Widok

Polecamy - miejsca z dobrym jedzonkiem :)

Wesele Temat dostępny też na forum:
A może założmy jeden wątek w którym polecać będziemy sobie nawzajem fajne miejsca ze smacznym jedzonkiem? Na pewno każda nas czasem przypadkiem, a czasem planowo wybiera się gdzieś na obiad, lunch czy randkę z facetem/mężem. Myślę, że to dobry pomysł jak takie sprawdzone miejsca sobie bedziemy tu sobie opisywać, bo wielokrotnie się człowiek zastanawia gdzie pójść :) Mam nadzieję, że wątek okaże się takim fajnym jak ten co kiedyś założyłam o dziwactwach naszych facetów hi hi. Zatem wpisujcie dziewczyny znane wam i sprawdzone lokale.

Ja zacznę bo dziś akurat przypadkiem mieliśmy okazję zjeść w restauracji GRYF w Żukowie: super pod każdym wzgledem. Jedzenie szybko i mądrze podane, ładnie udekorowane, ciepłe i co najważniejsze smaczne. Obsługująca kelnerka bardzo sympatyczna i jednocześnie profesjonalna, nie mogliśmy się ich nachwalić. Wiem, że robią też wesela bo sala była jeszcze udekorowana i jeśli tak samo wygląda to na weselu to z czystym sumieniem mogłabym tam zrobić swoje :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No to ja poprawię nieco moją listę :)
Ale niewiele się zmieniło, jesteśmy wierni wybranym lokalom.

GDAŃSK

Kresowa na Ogarnej - klimat kresowego dworku, charyzmatyczna właścicielka pani Tatiana, na pewno pomoże wybrać coś pysznego. W weekend trafiliśmy na muzykę na żywo - oczywiście odpowiednią do klimatu knajpki.

Pod rybą przeniesiony na ul Piwną - wielka porcja pieczonego ziemniaka z różnego rodzaju farszami.

Masala w Madisonie - kuchnia azjatycka, polecam potrawy indyjskie z pieca tandoor

Lukullus - kuchnia grecka, restauracja dość dobrze znana na Weselniku ;)

Klipper - knajpka na plaży prawie na przeciwko Nautilusa niestety spaliła się, ale mam nadzieję że odbudują. Plusem jest lokalizacja na samej plazy, niedaleko parking, stoliki poustawianie frontem do morza, niezłe rybki i rozsądne ceny, o dziwo nie ma tłumów jak np w Przystani.

Manekin - naleśnikarnia koło Media Marktu.

A-dong - Chińszczyzna na przeciwko nowego Żaka, polecam zabrać na wynos i zjeść gdzieś pod chmurką, bo w środku śmierdzi tłuszczem i trochę się lepi, ale ich chrupiący kurczak (kilka rodzajów) bardzo mi przypadł do gustu.

Rucola na Abrahama, koło meczetu. Bardzo fajny wystrój, jedzenie ujdzie, trochę mdłe jak na mój gust. Ale świetna miejscówka na randkę. pod warunkiem rezerwacji kącika przy oknie koło drzwi, bo jak dostaniecie stolik na środku przedzielony kratką z innym stolikiem, to intymność = - 1 :(

Pueblo - to samo co w Gdyni. Polecam Margaritę truskawkową, pyszności. Niestety co jakiś czas zmieniają menu i nie ma już mojej ulubionej karkówki :(
Ale są pyszne Fajitas :)

Smakuje mi też żarcie w Wooku na Matarni, niestety ostatnio znów podrożało, a porcje coraz mniejsze. No i w weekend tłumy.

SOPOT

Tawerna Rybaki fajna salka na 2 piętrze, poprawnie przyrządzona rybka, podobno zupa rybna świetna (nie wiem, nie jem zup). Przytulnie. Polecam zamiast Przystani, gdzie jest samoobsługa, wykrzykują numerki i nie ma obrusów na stołach i jest wielka kołomyja.

Hiszpańska zniknęła, tzn nadal jest tam lokal i podobne żarcie, ale bez rewelacji.

GDYNIA

Taj Mahal moja ulubiona - kuchnia indyjska, duże porcje, kucharze oryginalni z Indii, bardzo miła pani kelnerka, taka wysoka blondynka. Wystrój może nieco kiczowaty, ale w klimacie.

Pueblo meksykańska - pyszności i fajny wystrój, polecam tapas dla 2.

Santorini kuchnia grecka, duże porcje i wystrój w klimacie.

bar mleczny Słoneczny pyszne naleśniki i kotlety jajeczne :)

bistro Anatol - dawno nie byłam.

W ogrodach ciepły wystrój, klimatycznie i elegancko. Kuchnia raczej tradycyjna. Byliśmy tu na pierwszej randce i mieliśmy obiad po ślubie :)

Good Morning Vietnam - pyszne "chińskie" żarcie na Świętojańskiej.

POZA TRÓJMIASTEM

Below nie mogło go zabraknąć - koniecznie szarlotka lub lody przed kominkiem zimą, jak stoi choina w holu i Elvis śpiewa kolędy :)

pałac w Rzucewie ze względy na klimat i wystrój, jedzeniem nie jestem zachwycona

Dwór w Paraszynie koniecznie poza sezonem. Fantastyczny wystrój, niesamowity klimat, te trzeszczące podłogi, brakuje tylko ducha ;), wspaniały pachnący żurek - cała waza na 1 porcję!
Fajne miejsce na wesele.

Nasza Chata Smaków w Babim Dole. Dużo fajniejsza knajpa niż ta w Wyczechowie, żarcie porównywalne, ale knajpa mniejsza i jest obsługa do stolika, nie trzeba stać w gigantycznej kolejce z tłumem ludzi.
Zimą trochę zimno, mimo kominka.

Mandaryn w Elblągu - kuchnia orientalna, prowadzi prawdziwy Chińczyk, wielkie porcje za śmieszne pieniądze. Kaczka 8 skarbów śni mi się po nocach, chyba dodają tam jakiegoś narkotyku, bo raz na jakiś czas muszę zjeść ;) Wystrój w klimacie, z wodospadzikiem i rybkami.

Lubiłam też Bursztynię w Pucku, ale coś tam zaczęło szwankować, latem nie mieli piwa (koncesja na alkohol), a teraz zimą w ogóle zamknięci.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
restauracja SZTUczKa Gdynia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tawerna Dominikańska nad Motławą , polecam naprawdę pyszne jedzenie, miałam tam wesele i to był strzał w dziesiątkę
Odswiezam watek- wielu lokali juz niestety nie ma, w niektorych jedzenie sie popsulo ale tez pojawiły sie nowe....
Ja polecam juz wczesniej polecany Hollywood i oczywiscie pizzerie Da Grasso :) Dobra pizza tez w Pepe Pizza ale raczej na wynos/dowoz bo same warunki w lokalu malo ciekawe :)
Moja ulubiona - Gościniec w Wyczechowie. :)
MANEKIN :) koło media , tanio i smacznie ,
Szymbark długa deska ośrodek cepr - jak u Mamy
Murat Reda w niedziele od 13 do 17 bufet za 29 zł od osoby ( napoje płatne osobno) ale jedzenie dobre i mozna rozne rzeczy poprobowac :)
Restauracja Sześć Dębów w Dworze w Prusewie. 30 km za Wejherowem, w okolicach Dębek i Białogóry oraz modnego ostatnio żarnowca.
Pyszne jedzonko ;)
A ktos z Was słyszał o Podkowie w Rumi? Trafilam tam przypadkiem (bo jakos malo rozreklamowana, moze nie musza?). Jest na obrzezach Rumi, droga do Kazimierza i na Rewe. Zajechalismy tam z miom chlopakiem z czystej ciekawosci i bylam bardzo mile zaskoczona. Wystroj super, jedzonko przepieknie podane. Bardzo mile zaskoczyly mnie lody, w takich smiesznych koszykach, nigdy takich jeszcze nie widzialam.
ja dzisiaj polecam The Towers w Gdyni.
Byłam na risotto REWELACJA :-)
Dzikie Wino- jest Ok
fajna jest też "L`ancora" w gdynii ( http://www.lancora.pl/ ), jak również "The Towers" (http://thetowers.pl/)
Właśnie spojrzałam na wcześniejszy post ;)

Boję się trochę tego "dzikiego wina", bo ma wiele skrajnie złych opinii :/
Niestety zapiekanki budkowe w Gdyni popsuły się strasznie :/ Kiedyś wyprawa do centrum oznaczała wypad na zapiekankę, teraz omijamy je szerokim łukiem.

Był ktoś w Dzikim winie w Redzie ?
szukam jakieś fajnej restauracji na obszarze Wejherowo-Rumia na drugą rocznicę zaręczyn :)
no to ja swoje typy poza trójmiastem:
POLECAM:
- Dzikie Wino na trasie Reda - Wejherowo
- Nordowi Mol w Celbowie, ale nie latem, bo jedzenie byle szybko-byle jak
- Restauracja Delfin w Pucku w osrodku wczasowym, może klimatu tam superowego nie ma, ale za to duże porcje, pyszny smalec na okres oczekiwania na danie i rewelacyjne naleśniki!
NIE POLECAM:
- Modrzewiowa Chata w Redzie - Ciechocinie (żylaste mięso)
- Dwór w Bytowie - barszcz z paczki, nawet dobrze nie wymieszany, nie dało sie tego jeść
swojski smak w gdyni :)
ja takze polecam Manekina ,KOS jak najbardziej,bar pod Rybka maja super pieczone ziemniaki z roznymi farszami (przy Dlugiej )super!
Dyskoteki ok w Miescie Aniołow ale obsługa kelnerska latem na barce to porazka ..nie radzą sobie z tym .

ojej wy wszyscy o jedzonku..a ja wam polece tez cos ale innego:)

http://www.worldofcandles.decoart.pl/ warto zajrzeć :) a potem z ukochanym. na pyszna kolacyjkę Gorąco Polecam:)
a i obok super jedzonko Swojski Smak:) pycha domowej roboty pierożki :)
www.worldofcandles.decoart.pl co prawda nie jedzonko ale też wam POLECAM!!!!!!!!!!
Ja polecam:
+ Shanghai w Gdyni, przy ul. Bema - miesa i ryba sa pyszne, chociaz zupy wg mnie - slabe
+ Moon w Gdyni (praktycznie to samo, co w Shanghaju)
+ Manekin w Gdansku - jak pisala Jadwisia - pyszne, duze porcje; w sam raz na studencka kieszen :D
+ Stacja de Luxe w Gdansku - to chyba raczej bar, ale jedzonko dobre
+ Thai Hut w Gdyni

Nie polecam natomiast:
Cztery strony swiata - jedzenie w sumie nie najgorsze (chociaz nic wyszukanego), ale ten zapach na wejsciu.. odrazajacy
Barracuda - najlepiej polozona gdynska restauracja... wg mnie - zmarnowana lokalizacja! Ryby i owoce morza co prawda sa faktycznie smaczne, ale niestety sa malutkie i pokryte wieeeelkimi porcjami warzyw/ziemniakow/innych dodatkow, ktore sa zimne i nieapetyczne. Za taka cene mozna zjesc gdzies indziej.
do góry