Widok

Porady przed ciążą

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć!

Jestem już po laparoskopii :) Nareszcie mogę z czystym sumieniem i spokojną głową myśleć o powiększaniu rodzinki :) Mam w związku z tym pytanko do Was Drogie Formumowiczki: Jak najlepiej przygotować się do ciąży, jakie badania wykonać, co sprawdzić itd. Mam jeszcze czas bo starania mamy zamiar rozpocząć dopiero w czerwcu - lipcu (jak napiszę, że planuję matematycznie, to część pewnie będzie oburzona, ale niestety praca zmusza do takich zachowań... a i tak mam świadomość, że jak Bóg da tak będzie) ale pytam Was co mnie czeka... bo chciałabym optymalnie przygotować się na Moje Pierwsze Dziecko :)

Pozdrawiam

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja po prostu poszłam do lekarza i zapytałam co zrobić... i w sumie nic więcej niż dziewczyny tu na forum mi nie powiedział... No może dał jeszcze skierowanie na USG ginekologiczne, żeby zobaczyć czy wszystko gra - choć może dlatego, że odstawiłam plastry anty...
na pewno zbadaj tarczyce!! bo ten hormon jesli jest z nim cos nie tak moze niezle namieszac:(( miedzy innymi wchodza w gre poronienia.. tak bylo najprawdopodobniej w moim przypadku.. zycze powodzenia:)
a jak juz zajdziesz w ciaze to wystrzegaj sie przyjmowania w jakiejkolwiek postaco retinolu (albo wit A), sa badania ze jest wchlaniany z kremow przeciwzmarszckowych, wiec zwracaj uwage czym sie smarujesz.
dieta+bad.krwi - morfologia,tsh, hbs,toxoplasmoza, cmv, mocz
+kwas foliowy i zadnych tabletek witaminowych w 1 miesiacu ciazy
polecam ksiazke Preeti Agraval
Może to głupie pytanie, ale czemu żadnych tabletek witaminowych??
tez mnie to interesuje, od początku ciaży biorę Prenatal, wszystko jest ok i czułam się rewelacyjnie.
wszystko zalezy od organizmu.
ja na poczatku ciazy bralam wlasnie Prenatal ale mi nie sluzyl.czulam sie po nim koszmarnie.lekarz kazal odstawic i bralam potem zwykły Falvit.
Ja przez tarczycę poroniłam w 3 mies.Lekarze sami o tym nie mówią,ale obecnie jest"epidemia"chorób tarczycy.Nawet po poronieniu nie pokwapili się,żeby zasugerować badania bu dociec przyczyny.Ktoś podpowiedzial mi tsh-wedlug norm laboratoryjnych było ok-3.67 przy normach0-4.Potem endokrynolog powiedziala,źe te normy powinny być skorygowane bo 3.67 to juz niedoczynnośc w moim wieku.Ponadto zbadalam antyciała przeciwtarczycowe(2 rodzaje)-wyszły wielokrotnie zawyżone,co zdiagnozowalo chorobę Hashimoto.Dziewczyny badajcie tarczycę bo te choroby są czesto bezobjawowe,lub mylone z innymi przypadlościami-np zmęczenie,wypadanie włosow itd.

Warto zrobić badanie krwi morfologię, ob ( w celu wykrycia anemii, infekcji itp ) Możesz też wcześniej wykonać badanie na obecność np.toksoplazmozy . ( w czasie ciąży to konieczne ale przed ciążą też możesz zlecić ) i oczywiście ważna jest suplementacja przede wszystkim kwas foliowy u kobiety, a dla mężczyzny polecam np. Androferti . Starania o dziecko ułatwi natomiast komputer cyklu, posiadam Cyclotest MyWay i ma on tryb Planowania dziecka. Pozdrawiam wszystkich starających się.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jasne... bo komputer zaplanuje ci dziecko... i pewnie samo je zrobi ;p
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam stosowanie dobrych suplementów, jeśli nie zawsze jestes w stanie zadbac o dietę - ja przed zająciem w ciążę zaczełam brac mama dha premium + i naprawdę solidnie wzmocnił mój organizm przed tymi 9miesiącami...kompleksowy zestaw witamin i olej rybi zadbaja o twoje zdrowie a potem i o maleństwo, bo bez żadnego ryzyka mozesz brac go w ciązy i w trakcie karmienia
Bardzo ważna jest suplementacja kwasu foliowego.
Na tej stronie możecie poczytać sobie jak groźny jest niedobór tej substancji : https://ktomalek.pl/blog/kwas-foliowy-nie-tylko-dla-kobiet-w-ciazy/w-201
Niedobór kwasu foliowego (kwas pteroiloglutaminowy) ma udowodniony wpływ na powstawanie wad cewy nerwowej. Wady ośrodkowego układu nerwowego, takie jak zaburzenia rozwojowe mózgu, rdzenia kręgowego, wodogłowie, powstają w pierwszych tygodniach ciąży i są wynikiem nieprawidłowego zamknięcia cewy nerwowej. W badaniach wynikało, ze mamy u których wystapiły te wady miały niski poziom folianow w organizmie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja polecam od razu rozważyć dietę. Zdrowe żywienie jest ważne. Ja nie wiedziałam jak szybko schudnąć po ciąży. Trochę przytyłam i myślałam, że nie dam rady schudnąć. Na szczęście znalazłam ten poradnik:https://redin.com.pl/poradnik/jak-szybko-schudnac-po-ciazy/. Myślę, że można go zastosować również w diecie codziennej, dlatego że ich porady są dość uniwersalne. W końcu nie tylko ciąża jest powodem od chudnięcia! Dlatego warto pomyśleć o tym już przed ciążą. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam. :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Warto wykonać podstawowe badania krwi, odwiedzić ginekologa, zacząć łykać kwas foliowy. Dobrze się odżywiać i ograniczyć stres. A jak już pojawią się dwie kreski na teście wtedy przyjdzie czas na dokładniejsze badania. Od 10 tygodnia ciąży można wykonać badanie NIFTY https://www.testdna.pl/badania-prenatalne/test-nifty-pro/ - bezpieczny, prosty i nieinwazyjny test prenatalny.

Akurat ja nie mogłam zajść w ciążę, to było z pięć lat. Chodziłam oczywiście do różnych klinik, ale niestety bezskutecznie. Na szczęście trafiłam do https://parens.pl/ i powiem wam, że tutaj w końcu mi się udało. Klinika jest bardzo nowoczesna i co ważne metody leczenia są zaawansowane

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry