Widok

Pieczecie kurczaka na butelce?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Słyszałam o takim sposobie, ale nigdy nie próbowałam, a mam chęć :)
Kurczak jest, butelka też się znajdzie ;)

I co dalej?
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak geslerowa:)

pewnie znajdziesz na stronie wpisz przepisy magda gesler.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robie:)

przyprawiam kuraka dzien wczesniej

potem nalewam wody do butelki i sadzam kuraka tak zeby szyjka butli wystawala z kurczaka :)

pierwsze 10-15 min pieke na 180 stopni a potem na 150 reszte czasu

za kazdy kg kuraka godzina czasu :)

smasznego ;p
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki :)

Nie wiedziałam że magda gessler tak robi.

W ogóle lepszy jest taki kurczak niż normalnie pieczony? Może nie ma sensu się w to bawić w ogóle.
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mozna zamiast wody w butli miec piwo ale ja ze wzgledu na dzieci robie na wodzie i jest soczysty :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mnie smakuje bardzo:)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to jutro robię, dzięki :)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
prosze :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też już robiłam kilka razy i smakowało rodzince.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W przepisie Magdy Gessler chodziło o to, żeby szyjka butelki była wewnątrz kurczaka i wypływające z niej piwo oblewało go od środka. Nie wiem co daje butelka z wodą i jej szyjka na zewnątrz kuraka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oj jednak szyjka ma być za zewnątrz - coś mi się pochrzaniło ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś upiekłam kurczaka raz tak zwyczajnie ,nie wyszedł mi ,byl wsrodku niedorobiony i wogóle nie dobry na tym się skończyło więcej nie robilam ,a ostatnio właśnie natchiona geslerową zrobiłam generała i jest naprawdę super ,robi się sam nie trzeba zagladac i obracać ,dzieki piwie nie jest suchy i smakuje jak z rożna naprawdę Super wychodzi .Polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak by szyjka byla wewnatrz to by kuraka rozsadziło ;;p
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny,,, przeciez alkohol z piwa odparuje,to logiczne ,prawda? wiec dzieci spokojnie moga spożywać takie mięsko,,, a zapewniam,że kurczak nadziany na butelke z piwkiem jest smaczny,,,z woda nie jest taki smaczny :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak dla mnie roznic nie ma smakuje tak samo hehe
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja nie kumam jak ma szyjka wystwać ?
Mam przedziórawić kurczaka na wylot ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja piekłam tak kurczaka. Tam gdzie "gardło" robimy dziurkę chyba że kurczak nie ma szyi to przeciskamy butelke na wylot. Ja robiłam na piwie i tak piwo za bardzo nie wyciekło ale rzeczywiście kurczak mega soczysty. Ja dodatkowo robię go dzień wcześniej w marynacie by przeszedł przyprawami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok roumiem . no to trzeba wyprobować :)
a butelka nie peknie od ciepła ?
i termoobieg ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
butelka od małego piwka - oczywiście bez naklejek ;)
nalewasz do połowy butelki wody i nadziewasz kurczaka. Butelka nie pęknie na pewno
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
albo z jabłkami w doopsku - polecam :)
robię tak też balbinę (gęś znaczy się). Napchać jabłkami, zaszyć doopsko, upiec.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jadzka,a jakie jabłka dajesz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez skorki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kilka razy piekłam już Generała ;) najlepiej sprawdza się piwo TATRA w butelce :)

pisałam nawet do P. Gessler czemu inne piwo nie chce kipieć ;) ponoć to zależy od butelki - są różne mieszanki do wyrobu szkła(ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie zagrzało np. w transporcie itp.)

Tatra kipi :)


też nacieram dzień wcześniej, pamiętajcie postawić butelkę w jakiejś brytfance lub na blaszce do pieczenia i wlejcie tam wodę - żeby skapujący z kurczaka tłuszcz się nie palił :) musi być jakieś 1,5-2 cm wody :)

dodatkowo smaruję kurczaka z wierzchu majonezem - ma super chrupiącą skórkę :)


butelka oczywiście musi wychodzić z ptaka - tam gdzie powinien mieć szyję ;) a jeśli ją ma - trzeba zrobić dziurkę na butelkę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hahah jadzka rozbawilas mnie :)

magda zawsze szyjka od butelki wyjdzie z boku szyji kuraka :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w sieci znalazłam też wersje na puszkach z piwem lub słoikach z wodą ;)

oczywiście z butelek trzeba odkleić naklejki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja bym nie chciała mieć kuraka z posmakiem blachy ;/ Piwo w puszce ma ten posmak, a co dopiero kurak po obróbce termicznej. Bleh.

Jabłka wybieram jakieś twarde i soczyste - chodzi o to, żeby puściły sok.
Balbina z jabłkami w doopie to moja specjalność bożonarodzeniowa ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
2xmama - oczywiście, że jabłka maja być obrane i pozbawione ogryzka i pestek. Ja je kroję na 8 części i napycham balbinę srogo, aż jej uszami wyłazi. Zaszywam doopsko, żeby nie urodziła w piekarniku :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak długo pieczecie takiego kuraka?
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jadźka hehehe..., ja też robię podobnie balbinę :)
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
normalnie - tak jak się piec powinno :) czyli na 1kg kurczaka przypada 1 godzina w piekarniku ;) czyli średnio ok 2 godzin :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sorki, wcześniej czytałam no i zapomniałam....
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pieczony góra-dół czy z termoobiegiem ?

i głupie pytanie - ta butelka to się nie przewraca ?
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Salambo - jak ustawisz w blaszce/brytfance zamiast na kratce ;) to się nie przewróci :) no i nie może być pusta ;)


piekę góra-dół najwyżej ostatnie 10 minut z termoobiegiem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oj...aż nabrałam ochoty :)
kiedyś mama bardzo często piekła tak kurczaka

chyba kupię kuraka i też zobię Generała
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurczak na puszce z piwa?? a tosie nie stopi heheheh??
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie robię go w ten sposób, wolę inaczej. Czyli mięso jest najpierw marynowane, potem dodaję przyprawy, najczęściej przyprawę do złotego kurczaka od knorr, no i wkładam do piekarnika. Przepis prosty i mało spektakularny, ale danie zawsze wychodzi pyszne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie sposób z butelką też się sprawdza. Są też takie specjalne stojaki do takiego pieczenia. Jeśli chodzi o przygotowanie kurczaka to nie marynuje go. Posypuję przyprawą taką jak ta do zlotego kurczaka i czasami kupuje też sypką cebulę żeby posypać. Skórka zawsze jest chrupiąca. Niektórzy do butelki dają nie wodę a piwo, ale nie próbowałam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lubię pieczonego kurczaka, ale skórka nie zawsze wychodzi taka chrupiąca. Ta przyprawa do kurczaka to Knorr? No i jaka cebulka do posypania?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mi osobiście wygodniej jest robić kurczaka tak normalnie(tradycyjnie) w piekarniku, wkładam do rękawa, dodaję przyprawy do złotego kurczaka knorr i ustawiam czas. Zasadniczo to szybkie danie, ale bardzo smaczne, przynajmniej nie fast food :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja robiłam kiedyś na butelce ale mało z niej kipiało. Teraz układam na takiej blaszce z rusztem i polewam piwem, raz przewracam.Ja robię marynatę z przyprawy złocistej, mielonej papryki i sosu sojowego. Żeby skórka była chrupiąca trzeba na ostatnich min włączyć termoobieg.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja próbowałam na butelce, ale mam chyba za mały piekarnik, albo kurczak był za duży, bo dotykał górnej grzałki. Nacieram mięso przyprawą do złotego kurczaka z knorra i wolę piec na blaszce albo jeszcze lepiej na rożnie, wtedy się równo piecze i ta złocista skórka nie rozmięka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

do góry