Widok

Płaczące dziecko a sąsiedzi

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie, piszę bo mam ogromny dylemat i ciekawa jestem, czy ktoś może sobie z czymś podobnym poradził i podzieli się doświadczeniami.
Otóż jestem mamą 4-miesięcznego szkraba. Mieszkam w osiedlowym bloku. Na nieszczęscie otaczają nas "bezdzietni" sąsiedzi: single, małżeństwa bez dzieci, więc niejako odstajemy od ogółu. Nasze dziecko nie płacze jakoś szczególnie dużo - zasypia ok godz. 20 i przesypia całą noc aż do rana, wiec z tym nie ma problemu.Ale szczególnie popołudniami sporo marudzi - wymusza krzykiem, już trochę sprawdza naszą wytrzymałość, zaczyna też ząbkować i ma przez to trochę kłopoty z zaśnięciem. Nigdy jednak nie płacze dłużej niż 15-20min p.Dwójka z naszych sąsiadów zasygnalizowała, że im płacz dziecka dokucza i czy moglibyśmy coś z tym zrobić. Póki co wyciszyliśmy drzwi, położyliśmy dodatkowe wykładziny no i oczywiście staramy się uciszać dziecko ale wiecie, jak to jest.. uciszać niemowlę. Poza tym nie chcemy mu ustępować za każdym razem, bo niedługo sobie z nim nie poradzimy - wszystko będzie wymuszać, skoro to działa. Tylko jak poradzić sobie z sąsiadami.. może ktoś ma podobne dylematy??
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 8
no tak regulamin regulaminem a ja mieszkam z teściami, co prawda na parterze dzięki temu wnuczki im nie przeszkadzają :) wiadomo jak to jest z teściową, cięzko zwrócić uwagę bo to w sumie ich dom ale jak mi kotlety rozbija tłuczkiem o 23.00 to mnie krew zalewa, no i trudno, ja spać nie mogę ale na szczęście kuchnia jest z drugiej strony i maluszki sobie śpią, a ja musze być wyrozumiała bo w sumie ona mogłaby mieszkać pod nami i słuchać jak dzieci płaczą lub broją to też pewnie by mi uwagi nie zwracała. trochę to śmieszne ale o tej godzinie to nie chce mi się śmiać, czasami można do kogoś coś mówić ale często jest tak że przysławie się sprawdza "jak grochem o ścianę ", pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jak bylam w ciazy przyszla do mnie opieka spoleczna po wywiad srodowiskowy odnosnie sasiadow. maja male dziecko, ktore (jak wiekszosc dzieci) plakalo ze wzgledu na kolki, potem zęby a teraz żeby cos wymusic. w szoku bylam, bo ktos z sasiadow zglosil anonimowo, ze rodzice znecaja sie nad dziecmi. na szczescie wszyscy zgodnie stwierdzili, ze to bylo nieporozumienie i sprawa poszla w zapopmnienie. ale jak widac wystarczy jeden sasiad, ktoremu czapka zle stanie i klopoty gotowe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ewa bzdury piszesz kobieto.
Skoro Tobie przeszkadza placz dziecka, to raczej powinnas wyniesc sie gdzies na jakieś odludzie, albo podac rękę z emerytami
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dziewczyno słodka, żyj swobodnie.
Dziecko żyje i nie może mówić więc komunikuje potrzeby płaczem.
Z pierwszym Dzieckiem sama "cyrkowałam" a teraz po prostu cieszę się Macierzyństwem.
Ładnie, że szanujesz sąsiadów, wyciszasz..., kładziesz wykładziny ...
Dobrze to o Tobie świadczy ale nie dajmy się zwariować.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
sorry, ale ja nie rozumiem czegoś innego, jak 4-miesięczne dzieciątko może coś wymuszać?
wymuszać może owszem moja 4-latka, ale nie taki maluszek, on potrzebuje mamy przytulania noszenia i miłowania
i zgadzam sie w 100% z agusią, ja moją też tak wychowałam i nie jest rozpieszczona ani rozwydrzona

a sąsiedzi, takich to ja mam w duuupie i tyle
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
odpowiedź dla sąsiadów jest prosta - każdy z nas był dzieckiem i pewnie bywały okresy że Państwo krzyczeli lub płakali, a jak chcieliście mieszkać w błogiej ciszy to trzeba było zamieszkać w domu bez sąsiadów a nie w bloku. I tyle w tym temacie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To normalne, że niemowle płacze. A mając 4 miesiące ma albo kolki albo już sa to początki ząbkowania, albo zwyczajnie potrzebuje bliskości mamy. Lekarze w stanach rozdrażnienia i niepokoju u dzieci spowodowanymi w/w stanami, jak również np. po szczepieniach zalecają podawanie Viburcolu. I ja radzę to samo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ostatnie zdanie mnie szczerze rozbawiło:)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może dziecko się uspokoi, jak zapewnisz mu dobry sen?
Okazuje się, że dla dziecka też warto wybrać odpowiedni materac!
Polecam spojrzeć na ofertę tego sklepu https://www.fdm.pl/materace-dla-dzieci/
Oczywiście to tylko moja mała podpowiedź, każda sytuacja jest inna... Powodzenia ;)
Trzeba było się tam nie wprowadzać

Jeżeli szukacie sprawdzonej szkoły rodzenia w Gdańsku, to polecam Wam sprawdzić stronę https://supermama.edu.pl/ , na której znajdziecie ofertę szkoły SuperMama. Wszystkie informacje o ich ofercie oraz kontakt znajdziecie na stronie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry