pałacu w rynkówce? Czy któraś miała tam wesele lub cos wie na temat tego miejsca.
tak rozkręccie sie troche :-))
Na temat palacu w rynkowce wiem tylko tyle ze jest tam bardzo ladnie i to wszystko,tylko z opowiesci wiem ja akurat nie pomoge ale jest tutaj tyle forumowiczek,ze napewno znajdzie sie ktoras co wiecej wie na ten temat.
Yevele a dokad na wesele czmychasz???
Eee yevele ja też w sobotę na weselę jadę do Gdańska :) hehehe może idziemy na to samo ;)
No ja akurat do Malborka hehe, wiec w drugą stronę. Wiec dzisiaj juz spakowana jestem i po proacy smigamy do narzeczonego, tam jedziemy zaplacic za sale i jedziemy na polter
A jutro od razu bede miala fryzure probną. Zobaczymy :)
Pozdrawiam was wszystkie i pisac, pisac :)
@onastg....asiulek podaj adres gdzie butelki przyjechac tluc bo to juz niedlugo....moze byc na priv:)!!!!
Witam,

Byłem ostatnio w Twardym Dole koło Borzechowa i ośrodek ma piękny namiot na imprezy plenerowe - polecam! :-)
A przedwczoraj siedzialam i zwijalam kokardki ;)

image
dziewczyny zaniedbujecie forum, cichutko tu jakos, a do wesela coraz blizej! :)
Ja jutro tez będe miała od razy fryzurę ślubną :) . Dziewczyny pomóżcie nie wiem jakie owoce ile trzeba by było kupić Nilla liczę na Ciebie ,że mi podpowiesz.
nika my to juz niedlugo co? bylam wczoraj zamowic bukiet slubny u wicika i okazalo sie ze takie kwiatki co sobie wymyslilam to moze byc trudno o nie i zadzwonia do mnie tydzien przed weselem z informacja czy sa czy nie i teraz nie wiem czy mam zmienic na inne
no cihco jakos tak..ale czytam co piszecie..
u nas na razie na nic nie ma czasu - remont sypialni przed weselem..do tego konczylam pisanie pracy mgr..wczoraj skonczylam..byla sejsa na studiach..

dopiero teraz jakos zlapiemy wiatr w zagle i bedzie gonic..:-)

nadal szukam fioletowych butkow..moga byc nawet sandalki..byle fioletowe i dosc niskie..
A nie myslalas zeby zamowic w salonie slubnym takich ktore Ci sie podobaja tylko doniesc swoj material i oni nim wtedy je obszyja zamiast bialego:)ja tak zrobilam nie chcialam bialych slubnych i mam odcien krolewskiego fioletu:)a czekalam na realizacje 2 tygodnie,tylko musisz sie najpierw zapytac w salonie czy tak robia bo nie kazdy dostawca butow do salonu to oferuje ja dawalam w Langori w Gdansku,w Agnes w Gdyni kiedys tez tak mozna bylo zrobic ale niewiem jak jest teraz:)
hej dziewczyny. poszukuję jakieś informacje na temat pałacu w Rynkówce. Może wiecie coś o tym miejscu? bardzo liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuje za wszelkie info. pozdrawiam
Ona-stg jak tam stresik dopada???
Gorąco polecam Rynkówkę. To super miejsce, Panuje tam niesamowita atmosfera. Pyszne jedzenie i uprzejma obsługa. Pani Marzena, właścicielka jest wspaniałą kobietą, bardzo sympatyczna i profesjonalna.
Pozdrawiamy
Małgosia
Małgosiu dziękuje za info. a mogłabyś jeszcze coś więcej napisać na temat Rynkówki?
eeee owoce to ja mialam na sali, nic nie kupowaliśmy dodatkowo :)
stokrotka a nie potrzebujesz jakiś fioletowych dodatków? mam na sprzedaz poduszke pod obraczki, podwiazke, sporo płatków fioletowych :)
nilla szukam szukam..ale my mamy slub cywilny wiec poduszka odpada..napisz na priv co masz bo w sumie mamy w restauracji i podalam,ze chcemy miec fioletowe dodatki na sali i tyle..powiedzieli,ze spoko:-) widzialam ich sale w tym kolorze i mi odpowiada:-))

szukam nadal butow..jutro jade na uczelnie do gd to mzoe tam cos dostane..
stokrotka jak bedziesz w Gd to w Realu na przymorzu i w etc jest sa takie sklepy i kiedys cos niskiego fioletowego bylo (jak sama szukalam, tylko nie mieli mojego rozmiaru)

nilla mi tez napisz co masz ;D
yevele dziękuje bardzo, bede dzisiaj ale niestety na uczelni i w poblizu glownego..szybko musze wracac do stg,ale okazji bedzie jeszcze duzo wiec na pewno "zalicze" te sklepy:-))
kto ma ślub 25 czerwca 2011 w Wojciechu?-chodzi mi o strojenie kościoła
dziewczyny poleccie mi skrzypaczke
Zwolnił się termin na makijaż dn. 09.07.2011, zapraszam chętne Panie, Anna Olejnik 693 58 51 58
co tutaj tak cichutko u Was haloooo:-)))
Yevele to pewnie głowy nie ma do forum, za 4 dni będzie mężatką! :)
Jeju, Nika tez juz zaraz?! :):) oj ile fotek bedzie :):)
No yevele to już 4 dni po ślubie :) a ja już w sobotę :))). Przygotowania fajnie bardzo spokojnie. Przeraża mnie na razie tylko ten polter tyle ludzi sie zapowiada ;) mamy wynajęty kontenerek ze starkomu chyba 50 zł płaciliśmy . Pozdrawiam dziewczyny mężatki i te przyszłe.
o Chryste, ja tylko spojrzalam na cyferke, faktycznie! :):)
Yevele, jak tam u Was? :)
Nika niczym sie nie przejmuj i ciesz kazda chwila, bo zobaczysz jak szybko Ci to zleci :)
U nas fajnie było
Wszystko chyba sie udało, jesteśmy zadowoleni, kazdy musi przezyc to na wlasnej skorze
Jutro lecimy do Grecji
Pozdrwiam was serdecznie i powodzenia dla przyszłych żon
Yevele gratulacje i zycze wszystkiego dobrego!!!
No i najlepsze życzenia dla Niki - wszystkiego najlepszego na Nowej Drodze Życia!!!
Pozdrowienia z Łeby :) kochane wesele i ślub to niezapomiane wrażenia życze wszystkim przyszłym mężatkom tyle wspaniałych emocji i wiele wiele szczęścia. Żadne słowa nie są wstanie ująć tego co w takim momencie się przeżywa. Dziękuje ,za życzenia. :)
Super,że wszystko się udalo:-))) Z tym się także zgodzę,że trzeba to wszystko przejsc samemu,aby przekonac sie co w takim momencie sie czuje.A ja jeszcze troszke i obchodzila bede pierwsza rocznice slubu no i z utesknieniem czekam juz na moje kochane malenstwo:-)))
mężatki moje, najlepszego :* :)
ona-stg..to Twoj wielki dzien..:-))
gratuluje i wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia:-)))
Ja dolączam sie do życzeń-Asiu wszystkiego najlepszego na Nowej Drodze Zycia,duzo duzo szczescia,aby w Waszym zyciu byly same pogodne i spokojne dni oraz duzo zdrowka i milosci!!!
i ja życzę najlepszego! :)
Halo swiezo upieczone mężatki zdajcie nam relacje chociaz troszke:-)
Cichutko tutaj u Was sie zrobilo cos ostatnio,no chyba ze w podrozy poslubnej jestescie:-)
Ja juz wrocilam, teraz mi skora zaczela schodzic,
nie mam jeszcze zdjec wszystkich ani filmu, nie wiem czy relacje bede robic najwyzej wam kilka zdjec podesle :)
Niekoniecznie relacje w calosci ale chociaz w skrocie na forum jak bedziecie mialy ochote:-)
Smaruj sie yevele bo szkoda tej pieknej opalenizny:-)
ja chcę zdjęcia, ja chcę! :)
hey dziewczyny byla keidys taka krawcowa - dosc glosno bylo o niej na naszym watku, ona bodajze szyla suknie na poprawinny nilli. Pani ta przyjmowala jakis czas na Traugutta a potem na Sikorskiego przy urzedzie gminy, mialam zglosic sie w lipcu do niej a dzisiaj ide i zakldu juz nie ma..a wiem,ze tu na forum ktos podowal do niej nr..niestety nie zapisalam go..moze ktos ma? bardazo mi zalezy by sie z ta Pania skonaktowac..

pomocy:((
Dziewczyny witam już jako mężatka :)

Moją relację możecie poczytać tutaj http://forum.trojmiasto.pl/Nie-pytaj-mnie-o-jutro-to-za-tysiac-lat-25-06-2011-relacja-ona-stg-t251943,1,11.html
dziewuchy ze starogardu, która nie chciałaby wziąć ode mnie poduszki pod obrączki, z fioletową kokardą i podwiązki do kompletu? mam też siatkę fioletowych sztucznych płatków, oddam za darmo! a sorry, nie za darmo, za dużą milkę z orzechami ;)
kurcze szkoda, że już zamówiłam płatki ale poduszkę chętnie. :) tylko jak?
kolor pasuje - mamy fioletowy ślub :)

to dobry pomysł żeby komuś oddać po ślubie pare rzeczy bo co z tym wszystkim zrobić :)
no wlasnie i jeszcze pudelka na ciasta zostaly
a pudelka w jakich wymiarach i ile i za ile?

widze,ze duzo z nas ma fioletowe wesele?;-)
a jakie pudełka? (jaki wzór)
image

zostało mi 11 szt. tez oddam za za jakas symboliczna kwote lub słodkości :) tylko ze ja w Gdańsku siedze
dziewczyny przepraszam ze tak nie na temat ale potrzebuje tablice ślubne do samochodu... wie może ktoś gdzie takie kupic w Stg albo w tczewie.
tablice zamawialam z netu jak co to mam swoje "Aga i Piotrek" :D:D:D
co do poduszki i reszty, kto pierwszy ten lepszy, mieszkam w stg i miejsce odbioru do ustalenia. bez milki sie nie umawiam ;) ( tak tak, oduczam sie jesc slodycze jak widac:P)
ps: Yevele, ja chce foty na maila!!
szkoda ze mi juz nic nie zostalo po slubie,wszystkiego pozbylam sie w krotkim czasie,tez oddalam kolezance,jak mialo lezec w szafie i sie marnowac to moglo komus wysluzyc.Jedynie welon pozostawilam sobie na pamiatke:-)
ja to chcę oddać, bo niepotrzebnie leży, sprzedać nie sprzedam, więc może komuś się przyda
no ktoś chce? ej laski!
Dziewczyny,orientujecie się może kiedy w Starogardzkich salonach sukien ślubnych zaczynają się wyprzedaże?
oferta nieaktualna, gadżety zarezerwowane :)
hej dziewczyny:)
trafilam na wasze forum przez kolezanke,ktora mowila ze jest takie fajne miejsce:)

uff duzo informacji tu macie:)ja w sumie mam jeszcze czas (09.06.2012) ale juz wiekszosc mam zalatwione, umowy podpisane i ogolna wizje tez mam:) ale caly czas jeszcze szukam jakis nowych inspiracji..ostatnio skupiam sie na kims kto moglby nam w kosciele zaspiewac ave maria...znacie moze kogos?

pozdrowionka
Dziewuchy zawiodłyście mnie! kilka z Was już po ślubach a ja ani jednej fotki nie widziałam ( prócz Yevele). moja skrzynka świeci pustkami :(
nilla ja moge wyslac ale jak bede po:-))
koniecznie! :)
spox spox:-)
Cześć dziewczyny :)
jestem Tu całkiem nowa, ale Wasze forum czytam od dawna... dużo mi już pomogło...dzięki Wam za to :)
Potrzebuję namiary do poradni przedmałżeńskiej (żeby załatwić te 3 spotkania) Pomoże któraś?

Z góry dziękuję :)
Witaj ja co prawda jestem juz prawie rok po slubie,ale o ile pamietam namiary do poradni rodzinnej dostalismy od ksiedza.Zapytaj u Ciebie w parafii,bo z tego co wiem to poradnie mozna chyba zrobic gdzie sie chce.
hej

może Wy mi poradzicie z cukiernią, która robi smaczne i ładne torty w stylu angielskim?
wiem, że cukiernia Jarzębińscy ma torty pokryte gładką masą w swojej ofercie
ale czy to jest masa cukrowa czy marcepanowa to nie wiem, może zadzwoń i się zapytaj
image
Iwi jutro nasza pierwsza rocznica slubu,ech czas leci nieublaganie!!!
Wszystkiego dobrego z tej okazjii!!
i wzajemnie! :*
my wczoraj świętowaliśmy i dziś się lenię (z sentymentu na weselniku) :P
sprzedam kamizelkę ślubną adam collection rozmiar 60 srebrną, musznik i butonierkę (oczywiście tylko raz założona) cena 180 zł

Mam również do sprzedania buty ślubne firmy Growikar nr 36 ale są dla kobiet które maja 37 bo ja taki noszę i były ok. Wzór 217/51. Obcas 6 cm. Można obejrzeć na stronie growikar.pl. Buty bardzo wygodne. Troszkę podeszwy wybrudzone po całonocnym weselu. Cena 150 zł. (do uzgodnienia)

Mam też rękawiczki ślubne do łokcia z koronką na dłoni. Cena 50 zł.

Zainteresowanym prześlę więcej zdjęć na maila.
Przecież nikt ich nie kupi za taką cenę:PP
jest napisane "do uzgodnienia". A cena którą ja płaciłam to 250 za buty.
Cześć. Mój ślub jest w kwietniu w Stg nie mogłam znaleźć cukierni która robi torty w stylu angielskim, po długim szukaniu i rozmowach ze znajomymi znalazłam taką cukiernie tj : Pracownia Cukiernicza, DELICJA ul.Leśna 18, Radostowo . (tj,blisko Pelplina)
Podam ci nr tele.609707856
ja kontaktowałam sie z nimi telefonicznie, na meila wysłała mi zdjecia tortów, są efektowne ;) jeden tort 140zl. ja biore 4 torty płace 580zl. a z tego co wiem to w sowie bym zaplacila 1000zl.
oni dowoza na sale, mialam okazje tez sprobowac tego toru i jest naprawde zmaczny ;) pozdrawiam
Moja koleżanka z Tczewa śpiewa pięknie Ave Maria tj nr 604239152 Agata Sowa - polecam
Witam,

Proponujemy Państwu skorzystanie z usług grupy barmańskiej "Shaker-Events" podczas Państwa uroczystosći. Zapewniamy profesjonalną obsługę barmańską wykwalifikowanych barmanów - mixerów , mobilny bar (do dowolnej aranżacji) , alkohole , owoce , szkło jak i wszelkie narzędzia niezbędne do przygotowania koktajli zawierających alkohol , jak i tych bez alkoholu . Mobilni barmani stają się coraz popularniejszą formą uatrakcyjnienia wesela. Dają Państwo swoim gościom możliwość spróbowania najpopularniejszych drinków i zapoznania się z nowymi , oryginalnymi smakami. Nasze umiejętności oraz organizacja pracy zostały docenione przez specjalistów , o czym świadczyć może powierzenie nam obsługi barmańskiej imprez typu 35 i 36 Festiwal Filmów Fabularnych W Gdyni (obsługa strefy ViP) .Zachęcamy do kontaktu , z chęcia odpowiemy na Państwa pytania jak i przygotujemy indywidualne oferty dla Państwa.

Pozdrawiam
Szymon Twardowski
Event Manager
792 015 710
http://www.shaker-events.pl
Nilla 12 dni temu zostalam szczesliwa mamusia :-))))
biala, serdecznie gratuluję! :)
my już też coraz poważniej myślimy o powiększeniu rodziny
Dziewczyny nasza rodzina się też powiększy :))))
Pozdrawiam.
dziekuje bardzo i rowniez gratuluje Nice
Biala jeszcze raz gratulacje :)

Nika dla Was rowniez gratulacje :) szybciutko Wam to poszlo :) my jeszcze sie staramy :)
witajcie dziewczyny gratulacje dla wszystkich nowych mężatek a teraz również dla przyszłych mam... największe gratulacje dla Białej, czyli Darii-niech się zdrowo chowa Wasz maluszek!!!
Też mogę się podzielić z Wami naszym szczęściem, już niedługo będę mamusią:) pozdrawiam wszystkie dziewczyny i życzę powodzenia;)
No dziekuje serdecznie Monicka,rowniez skladam gratulacje,a kiedy termin?
przepraszam dziewczynki za moją dłuższą nieobecność
mamusiom i przyszłym mamusiom serdecznie gratuluję! życzę jak najdłuższych przespanych nocy, zero kolek i szczęścia, bo takie maleństwo to szczęście ogromne! ja jeszcze mieszkam z rodzicami i siostrą oraz jej bliźniakami. mają prawie 7 m-cy i są najlepsze na świecie. aczkolwiek chyba ich obecność powoduje, że Nila swoje macierzyństwo odkłada i odkłada :P
kupiliśmy mieszkanie, remont wre, mamy nadzieję w listopadzie się wyprowadzić :) a wtedy albo 1. się rozleniwie totalnie albo 2. zajdę w ciąże ;)
trzymajcie się ciepło :*
Hej dziewczyny, zastanawiam się nad salą Kuchnia poznańska. Czy ktoś mógłby mi napisać coś więcej na temat sali i jedzenia oraz cen. Z góry dziękuję i pozdrawiam cieplutko;*
dziewczyny :)

Piszę, ponieważ pochodzę ze Starogardu. Co prawda ślub odbędzie się w Gdańsku, jednak jeśli chodzi o makijaż i pielęgnację przedślubną, polecam gorąco salon RENOVEL.
Pani Weronika malowała mnie wielokrotnie, na różne okazje, i mimo odległości, nie wyobrażam sobie korzystać z usług kogoś innego.

Pozdrawiam starogardzianki :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja uwazam wlasciciela Kuchni Poznanskiej za buca, mimo, ze wesele sie udalo, to nie zrobilabym go tam ponownie i tyle
Nilla, a mogłabyś dokładniej opisać dlaczego?
czy któraś z Was kupowała lub wypożyczała suknie z salonu Bianka? Jakie macie opinie?
pozdrawiam
zapraszam na makijaż z dojazdem do domu, ta terenie STG dojazd gratis, http://www.annaolejnik.com , tel. 693 58 51 58 ,Anna Olejnik
Ja wypozyczalam suknie z tego salonu i opinia moja jak najbardziej pozytywna.Suknie przepiekne,mozliwosc wypozyczenia prawie ze kazdej sukni,a pani Kamila i obsluga bardzo przemile osoby,potrafia zadowolic nawet bardzo wymagajace klientki.Jak dla mnie najlepszy salon sukien slubnych jaki jest w Stg a prosze mi wierzyc przed swoim slubem zwiedzilam wszystkie jakie tutaj sie znajduja
Witam przyszłe Panny młode:) Ja już mam ten wspamały dzień za sobą:) A teraz mam do sprzedania sukienkę ślubną rozmiar 36/38/40, kształt litery A. Była szyta na miarę wg własnego projektu. Sukienka ma niedługi podpinany tren, góra i tył sukienki zdobiony koronką z koralikami i drobnymi cekinami. Bardzo wygodna:) W komplecie bolerko z krótkim rękawem. Gratis dodaję welon, rękawiczki oraz buty rozmiar 39, obcas 6cm. Cena 750zl, oczywiście do negocjacji:) Zdjęcia wyślę zainteresowanym na maila. Gorąco polecam:)
dołączam link do mojego ogłoszenia na trójmieście.

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/suknie-slubne/suknia-slubna-welonbolerkorekawiczkibuty-ogl4339945.html
Hej dziewczyny,mimio iz wszystkie ten dzien maja za soba to dalej tu zagladacie:) biala gratulacje! Nika u nas tez sie powiekszy rodzinka...Pozdrowionka dziewczyny!
ona-stg a jak u was? Udalo juz sie?:)
dziekuje serdecznie i rowniez skladam gratulacje a moj chlopek za tydzien skonczy 3 mce!!
Biała jeszcze kilka dni...
to już:) od 2 tygodni mamy wspaniałą córeczkę:)
Hej dziewczyny ;-) Jestem tu nowa, a wy już wsiąknięte w temat więc poproszę Was o radę:) Nie wiecie może czegokolwiek na temat nowo otwartej Sali Kryształowej w Starogardzie (ceny wynajmu itp.) bo na stronie jest mało inf. Dziękuję i pozdrawiam;)
siedzę w tym wątku ale jestem z Pelplina...chętnie bym pomogla ale nawet nie wiem o którą to sale chodzi
Jest to sala Kwiaciarni Pobłockich, nowo wbudowana w stg, jak zjeżdza się od kościoła św. Katarzyny w dół i po lewej stronie 1 ulica:) Sala jest piękna:)
Monicka serdecznie gratuluje!
Jadę na targi ślubne do Gdańska. Czy któraś leci ze mną ?
hej mamuśki jak się czujecie? :)
monia moje gratulacje!! kiedy będziecie w PL?
Nika a Ty jak sie czujesz??
czy ktoś jeszcze jest w ciąży? :) bo ostatnio wszędzie dookoła mam ciężarne :)
my planujemy oj planujemy :) mieszkamy na swoim i cieszymy się słodkim lenistwem, nawet teraz oboje jestesmy na zwolnieniu :P
sciskam Was! :*
Nilla robi się ze mie mała kuleczka :) zostały mi 2 miesiące i 6 dni hehehehe o ile malutka urodzi się w terminie. Wszystkim polecam ten stan ;) chociaż początki były kiepskie .
Pozdrawiam was kochane.
Hej mamuśki i przyszłe mamuśki otworzyłam nowy watek może tam czasem zaglądniecie :)
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=303291&c=1&k=160
no i cisza... wszystkie już jesteście po weselu że tak pusto?
czesc dziewczyny!
jestem nowa na forum, wlasciwie to dopiero zabieram sie za jakiekolwiek przygotowania.. slub chcemy we wrzesniu 2013, intensywnie zaczynyamy szukac sali i tu moje pytanie, macie jakies doswiadczenie z ogrodkiem, galeria smakow i kuchnia poznanska? a moze orientujecie sie tez jak jest z sala w polmosie?
Mam nadzieje ze ktos jeszcze zaglada na to forum :)
ja jeszcze jestem przed... ale zastanawialam sie nad galeria smakow... prawie sie zdecydowalismy ale ostatecznie REN Iwiczno
jeszcze nie bylam w galerii smakow, ale moglabys powiedziec jak Ci sie tam podobalo? i czy zmiesci sie tam 90 osob czy nie bardzo, bo z ta restauracja to mnie anjbardziej martwi.. a o bialym kruku cos slyszalas?
REN Iwiczno to w tej wiacie bedziecie mieli wesele tak? to tez super opcja :)
powiem Tobie tak,
ci sami państwo co prowadzą galerie smaków mają fajną restaurację K2 W Borzechowie, dla mnie bardzo ladnie tam bylo i przestrzennie i pieniądze calkiem przystepne, jesli chodzi o nasze wesele to raczej w Gawrze w Iwicznie,aczkolwiek mamy jeszcze czas z decyzją.
mhm.. a jak to cenowo wygląda wtedy? słyszałam wlaśnie o tym w borzechowie tylko troszkę daleko i nie wiem jakby to wszystko wyszło.. ale to jest kwestia przemyslenia i dogrania :)
w zeszlym roku mieli tylko 1 sale tą na dole, chcieli z poprawinami full pakiet o ile pamietam 160 zlotych, jak dla mnie spoko,
w tym roku otworzyli nową sale i gdybym wiedziala o tym wczesniej, bo jest ladniejsza od tej na dole to mialabym wesele wlasnie w Borzechowie, powiem ci ze od starogardu to nie jest daleko, aczkolwiek ja z starogardu nie jestem tylko z Pelpina
no to faktycznie całkiem spoko, ciekawe tylko czy nie będą większe ceny na nast rok i czy za tą nową salę czy nie policzą więcej. ale dowiem sie wszystkiego jak tam się wybiorę :) a macie dj'a czy zespol?
ostatecznie zdecydowaliśmy się na zespół z Tczewa Avinion
Pozdrawiam wszystkie mezatki zycze wam wiele szczescia mysleze mnie pamietacie wkoncu dochodze do zdrowia to byla dluga walka nowy termin slubu to 18 08 2012 wszystko prawie gotoewe szukam tylko namiaru na kucharke
hej dziewczyny, a moze slyszalyscie cos o weselach w remizie w skarszewach? jak tam wyglada, jak sie odbywa ile jest miejsca?
hmmm nic nie wiem na ten temat...
witam czy któras z pan ma slub 18-08-2012 w sw Wojciechu pozdrawiam
hej stare mężatki 2010 :)
jak tam u Was?? jak Wasze porody, ciąże i inne?! :)
odezwijcie sie :)
TAki ładny watek a takie pustki??? Nie ma żadnych Panien Młodych z STG?:)
ja jestem :D
:)

Super, a reszta pewnie gdzieś na innych wątkach:)
może się jeszcze znajdą :)
tez jestem, z gdanska, ale co tam :)
:)

Aga M . po nicku pamiętam z róznych watków:)

ja własnie jestm na etapie rozeznania cen wódki:)
no ze mnie gadula, ale mam nadzieje, ze pomocna, chociaz nie wszystkim sie podoba ze sie komus radzi i pomaga, wodka warto podzwonic i sledzic gazetki i na pewno cos znajdziesz albo testowac:)))
Malenka, a kiedy masz slub? w tym roku czy w przyszłym?
W tym:)

jeszcze 2 mc....
nam miesiąc i dwa dni zostały, wódki jeszcze nie mamy, butów dla Niego, krawatu, i nie zamówiliśmy jeszcze torta :) ale to jakoś się da :)
witam ja jestem z STG slub za 11 tyg i 5 dni pozdrawiam
hej

No ja butów nie mam, on nadal nagi:) Tort mamy w cenie więc to odpada:)

Szukałam tanich wódek....calyczas szukam. Trzeba łapac propocje jaką wódke bys chciała może akurat gdzieś trafiła na taką i jest dobra cena:)

ja własnie zaczełam szukac domku na panienski bo moja miejsców okazała się zajęta:( a mysalałm ze jeszcze tyle czasu
ja na panieński pojechałam z kumpelami do Szwecji :) gorąco polecam miejscówę :)
HEJ

Nas jest za duzo na taki wypad i nie chce narażąc takie grupy na koszta:(
A tutaj nadal cisza...........................
hey hey:-)) my juz prawie rok po ślubie..ale czasami lubię tu zajrzec:-))

my vodke kupowalismy w hurtowni Total - do kazdej 0,5l bolsa byla 1l coca-cola - takze sie oplacalo a cena cos okolo 20zl..wiecej niz 20 na pewno nie:-))

a jesli chodzi o winka to w carefourze bylo ost carrlo sori za 16.99 albo 16.49 dokladnie nie pamietam:-))

kurcze..zazdroszcze przyszlym mlodym pannom tego calego przygotowywania..fajnie sie szukalo, pytalo o rady..dziewczyny tutaj byly niezasatpione:-)

pozdrawiam:-)
oj teskno do tego dnia:), ja troche mam "powtorki", bo po kursie florystycznym zajełam sie dekorowaniem sal i kościołów:), więc przezywam ten dzien "ponownie", ale troche z innej strony:)

przygotownia rzeczywiscie, choc stresujace byly fajne, a kilka dni po ślubie tak stwierzdzilismy, ze chyba juz nic nie zalatwiamy, nie dzwonimy, jakos tak pusto - w telefonach sie zrobilo, ale Gosci dawali znac, ze im sie podobalo, podsylali fotki, wiec zaczely sie dziac nowe rzeczy i sprawy:)
polecam sale :) swiezo po remoncie zrobiona na typową sale weselną, fakt terminy na przyszły rok prawie pozajmowane
remize w Skarszewach
mialas tam wesele?
bede miała
na ile osób??
130 osób
no to sporo. a byłaś tam kiedyś na jakimś weselu?
Wiem że niektórzy powiedzą że jestem wariatką i że nie mam co robić ale przyznam sie koleżankom Starogardziankom że zdecydowaliśmy sie z mężem zorganizować odnowienie ślubu. Planowany termin - okolice 5 rocznicy naszego ślubu czyli za dwa lata. Po uwagę bierzemy Kryształową Salę, Andrzejową Chatę i Białego Kruka bo raczej nie ma więcej sal na 30 osób. A może znacie jakieś inne klimatyczne miejsca? Byłabym wdzięczna za opinie na temat tych trzech sal.
WItaj

Kręgski Młyn w Kreu ma dwie sale jedna na ok 35 osób drug wieksza, teren przepiekny. Ogródek na ul.lubichowskiej rownież ma dwie sale mała i dużą.Obok Białego Kruka jest Strogród..., W Suminie jest super sala na taka liczbe osób(I wieksza) Pod Wygodą. W okolicach STg jest wiele ciekwych miejsc.
Karczma pod Wygoda w Sumienie jest teraz odnowiona i ma naprawde fajny klimat...bardzo ladnie urzadzona...oblsuga mila, ceny nie za wysokie..i sala na max 40 osob..:-)
tam jest bardzo ladnie :)
hej czy może mi ktoś coś powiedzieć o Karczmie Kociewskiej w Szpęgawsku? planuję wesele na 2014 rok i mój przyszły mąż chce właśnie tam. nie wiem nic na temat jedzenia. Pozdrawiam:)
Koleżanka miała tam wesele dwa lata temu i nie narzekała na jedzenie. My przychylamy sie do Kryształowej sali. Umowy nie mamy podpisanej bo tak na prawdę nie znamy jeszcze daty ale jestem już po wstępnej rozmowie z właścicielką.
Kryształowa Sala- razem z opłatami za prad, gaz plus za sprzatanie sali po imprezie( 1000 zł) sala wychodz w 5 tys
My raczej tak "restauracyjnie" będziemy mieć. Czyli ustalamy menu, płacimy za osobę i nie interesujemy sie pradem i sprzataniem. Nawet nie wiedziałam że też jest tam typowa opcja wynajęcia tylko sali.
Hey ! Moja koleżanka a w zasadzie to 2 miały wesele w kryształowej sali i niby wszystko ladnie pieknie ale za kwiaty narzucaja taka cene ze szok, bardzo duzo i jak jedna z tych kolezanek powiedziala ze nie chce od nich kwiatow tylko od kogos innego to robili straszne problemy. Takze sie zastanowcie. Ja mam weseke z moim narzeczonym 15.08 i wybralismy lokal Biały kruk ;)

Pozdrawiam
Tam od października kto inny zarządza, choć kwiaty to na pewno cały czas pobłoccy robili. My robimy impreze w czwartek, wiec łaski nie robią. Każda knajpa bedzie wtedy wolna. Jak zaczna kozaczyć to pójdę do konkurencji. Pełno ładnych sal w Stg. W środku tygodnia nikt nie bedzie marudził że tak mało ludzi mamy. Wszystko uzgodnię podczas rezerwacji. Ale dobrze że mi mówisz o tych kwiatach, że sobie tyle cenią. Zwrócę na to szczególna uwagę. Dzięki :)))
hej czy możecie polecić jakiegoś kamerzystę i fotografa??:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej,
Ja byłam tam na weselu, obsługa miła, jedzenie pyszne, nie mogę narzekać.
A ja trochę z innej beczki.

Mianowicie jakiś czas temu odkupiłam sukienkę ślubną, wtedy pasowała idealnie, teraz jest za duża, więc poszukuję jakiejś dobrej krawcowej.

Macie jakieś doświadczenie w tych sprawach?

Możecie kogoś polecić w stg bądź okolicach?
Pracownia Sukien Ślubnych Małgorzata Smoczyńska
Konopnickiej 7
83-130 Pelplin
telefon: (58) 5364424

poprawia suknie też, bardzo fajna Pani i niedroga:)
Zapraszam na makijaże z dojazdem do klientki do domu, na terenie Stg dojazd bezpłatny, portfolio oraz kontakt na http://www.annaolejnik.com
Małgośka, a jest sprawdzona? Bo poszukuję osoby, która nie zeszpeci mi sukienki, bo chyba bym się popłakała ;/
poprawiała suknie mojej bratowej i uszyła jej piękny płaszcz bo ślub mieli zimą. Znam kilka dziewczyn, które też tą Panią polecają. Mi będzie szyła suknię niedługo. Ja tylko ją znam, więc Ci nie pomogę niestety. Zawsze możesz z nią porozmawiać najpierw i sama stwierdzisz czy zostawisz jej suknię czy nie. Powodzenia:)
Dziękuję za pomoc :) Na pewno odezwę się do tej Pani, jest to jakaś opcja :) Później dam znać co i jak :)
Dzwoniłam i nie kobietka poinformowała mnie, że nie poprawia sukien ślubnych;/
Dziewczyny please pomożcie:( szukam jakiegos zespolu fajnego ktory porwie gosci. Zastanawialm sie nad zespolem The Gold ze Starogardu. Macie jakies informacje na temat tego zespolu? bede bardzo wdzieczna za informacje.
ja polecam zespół RSR z Tczewa. Są na prawdę super. Byłam na kilku weselach i zawsze tak potrafili zabawić gości że nikt nie siedział, wszyscy się bawili:) Sama też mam ten zespół w przyszłym roku:) http://www.rsr.com.pl/
czy macie jakieś fajne pomysły na atrakcje weselne oprócz dzika, lampionów i petard?
Dzieki wielkie za pomoc:*:) za tydzien bede sie widziala z zespolem The Gold mam nadzieje ze bedzie to dobry wybor:P

Ja u siebie panuje lampiony bo strasznie kojarzy mi sie to z moimi oswiadczynami
no i wyglada to oblednie:D
czy ktoś wie może kiedy i w jakim kościele w Starogardzie odbywają się nauki przedmałżeńskie?

no i czy ktoś może powiedzieć jak to przebiega, ile trwa i w ogóle coś?
Witam

Większość osób obecnie ma nauki w szkole.

Poniżej linki do stron parafii, proponuje zadzwonić pewnie ci powiedzą gdzie obecnie są.

Pozdrawiam
Witam

Większość osób obecnie ma nauki w szkole.

Poniżej linki do stron parafii, proponuje zadzwonić pewnie ci powiedzą gdzie obecnie są.

http://www.milosierdzie-starogard.pl/

http://www.parafialapiszewo.pl/

http://wojciechstarogard.pl/

Pozdrawiam
no właśnie to co się miało w szkole to się nie liczy w większości parafiach, dziękuję za pomoc, podzwonię i popytam
Nauki w szkole się liczą, ale to nie wszystko, są to tylko nauki przedmałżeńskie(katechizacja przedmałżeńska), a te w koście i z osobą od naturalnego planowania rodziny to nauki przedślubne. Także są to dwie różne sprawy. Nauki z naturalnego planowania rodziny w mojej parafii kosztowały 90zł, a te w kościele z księdzem nic, ale pewnie jest to wliczone w koszt ślubu. W razie pytań służę pomocą, jest to dla mnie bardzo aktualny temat.
ktos wie jak w św. wojciechu przyjmuje ta poradnia rodzinna?
cześć czy ktoś zna jakiegoś skrzypka na ślub albo kogoś kto zaśpiewa Ave Maria?
Hej, witam wszystkie przyszłe Panny młode, jak i mężatki:)
Jestem tu nowa, do ślubu jeszcze trochę czasu.
Przyznam, że przeczytanie wszystkich części wątków sporo czasu mi zajęło, ale to była miła lektura:))

Ja ślubuję 16.08.2014, ślub będzie w Zblewe;-)

Dołączam się do pytania Gosi:)
Piszcie, która z Was jeszcze ślubuje w 2014 roku:)
ja też mam ślub w 2014 roku a dokładniej 13.09.2014 :)
Oo, to jest już nas dwie:-))
Witam Cię serdecznie, pisz co masz pozałatwiane:)
jest już orkiestra, kamerzysta, fotograf i sala:)
a teraz to na spokojnie myślę co i kiedy będzie trzeba załatwić.
nie wiem gdzie uderzyć o nauki przedmałżenskie. chciałabym to już załatwić bo oboje studiujemy i po wakacjach może być problem z czasem.

a jak Tobie idą przygotowania?:)))
U nas zaczęliśmy od sali:) I już jest:) Mamy załatwione też kościół, fotografa, kamerzystę, zespół.
W ten weekend idę na maraton po sklepach z sukienkami ślubnymi - do 16.08 jeszcze cały rok i też uważam, że to chore, żeby suknię kupować rok naprzód, ale są duże przeceny. Np. w salonie Naomi mają -50,-60%, a w Biance -15%. Więc myślę, że warto wejść i się rozejrzeć:)

Co do nauk przedmałżeńskich to u nas wchodzą w grę tylko weekendowe, ale z tego, co się dowiedziałam od Pani z Pelplina (która wraz z mężem te nauki prowadzi) to w tym roku już nie planują weekendowych.

Napisz kogo macie - kamerzystę, fotografa itp.

U nas wygląda to tak:)
- kościół - 16.08. Zblewo, godz. 16
- sala: Kamienny Zdrój Więckowy k. Skarszew
- kamerzysta i fotograf: Avedon
- zespół : This Time
kościół - Jabłowo, jeszcze nie mamy godziny ale też planuję 16
sala- Karczma Kociewska w Szpęgawsku
kamerzysta- Krzysztof Kaliszewski
fotograf- Attimo
zespół - RSR z Tczewa
Pani dekorująca salę i kościół- Hanna Forc z Jabłowa

planujecie jakieś ciekawe atrakcje dla gości?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę, że jakiś większych atrakcji nie planujemy. Ani pierwszego tańca (chcę by był normalny taniec -bujaniec:P), ani fajerków, ani dzika czy czegoś w tym stylu. Jakoś te wszystkie atrakcje nas nie kręcą, bo wg nas wesele jest główną atrakcją:)) A Ty co zamierzasz przygotować, bo ja jakoś nie miałam pomysłu, ale jest dużo czasu, więc kto wie;-)
my mamy pierwszy taniec inny a żadnych dzików i innych stworów nie chcemy. Potem nikt tego nie je bo jest kolacja. Nie ma co przesadzać:)
Myślę, że wystarczą konkursy, które robi orkiestra i jak będą się dobrze bawić to po co jeszcze wymyślać. Kiedyś chciałam lampiony ale teraz to już nie wiem:))
w kościele bardzo bym chciała skrzypka albo żeby ktoś zaśpiewał Ave Maria:))
a prezent dla rodziców? Masz jakiś pomysł już? My na pewno będziemy mieli dla nich po weselu albumy piękne od fotografa no ale coś jeszcze oprócz kwiatów chyba też trzeba kupić. Nie mam pomysłu narazie:)
Myślę też nad jakimś prezentem dla świadków, na żadnym weselu nie widziałam jeszcze żeby świadkowie też coś dostali. Ale znając życie to będę jeszcze sto razy zmieniać zdanie:))))
co do skrzypciec w kościele, to jestem w nich absolutnie zakochana, i kiedyś nawet chciałam mieć kwartet smyczkowy, ale wiadomo jakie są ceny. Poza tym, niektórzy księża nie wyrażają zgody na własną orkiestrę. Znalazłam kiedyś zespół Duo Amor z Trójmiasta i oni za ok. 500 zł robią całą oprawę mszy ślubnej. Gra małżeństwo, facet na klawiszach, babeczka na skrzypcach. Są cudni:)
Co do śpiewu to moja dobra koleżanka śpiewa na ślubach i u mnie na pewno chociaż psalm zaśpiewa (jest z Malborka).
O prezencie dla rodziców na razie nie myślałam, na pewno będzie album, do tego albo kwiaty albo kosz ze słodyczami, kawą, alkoholem itp. Się pomyśli jeszcze, bo dużo czasu jest ;-)
Ps. Dziś odwiedziłam salon sukien Ślubnych "Bianka" i mierzyłam sukienki:)
Mają naprawdę duży wybór, polecam:) A do tego zaczynają się przeceny;)
nooo super:) też niedługo zacznę oglądać i przymierzać:) tak w ogóle to kocham koronkowe sukienki:)
ciężko się zdecydować na jedną spośród tylu sukienek:)
Biankę polecam najbardziej, panie miłe i konkretne, doradzają ale nie narzucają (mają 460 modeli sukienek), Naomi tez ok, wybór mniejszy zależy, co kto lubi. Ale na pewno nie polecam Alicji. Panie gburowate, na pytanie czy już mierzyłam sukienki stwierdziły z sakrazmem, że u konkurencji. Żeby wybrać trzeba i do konkurencji iść. Moja noga więcej tam nie postanie, po tym jak potraktowały mnie jak jakąś dziwaczkę, co wymyśla za dużo:(
no co za małpy!
to normalne, że się chodzi wszędzie wybiera i przebiera, przecież tylko raz taką ubierasz. Może miały jakiś gorszy dzień albo coś bo moja znajoma bardzo poleca Alicję. Nie wiem co myśleć już.
W Pelplinie jest też taka Pani, która szyje suknie i można kupić albo wypożyczyć, też ma tego pełno. Bardzo sympatyczna jest.
PRACOWNIA SUKIEN ŚLUBNYCH MAŁGORZATA SMOCZYŃSKA
Konopnickiej 7
Powyżej podałam link do nowego wątku, bo ten zbyt długo się otwiera:)
do góry