Widok

Przedłużająca się żółtaczka- jak leczyć ??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja Amelka jest strasznie żółciutka, troche sie nasililo ostatnio, jutro wizyta u pediatry. Boje sie, ze bedzie musiala isc do szpitala. Czy sa jakies inne sposoby leczenia oprocz naswietlania ??? Ktos sie z tym spotkal ?? Martwie sie, bo nie chce jej od cycka odstawiac :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja miala nieleczona żółtaczke 6 tygodni

tez ciągle spala ?? moja jest strasznie pomarańczowa, wczesniej sie tym nie martwilam, ale polozna wczoraj na wizycie mnie zaniepokoila, dlatego tez pytam ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wyleczysz sama tego . Musi byc naswietlana. Pomaga pokarm matki, ale Ty karmisz piersia.weic spoko...i wystawianie do słońca-niesteyty-taka pora roku, że lipa ze słoncem!.
Ja bym to zgłosiła lekarzowi!
image

image

polecam artukuł

http://www.resmedica.pl/zdart70110.html

w pokarmie matki znajdują się enzymy, które wpływają na łączenie bilirubiny z kwasem glukuronowym i jej wydalenie ze stolcem. Czasem u takich dzieci może dochodzić do wysokich wartości bilirubiny, co nasila żółtaczkę. Poradź się lekarza, co zrobić w tej sytuacji.
do 5-6 tygodni to nic niepokojacego. Moja julka była zólta dosc długo i skierowali mnie do szpitala, gdzie pobrali jej 4 fiolki krwi, zeby sprawdzic czy cos jest nie tak. Wyniki wyszły dobre a Mała po 6 tygodniach miała juz normalna cere.
kurcze, mnie to jakos wszystko rozbilo. mam nadzieje, ze u nas tez wyjdzie wszystko oki. Hormony mi w połogu szaleją, bo siedze i rycze ;/
Mój Nikodem jeszczde w szpitalu miał podwyższoną bilirubinę, przez co siedzieliśmy tam 5 dni. Nie był naświetlany, za to dostawał antybiotyk dożylnie i codziennie miał kontrolowany poziom bilirubiny.
Ja z córcią też byłam w szpitalu przez 5 dni , przez 2 dni sprawdzali jak poziom bilirubiny i stwierdzili że bez naświetlania się nie obędzie - jedna noc i wystarczyło. Nie martw się to nic strasznego.
Alis, żółtaczka noworodkowa może się przeciągać aż do 3 miesiąca i jeśli próby wątrobowe są ok i reszta wyników morfologia itd, to nie ma się czym martwić. Pod warunkiem, że dziecko przybiera na wadze. Tosia miala żółtaczkę do 15 tygodnia. Miałam trzy skierowania do szpitala na Polanki i trafiłam tam w końcu na przemiłą i kompetentną lekarkę, która mi wszystko wyjaśniła. Poziom bilirubiny wbrew pozorom wzrasta przez pokarm matki, w którym są enzymy, z którymi nie radzi sobie wątroba maluszka i stąd żółtaczka. Dlatego najczęściej w szpitalach podczas naświetlania dziecisą karmione sztucznym mlekiem, aby szybciej osiągnąć niski poziom bilirubiny. U mnie właśnie tak było. Byłam w szpitalu 11 dni, żółtaczka się przeciągała, kazano mi małą odstawić od piersi i poziom spadł, wtedy mnie wypisali. W domu po kilku dniach żółtaczka wróciła. Jeśłi masz obawy-jedż do szpitala na Polanki i tam zrobią Ci wszystkie potrzebne badania. U nas w 14 tygodniu zaliczyłyśmy nawet USG jamy brzusznej aby pozbyć się wszelkich obaw. Wszystko było ok.
image
Cześć,
nasz synek również miał podwyższony poziom bilirubiny do 6 tygodnia. Położna zaniepokojona kolorem Małego, wysłała nas do przychodni. Niestety trafiliśmy na lekarkę panikarę, która bardzo nas wystraszyła i zleciła szereg badań. Mimo,że wszystkie wyniki oprócz bilirubiny były ok, wysłała nas do szpitala na Polanki. Pierwsza lekarka zleciła badanie moczu (zakażenie mogłoby wzmagać żółtaczkę) i powrót na kontrolę za 2 dni. Na szczęście mocz był ok. Następna pani doktor zleciła kolejne badania krwi i ponownie w związku z poziomem bilirubiny chciała nas przyjąć na oddział, ale brakowało miejsc i mieliśmy zjawić się następnego dnia. Na szczęście przyjęła nas pani doktor, która stwierdziła,że nie jest on aż tak żółty i lepiej nie zostawać w szpitalu. uff Niestety Maluch miał pobieraną krew co tydzień i też mieliśmy badanie usg.W szpitalu nie zostaliśmy dzięki temu, że przybierał na wadze, no i morfologia i próby wątrobowe były ok. Na szczęście w końcu poziom bilirubiny zaczął spadać. Były to jednak najgorsze chwile mojego życia,gdyż żaden z napotkanych lekarzy nie wyjaśnił nam wprost o co chodzi, każdy zalecał co innego. Jedynie na Zaspie, telefonicznie,pani doktor wyjaśniła nam, iż prawdopodobnie chodzi o enzymy w mleku matki i jezeli wartość bilirubiny nie przekroczy 20, nie trzeba się martiwić. Odradzała też odstawianie od piersi, chodź jest podobno metoda, iż ściąga się pokarm i go przegotowuje a następnie podaje dziecku przez 2 dni. Nie próbowałam, gdyż obawiałam się,że stracę pokarm lub Synek nie będzie chciał potem ssać piersi. Do 6 tyg nalezy Malca obserwować, sprawdzać czy nie robi się bardziej żółty. Ważne żeby przybierał na wadze i dopiero jeśli po 6 tyg. bilirubina nie spada, należy zgłosić się do przychodni przy szpitalu na Zaspie czy też do szpitala na Polankach. Na pewno będzie wszystko dobrze ;-) Powodzenia!
Iza, tak tak, wszystko się zgadza. Pisząć o 11-to dniowym pobycie w szpitalu, miałam na myśli pobyt po porodzie, gzia mała była naświetlana. Po wyjściu ze szpitala, po jakimś czasie zżółkła od cycka i pediatra z naszej przychodni też narobiła panik, namawiała na odstawienie od piersi (nie zgodziłam się)i. Stad wizyty na Polankach. Tam mnie uspokajano, zabroniono odstawiać od cycka i po wszystkoch badaniach powiedziano, że jest ok.
image
a gdzie znajde ten szpital Polanka???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

do góry