Widok

Poranione brodawki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcei dziewczyny,
wybaczcie że w Waszym wątku ale myśle że jestescie najbardziej doświadczone i nie będe zaśmiecać formum nowym wątkiem.
Chodzi o karmienie piersią, a dokładniej o poranione brodawki do tego stopnia że już nie mogę karmić bo leci mi krew...Boli okrutnie przystawianie małej, a ona ciągle cyca szuka. Dopuki krew nie leciała to zaciskałam zęby i ją kamiłam ale teraz...?
Nie wiem czy podac małej butle ze sztucznym mlekiem..
Popadam w depreche..Dodam że mała ma 3 dni i od wczoraj jesteśmy w domku.
Miałyście podobny problem? Jak sobie z tym poradzić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a smarujesz czymś sutki?

ja używałam purelanu http://www.sklep-med.pl/product_info.php/products_id/1686, polecam, przynosi ulgę i błyskawicznie leczy sutki, a co najważniejsze nie jest szkodliwy dla dziecka i nie trzeba nawet go zmywać przed karmieniem, innym wyjściem są te nakładki na sutki, ale ja ich nie używałam. Możesz również przez jakiś czas ściągać mleko laktatorem i podawać z butelki jeśli Ci się uda, zanim całkowicie nie wyleczysz sutków.
image
chyba prawie każda tak miała :) niestety ...

Mi pomógł Bepanthen i osłonki na piersi ( w ramach wietrzenia) .
Mimo że boli i krew leci radziłabym nie przerywać ( i nie wprowadzać butli) - potrwa to jeszcze z tydzień a później już mniej będzie bolało :) Naprawdę.

Wg mnie karmienie piersią jest trudne przez pierwszy miesiąc i ten miesiąc naprawdę dość ciężko jest przeżyć i aż się marzy o tym kiedy to się skończy. Ale później naprawdę zaczyna być lepiej - teraz naprawdę cieszę się nie się nie poddałam - było warto :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety to się często zdarza. Polecam odciąganie mleczka i podawanie go z butelki (wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem niz mm- o ile chcesz karmić piersią) a piersi smarować purelanem, lub bephantenem, do czasu zagojenia.
U mnie tez tak bylo. Bardzo pomogl bepanthen. Wytrzymaj, wkrótce brodawki sie "przyzwyczaja" i bol ustapi
image
moze sprobuj podawac cycusia na zmiane, tzn. jednego na karmienie. niestety one potrzebuja czasu zeby sie przyzwyczaic. nie doposc do zapalenia ich, bo wtedy bedzie bolalo jeszcze mocniej. po sprawdzzeniu chyba wszystkich masci, tez najlepiej sprawdzil mi sie bephanten i wietrzenie ;)
Mam nowe oslonki na brodawki, mnie sie nie przydaly Jak chcesz to zapraszam jestem z Gdyni, moze Ci pomoga.

Źle napisałam - miałam na myśli muszle laktacyjne nie osłonki.
http://www.wszystko.dla.dziecka.pl/p2024,muszle-laktacyjne-silikonowe-isis-avent-scf157-02.html

Osłonek raczej doradcy laktacyjni nie zalecają.
oj tez tak mialam

byc moze mala zle lapie sutka zbyt plytko
albo po prostu tak jak dziewczyny mowia musisz przecierpiec bedzie lepiej niebawem
smaruj cycoru mascią :)
image
ja tez smarowalam bepantenem zaciskalam zeby i z czasem minelo...nie pzestras sie jak malenstwo zrobi kupe z krwia skoro sie jej napilo to moze si tak zdazyc....... wytrzymaj albo wlasnie lepiej laktatorem sciagnij mleko i daj z butelki nie mm
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
hej, musisz przez to przetrwać...odciągaj mleczko i dawaj małej z butelki a jak się brodawki zagoją to zobaczysz że karmienie piersią to czysta przyjemność i wygoda
dzieciaczki jak już są troszkę starsze niż Twoja Dziecinka podczas karmienia potrafią przerywać jedzenie i strzelać do mamusi taki rozbrajający uśmiech że choćby dla tych chwil warto karmić piersią (nie wspomnę już o tym że dla zdrowia dziecka też lepiej jak dostaje cyca :))
życzę wytrwałości i szybkiego zagojenia brodawek
i duzzzziiiiiioooo zdrówka dla Ciebie i Małej :)
aaaa
mam maść na poranione brodawki purelan - otwarta ale użyłam jej dosłownie 2 razy - mi na szczęście nie była potrzeba- więc jak chcesz mogę Ci ją dać - mieszkam w Gdyni
mi pomógł tylko bephanten. w obydu karmieniach
Mi pomogła maść Lansinoh i nakładki silikonowe na sutki-rewelacja. Przez pierwszy tydzień używałam dopóki się nie zagoiło.
Teraz już mnie nic nie rusza ;)
image
bepanthen na brodawki i wietrzyć i jak ja to mówię - karminenie na wstecznym, strupki same sie wyleczą w trakcie karmienia, choc na początku karmienie boli, ale później to będzie czysta przyjemność, mała sie nauczy.

Nie poddawaj sie i nie odciągaj.

powodzenia
ojjj tez przez to przechodzilam. jedna brodawke Igo mi pogryzl i mialam tak gleboka rane,ze dopiero teraz zaczyna sie goic. pomogl bephanten,wietrzenie i oklady z aloesu. laktator pomagal mojej psychice,brodawke tylko podraznial. aaa i zmenilam pozycje podczas karmienia z "klasycznej" na "spod pachy".
image image
ja dokładnie wiem co czujesz, ja z poranionymi brodawkami (właściwie jedną)męczyłam się do 8 tygodnia po porodzie, nawet w tamtym tygodniu mały tak sobie poczynał, że zobaczyłam krew na brodawce. jak brodawka krwawi, to z tej piersi nie należy karmić, tylko oddciągać mleko, bo maluch zawsze uleje krwią, bo jej nie strawi. ja tez zaciskalam zęby bardzo dlugo, jak raz maly ulal krwią to wpadłam w panikę, a to było od mojej krwawiącej brodawki (całe szczęście druga była lepsza). na pocieszenie ci powiem, ze przeszłam zapalenie piersi, odmrozenie piersi i poranione brodawki i karmienia nie przerwałam i karmię do dzis.
brodawki naljepiej przemywaj wodą borową, smaruj jakąś maścią. ja używałam bepanthen, purelan, solcoseryl i jak już było naprawdę źle zakładałam osłonki na brodawki.
image
a i teraz karmienie to czysta przyjemność. a ekscytacja małego jak widzi cyca bezcenna.
image
ściągaj mleko laktatorem i podawaj małej w butli, a sama wietrz sobie piersi i smaruj czystą lanoliną np. Ziajki itp. 2 dni max i cycki się zagoją. A swoją drogą powinnaś zmienić pozycję przystawiania małej, przy poranionych brodawkach najlepiej jest karmić pozycją spod pachy.
po 1 polecam spotkanie z doradcą laktacyjnym :) może robisz jakiś błąd przy przystawianiu? Albo Mała nie tak łapie? Doradca to wychwyci i pomoże :)

po 2 - w naszym przypadku "kapturki" były zalecane przez doradcę :)

po 3 - jeśli Mała przyzwyczai się do butelki - możesz mieć ogromny problem z przekonaniem Jej do cyca (u nas tak było)

mogę podać Ci na priv nr tel. do Pani Asi z poradni laktacyjnej na Zaspie ;)
http://www.laktacja.pl/forum/ :)
CASTOR EQUI - lepsza od bepanthen!!! Spróbuj!!!
Ja używam Lansinoh - jest świetny - szybko pomaga...
image
image
To dopiero 3 dni minęły więc jeszcze troche może to potrwać.ja tez mialam raz bepanthen ale używalam innej masci nie pamietam.

faktycznie warto zmieniać pozycje karmienia bo mała wtedy inaczej lapie i inne miejsca podraznia a inne sie goją.Mój synek jak mu zęby wychodzily to zawsze bardziej ostro traktował piersi i zmienialam pozycje.Bylo troche lepiej.
Jezeli tak po tyg. nie przejdzie albo dla pewności juz teraz faktycznie możesz jechac do doradcy.Teżpolecam panią Asie.Podpowie czy mała źle łapie i powie jak przystawiać.Jednak niestety brodawki musza się przyzwyczaić do nowej sytuacji.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Ja jeszcze polecam to forum:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html

Dziewczyny na tamtym forum są maniaczkami karmienia piersią :) - i wiedzą o nim wszystko :).
Jak będziesz miała pytania lub nie będziesz miała sił dalej karmić to tam zajrzyj :) - na pewno pomogą :)

AgusiaGda:
co do kapturków, to chyba zależy od przypadku. Wiem że Medela bezpośrednio swoich osłonek nie sprzedaje - tylko przez doradców laktacyjnych, więc chyba tylko w określonych przypadkach są zalecane.
Na forum którego link wyżej podałam doradca laktacyjny ich nie poleca.
Nie będę się rozpisywała powiem tylko, że u mnie pomogła maść lanolinowa Lansinoh i osłonki silikonowe MAM taki zestaw dostałą od położnej i po 3 dniach było po problemie
Witajcie dziewczyny,
dziękuje za pomoc.
Nie poddałam sie i nadal karmię cycusiem. Boli bardzo ale zaciskam żeby i do przodu.
Od samego początku tzn juz w szpitalu używam maści Purelan a w domku mąz mi zakupił nakładki na piersi aby zapobiec otarciom przez ubrania również Medeli. Wietrze piersi praktycznie caly czas i smaruję po każdym karmieniu. Nie czuje wielkiej różnicy ale prawa pierś pomimo strupków juz nie krwawi.
Wczoraj bylam u nas pani doktor i powiedziala ze bardzo dobrze mala przystawiam. Może poranione brodawki są przczyną złego przystawienia pierwszej nocy w szpitalu..
Tak czy siak nie poddam się :)

Dziewczyny a co myslicie o takich nakładkach chyba Aventu na sutki podczas karmienia?jak to się sprawdza? przynosi chociaż trochę ulgi?
pozdrawiam:)
ja właśnie używałam takich Aventu - są ich chyba 2 czy 3 rozmiary ;) najpierw miałam za duże - ale jedną wyrzuciłam do śmieci w szpitalu ;) przez przypadek i Mąż musiał jeździć szukać drugich - kupił mniejsze :) i były ok :)

ja na początku miałam baaardzo płaskie brodawki, których Młody nie mógł złapać... koleżanka z którą byłam w sali na Polankach karmiła 3miesięczną wtedy córcie przez kapturki :) ale to bardziej z lęku przed pleśniawkami(miała od pierwszej córki ileś lat wcześniej)

jak wyszliśmy z Polanek i dzwoniłam do poradni na zaspę - chciałam wtedy iść, ale akurat był mega sezon grypowy(pamiętacie - nawet porodów rodzinnych nie było w tamtym czasie) to Pani Asia też pytała czy próbowałam z kapturkami - i że czasem jest to jedyne wyjście :)
nakladki aventa używałam wtedy kiedy było naprawdę źle, przez kilka dni. Ból sprawiało nawet lekkie dotknięcie, a wolalam, zeby mały ssał, bo lepiej mi oprózniał pierś niż laktator (a miałam czasem zatory i tylko mały potrafił je rozpracować). Nakładki dają ulgę, tzn. aż tak barzo nie boli i chronisz ranę przed kąsaniem.
a co do nakładek medeli, to też je miłam i są super, brodawki nie ocierają się o ubranie. a minus jak dla mnie to to, ze robi się w nich taka sauna, ze brodawka sie nie leczy tak szybko. do nakładek spływa mleko, a piersi są gorące i to nie służy brodawce. najlepsze jest wietrzenie
image
przez nakłądki neiktóre dzieci wcale nie chcas ssać
Na pocz. neiststy tak bywa -piersi nie są przyzwyczajone do małych SSAKÓW
Polecam maśc PureLan - mi sie sprawdziła
Nie szkodzi dziecko, niet rezb ajaj zmywać - to czysta lanolina
image

Spróbuj też wkładać głębiej w buźkę brodawkę - zeby maluch nie ssał tylko końcówki - może to pomoże.. Mozesz tez spróbować ściagac troszkę mleka i dać dla dziecka to sciagnięte a resztę podac z piersi - jak jużjest maluch mniej głodny i mniej łapczywie ciągnie
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
mi powiedziano, ze nie ma prawa bolec, jesli dobrze przykladasz do piersi i maluch dobrze chwycil. mnie bolaly jeden dzien, ale wtedy bardzo uwazalam, jak mala zlapala sutka ( musi zlapac duuuzo, a nie tylko brodawke). tez radze skontaktowac sie z doradca laktacyjnym. a te wszystkie kremy, to moim zdaniem pic na wode. jak mnie bolaly, to nie pomogly.
Jak przystawić prawidłowo dziecko do piersi?

Jaki wygląda prawidłowo chwycona pierś przez dziecko?

- nosek i broda dotykają piersi
- brodawka wraz z dużą częścią otoczki znajduje się w szeroko otwartej buzi. Natomiast wargi ust są wywinięte.

Jak poznać, że dziecko prawidłowo je?

W trakcie jedzenia dziecko ssie, potem chwila przerwy i znów je. To, że prawidłowo je można poznać po tym, że:
- policzki w trakcie ssania się nie zapadają
- nie słychać odgłosów cmokania
- na początku dziecko zwykle je łapczywie czyli widać, ze ruchy jego są szybkie, a z czasem robią się coraz bardziej rytmiczne i wolniejsze.
- słychać jak dzieci w trakcie jedzenia: połykają, postękują
- kobieta odczuwa w trakcie karmienia mrowienie, które jest związane z wypływem pokarmu. NIE ODCZUWA BÓLU.

Źle przystawione dziecko:

- cmoka
- otoczka brodawki jest pomarszczona
- buzia jest wąsko otwarta, a wargi są wciągnięte
- policzki dziecka się zapadają
- mamę bolą brodawki

http://www.rodzinko.pl/karmienie-piersi/5385-prawid-owe-przystawianie-dziecka-do-piersi.html
pchelapchela - ta maśc to nei na ból tylko na wygojenie ranek
Oczywiscie - prawidłowe przystawienie to podstawa, nieststy przy 1 dziecku trudno jest wszytko wiedziec co i jak...
wiem :) dlatego pisze, bo pewnie autorka nie zdaje sobie z tego sprawy. mi pomogla polozna :)
Dobra połozna to podstawa!!
Ja miałam szczęście -mój SSAK sam jakoś umiała prawidłowo ssać i większych problemów nie było
Korzystałam z pomocy jednej z najlepszych położnych-doradców laktacyjnych, ale to nie pomaga w zagojeniu rany. doradca czuwała nad prawidłową techniką. nauczyłam się najlepszego dla mnie ułożenia-nim mały dobrze się nie przystawił nie zaczynałam go karmić, ale problem twił w tym, jak zagoic ranę jak ciągle mały ją ssał.
synek tez nie bardzo chciał ssać przez nakładki, ale czasem się udawało i to dzieki temu brodawki nie były narażona na bezporednie kąsanie.
image
najlepsze co używałam i pomogło dość szybko to bepanthen , polecam:)

image
Dzięki temu wątkowi przypomniałam sobie, jaki to był koszmar. Wszystko juz napisałyście o metodach na brodawki, więc nie będę powielać :)
Powodzenia, na pocieszenie powiem, że też miałam doła z tego powodu i tez o mało co nie rzuciła karmienia piersią, ale bardzo się cieszę, że wytrzymałam. To trwało u mnie tylko tydzień :)
image image
Panna, to szczęściara z Ciebie. ja mam wciąż jedna brodawkę gorszej jakości, jak mały nie ssie jej kilka dni to jest ok, a jak possie 2-3 dni to jest jak zdarte kolano i boli, ale na mnie nie robi to juz wrazenia a raczej mnie to smieszy.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

krzywe ząbki (24 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

do góry