Widok

Poród Swissmed

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Polecam Swissmed ( rodziłam w lutym ) :
Plusy :
1. intymność
2. natychmiastowe przyjęcie na oddział na poród
3. godne traktowanie
4. pomocny personel
5. nielimitowane odwiedziny
6. fachowa opieka przed porodem ( ktg, usg, ewentualny pobyt w szpitalu )
7. mniej ale ważne : ładne firanki, swoja łazienka, dobre jedzenie itp :)
8. generalnie zero stresu i dodatkowych problemów a to ważne
Minusy to :
1. nie mogłam przyjąć dowolnej pozycji do porodu, decydowała położna, mimo że na stronie www zapewniają, że można
2. poradnia laktacyjna to mit niestety : dokarmianie dziecka mlekiem modyfikowanym, słaba pomoc przy problemach laktacyjnych

I co ważne : jest oddział i sprzęt do ratowania noworodków !!! W przypadkach szczególnie niebezpiecznych czy nieprzewidzianych to wiadomo że Zaspa i to nie tylko Swissmedu dotyczy przecież.
Może od razu rodzić w Centrum Matki i Dziecka...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prównanie ze zwykłym szpitalem:

Intymność - wykupujesz jedynke za 350 zł masz to samo
Natychmiastowe przyjęcie na oddział- wystarczy wcześniej zadzwonić i powiedzieć że się pojawisz,a sprawy papierkowe może wypełnić mąż
godne traktowanie- cóż, zależy od personelu ale w normalnych szpitalach też potrafią godnie traktować
Pomocny personel - patrz wyżej
Nielimitowane odwiedziny - Ja bym nie chciała żeby po porodzie cała rodzina mi się na głowę zwaliła
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zgadzam sie z Toba Kasiu i dlatego właśnie wybrałam państwowy szpital :)
Ja to jak najbardziej rozumiem, że zależy wam na dziecku, i chcecie zrobić dla niego wszystko, ale naprawdę te 6 tysięcy można przeznaczyć na bardziej wartościowe rzeczy dla malucha. Można mu przygotować prześliczny pokój za taką kwotę :)

A porodu maluszek i tak nie będzie pamiętał ;)

A teraz taki żarcik, jeśli macie takie pieniądze w nadmiarze, zawsze możecie oddać mi ;)
Całe szczęście, że zdania są podzielone bo inaczej nasze przymusowe składki zdrowotne zupełnie by się zmarnowały...:)
A co do całej rodziny na głowie w szpitalu to nie bardzo rozumiem, chyba jakiś takt i wyczucie mają i to chyba nie szpital o tym decyduje kto przyjdzie w odwiedziny :)))))
Zapewniam, że jakby maluszek miał mieć kosztem swissmedu przebrzydły pokoik to bym się zastanowiła :)

No i oczywiście jak będę miała pieniądze w nadmiarze zgłosze się do Ciebie , póki co nadmiar wydałam na poród :)
Asiu, niektórzy ludzie niestety nie mają taktu i wyczucia. A po porodzie jest się wyczerpanym i chciałoby się odpocząć.

Pozatem przy odwiedzinach maleństwo jest narażone na bakterie i choroby jakie przynosza goście z zewnątrz.

W wojewódzkim owszem mogą przyjść, ale oglądają dziecko zza szyby.

Jeszcze jeden minus, który boli mnie najbardziej , pracują tam położne które pracują też w szpitalach państwowych. W Swissmedzie są miłe, uprzejme i bardzo kulturalne natomiast w szpitalu państwowym są okropne. Piszę bo miałam taki przypadek, pierwsze dziecko rodziłam w Swissmedzie i położna Asia była bardzo miła, pomocna i pomagała na każdym kroku natomiast drugie dziecko rodziłam w państwowym szpitalu i znowu trafiłam na panią Asię. Na początku bardzo ucieszyłam się, że to ona ale jakie było moje zdziwienie kiedy dopadła do mnie i chciała na siłę przyspieszyć poród czyli rozszerzała szyjkę macicy i parła na siłę gdy główka była jeszcze wysoko. Powiedziałam jej, żeby przestała bo ja tego nie chcę więc się na mnie obraziła i więcej jej nie widziałam. Może to i lepiej bo zajęła się mną inna położna - taktowna, kulturalna i wtedy poczułam się jak w Swissmedzie.
Mam postulat, ażeby wyrzucano takie położne i z państwowych i z prywatnych szpitali.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Margita, współczuję, wiesz może miała zły dzień... Ja też czasem jestem bardzo miła, a czasem nie idzie ze mną wytrzymać i robie rzeczy których normalnie bym nie zrobiła ;)
W Swissmedzie na siłę wszystkich zwożą i każą wchodzić do środka, chorych to już wogóle najchętniej, w sumie przecież zależy im żeby wpadło trochę zarazków....:)))))
serio to bawią mnie te argumenty, w swissmedzie można sie dowiedzieć jak radzą sobie z zarazkami, a że skutecznie to wystarczy popatrzeć jak tam ze z zdrowiem u noworodków na oddziale :)
mi sie wydaje ze porod w prywatnym szpitalu to jest dla mamy, a nie dla dziecka. W koncu zadowolona Mama to i szczesliwe dziecko.
Kwota 6 tys, jest duza, ale jesli ktos ma bardzo duze obiekcje co do panstwowej opieki medycznej, to moze dla niego warto wydac te pieniazki.
DOdam tylko od siebie - tak naprawde z perspektywy dwoch porodow ( pierwszy naturalny, drugi CC) powiem wam ze dla mnie najwazniejsza byla opieka po porodzie, a szczegolnie pomoc z laktacja. Dla mnie karmienie piersia jest wazne i to bylo dla mnie wazne przy wyborze szpitala. Porod trwa kilka godzin, po porodzie jestemy w szpitalu kilka dni- i tu jest dla mnie wazna opieka.
Jesli chodzi o prywatnosc- za pierwszym razem bylam na sali z przemila dziewczyna, zgralysmy sie w czasie ze wszystkim tak aby sobie nie przeszkadzac w odpoczywaniu, za drugim razem trafilam na sale z flejowata mloda panna, dla ktorej placz dziecka nie robil wrazenia bo chrapala w najlepsze- to bylo dramatyczne, ale dalam rade. Gdybym miala rodzic 3 raz- poprosila bym sale jednoosobowa.

Dziewczyny sa plusy i minusy, kazda z nas liczy na cos innego i tego powinna szukac. Ja ze swojej strony moge wam powiedziac jak jest w panstwowym, i moge polecic szpital wojewodzki. Co byscie nie wybraly to zycze wam Zdrowych dzieci!
No tak, może miała zły dzień ale dla mnie ten właśnie dzień był drugim najważniejszym w moim życiu :-(
Niestety to prawda z położnymi, z niektórymi lekarzami też jest podobnie ale to głównie wina niestety naszego systemu służby zdrowia. Czy ta położna Asia to w okularach taka ? Przyjmowała mój poród w Swissmedzie i powiem szczerze że mogę uwierzyć że się mogła inaczej zachowywać w państwowym szpitalu bo na mnie też się lekko obrażała , nawet w swiss :)
zawsz te osoby co nie maja kasy albo oszczedzaja na niej bede nagatywnie nastawione na swissmed. wychwalaja za to panstwowe placowki. od dawna nie lecze sie w NFZ i chocby nie wiem co sie dzialo kasa na porod w swissmedzie musi byc. chce byc godnie traktowana i mile wspominac porod.
Nie, wysoka i szczupła ale bardzo często paliła bo było od niej czuć papierosami. Tego też nie powinno się tolerować by od położnej "śmierdziało" papierosami.
z tymi odwiedzinami to roznie bywa ...
mam kochanych tesciow ale przy pierwszym dziecku byli w szpitalu codziennie i tylko szyba nas ratowala - i nie za bardzo mialam jak powiedziec im zeby dali mi spokoj. Jak dodacie do tego wizyty mojej babci - za nic nie dalo sie jej wytlumaczyc zeby nie przychodzila, meza, rodzicow (rozwiedzionych wiec x2) to wychodzi kilka wizyt dziennie przy szybie bo jakos nie umieli sie zgrac zeby przyjsc razem. I oczywiscie kazdy tylko na 2-3 minutki zeby mnie nie meczyc ale mialam juz dosyc.
nie wiem, moze w swissmedzie gdyby mogli wejsc do mnie do pokoju to byloby mi wygodniej ale... szyba odgradza od zarazkow a pogoda ostatnio w kratke ....
Ola.... Jeśli bym chciała rodzić w swissmedzie, byłoby mnie na niego stać.... Masz błędne myślenie... Ja wcale nie wychwalam państwowych placówek...

Widocznie musisz nie mieć dzieci, i nie wiesz ile One kosztują później...

Gdybyś wiedziała być może zasnanowiłabyś się czy warto jest wydać 6000 na 3 dni jak to stwierdziłaś "godnego" traktowania...

Dzieciaczek porodu i tak nie będzie pamiętał..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ola nie wypowiadaj się za tych co nie mają kasy, ja drugie rodziłam w państwowym nie dlatego, że jak mówisz nie miałam kasy ale kasę tę właśnie postanowiłam wydać na coś zupełnie innego czyli na pomoc dla dzieci niepełnosprawnych ( tak sobie postanowiłam będąc jaszcze w ciąży z drugim dzieckiem).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieciak porodu nie bedzie pamietal ale ja jako matka bede cale zycie pamietala. nie mam klapek na oczach i widze tez swoje potrzeby a nie tylko potrzeby dziecka.
ola rób sobie co chcesz, to twoje pieniądze, natomiast ja uważam że to strata pieniędzy, bo w szpitalu publicznym też potrafią normalnie traktować, więc łaskawie nie mierz wszystkich jedną miarą.

Dla mnie potrzeby dziecka są najważniejsze, nie moje. No ale cóż, różni są ludzie....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry