Widok
kiedyś upiekłam kurczaka raz tak zwyczajnie ,nie wyszedł mi ,byl wsrodku niedorobiony i wogóle nie dobry na tym się skończyło więcej nie robilam ,a ostatnio właśnie natchiona geslerową zrobiłam generała i jest naprawdę super ,robi się sam nie trzeba zagladac i obracać ,dzieki piwie nie jest suchy i smakuje jak z rożna naprawdę Super wychodzi .Polecam!
kilka razy piekłam już Generała ;) najlepiej sprawdza się piwo TATRA w butelce :)
pisałam nawet do P. Gessler czemu inne piwo nie chce kipieć ;) ponoć to zależy od butelki - są różne mieszanki do wyrobu szkła(ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie zagrzało np. w transporcie itp.)
Tatra kipi :)
też nacieram dzień wcześniej, pamiętajcie postawić butelkę w jakiejś brytfance lub na blaszce do pieczenia i wlejcie tam wodę - żeby skapujący z kurczaka tłuszcz się nie palił :) musi być jakieś 1,5-2 cm wody :)
dodatkowo smaruję kurczaka z wierzchu majonezem - ma super chrupiącą skórkę :)
butelka oczywiście musi wychodzić z ptaka - tam gdzie powinien mieć szyję ;) a jeśli ją ma - trzeba zrobić dziurkę na butelkę
pisałam nawet do P. Gessler czemu inne piwo nie chce kipieć ;) ponoć to zależy od butelki - są różne mieszanki do wyrobu szkła(ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie zagrzało np. w transporcie itp.)
Tatra kipi :)
też nacieram dzień wcześniej, pamiętajcie postawić butelkę w jakiejś brytfance lub na blaszce do pieczenia i wlejcie tam wodę - żeby skapujący z kurczaka tłuszcz się nie palił :) musi być jakieś 1,5-2 cm wody :)
dodatkowo smaruję kurczaka z wierzchu majonezem - ma super chrupiącą skórkę :)
butelka oczywiście musi wychodzić z ptaka - tam gdzie powinien mieć szyję ;) a jeśli ją ma - trzeba zrobić dziurkę na butelkę
Mnie sposób z butelką też się sprawdza. Są też takie specjalne stojaki do takiego pieczenia. Jeśli chodzi o przygotowanie kurczaka to nie marynuje go. Posypuję przyprawą taką jak ta do zlotego kurczaka i czasami kupuje też sypką cebulę żeby posypać. Skórka zawsze jest chrupiąca. Niektórzy do butelki dają nie wodę a piwo, ale nie próbowałam.