Widok

Pomocy: drapanie się po główce przed zaśnięciem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,

Mamy podejrzenie AZS ;(
Przerobiliśmy już Balneum, Emolium, Oilatum i serie Musteli do skóry atowej. . .
Jak narazie najbardziej pomocna na ciałko malucha okazała się maść przepisana przez lekarza a robiona w aptece, niestety nie pomaga ona na główkę.
Już nie wiem co robić aby pomóc maluchowi . . . przed zaśnieciem drapie się niemiłosiernie po główce ;(
Lekarz przepisał nam Zyrtec ale nie widzę poprawy.
Dzisiaj pierwszy raz kąpaliśmy małego w krochmalu, może to pomoże?

Macie jakieś sprawdzone sposoby na nawiliżenie skóry głowy?
Oliwka odpada bo maluch ma po niej całą czerwoną skórę ;(

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
spróbuj kremu na ciemieniuchę, np. AA, powinien złagodzić uczucie świądu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki za rade
Przyszłościowo spróbujcie Elidelu lub Protopicu (gdyby lekarze naciskali na sterydy). A doraźnie może suplementacja zwykłym wapnem dla dzieci pomoże także zmniejszyć świąd.
wykąp w siemiu lnianym a nie krochmalu bo krochmal zasuszy i będzie bardziej swędziało. koniecznie kilka razy dziennie natłuszczaj ciałko. no i sprawdzać co tak uczula i się tego pozbyć z diety czy inne i iść do alergologa to jedyne wyjście pediatra za dużo nie pomoże jak alergia jest męcząca i silna.
Dzięki dziewczyny za wszytkie rady.

U alergologa już byliśmy. W zasadzie to powiedział że skóra nie wygląda bardzo źle i mamy szukać metodą prób i błędów kosmetyków dla siebie ;(
Jedzonko nie uczula bo wysypka pojawiła się dużo wcześniej niż rozszerzanie diety. W panelu pediatrycznym wyszło nam niewilelkie uczulenie na trawy i pyłki brzozy i alergolog stwierdził że ta wysypka to raczej nie od tego.
Idziemy jeszcze do dermatologa, mam nadzieję że dowiem się czegoś więcej.

Pozdrawiam,
Ola
mojemu synkowi dopiero pomógł jakis lek ze strydami (cos na E), zastosowałam 2 razy i jak ręką odjął, a wczesniej stosowałam tez te wszystkie rzeczy które wymieniłaś
image
image
znalazłam w necie to bylo to http://www.doz.pl/leki/p3128-Elocom
image
image
słowom oczywiście pomoże ale sterydy to jednak powinna być ostateczność. spróbuj jeszcze może olej kokosowy ale ten, bio wyrafinowany. na przykład dr goerg... czy jakoś tak :/
elocom oczywiście miało być
olej kokosowy dr georg
Olej kokosowy też już przerabialiśmy ;(

Liczę na to że w czwartek doradzi nam coś dermatolog.

3oko,

Powiedz mi proszę jaka była przyczyna drapania u Twojego malucha?

Pozdrawiam,
Ola
ja tez mam dla starszego elocom bo tez co i rusz go coś uczula i teraz się niemiłosiernie drapie dlatego pazurki zawsze mocno skrócnone. elocom działa i to nawet po 1-2 dniach ale to można max 7dni stosowac i jeszcze mała ilośc bo może w dorosłości mieć dziecko plamy potem, a z włosami to nie wiem czy takie coś by nie wypaliło włoska.
a moj syn ma 3lata i idziemy na testy i na reszcie sie dowiemy co i jak
z kremów/balsamów spróbuj może jeszcze preparatu A-Derma Exomega, ew. Cetaphil DA Ultra.

na skórę owłosioną Clarsebic, ale coś mi świta, że w PL niedostępny...
I jak? Udalo sie cos znalezc w koncu? Bo mam ten sam problem
Współczuję maluszkowi - też się borykamy z AZS - ale widzę, że z wiekiem jest trochę lepiej. Jak mój truteń miał 5 miesięcy alergolog dr Małaczyńska do skóry głowy zaleciła Cerkogel firmy Cerko -niedrogi, łatwy w aplikacji, nie wymagał zmywania - nam pomogło.
- siemie lniane - oj dłuuugo ten kisiel był w repertuarze kąpielowym /po krochmalu drapańsko:/
- różności z emolium i balneum porzuciłam przed roczkiem małego - w zamian olej kokosowy, a w gorsze dni odżywczo-nawilżająca maść robiona z apteki / receptura od zaprzyjaźnionej farmaceutki zaakceptowana przez alergologa i dermatologa/
-w ostrym stanie był Protopic - ale naprawdę sporadycznie, teraz mały skończył 2 lata alergolog zalecił Elidel - też niesterydowy,
-baardzo pomogło obniżenie temp. kąpieli i /ku rozpaczy babci:P/ temp. w pokoiku,
- od 8 miesięcy myję małego mydłem z Aleppo - zapach dziwny, ale tylko na początku, szybko się ulatnia; u nas się sprawdza :)
- wspomagająco przy zmianach jak wyżej ktoś pisał wapno w syropku i wspomagająco probiotyk /my - Dicoflor 30/
- fenistil w kroplach i w żelu nic nie pomagał, stosowałam długo - odpuściłam.

Po Zyrtecu mały był bardzo pobudzony ?! zamieniliśmy na Xyzal. Tyle u nas. Życzę duużo wytrwałości!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

do góry