Widok

Prosty przepis na ciasta :)))

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny nie mam zupełnie zdolności jeśli chodzi o pieczenie ciast :(((
Może znacie jakieś proste przepisy takie które ,, zawsze się udają" bo chciałabym coś upiec na święta. Prosty przepis na szarlotkę już mam może coś jeszcze ????
Pozdrawiam serdecznie :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny ja wasze przepisy normalnie zapisuje sobie w zeszycie prawdziwa gosposia ze mnie :))))
Ja to antytalencie ciastowe, chociaż gotowanie wychodzi mi całkiem dobrze ;-)
Robię czasem takie "ciasto": dwa serki homogenizowane mieszam z galaretką rozpuszczoną w połowie porcji wody, na to kładę herbatniki (te grube, z Jutrzenki) i wkładam do lodówki. Jak trochę stężeje, to na wierzch wylewam drugą galaretkę i znowu wstawiam do lodówki. Kiedyś mi nie wyszło, bo od razu wylałam galaretkę na herbatniki, a te wredoty wypłynęły na wierzch ;-) Było zjadliwe, ale nie wyglądało dobrze.
Wlasnie tak, takie zwykle solone. Jak sie przegryza z ta masa z kokosami to w ogole nie czuc slonego i specyficznego smaku krakersow. Mozna krem zrobic bez zoltka.
CIASTO ZE ŚLIWKĄ W CZEKOLADZIE

Biszkopt

1 szkl cukru
5 całych jja
1 szkl pszennej mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyzki kakao

Ubic jaja z cukrem 20 min,dodac mękę+proszek+ kakao,wymieszac drewanianą łyżka (nie wiem czemu akurat drewanianą ale tak mam napisane:))
Piec ok 20-25 min

Krem

1 budyń śmietankowy taki na 3/4 l mleka ugotowac w 1,5 szkl mleka,zmiksowac z masłem roślinnym w pudełku,nie pamiętam ile tam jest dag ale chyba 25.Dodac cukier tak jak do budyniu.

30 dag śliwek suszonych zalac 1,5 szkl przegotowanej,gorącej wody.Jak wystygną zlac wodę dodac do niej 3 łyżki wódki i tym skropic biszkopt.Przełożyc kremem,na wierzch ułożyc sliwki i zalac polewą czekoladową.

Polewa
1/4 kostki masła,1 gorzka czekolada - rozpuścic i taką letnią wylac na śliwki.

Ja się tym ciastem zajadam:)
meldują, że wczoraj wieczorem zrobiłam Rafaello z przepisu mayasun :)))

40 minut temu spróbowałyśmy z Mamą... :P

rewelacja!!!!!!!!!!!!

proste, szybkie, bez pieczenia :D na święta też zrobię :)))))))) dzięki za ten przepis :))))

Mama przypomniała mi o TORCIKU JABŁKOWYM :))) też bez pieczenia i super szybkim w robieniu ;)

- potrzeba paczkę biszkoptów
- krem do tortów Dr. Oetkera (waniliowy lub śmietankowy)
- mleko
- masło
- 1kg jabłek - najlepiej kwaśnych
- 3 jednakowe galaretki

biszkopty układamy w tortownicy, można je lekko nasączyć (wg uznania - ale jeśli jabłka są bardzo soczyste, to niech biszkopty będą suche)
krem robimy wg przepisu na opakowaniu ALE dodajemy ok 1/3 mleka mniej :)
jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami :)
3 galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wody, jaka jest wg instrukcji na 2 opakowania :)
jeśli jabłka są bardzo soczyste - trzeba je trochę odcisnąć :) mieszamy z gotowym kremem :) masę wykładamy na biszkopty i zalewamy zimną, tężejącą galaretką :)

zostawiamy na noc w lodówce :)

pod galaretkę można dać jeszcze jakieś owoce - żeby nie było nudno ;)
jesteście okropne... a miałam mocne postanowienie i co? i słaba silna wola znowu wygrała!
Amielka - od Nowego Roku... ;P teraz jeszcze możesz pogrzeszyć ;P
No to hop :)
Dziewczyny piękne dzięki za wszystkie przepisy :)))
Pozostaje życzyć Wam pięknych I radosnych Świąt :))))
I udanych wojaży z pieczeniem :))))))))
Wykorzystałam dziś przepis na ciacto kefirowe zrobiłam z brzoskwiniami, wyszło pyszne chociaż popsułam trochę kruszonkę bo położyłam odrazu i się trochę rozpłyneła :-) (pierwszy raz robiłam ciacho z kruszonką) ale jest i tak dobre
do LULLU - chcę upiec to ciasto marchewkowe i miałabym prośbę o podanie wymiarów blaszki z której korzystałaś bo ja mam tylko taką co jest w piekarniku w zestawie i nie wiem czy tego ciasta nie będzie za mało :-) dzięki za pomoc
DZiewczyny! A to rafaello bez pieczenia ;-) to ile max może być w lodówce? Tzn. dobrze jak 1,2 dni "dochodzi", ale ile wcześniej można zrobić np. przed świętami, żeby było nadal jadalne? Mam wszystko co potrzeba i korci mnie, żeby dziś zrobić, ale może to za wcześnie, co (żeby było dobre w czwartek, piątek). Proszę o odpowiedź, bo bardzo mnie korci, żeby się zabrać JUŻ za to ciacho :-).
Iwonka - cieszę się, ze smakowało :)))
czemu za wcześnie dałaś kruszonkę? ja zawsze daję od razu :)
robiłaś zwykłą czy z wiórków kokosowych?

Justyna - ja już zrobiłam na próbę to Rafaello :P próbowałam 1 i 2 dnia - dłużej nie wytrzymało tzn. zjadło się ;P

faktycznie 2 dnia smaczniejsze :D mój biedny Mąż załapał się raptem na 2 duże kawałki ;)
robiłam je w takim zamykanym prostokątnym pojemniku plastikowym :)
i dałam troszkę mniej cukru (o 1/4szklanki)

jutro znowu robię - tym razem 1,5 porcji ;) i zostawiam do Wigilii :)))
z ciekawości zmierzyłam ten pojemnik ;) ma wymiary 18x28cm :) i wcześniej z ciekawości ważyłam gotowe Rafaello :) ważyło troszkę ponad 2kg!!!!!!!!!!!!
Dziewczyny a może macie jeszcze jakiś prosty przepis na sernik ???
wstrzymam sie do jutra z raffaello ;-)
hop hop :)

ja zaraz zabieram sie za robienie marchewkowego :)

ale poleje je polewą czekoladową i posypie wiórkami kokosowymi :)
moja ex przyjaciółka robiła świetne ciasto marchewkowe :)))))) właśnie z polewą czekoladową :))))
Dziewczyny! Polecam Wam stronkę:

http://www.mojeciasto.pl/

Są tam rewelacyjne wypróbowane przepisy na przeróżne ciasta wraz ze zdjęciami wykonanych wypieków. Bardzo często korzystam z tej stronki i wynajduje coraz to pyszniejsze ciasta :))))
te orzeszki fajnie wyglądaja:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

do góry