Widok

Przedłużająca się żółtaczka- jak leczyć ??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja Amelka jest strasznie żółciutka, troche sie nasililo ostatnio, jutro wizyta u pediatry. Boje sie, ze bedzie musiala isc do szpitala. Czy sa jakies inne sposoby leczenia oprocz naswietlania ??? Ktos sie z tym spotkal ?? Martwie sie, bo nie chce jej od cycka odstawiac :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja miala nieleczona żółtaczke 6 tygodni

tez ciągle spala ?? moja jest strasznie pomarańczowa, wczesniej sie tym nie martwilam, ale polozna wczoraj na wizycie mnie zaniepokoila, dlatego tez pytam ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wyleczysz sama tego . Musi byc naswietlana. Pomaga pokarm matki, ale Ty karmisz piersia.weic spoko...i wystawianie do słońca-niesteyty-taka pora roku, że lipa ze słoncem!.
Ja bym to zgłosiła lekarzowi!
image

image

polecam artukuł

http://www.resmedica.pl/zdart70110.html

w pokarmie matki znajdują się enzymy, które wpływają na łączenie bilirubiny z kwasem glukuronowym i jej wydalenie ze stolcem. Czasem u takich dzieci może dochodzić do wysokich wartości bilirubiny, co nasila żółtaczkę. Poradź się lekarza, co zrobić w tej sytuacji.
do 5-6 tygodni to nic niepokojacego. Moja julka była zólta dosc długo i skierowali mnie do szpitala, gdzie pobrali jej 4 fiolki krwi, zeby sprawdzic czy cos jest nie tak. Wyniki wyszły dobre a Mała po 6 tygodniach miała juz normalna cere.
kurcze, mnie to jakos wszystko rozbilo. mam nadzieje, ze u nas tez wyjdzie wszystko oki. Hormony mi w połogu szaleją, bo siedze i rycze ;/
Mój Nikodem jeszczde w szpitalu miał podwyższoną bilirubinę, przez co siedzieliśmy tam 5 dni. Nie był naświetlany, za to dostawał antybiotyk dożylnie i codziennie miał kontrolowany poziom bilirubiny.
Ja z córcią też byłam w szpitalu przez 5 dni , przez 2 dni sprawdzali jak poziom bilirubiny i stwierdzili że bez naświetlania się nie obędzie - jedna noc i wystarczyło. Nie martw się to nic strasznego.
Alis, żółtaczka noworodkowa może się przeciągać aż do 3 miesiąca i jeśli próby wątrobowe są ok i reszta wyników morfologia itd, to nie ma się czym martwić. Pod warunkiem, że dziecko przybiera na wadze. Tosia miala żółtaczkę do 15 tygodnia. Miałam trzy skierowania do szpitala na Polanki i trafiłam tam w końcu na przemiłą i kompetentną lekarkę, która mi wszystko wyjaśniła. Poziom bilirubiny wbrew pozorom wzrasta przez pokarm matki, w którym są enzymy, z którymi nie radzi sobie wątroba maluszka i stąd żółtaczka. Dlatego najczęściej w szpitalach podczas naświetlania dziecisą karmione sztucznym mlekiem, aby szybciej osiągnąć niski poziom bilirubiny. U mnie właśnie tak było. Byłam w szpitalu 11 dni, żółtaczka się przeciągała, kazano mi małą odstawić od piersi i poziom spadł, wtedy mnie wypisali. W domu po kilku dniach żółtaczka wróciła. Jeśłi masz obawy-jedż do szpitala na Polanki i tam zrobią Ci wszystkie potrzebne badania. U nas w 14 tygodniu zaliczyłyśmy nawet USG jamy brzusznej aby pozbyć się wszelkich obaw. Wszystko było ok.
image
Cześć,
nasz synek również miał podwyższony poziom bilirubiny do 6 tygodnia. Położna zaniepokojona kolorem Małego, wysłała nas do przychodni. Niestety trafiliśmy na lekarkę panikarę, która bardzo nas wystraszyła i zleciła szereg badań. Mimo,że wszystkie wyniki oprócz bilirubiny były ok, wysłała nas do szpitala na Polanki. Pierwsza lekarka zleciła badanie moczu (zakażenie mogłoby wzmagać żółtaczkę) i powrót na kontrolę za 2 dni. Na szczęście mocz był ok. Następna pani doktor zleciła kolejne badania krwi i ponownie w związku z poziomem bilirubiny chciała nas przyjąć na oddział, ale brakowało miejsc i mieliśmy zjawić się następnego dnia. Na szczęście przyjęła nas pani doktor, która stwierdziła,że nie jest on aż tak żółty i lepiej nie zostawać w szpitalu. uff Niestety Maluch miał pobieraną krew co tydzień i też mieliśmy badanie usg.W szpitalu nie zostaliśmy dzięki temu, że przybierał na wadze, no i morfologia i próby wątrobowe były ok. Na szczęście w końcu poziom bilirubiny zaczął spadać. Były to jednak najgorsze chwile mojego życia,gdyż żaden z napotkanych lekarzy nie wyjaśnił nam wprost o co chodzi, każdy zalecał co innego. Jedynie na Zaspie, telefonicznie,pani doktor wyjaśniła nam, iż prawdopodobnie chodzi o enzymy w mleku matki i jezeli wartość bilirubiny nie przekroczy 20, nie trzeba się martiwić. Odradzała też odstawianie od piersi, chodź jest podobno metoda, iż ściąga się pokarm i go przegotowuje a następnie podaje dziecku przez 2 dni. Nie próbowałam, gdyż obawiałam się,że stracę pokarm lub Synek nie będzie chciał potem ssać piersi. Do 6 tyg nalezy Malca obserwować, sprawdzać czy nie robi się bardziej żółty. Ważne żeby przybierał na wadze i dopiero jeśli po 6 tyg. bilirubina nie spada, należy zgłosić się do przychodni przy szpitalu na Zaspie czy też do szpitala na Polankach. Na pewno będzie wszystko dobrze ;-) Powodzenia!
Iza, tak tak, wszystko się zgadza. Pisząć o 11-to dniowym pobycie w szpitalu, miałam na myśli pobyt po porodzie, gzia mała była naświetlana. Po wyjściu ze szpitala, po jakimś czasie zżółkła od cycka i pediatra z naszej przychodni też narobiła panik, namawiała na odstawienie od piersi (nie zgodziłam się)i. Stad wizyty na Polankach. Tam mnie uspokajano, zabroniono odstawiać od cycka i po wszystkoch badaniach powiedziano, że jest ok.
image
a gdzie znajde ten szpital Polanka???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nie daje rady,mam juz dosc...... (27 odpowiedzi)

Musze sie wygadac,przepraszam ze tu ale nie mam komu;( Mam 26lat i okolo 100000tys dlugu przez...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry