Widok

Paracenteza - pytania.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Zdrowie Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie jak wygląda zabieg, czy dziecko 2 letnie znieczulają miejsccowo czy narkoza. Ile trwa pobyt w szpitalu?
Czy po zabiegu przepisują antybiotyk?

Gdzie najlepiej zrobić? Czy ktoś robił prywatnie samą paracentezę i jaki to koszt?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w maju u Sovy na Dąbrówce płaciliśmy 1500zł; na ostatniej kontroli okazało się się jeden dren już wypadł (czyli równo po 6 m-cach),drugi jeszcze siedzi (miałam nadzieję,że dłużej posiedzą, bo obawiam się,że na jednym drenażu u nas się nie skończy)
Petra jaki był koszt drenów prywatnie? Czy dreny samoistnie wypadły oraz po jakim czasie?
aha, antybiotyku po założeniu drenów nie dostał,więc nie sądzę,żeby po paracentezie dawali profilaktycznie (jak rok wcześniej miał wycinany trzeci migdał i podcinane boczne to miał antybiotyk; dzieci z jego sali które miały wycinane tylko trzeci migdał wychodziły bez antybiotyku)
Na pewno pod narkozą, bo dziecko nie może się ruszać. Długość pobytu zależy od placówki (my robiliśmy prywatnie zakładanie drenów,to rano był zabieg,a o 14.00 jechaliśmy do domu; badania miał robione kilka dni wcześniej); nie ma potrzeby trzymania dziecka w szpitalu dłużej niż kilka godzin po wybudzeniu,ale w państwowym często trzymają dłużej ze względu na rozliczenia z nfz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A czy kto miał samą paracentezę bez migdałków?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Robilismy we wrzesniu u dziecka prawie 5 letniego ale przy okazji wyciecia migdala, wiec pod narkoza. Pobyt w szpitalu w naszym przypadku troszkę ponad dwie doby. Pon od 9 rano badania, wt rano po 8 zabieg, sr po 10 wypis. Zadnych antybiotykow, tylko zakaz moczenia uszu. Pilnowalam do wizyty u laryngologa czyli 2 tyg bo nie powiedzieli ile, a laryngolog mowil ze 3-5 dni max. Niestety problem nawraca i prawdopodobnie beda zakładane dreny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

nie daje rady,mam juz dosc...... (27 odpowiedzi)

Musze sie wygadac,przepraszam ze tu ale nie mam komu;( Mam 26lat i okolo 100000tys dlugu przez...

do góry