Widok

Podzielniki ciepła na kaloryfery? Czy to się opłaca?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam,

mieszkam w bloku z wielkiej płyty w Gdyni.
Za ogrzewanie płacę od metra - czyli ogólna ilość ciepła zuzytego w klatce jest dzielona na metry kw.
Jako, że mam dość duże mieszkanie - 67m trochę tego wychodzi.

Tylko w tym przypadku płacę zapewne też za to co zużyli moi sąsiedzi a nie za faktyczne moje zużycie.
Zwykle mam jakiś tam zwrot po okresie grzewczym. 200-300zł.

Czy w takim wypadku (duże mieszkanie oraz to że jestem ciepłolubna) opłacało by mi się zamontowac podzielniki?

Mogłabym w końcu płacić za tyle ile zużyłam, a nie jakąś wirtualną kwotę?

Opinie o podzielnilach są nomen omen podzielone:)
Choc więcej słyszałam negatywów, że jednak podział na metry bardziej sie opłaca.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
Można zaoszczędzić i przedewszystkim troche mniejsze zurzycie ciepła nikomu nie szkodzi.Jak narazie korzystam z podzielników i bez dopłat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Słusznie. trzeba odpowiednio korzystać z ciepła i będzie ok. nie grzać jak szalony i nie przechładzac mieszkania mimo ze odkrecone grzejniki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
"Jako, że mam dość duże mieszkanie - 67m trochę tego wychodzi. Tylko w tym przypadku p ł a c ę z a p e w n e też za to co zużyli moi sąsiedzi a nie za faktyczne moje zużycie. "

a ha ha ha ha ... "zapewne" :) zwłaszcza, że "jesteś ciepłolubna" ha ha

Cóż to za cudowna logika :)

Dziękuję za porcję endorfinek ha ha You rock baby!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak zapewne. co sobie zuzyje ktos to za to placi. a nie za sasiadow cieplo LOL.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale malo osob sie na tym zna. i mysli ze jak grzeje to grzeje i co nie kosztuje? z głowa ludzie z glowa
TEn co płaci za siebie to płaci a ten ci co za siebie mało ma do zapłacenia ,zapłaci i za sąsiadów i klatkę i nie tylko tak jest z ciepłem bo i gazem gdzie nie ma liczników jest podobnie .Nie tak dobrze rachunki muszą się zgadzać niekoniecznie lokatorom.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
wydaja sie czarna magia bo malo wiedza nie czytaja nie interesuja się. a potem cos zle jest to najlepiej na kogos zwalic a nie ze sie grzalo wtedy kiedfy nie trzeba i sie nabija.. nie mowiac ze to nie ekonomiczne
Co to za filozofia cieplolubna to bedziesz doplacac. nie nalezy byc niewolnikiem podzielnikow. poprostu korzystac rozsadnie z ciepla ale nie siedziec w zimnym mieszkaniu no ludzie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9
a jak komu sie zgadzaja? ja nie bede doplacac za sasiadow i moj podzielnik nie zbiera temp od drugiego mieszkania. i nie bede w nieodp sposob funcjonowac tylko i wylacznie z obawy o ewentualna nieuczciwosc sasiadow
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jest mało znany i to jest główny problem, a także to że pozielniki stosowane są w budynkach przewiewnych.. i nie dziwota że ciepło ucieka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
głownym problem wg mnie jest tez ocieplenie budynku.stare budownictwo a stosowane podzielniki. Same podzielniki są ok :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
to prawda nie dzielmy się ciepłem.ale sprawa jest też taka ze głownie nieocieplone budynki zabierają ciepło. wiec niczyja wina. nie podzielnikow ktore i tak musza byc wprowadzone a naszego budownictwa
wg mnie problemem jest nie tylko niewiedza i znajomosc tematu, a to w jakich budynkach podzielniki są zakładane. gdzie ucieka ciepło z klatek itd.Same podzielniki jak najbardziej są dobre
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
ja też mam zwroty :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
najlepiej miec dobrze ocieplony budynek de facto zeby z klatek nie ciagnelo dwa podzielniki i tak poinstalowane wszedzie wiec lepiej zapoznac sie juz z tym tematem
kiedys byla stala suma od mieszkania wg metazu i nikt nie chodzil odczyt
ywjolka
ac
jakichs kresek to glupota bo prosty czlowiek nie wie
co on tam napisal
jak duze zwroty to MPC podnosi cene
kreski i sie zmniejszaja zroty a kto mial maly to nawet ma doplate
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
no chyba niekoniecznie kazdy musi miec doplate
nie jest tak zimno i mam ndzieje ze tak sie utrzyma dzięki temu mozna nie grzac cały czas :D
na rozliczenia wiele czynnikow ma wpływ. i podzielnik to tylko wsakznik.. nieszczelne okna, chłod lub kombinowanie sasiadow . wiele czynnikow
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

jakie drzwi (7 odpowiedzi)

Robię minimalistyczny pokój do pracy i grania, czyli biurko, monitor, praktycznie zero zbędnych...

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Okna Pava Oknoplast prośba o opinie (18 odpowiedzi)

Witam, Myślę o zamówieniu tych okien ale nie wiem jeszcze na 100%. To nowość nie znam nikogo...

do góry