Widok

Porwania dzieci

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Słyszałyście coś o tych porwaniach?
W okolicy Pruszcza,Łęgowa i okolicznych wiosek porywają dzieci i wycinają im narządy.Na początku w to nie wierzyłam,ale już któraś osoba z kolei o tym wspomniała.Podobno porwali chłopca,wycieli mu nerkę i wszystko zrobione profesjonalnie i porzucili go na cmentarzu,chłopiec żyje.
Pytam,bo dużo znajomych o tym wspomniało,a porwania te występują w moich okolicach,nie wiem czy ludzie się nakręcają czy coś jest na rzeczy tym bardziej,że w mediach cisza.

Coraz wiecej ludzi o tym mówi w ciągu tych kilku dni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 26
Nie wiem co robią z dziećmi ale wiem że to czarna wołga jeździ i to z niej wyskakują i porywają.
Jeden porywacz do złudzenia przypomina smoleńską brzozę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
nerke moze i tak a serce? pozatym czasem trzeba doczekac odpowiedniego wieku dziecka na dializach..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/nerka-czarnego-rynku
Owszem jest to dość duża sprawa na świecie, ale Polska nie jest tu raczej żadnym graczem.
Tak jak napisała Emenems, mało gdzie dzieje się to bez zgody dawcy.
image

www.facebook.com/MauaFotografia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Warto jeszcze przeczytać ten artykulik http://www.wprost.pl/ar/113563/Lowcy-nerek/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak, tylko nikt już nie wspomni że większość organów jest sprzedawana przez właścicieli...
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niby tak... chociaż fakt faktem nielegalny handel organami kwitnie w najlepsze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jakiś tydzien temu chyba nawet w dzien dobry tvn mowilil o tego typu legendach i zastanawiali skad to sie bierze hehehe ;-)
Jest tego trochę w necie.. http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/lodz/porwania-dla-narzadow-to-nie-legenda-wszystko-widz,1,4419263,wiadomosc.html ...

...ale http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111222/INNEMIASTA02/760724162

Także jak oficjalnie nie mówią/nie potwierdzają to nie ma się czego bać.
Pieczulka nie znasz sie a gadasz. Jak to od doroslego nie przeszczepia nerki dziecku? A rodzice ktorzy oddaja nerke swojemu dziecku?
tak jak w Ikei znajdują łyse dzieci ;) http://forum.trojmiasto.pl/Proba-porwania-dziecka-w-IKEA-t181663,1,16.html
Galeria Bałtycka też już była :] http://forum.trojmiasto.pl/wczoraj-w-Galerii-Baltyckiej-porwano-dziecko-slyszalyscie-t186294,1,16.html
Wystarczy się zagłębić schemat przeszczepu nerki czy w ogóle organów. Wycinają ja w jakimś aucie czy gdzieś tam? Do tego trzeba sterylnych warunków, odpowiedniego dawcy, który ma nie tylko zgodność krwi, ale i zgodność tkankową, która zależy od tolerancji immunologicznej na antygeny tkanek biorcy i dawcy. Idąc dalej... Wycinają i co? w tym samym miejscu ją komuś wszczepiają? Narząd do przeszczepu musi być w idealnym stanie i czas jego "świeżości" i przydatności jest bardzo ograniczony i nie ma tu mowy o jakimś zamrażaniu. Nie da się komuś tak o nerki ukraść żeby była zdolna do przeszczepu.Do tego trzeba odpowiedniego sprzętu, miejsca, specjalistów. To są miejskie legendy i tu nawet nie ma ziarna prawdy.
Kiedyś była taka legenda, że w Grandzie w Sopot znajdowano ludzi w wannie z lodem i bez nerki :)

Oczywiście nie mówię tu o faktycznych porwaniach człowieka. Ale taka osoba na bank się nie znajduje bo po prostu nie żyje.

Na prawdę uważacie, że porwania dzieci dziś odbywają się bez ech mediów? :)
image

www.facebook.com/MauaFotografia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
i dlatego jest to taki temat tabu i kolejna psychoza strachu, jak nie ma sie czym martwic to mozna sie pobac obcych furgonetek ;)i jak przechodzi ktos obcy za plecami to łapać się za nberki zamiast za portfel. ;)
pozatym zgodnosc tkankowa to jedno ale czasem np watrobe przeszczepia sie na jakis czas zeby odtruc organizm i dopiero potyem szuka sie zgodnosci tkankowej - a do tego czasu zyje sie w szpitalu na wysokich dawkach leków podtrzymujacych przeszczep,
pozatym potrzebujacych przeszczepu jest bardzo duzo i tak na prawde czesto gesto moze byc tak ze jak bys wystawila swoja nerke na sprzedarz juz jutro by sie ktos po nia zgłosił nie wspomne o sercu czy innych narzadach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Naprawdę myślicie że gdyby tak się działo to prasa ogólnopolska nie trąbiłaby o tym od rana do wieczora?
Byłaby to największa afera od lat.
Każdy - podobno - gdzieś coś tam słyszał, ale dokładnie jednak nikt nie potrafi wskazać źródeł. Na tym właśnie opiera się legenda miejska ...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale przed porwaniem nie sprawdzą :P Czyli muszą "brać" w ciemno?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
czysto teoretyzujac
rodzice zrobia wszystko zeby uratowac wlasne dziecko- przeszczep.
jezeli sa porwania doroslych to i porwania dzieci moga sie zdarzac, ale nie wydaje mi sie zeby byly to wtedy calkiem przypadkowe osoby- czy w polsce to raczej nie...
dawcy dla dzieci to tylko i wylacznie dzieci - nie przeszczepia od doroslego bo za duze...
te dzieci co zmarly czesto sa dawcami dlla innych, jednak wlasnie dlatego ze malo zgonow,a zywe i zdrowe nie moga byc dobrowolnymi dawcami dlatego organy dzieci na czarnym rynku moga byc drozsze.
ale takze nie wierze w wycinanie i porzucanie - szybciej w zaginiecia i tak naprawde zabójstwa dzieci,ale to i tak jest nierealne.choc mafie różnego rodzaju istnieja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wg mnie może to dotyczyć zarówno dorosłych jak i dzieci. A co z grupą krwi..? Nie wiem, ale pewnie to badają, skoro mają chirurgów, którzy to wycinają, to pewnie mają też człowieka do badania krwi - a później w lodówę i zaś na Zachód.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
ale co? wahadełkiem sprawdzają grupę krwi itd. i typują ofiarę/dawcę?

czy wycinają jak leci i później dopasowują biorcę?

ogólnie o tych aferach z dorosłymi to też gdzieś słyszałam/czytałam - a w dziecięce wersje nie wierzę(jeśli chodzi o organy) :]
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jest coś na rzeczy. Ze swoich źródeł wiem (i chyba było to opisywane w lokalnych mediach) że w Olsztynie porywali ludzi dorosłych, rosjanie prawdopodobnie poruszali się busem, w którym po uśpieniu porwanego dokonywali wycięcia bodajże nerki. Nerka na czarnym rynku kosztuje ok. 50 tyś $ także można sobie wyobrazić co to za biznes. Słyszałem o młodym mężczyźnie i kobiecie. Takie rzeczy niestety zdarzają się, ale najczęściej w rejonach blisko wschodniej granicy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
a może celowo rozpuszcza się takie plotki, by rodzice bardziej dbali o dzieciaki i pilnowali je by te nie szlajały się sapomas po ulicach
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (139 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Dobry ortodonta (42 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry