Widok
Proszę o ocenę ogłoszenia
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-gdynia-ogl7970723.html
Jak myślicie jaka może być realna cena transakcyjna? Pomijając pośrednika za 300k się uda?
Jak myślicie jaka może być realna cena transakcyjna? Pomijając pośrednika za 300k się uda?
3c :)
za 300.000 złotych to sie nie uda....
moja wycena czyli taka jaką ja proponowałbym do transakcji to 305.000 do 315.000 pod warunkiem że jest to cena za powierzchnię w mieszkaniu...
a na podstawie zamieszczonego opisu mieszkania napiszę dlaczego...
1. mieszkanie jest w Gdyni na dzielnicy która nie jest centrum miasta, ale jednak zmusza do dojazdu...
2. w opisie nie ma słowa o tym że wyposażenie zostanie w mieszkaniu, może się okazać że będą tylko ściany...
3. brak jest w opisie czegokolwiek na temat typu własności i tego co przynależy do mieszkania... 53,4 m2 to powierzchnia użytkowa czy obszar wraz z pomieszczeniami przynależnymi, chociaż z planu wychodzi że wszystko jest w mieszkaniu???
4. Mieszkanie zorientowane pn/pd więc część domu będzie zawsze bez słońca no chyba że błędnie lub niedokładnie to opisano...
5. Jest to klasyczny przypadek mieszkania w niezłym wykończeniu i z opcją dwukolorową, czyli tylko biel i odcienie brązu... ale luksusów wielkich to ja tam nie widzę....
6. Układ pomieszczeń to mimo wszystko pokój plus pokój z aneksem, a takie rozwiązanie trzeba lubić...
7. Cena 359000 czyli 6722 zł za m2 to niestety zbyt duże oczekiwania, możliwe że związane z kredytem... w chwili obecnej ciężko o takie ceny transakcyjne...
8. Cena ogrzewania gazowego do ustalenia a może być różnie z ogrzewaniem gazowym...
załączam pozdrowienia....
za 300.000 złotych to sie nie uda....
moja wycena czyli taka jaką ja proponowałbym do transakcji to 305.000 do 315.000 pod warunkiem że jest to cena za powierzchnię w mieszkaniu...
a na podstawie zamieszczonego opisu mieszkania napiszę dlaczego...
1. mieszkanie jest w Gdyni na dzielnicy która nie jest centrum miasta, ale jednak zmusza do dojazdu...
2. w opisie nie ma słowa o tym że wyposażenie zostanie w mieszkaniu, może się okazać że będą tylko ściany...
3. brak jest w opisie czegokolwiek na temat typu własności i tego co przynależy do mieszkania... 53,4 m2 to powierzchnia użytkowa czy obszar wraz z pomieszczeniami przynależnymi, chociaż z planu wychodzi że wszystko jest w mieszkaniu???
4. Mieszkanie zorientowane pn/pd więc część domu będzie zawsze bez słońca no chyba że błędnie lub niedokładnie to opisano...
5. Jest to klasyczny przypadek mieszkania w niezłym wykończeniu i z opcją dwukolorową, czyli tylko biel i odcienie brązu... ale luksusów wielkich to ja tam nie widzę....
6. Układ pomieszczeń to mimo wszystko pokój plus pokój z aneksem, a takie rozwiązanie trzeba lubić...
7. Cena 359000 czyli 6722 zł za m2 to niestety zbyt duże oczekiwania, możliwe że związane z kredytem... w chwili obecnej ciężko o takie ceny transakcyjne...
8. Cena ogrzewania gazowego do ustalenia a może być różnie z ogrzewaniem gazowym...
załączam pozdrowienia....
to sa tylko Co by bylo Gdyby.... wycena wg czego -sredniej z 3miesiecy - srednia skocznyla o 30% + swoje 20dolozyl..... nie wiem - znam sie na rynkku nieruchomosci i realnie okreslam wartosc a nie od wahan w ciagu roku. Wartosc tego mieszkania to max 270tys i taka jest prawda - okolica, budynek a to ze ma kilka lat..... i pomalowane kolorowe sciany to MINUS bo placisz podatek 2% ktory od developera wydalbys na np piekna lazienke. pozdrawiam
uwagi ~pośrednika są trafne przy czym jeśli chodzi o cenę to bardziej realnie dla mnie wygląda oszacowanie podane przez ~pro. Przyznam, jednakże, że nie orientuję się za bardzo co do sytuacji z Gdyni i moja odczucia co do ceny wynikają z porównań do Gdańska. Jeśli chodzi o mały, wileki kack czy karwiny w Gdynia to lokalizacja adekwatna do gdańskiego południa (od chełmu do szadółek)- podobna odległość od centrum, przy obwodnicy itd. Oczywiście różnica w cenie pomiędzy południem Gdańska i południem Gdyni może wynikać z wielkości podaży, tym nie mniej 4000zł/m2 Gdańsk Południe i 6700/m2 Gdynia południe to na zdrowy rozsądek różnica za duża.
Słuszna konkluzja , że podana cena może wynikać z kredytu (być może nawet w CHF) , istnieje też prawdopodobieństwo, że zostało kupione "na górce" i właściciel nie chce stracić, stąd też mała szansa na dużą obniżkę (to mogłoby się wiązać z tm, że właściciel musi dopłacić brakującą cześć kredytu).
Co do samego mieszkania:
plusy:
- słoneczny, jasny salon (co prawda sypialnia ciemna ale to raczej nie problem)
- wygląda dosyć świeżo na zdjęciach (do weryfikacji podczas oglądania)
- duży balkon
- miejsce postojowe na posesji
- wygląda , że widok z balkonu ok (należy sprawdzić co jest w planie i czy np 4 m od płotu nie ma możliwości wybudowania 4 piętrowca)
- kameralny budynek ( jest to plus o ile sąsiedzi są ok)
minusy:
- piec gazowy w mieszkaniu (dyskomfort estetyczny i psychologiczny, dodatkowe obowiązki i koszty związane z przeglądami)
- skrzynka z licznikami na zewnętrznej ścianie łazienki (znowu estetyka i potencjalna rdza w przyszłości , bo w łazience)
- drewniane balustrady na balkonie (konieczność malowania co kilka lat)
jeśli chodzi o wykończenie to też nie widzę tu nic specjalnego co miałoby wpływać na cenę:
- podłoga panele + chiński gres szkliwiony (od 30zł/2)
- salon - tylko trzy meble (sofa, komoda, stół z krzesłami) + TV (bez względu na markę tych mebli nie ma to znaczenia dla całościowej ceny)
- kuchnia - tylko 6 szafek + agd w tym mała zmywarka (minus) wolno stojąca
- tanie drzwi ok. 200-300zł za sztukę + ościeżnica
- łazienka: wc wolno stojący (dla mnie to minus), łazienka wykafelkowana w ok 1/3, jakość płytek trudno ocenić (wizualnie nic specjalnego), mozaika trochę kosztuje. Kabina prysznicowa z opisu - nie wiadomo czy to markowa kabina za kilkadziesiąt tysięcy czy chińszczyzna z marketu (do sprawdzenia).
ogólnie nie wydaje się aby wykończenie było drogie (nie sądzę aby ktoś montował najtańsze drzwi (fakt) i np panele czy kafle z górnej półki). Ponadto jeśli chodzi o wyposażenie (w tym agd) to należy wziąć pod uwagę fakt, że jest to używane i uwzględnić amortyzację. Ja oceniam amortyzację 20% wartości na rok ( zgodnie ze wskaźnikiem księgowym).
Słuszna konkluzja , że podana cena może wynikać z kredytu (być może nawet w CHF) , istnieje też prawdopodobieństwo, że zostało kupione "na górce" i właściciel nie chce stracić, stąd też mała szansa na dużą obniżkę (to mogłoby się wiązać z tm, że właściciel musi dopłacić brakującą cześć kredytu).
Co do samego mieszkania:
plusy:
- słoneczny, jasny salon (co prawda sypialnia ciemna ale to raczej nie problem)
- wygląda dosyć świeżo na zdjęciach (do weryfikacji podczas oglądania)
- duży balkon
- miejsce postojowe na posesji
- wygląda , że widok z balkonu ok (należy sprawdzić co jest w planie i czy np 4 m od płotu nie ma możliwości wybudowania 4 piętrowca)
- kameralny budynek ( jest to plus o ile sąsiedzi są ok)
minusy:
- piec gazowy w mieszkaniu (dyskomfort estetyczny i psychologiczny, dodatkowe obowiązki i koszty związane z przeglądami)
- skrzynka z licznikami na zewnętrznej ścianie łazienki (znowu estetyka i potencjalna rdza w przyszłości , bo w łazience)
- drewniane balustrady na balkonie (konieczność malowania co kilka lat)
jeśli chodzi o wykończenie to też nie widzę tu nic specjalnego co miałoby wpływać na cenę:
- podłoga panele + chiński gres szkliwiony (od 30zł/2)
- salon - tylko trzy meble (sofa, komoda, stół z krzesłami) + TV (bez względu na markę tych mebli nie ma to znaczenia dla całościowej ceny)
- kuchnia - tylko 6 szafek + agd w tym mała zmywarka (minus) wolno stojąca
- tanie drzwi ok. 200-300zł za sztukę + ościeżnica
- łazienka: wc wolno stojący (dla mnie to minus), łazienka wykafelkowana w ok 1/3, jakość płytek trudno ocenić (wizualnie nic specjalnego), mozaika trochę kosztuje. Kabina prysznicowa z opisu - nie wiadomo czy to markowa kabina za kilkadziesiąt tysięcy czy chińszczyzna z marketu (do sprawdzenia).
ogólnie nie wydaje się aby wykończenie było drogie (nie sądzę aby ktoś montował najtańsze drzwi (fakt) i np panele czy kafle z górnej półki). Ponadto jeśli chodzi o wyposażenie (w tym agd) to należy wziąć pod uwagę fakt, że jest to używane i uwzględnić amortyzację. Ja oceniam amortyzację 20% wartości na rok ( zgodnie ze wskaźnikiem księgowym).
To sobie wszyscy gdybajcie o tym jak wszedzie jest drogo i ze powinno byc taniej. Przyjdzie ktos inny i bedzie po mieszkaniu. A te wpisy typu "marka mebli nie ma znaczenia" hahahahahahahaaaaa Oczywiscie jak wstawie meble z IKEI za 5 tys a antyki za 200 tys to faktycznie cena bedzie taka sama za mieszkanie hahahaha
sorry naciągacz, wypowiadasz się w temacie o którym nie masz pojęcia bo nie zadałeś sobie trudu aby zapoznać się z wątkiem i nie przejrzałeś ogłoszenia ktorego dotyczy zapytanie.
gdzie Ty tam widzisz antyki?
bliżej jest tam Ikei i kwocie 5tyś za meble w salonie niż 200tyś a jak dodtakowo odejmiesz 50% za używane to wartość tych kliku sztuk mebli jest znikoma w stosunku do życzeniowej kwoty za mieszkanie.
sugeruję abyś przeczytał ogłoszenie ktorego dotyczy wątek i obejrzał zdjęcia i skorygował swoją wypowiedź.
... a może te dzrwi które tam są to też antyki? ha ha ha
gdzie Ty tam widzisz antyki?
bliżej jest tam Ikei i kwocie 5tyś za meble w salonie niż 200tyś a jak dodtakowo odejmiesz 50% za używane to wartość tych kliku sztuk mebli jest znikoma w stosunku do życzeniowej kwoty za mieszkanie.
sugeruję abyś przeczytał ogłoszenie ktorego dotyczy wątek i obejrzał zdjęcia i skorygował swoją wypowiedź.
... a może te dzrwi które tam są to też antyki? ha ha ha
widocznie tak dawno temu czytałeś , że pomyliłeś ogłoszenia. Posty w tym wątku dotyczą konkretnego ogłoszenia a Ty piszesz o jakichś antykach. Wyjechanie z tymi antykami za 200tyś w kontekście tego konkretnego postu i ogłoszenia jak i Twoj cały komentarz jest nie na temat, nic merytorecznego nie wnosi w wątku. Zwykłe trollowanie.