Widok
przeszlam z nutramigenu na bebiko jak Sarka miala 5 miesiecy.na poczatku nie chciala pic,bo wiadomo nutramigen byl ohydny w smaku i sie przyzwyczaila,a bebiko slodkie,ale wkoncu zaczela pic i dzis pijemy tylko bebiko w ogromnych ilosciach(ponad 700ml na dobe).nie mieszalam nutra z bebiko.odrazu przestawilam.
Tylko wiesz to jest inna troszkę sytuacja,bo mój synek miał podejrzenie skazy i nie wolno mi tak odrazu podać pełne bebiko,bo już wcześniej jak dałam,oczywiście stopniowo,co trwało 3 tygodnie wymiotował mi tym mlekiem i nie przybierał na wadze,więc teraz po skończeniu roku lekarz pozwoliła wprowadzanie nowego tylko że po 10 ml na początek,a takiego mleka nie wolno przechowywać,z jednej miarki wychodzi 30 ml i tak też daję,ale mały ma bardzo lużne stolce i nie wiem co mam myśleć,w tym mleku są priobiotyki i być może dlatego,ale jak długo czekać?A nie chcem do niej dzwonić bo mnie opitoli że nie dostosowałam się do tego co powiedziała,mam dziwną lekarkę,więc pytam na forum.
oczywiscie na poczatku podawalam na zmiane.raz nutramigen,raz bebiko,ale tylko przez 2-3 dni.
Sarka gdy pila nutramigen to miala tez luzne stolce.wrecz prawie jak biegunka.na twoim miejscu zapytalabym poprostu lekarke czy mozna na poczatek mieszac nuta i bebiko.a najlepiej zmienic pediatre skoro boisz sie jej zadawac pytania.nie ma obowiazku wszystkiego wiedziec,a lekarka jest od tego by wyjasniac.
Sarka gdy pila nutramigen to miala tez luzne stolce.wrecz prawie jak biegunka.na twoim miejscu zapytalabym poprostu lekarke czy mozna na poczatek mieszac nuta i bebiko.a najlepiej zmienic pediatre skoro boisz sie jej zadawac pytania.nie ma obowiazku wszystkiego wiedziec,a lekarka jest od tego by wyjasniac.
Lekarz powiedziała że mam dodawać(ja akurat wybrałam nestle junior)po 10ml do nutramigenu,a żeby dodać taką małą ilość mleka to muszę je zrobić z jednej miarki co wychodzi 30 ml i tak na trzy karmienia przez 3 dni,póżniej 20 ml i stopniowo zwiększać,więc ona twierdzi ze mam przechowywać resztę w lodówce,a ja wiem ze nie przechowuje się mleka dłużej niż 2 godziny,więc jej nie posłuchałam i robię z jednej miarki 30 ml i dodaję do nutramigenu.A lekarza nie zmienie bo bym musiała na stałę,a jak inna okaże się gorsza?i tak będę zmieniać w kółko,nasza jest dosyć dobrym lekarzem tylko ma jedną wadę,co może dla niektórych zaleta jest bardzo przewrażliwiona i bardzo ale to bardzo ostrożna,co widać po jej wywodach w sprawach zmiany mleka.
Moja Lenka ma skończone 9 miesięcy i też jesteśmy w trakcie zmiany. Tylko, że pediatra kazał nam najpierw mieszać mleko nutra z mlekiem hipoalergicznym (mamy bebiko HA) a zwykłe dopiero za jakiś czas, powiedział, że nie wolno od razu na zwykłe zmienić. Więc ok 2 tygodnie mieszałam nutra z bebiko HA najperw na 7 miarek mleka dawałam 6 nutra 1 bebiko, za 2 dni 2 miarki bebiko i tak stopniowo aż doszłam do samego bebiko. Mała pije same bebiko już od 2 tygodni i jest ok. Myślę, że za 2-3 miesiące spróbujemy tak samo przejść na zwykłe bebiko.
Powodzenia :)
Powodzenia :)
Nutramigen był z uwagi na skazę białkową tzn podejrzenie bo wszystkie objawy na to wskazywały; nie robiliśmy badań specjalistycznych, był tylko posiew z kału. Pediatra stwierdził, że po 8 m-cu możemy spróbować zmianę mleka na hipoalericzne, jak wystąpia jaiekolwiek niepokojące objawy to znowu nutra. Jak na razie wszystko ok i mam nadzieję, że tak zostanie:)
To pytanie do mnie?Mój Mati zjada od 150-200 ml mleka 3 razy dziennie,czyli 500 ml na dobę.Narazie nie chcem zmieniać pediatry bo mam blisko i jak trzeba receptę to nie ma problemu,idę piechotą 15 min,zresztą w tej przychodni nie ma lepszych lekarzy,tylko gorsi,wiem bo już wszystkich przerabiałam.Ale wiem już co mam robić,tak jak pisałam.