Widok

Pasożyty

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
ehh czy leczyla ktoras z Was na to dzieci??

czym?

jakis tydz temu pauluska dostala mega alergii wracala przez 3 dni az pojechalam z nia na pogotowie tam akzali dawac wapno i w pon isc do pediatry... pediatra stwierdzila pokrzywke (paulind nie miala alergii wczesniej) no i przepisala zyrtec... na co ja ze nie bede truc mojego dziecka i chcialabym co innego... pani sie uniosla (sorry ale znam prawa pacjenta) no i mimo moich protestow przepisala ten szit ;/

dzis poszlam z paulina prywatnie i lekarka po tym ze powiedzialam ze mala miala pokrzywke i zaparcie stwierdzila ze to najprawdopodobniej pasozyty. i kazala nam badanie ob zrobic... tylko ze ja dam rade to jej zrobic dopiero po 2 listopada ;/

no i tu moje pytanie czy jest cos takiego co moge jej dac sama?!?!?!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w zwykłym badaniu krwi nie wyjdzie, jest jakies specjalne. W badania kału w zwykłych laboratoriach nie wierzę, tam w 50% przypadków nie wykrywają pasożytów.
Co do snu dwulatka - mój też dopiero przesypia noce, ale faktycznie robiłam badania na pasożyty, nic nie wyszło.
u nas wlasnie corka budzila sie w nocy i doslownie wariowala, wstawala, siadala, nie mogla sobie znalezc miejsca.... jakby Jej cos przeszkadzalo..... No i przeszkadzalo... Owsiki

Tez dostalam lek bez badania, jedna akcja z lekarstwem (tzn. 3 powtorzenia bo tak trzeba) i jak reką odjął :)
ale co sie wtedy nasprzatalam to moje :)
Kiedys gdzies slyszalam ,ze chyba 40% dzieci w wieku przedszkolnym jest zarazonych pasozytami. Generalnie pasozyty moga byc wszedzie wiec stosunkowo latwo sie zarazic.

mama hana, niespokojny sen moze byc objawem pasozytow , ale nie musi, obserwuj dziecko czy nie ma jeszcze jakis innych objawow, i wartpo czasem przyjrzeć sie kupce .
czy jak dziecko źle sypia to może być objaw pasożytów??? bo moja pnad 2 letnia córka nie przesypia całych nocy nadal i jestem wykończona... mówiłam o tym wielokrotnie pediatrze - ale nic o pasożytach nie wspominała?! twierdzi, że musze to przeczekać. ale ileż można?! czy to w zwykłym badaniu krwi wyjdzie? jak u starszej alergię podejrzewano - lekarka kazała robić kał na pasożyty, ale nic nie mówiła,że zwykłe badanie krwi wystarczy?!
Z tego co mi wiadomo bez recepty nie kupisz [reparatu na odrobaczenie. W badaniu kalu niestety nie zawsze pasozyty wykryje sie nwet jesli one faktycznie sa. Jesli masz mozliwosc to idz do pediatry i poros o recepte , powiedz ,ze mala ma takie objawy. A swoja droga moze cos jeszcze zaobserwowalas? np niespokojny sen, gorszy apetyt, drapanie w okolicach odbytu? jesli tak to tez powiedz o tych objawach. Z tego co syszalam lek na odrobaczenie nie jest szkodliwy dla dziecka wiec ostatecznie mozesz posunac sie do malego klamstwa ,ze np znalazlas cos w kupce co wygladalo na pasozyty. Ale nie namawiam Ci do tego, ale ja byc moze ,ze tak bym zrobila.
na pasozyty kiepsko cos samemu wykombinowac, a najgorsze ze czesto badanie kupy jest niemiarodajne.... pasozyty sa, a w kupie nie wychodza...

Ponoc trzeba badac kilka probek w jakims odstepie czasu....

Odrzucic slodkie bo to podloze dla pasozytow, wlasnie trzeba zakwaszac bardziej organizm. Pestki z dyni badz olej z pestek dyni - ja dodawalam do zupki np
tylko robale są rózne, ja po sezonie piaskownicowym tez odrobaczywiłam Franka, tak na wszelki wypadek - pyrantelum - wiem, że niektóre apteki sprzedaja to bez recepty
ja dostalam na pasozyty bez badan. dzieciaki mi niespokojnie spaly a powodu nie widzialam. jakis lekarz w tv wypowiadal sie ze to moze byc obiaw robali. poszlam do pediatry i bez problemu wypisal recepte. oczywiscie wszyscy zostalismy odrobaczeni - a ze snem sie poprawilo.

sama mysle ze nie dasz nic. poprostu popros swojego pediatre wprost o cos na robale.
za duzo nie zdziałasz, kiedyś podawali kiszonki, pestki z dyni i czosnek.

czemu zyrtec taki szit? tzn na pasozyty nie pomoże, ale na alergię i owszem.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry