Widok

Pierwsza Komunia

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,czy macie może pomysły co kupić chrześniaczce na Pierwszą Komunię? Nie chcę dawać pieniędzy.Słucham propozycji ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
matko.. naprawde kwoty jak na wesele... :/

a to by się zgadzało moja teściowa czyta takie gazety a chrzesniak mojego meża to jej wnuk mnie już wkurzyła samym faktem ze my musimy dać bo tyle sie daje ale nie wspomniałą ze to wzieła z gazety beka :)

hahahaha - chyba czytali wczorajszy Fakt ;) Tam właśnie było o prezentach na I komunię i pierwsze co mi się rzuciło w oczy to to, że Chrzestni dają 1000 zł w kopertach - tylko zastanawiałam się czy razem czy kązdy po tyle :)))))
No a oprócz tego to goście ale nie najbliższa rodzina 200 - 300 zł
Dziadkowie, którzy są bardziej związani z dzieckiem niż dalsza rodzina (tak było napisane!) dają 500 - 600 zł

myslałam, że padnę jak to wszystko przeczytałam bo przypomniały mi się te nasze wczorajsze tu rozmowy :)

a ksiązki - Biblie, encyklopedie, i te albumy do zbierania monet to jak dla mnie świetne pomysły i na pewno pamiątki a przecież o to chodzi!
jak ja miałąm komunie to sie cieszyłam z roweru typu skłądak 100 zł to było kupe kasy łąńcuszek złoty zegarek to były kiedyś prezenty a teraz jak się słucha to dzieciom daje sie wiecej w kopercie niz ludziom dorosłym na wesele szok po co dzieciom kasa w wieku 8 lat nas czeka komunia chrześniaka męża już mi tesciowa powiedziała ze chrzesni daja po 500 zł
chyba kobieta oszalała

no właśnie tylko co mądrego powiedzą?!
kurcze tak sobie myślę, że faktycznie I Komunia powinna byc później, żeby może cos z tego wyiągnąć oprócz prezentów ;)) bo tak jak same piszemy my też na nie czekałyśmy :)
my w zeszłym roku byliśmy też u chrzesniaczki mego małża i sama zainteresowana zazyczyła sobie koperty, bo zebirała na monitor ... był problem ile włożyć ?! ja chciałam włożyć mniej a dokupić np ładne kolczyki... ale potem zbastowałam.. bo i tak by wylądowały gdzieś wpudełku ... :(

jutro w dzien dobry tvn bedzie o tym co kupic na komunie
moze powiedzą cos madrego

a ja w wieku wczesnoszkolnym zbierałam papierki po czekoladach!!!! he he a teraz wszystko to jest śmieciem.

a na komunie to wybieramy sie w przyszłym roku i juz myślę co kupić ale bardziej zdecyduję sie na coś w stylu ksążka, biblia, coś co ma związek z tym DNIEM lub może aparat
Dzięki... super pomysł :-) "Zbieractwo" w tym wieku jest bardzo modne, prawie każdy dzieciaczek coś zbiera... a zbieranie monet to jednak hobby z wyższej półki i nie trzeba się przedmiotu zbierania pozbywać w wieku starszym jak np. pokemonów ;-)
Pewnie,że chodzi o album na monety dwuzłotowe:))

rybkagd napisał(a):

> Hej. Też nas czeka w tym roku komunia i oczywiście problem z
> prezentem. Jest to chłopak, więc wymyśliłam album na ,,dwójki"
> dołożę kilka dwójek na dobry początek i już:))

Chodzi o klaser na monety dwuzłotowe? :-) Czy to jakaś nowa moda na zbieranie ocen miernych? ;-) Klaser fajny pomysł... ale może chodzi o jeszcze coś innego?
Hej. Też nas czeka w tym roku komunia i oczywiście problem z prezentem. Jest to chłopak, więc wymyśliłam album na ,,dwójki" dołożę kilka dwójek na dobry początek i już:)) Mam nadzieję,że się spodoba.

Agata zgadzam sie całkowicie

Cieszę się Pomarańczka, że podrzuciłam Ci pomysł :))))

- nie dajmy się zwariować z tymi prezentami - nie oto tu chodzi, nie psujmy dzieci bo na wesele trzeba będzie w zębach przynieść wpłatę na mieszkanie :))

Agata - dzięki :)))
własnie dzięki tobie juz wiem co kupię na komunię siostrzeńcowi
(nie jestesmy chrzestymi)
Encyklopedię owadów lub Świat Owadów (albi jedno i drugie)- cena po 50 zł
Mały aż do przesady interesuję się owadami , pajakami i motylami, a takiej książki nie ma:)

Z mężem idziemy również na komunię tego maja i pamiętając nasze prezenty z wesela z ubiegłego lipca to rower jest baaardzo drogim prezentem na komunię.

Nie jesteśmy chrzestnymi i również nie chcemy dać kasy, planuję kupić słownik angielsko polski albo inną książkę potrzebną do nauki.

no to faktycznie - biżuteria odpada ;))

zegarki - fajny pomysł :))) warto się upewnić jednak czy nie dostaną od nikogo innego bo jak same wiemy z doświadczenia nadmiar zegarków też jest nie zaciekawy :)))
a co do mp3 i mp4 - myślę, że one dobrze wiedzą do czego to służy :) No ale to może być prezent na gwiazdkę a Komunia to raczej pamiątka (jak chrzest) więc zegarki są lepsze.

Oczywiście to moje zdanie
ja też nie chcę dawać kasy wiec główkuje sie nad prezentem!!
myśle,że kupie zegarki tym dwóm pozostałym dziewczynką!
to dobry i nie tak drogi prezent.
mp4 też jest fajnym pomysłem można juz za 100zł kupić,ale tak se pomyślałam ze to są chyba jeszcze za małe dzieci by czymś takim sie "bawić"
no a zegarek praktyczniejszy!
o biżuterii nie myślę bo mój brat-tatuś jednej dziewczynki-jest jubilerem:P

gosik534 zgadzam się z Tobą - to Święto zawsze było i takie samo i było świętem duchowym ale też materialnym niestety :((((
Nie wierze, że żadna z Was nie myślała wtedy o prezentach :) Ja sama pamiętam jak jeszcze w Kościele a więc przed przyjęciem Pana Jezusa do swojego serca - dziewczyny pokazywały zegarczki czy łańcuszki, któe dostały :))
Inna sprawa, że czasy się zmieniają i wartość prezentów też. Aż strach pomysleć co będzie jak nasze dzieci będą swoje dzieci poyłać do Pierwszej Komuni :))))

a wracając do tematu wątka - ja 2 lata temu chciałam kupić Chrześniaczce aparat ale Dziadkowie mnie uprzedzili więc ja dokupiłam kartę pamięci, etui do aparatu i dołożyłam trochę kasy (niestety bo nie lubię dawać dzieciom kasy) no i piękny album na zdjęcia Pierwszej Komuni.

p.s. ja też dostałam takie zestawy :)) 3! Wszystkie białe były i tylko jeden miał kalkulator - jeżeli można to tak wogóle nazwać :)))
Ja nie miałam w komplecie kalkulatora;( widocznie miałyście wypasione zestawy:)

Wywód na temat :-) Zgadzam się z Tobą. W gruncie rzeczy to rodzice tak rozpuszczają dzieciaki... sami może nie mając innego pomysłu na to święto?
Przypuszczam, że to wcale nie takie proste. Zresztą wszyscy się nakręcają: wyrafinowane sukienki zamiast alb, w kościołach rewia mody, bliscy z aparatami... dzieci pozują zamiast przeżywać obecność Chrystusa itd.

A co do prezentu, to nie wiem czy to jest święto "prezentowe".
Jak się da to ustalić z Rodzicami wspólny front.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry