Widok

Problem z montażem fotelika na środku kanapy samochodowej

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny może Wy coś doradzicie, co "dwie" głowy to nie jednak :)

Jak już dumam trzeci dzień i nic nie wymyśliłam. Wyjeżdżam w dość długą podróż z moimi dzieciakami. Zawsze najmłodsza córa siedziała za kierowcą lub pasażerem. Teraz z racji tak wielu km. chcemy zamontować fotelik na środku kanapy.

Fotelik mamy cybex pallas 2 i tak jak pas jest wystarczający, tak na środku kanapy jest o 20 cm za krótki

Myślałam, że nie bedzie problemu, bo kupię przedłużkę do pasów bezpieczeństwa. Okazało się jednak, że żadna ( a są dwie do wyboru ) nie pasuje do naszego samochodu.

Nie wiem czy jest inne rozwiązanie ? Mogłabym pomyśleć o zamienieniu sie z kimś na foteliki, gdzie za pomocą pasa się montuje fotelik,a dziecko jest zapięte pasami fotelikowymi, ale mieliśmy BeSafe i moja córka dostawała w nim szału. Nie wiem, może już jej minęło i nie byłoby problemu.

Jednak zanim zacznę poszukiwać chętnej osoby na wymianę, piszę tutaj, bo może są jeszcze inne pomysły :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a na środku kanapy chyba jest jeden pas (tylko przez brzuch, nie przez klatkę piersiową), wiec takiego fotelika też prawidłowo nie zamontujesz.
Chyba że w tym samochodzie jest inaczej.
nasz jest normalny i dlugi i młody ciągle jest na środku ale u mojego brata w aucie juz byl zly i mały musiał sedzieć z boku:((
tzn nie zły a krótszy po prostu:)
Dokładnie jest tak u mnie, po środku jest "prawie" normalny pas, odrobinę krótszy. Troszkę inaczej się zapina, ale zasada taka sama, przez brzuch i ramię. Pasuje do niego nasz fotelik CONECO 9-20kg. Niestety nie mam go na zamianę. Natomiast fotelik 0-13kg ten tyłem do kierunku jazdy jest już pas za krótki (mam 3dzieci wiec musze miec 3foteliki)
Mamy pas taki sam jak te boczne, tylko 20cm krótszy :)

Także zapiąć prawidłowo można, gdyby nie fakt krótszego pasa

Poprzedni fotelik montowaliśmy tan bez problemu, ten co teraz mamy również zamontuję, ale obawiam się, że uduszę córkę ;)

Z tyłu będą jechać 3 osoby, dlatego kombinuję, żeby fotelik był na środku, zawsze wygodniej innym pasażerom po bokach

Kasia, a u mnie się te "stare krowy" zawsze biją o środkowe miejsce :)
Kasia, my mamy też normalny pas po środu i właśnie tam mamy zapontowany foteli 9-18 kg. bo to jednak najbezpieczniejsze miejsce. Mamy BeSafe izi x3 i nie ma problemu z montażem - zresztą dlatego też kupiliśmy ten fotelik, bo najlepiej się trzymał na środkowym miejscu.
Niestety nie każy fotelik może być montowany na środku. Albo inaczej - nie każda kanapa samochodowa ma środek przystosowany do wszystkich fotelików. Często środek jest wybrzuszony - przez to fotelik nie trzyma się pewnie, no i te pasy są krótsze.

Czy wasz fotelik, pomimo tego że pasy są za krótkie, trzyma się stabilnie na środku? Nie będzie się "gibał"?
W sumie, skoro nawet przedłużki pasów nie rozwiązują problemu dł. pasów, to nie ma innego wyjścia jak zamienić się z kimś na foteliki. Spróbuj jeszcze raz posiadzić córkę w BeSafe, może już jej przeszło? ;-)
Michałkowa, my miejsce po środku mamy równe, nie ma wybrzuszenia, natomiast jest weższe. Czyli jak montujemy 3foteliki to już tak na siłe zapinamy pasy
U nas starsze za karę tam siedzę :)
Jedziemy 1200km (odpoczynek) i znowu 500km a jak dobrze pójdzie to + jeszcze 700km :/
No i droga powrotna to samo

Obawiam się, że będę musiała wysadzić któreś po drodze ;)

Wyczytałam, że można zdemontowac podstawę w cybexie, bo i tak w kolejnej grupie wagowej to się robi, tylko teraz gdzie zadać pytanie, czy 2,5 latka z wagą 12kg może mieć zdemontowaną podstawę, czy nie ma to wpływu na bezpieczeństwo ?

Ogólnie podstawa służy do zmiany pozycji siedziska, my jej nie używamy, nie ma takiej potrzeby, odchylenie jest na tyle małe, że nie zmienia za wiele.
Gdyby tylko o to chodziło, zdemontowanie jej nie będzie miało żadnego wpływu, to być może jesteśmy uratowani :)

Michałowo, kanapę mamy odpowiednią, fotelik pasuje na niej idealnie, nie giba na boki

Mieliśmy możliwość wziąć inny samochód, który ma odpowiedni pas środkowy, ale właśnie problem taki, że kanapa jest wypukła i fotelika absolutnie tam nie można zamontować

No nic, piszę do producenta jaki wpływ na bezpieczeństwo ma podstawa w cybexie, jak mnie to nadal nie uratuje, bo nawet nie wiem czy po jej zdemontowaniu pas już będzie ok, będę dzwonić do koleżanki w celu pożyczenia fotelika :)

może napisz albo zadzwoń co serwisu Cybex i zapytaj? http://cybex-online.com/pl/cybex-contact.html
http://cybex-online.com/pl/usermanual/pallas20.html
Kasia to znak,żebyś nigdzie nie jechala :D zostań w domu haha :D
image
Nie, Kasia znalazła pretekst żeby kupić nowy fotelik:))))))))
image
Lina, prędzej pożyczę inne auto, niż wakacje w domu spędzę :P

Kkasia1, no niestety to ostatnia rzecz jaka mi się uśmiecha, wymiana fotelika.
Moim zdaniem drugiego tak dobrego jak cybex nie będę miała

Kasiu niestety chyba Cię zmartwię - zajrzałam do instrukcji (my mamy wersję pallas-fix) i tam jest wyraźnie powiedziane że siedzenia boczne a nie środkowe. Przejrzałam dalej i zdemontowanie bazy automatycznie zmienia fotelik na wyższą kategorię wiekową. Więc chyba nie tyle urządza Was pożyczenie samochodu (co osobiście odradzam - moi rodzice od zawsze na dalekie trasy pożyczali auta i nie było podróży byśmy na conajmniej pół dnia nie utknęli w serwisie - oczywiście na koszt moich rodziców) co przekonanie starszaków do zmiany miejsc co jakieś 200 km.
a nie moze mala siedziec z przodu:) bo mojj teraz dostal choroby lokomocyjnej i siedzi z przodu i z tylu wicej sie miejsca sie zrobilo, bo mielsimy dwa foteliki i jak mialam usiasc po srodku to sardynka:) a etraz normalnie wypas:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

do góry