Widok

Porady przed ciążą

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć!

Jestem już po laparoskopii :) Nareszcie mogę z czystym sumieniem i spokojną głową myśleć o powiększaniu rodzinki :) Mam w związku z tym pytanko do Was Drogie Formumowiczki: Jak najlepiej przygotować się do ciąży, jakie badania wykonać, co sprawdzić itd. Mam jeszcze czas bo starania mamy zamiar rozpocząć dopiero w czerwcu - lipcu (jak napiszę, że planuję matematycznie, to część pewnie będzie oburzona, ale niestety praca zmusza do takich zachowań... a i tak mam świadomość, że jak Bóg da tak będzie) ale pytam Was co mnie czeka... bo chciałabym optymalnie przygotować się na Moje Pierwsze Dziecko :)

Pozdrawiam

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki :)
ja mojego faszeruję pysznościami kulinarnymi :) raczej zdrowe odzywianie niz tabletki:)

Wiesz, jeżeli chodzi o mężczyzn to mogą łykać jakieś witaminy przed ciążą, ale u nich chodzi przede wsyztskim o to, żeby nasienie było 100%, tzn żeby jądra produkowały jak najwięcej nasienia z jak największą ilością plemników (wtedy oczywiście zwieksza się szansa zajścia w ciąze)
Dlatego pewnie przeczytałaś gdzies o tym cynku bo on zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych u kobiet jak i u mężczyzn
Pamietajmy o jednym tych witamin nie mozna brać sobie wg włąsnego uznania przez bardzo długi czas bo wiadomo nadmiar może szkodzić o takie rzeczy najlepiej zapytać lekarza przy okazji w jakiej ilości je zazywać i przez jaki czas
Myślę jednak, że jeśli mężczyzna jest stosunkowo młody i zdrowy to nie ma w większości przypadkach problemów z ilością nasienia i plemników, więc przyjmowanie witamin nie jest konieczne
dzieki Niezapominajka:)
a mezczyznom zalecane są w ogole jakies witaminy? Wyczytalam gdzies ze przed planowana ciazą powinni łykać cynk.

a i moze jeszcze sprecyzuje zakochanej 24 :)
Kwas foliowy nie ma wlasciwie nic takiego w sobie specjalnego
To "zwykła" witamina z grupy B
Jej tak istotna przy ciąży właściwość to to, że wspomaga rozwój układu nerwowego i dzięki temu ten układ możę lepiej się rozwijąć i być silniejszy :)
Powinno sie go przyjmować do ok 3-4 miesiąca ciąży bo właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwija sie układ nerwowy.
Oczywiście jeśli mama nie przyjmowała kwasu foliowego to nie znaczy, że dziecko napewno urodzi się z jakimiś wadami czy problemami z układem nerwowym, ale lepiej jest zapobiegać nieszczęściom jesli można, niz potem żałować, że się nie przyjmowało kwasu, co przecież nie jest żadnym utrudnieniem jesli ciąża jest zaplanowana :)
Zdrówka życze wszytskim mamom i dzieciaczkom tym w brzuszkach jak i tym juz urodzonym :)
To, że mężczyzna ma stosować to jakis dziwny wymysł :)
Ale kobieta powinna przed ciążą i przede wszytskim na początku zazywać kwas foliowy dlatego, że przyjmowanie jego zapobiega powstawaniu wad u dziecka w obrębie układu nerwowego i zaburzeń wystepujących w obrebie tego układu.
w watku, ktory wkleiła Ania1979 wyczytałam, że meżczyzni tez powinni łykać kwas foliowy. Jestem w szoku! Slyszalyscie o tym?

Coś znalazłam.

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=82690883

a co ten kwas foliowy ma w sobie, że powinno się go brać przezd ciaza??
możesz zrobic badania na tarczyce tsh mi akurat wykryto niedoczynność przed ciążą i brałam tabletki
Przede wszystkim kwas foliowy, im wcześniej tym lepiej (ja brałam już rok przed), z badań warto zrobić krew na toksoplazmozę, przeciwciała różyczki i żóltaczkę. To powinno wystarczyć dla zdrowej kobitki.
zgadza sie.gdybym wiedziala ze bede w ciazy to zażywalabym kwas foliowy jeszcze przed.

tu watek o tym:
http://www.trojmiasto.pl/forum/read.php?f=16&i=84554&t=83782

Jeszcze nie jestem mamą, ale pozwole sobie poradzic, że przed ciążą możesz zacząć brać kwas foliowy bardzo ważny przy początkowych rozwoju układu nerowego u dziecka :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry