Widok

Poród Swissmed 2

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zakładam nowy wątek. Link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Porod-Swissmed-t112206,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny dobra rada, którą ostatnio dostałam od koleżanki. Warto zabrać oprócz ciepłego, również taki bardzo cieniutki szlafrok, bo podobno jest tam trochę gorąco ze względu na maluszki. A poza tym rodzimy ciepłą porą ;)

ja mimo, że mam termin dopiero na 15.06 to baaaardzo liczę na zbliżającą się pełnie :) ale tak jak KAMYK1 napisałaś to strach też jest, ale urodzić w końcu trzeba hehe :)

image
Sluchajcie jak tam bylam ostatnio to bylo strasznie goraco... wiec bym sobie odpuscila duzy szlafron cieply bo nie dosc ze zajmuje duzo miejsca w torbie to przy tej temperaturze ktora tam panuje mozna sie rozplynac....jak mialam ostatnio ktg w goracy dzien to myslalam ze padne z goraca ;)
Kamyk, dodam cos wiecej, ja rodziłam w swissie w lutym i tez było bardzo ciepło na sali a szlafroka to nie mialam ani raz ubrane :-) jeśli już to zabierzcie cieniutki - szkoda miejsca w torbie :-)
Sylwia - laktator to tez chyba tam jest prawda? chyba ktos juz pisal... wiec tez bym nie zabierala bo zajmuje miejsce..
Jest laktator, ale ja poprosilam męża aby mi dowiózł na drugą dobę, tak jakoś zwyczajnie wolałam miec swój, z tym że nawał pokarmu i tak miałam dopiero w domu. Zaraz po porodzie to jest on zbędny, gdyż nie ma aż tak dużo mleka a jeśli to twoje pierwsze dziecko to będziesz musiała najpierw nauczyc się przystawiania dzieciątka :-) ważny jest stanik i wkładki laktacyjne, gdyż pokarm powoli sam wycieka i jest dosc duży dyskomfort jeśli ma się koszulę zalane :-)
hej dziewczyny... mam pytanko...caly czas zastanawiam sie jak to zrobic, jak wiecie zdecydowalam juz, ze chce rodzic cc ale na chwile obecna nie mam zadnego zaswiadczenia, czy porozmawiac o tym z moim lekarzem prowadzacym czy lepeij umowic sie na wizyte do ortopedy w swissie i tam poprosic o takie skierowanie... nie wiem czy lekarze sa chetni zeby takie zasw wystawic...czy beda robic problemy? nie piszcie,zebym to jeszcze przemyslala bo jestem juz w 100% pewna :)
Co do laktatora to ja osobiście wolę mieć swoj wlasny :)
Mam jeszcze pytanko - jak to jest w swissie jak jest się po terminie? kolejne ktg będę miała dzień po terminie (liczonym wg @) i zastanawiam się ile po terminie u nich wywołują poród?
Dzisiaj spytałam się ile czasu po odejsciu wód mam jechać do nich (na SR mowili nam że jak nie zaczną się skurcze to mam min 6 h na dojazd do szpitala) - Pani dr stwierdziła że mam od razu (ale spokojnie) do nich jechać i ze jak nie pojawią się skurcze to bedzie trzeba je wywołać - troche nie podoba mi się że od razu chcą mi podawać oksytocynę - boje się że to utrudni mi poród naturalny ...
a czy któraś z was myślała o znieczuleniu zewnątrzoponowym przy naturalnym rodzeniu? czekam na informacje może któraś z was miałla takie znieczulenie?
ja rodziłam sn z zzo, a co chcesz wiedzieć?
ja tez chce rodzic naturalnie z zzoo lub bez... zalezy jak to sie wszystko potoczy.
hejka:) chcę wiedzieć kiedy na jakim etapie mogą podać to znieczulenie, jakie musi być rozwarcie?czy faktycznie potrafią przewidzieć jaką dawkę podać aby skurcze parte były odczuwalne? i czy mówili ci o jakimś niebezpieczeństwie czy konsekwencjach tego znieczulenia, jak tak to co takiego? wody płodowe w jakiej fazie ci odeszły?i pytanie z innej beczki: położyli ci dzidzie na brzuszku? czy można poprosić o pokój jednoosobowy?
ok dużo pytań ja w sumie miałam dwa razy zzo tylko za pierwszym razem niestety za duża dawka, źle podane i były problemy.
Za drugim w swissie podali mi przy 8 cm rozwarcia ale nie chcieli bo podaje się przy 4, bo niby może nie zadziałać na czas, bo ono od razu nie działa, namawiali mnie,że dam radę bez,tylko że ja zarządałam:) że chce i koniec to podali tycią dawkę idealnie tak,ze skończyła dzialać przed samymi partymi ale wystarczyło,zebym się uspokoiła bo ja tam szłam z nastawieniem na zzo i jak mi mówią,że za późno to dostałam ataku paniki:)

Prawda jest taka,ze jak dają przy tych 4 to może się zdażyć,że przy kilkugodzinnym leżeniu jak dadzą którąś dawkę skolei to potem nazbiera się tego leku tyle,że można nie czuć w ogóle ciała na finishu i wtedy nie dasz rad sama przeć bo jak i muszą wyciągać tak miałam w wejherowie- ale wydaje mi sie,ze to oni poprostu schrzanili sprawę bo powinni wiedzieć ile mi podać a w swissie poprostu idealnie wymierzone.

Dziecko dają na brzuch na moment, a potem zabierają do mycia i zabiegów róznych wychodzą z tatusiem, który sobie moze patrzeć a między czasie kończą z tobą:) co tam trzeba jakieś szycie, sprawdzenie łożyska itd:)
mi wody za pierwszym i drugim razem odeszły przed samymi partymi. Sama w pokoju jesteś jak nie ma obłożenia. Ja nie byłam sama tzn 2 nocki miałam współlokatorkę ale potem jedną nockę już sama byłam i nawet mąż został ze mną na noc.
Ola: Co do mycia maleństwa i kładzenia na brzuch to pytałam się o to połoznych jak bylismy ogladać porodówkę - jeśli sobie nie zyczysz to mogą nie myć maleństwa i możesz jasno zaznaczyć że chcesz je mnieć dłużej przy sobie na brzuszku (badania mogą zrobić dopiero po tych 2 h); wszystko zależy od Ciebie, tylko trzeba nie bać się mowić co chcesz :)
mi dali takie nieumyte w swissie na brzuch ale oczywiście nie gołe bo by mu zimno było:)
Dzieki Beatrisa za bardzo pomocne posty. Z tego co rozumiem to powinni podac przy 4 cm na nasze zadanie... mam nadzieje ze wtedy sie udaje okreslic czy nam tego potrzeba czy nie.. zeby nie czekac pozniej az sie zrobi gorzej. Skutki uboczne chyba nie sa grozne przy dobrym podaniu, tzn dobrej dawki.
Kamyk1 juz niedlugo :) :) :) ja czekam na 25 tydzien, zeby na kwalifikacje sie udac.
sorki, mialo byc 35 tc.
tak niedlugo;) dzis bylam na ktg...milo bylo ale krotko i znow kolejny tydzien przeleci ... tak czas pedzi. Brzuch mi sie obnizyl wiec gin stwierdzil ze juz za 2 tyg final ;)
Karolla, dzis rozmawialam z polozna ktora opowiadala ze byla u nich dziewczyna ktora tak jak ty byla umowiona na cc... i za nic w swiecie nie chciala slyszec o sn... ale naszczescie polozne ją przekonaly i miala super lekki porod 2 h ;))) takze moze jeszcze to przemysl ;)
jeszcze troszku, dwa tygodnie :) :) no zobaczymy...ja narazie jestem zdecydowana na cc ale tak jak pialam wyzej nie mam zadnego wskazania na chwile obecna...wiec jeszcze nie wiadomo...choc nie ukrywam, ze po sobotnim naturalnym porodzie mojej kolezanki to niezle sie wystraszylammmm :) ale fakt, ze ona nie rodzila w swissie.. teraz mam wizyte 8 czerwca u mojego lekarza prowadzacego wiec zobaczymy co mi powie... :) :) bedzie co ma byc ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry