Widok

Przejście z nutramigenu na bebiko lub inne takie mleczko

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak zmieniałyście,w jakim wieku było dziecko,wiem że należy stopniowo,ale napiszcie proszę jak Wy to robiłyście?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przeszlam z nutramigenu na bebiko jak Sarka miala 5 miesiecy.na poczatku nie chciala pic,bo wiadomo nutramigen byl ohydny w smaku i sie przyzwyczaila,a bebiko slodkie,ale wkoncu zaczela pic i dzis pijemy tylko bebiko w ogromnych ilosciach(ponad 700ml na dobe).nie mieszalam nutra z bebiko.odrazu przestawilam.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A nie robiłas tego stopniowo?
Tylko wiesz to jest inna troszkę sytuacja,bo mój synek miał podejrzenie skazy i nie wolno mi tak odrazu podać pełne bebiko,bo już wcześniej jak dałam,oczywiście stopniowo,co trwało 3 tygodnie wymiotował mi tym mlekiem i nie przybierał na wadze,więc teraz po skończeniu roku lekarz pozwoliła wprowadzanie nowego tylko że po 10 ml na początek,a takiego mleka nie wolno przechowywać,z jednej miarki wychodzi 30 ml i tak też daję,ale mały ma bardzo lużne stolce i nie wiem co mam myśleć,w tym mleku są priobiotyki i być może dlatego,ale jak długo czekać?A nie chcem do niej dzwonić bo mnie opitoli że nie dostosowałam się do tego co powiedziała,mam dziwną lekarkę,więc pytam na forum.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
oczywiscie na poczatku podawalam na zmiane.raz nutramigen,raz bebiko,ale tylko przez 2-3 dni.
Sarka gdy pila nutramigen to miala tez luzne stolce.wrecz prawie jak biegunka.na twoim miejscu zapytalabym poprostu lekarke czy mozna na poczatek mieszac nuta i bebiko.a najlepiej zmienic pediatre skoro boisz sie jej zadawac pytania.nie ma obowiazku wszystkiego wiedziec,a lekarka jest od tego by wyjasniac.
image
ps:nie wolno przechowywac bebika?
tak zrozumialam,ze napisalas.
ja przechowuje jesli mala nie wypije calego.oczywiscie nie dluzej niz 3 godz.z nutra robilam to samo i nic sie nie działo.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Lekarz powiedziała że mam dodawać(ja akurat wybrałam nestle junior)po 10ml do nutramigenu,a żeby dodać taką małą ilość mleka to muszę je zrobić z jednej miarki co wychodzi 30 ml i tak na trzy karmienia przez 3 dni,póżniej 20 ml i stopniowo zwiększać,więc ona twierdzi ze mam przechowywać resztę w lodówce,a ja wiem ze nie przechowuje się mleka dłużej niż 2 godziny,więc jej nie posłuchałam i robię z jednej miarki 30 ml i dodaję do nutramigenu.A lekarza nie zmienie bo bym musiała na stałę,a jak inna okaże się gorsza?i tak będę zmieniać w kółko,nasza jest dosyć dobrym lekarzem tylko ma jedną wadę,co może dla niektórych zaleta jest bardzo przewrażliwiona i bardzo ale to bardzo ostrożna,co widać po jej wywodach w sprawach zmiany mleka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może ktoś jeszcze mi podpowie?
Moja Lenka ma skończone 9 miesięcy i też jesteśmy w trakcie zmiany. Tylko, że pediatra kazał nam najpierw mieszać mleko nutra z mlekiem hipoalergicznym (mamy bebiko HA) a zwykłe dopiero za jakiś czas, powiedział, że nie wolno od razu na zwykłe zmienić. Więc ok 2 tygodnie mieszałam nutra z bebiko HA najperw na 7 miarek mleka dawałam 6 nutra 1 bebiko, za 2 dni 2 miarki bebiko i tak stopniowo aż doszłam do samego bebiko. Mała pije same bebiko już od 2 tygodni i jest ok. Myślę, że za 2-3 miesiące spróbujemy tak samo przejść na zwykłe bebiko.
Powodzenia :)
Wszystko już wiem,dzwoniłam do lekarki,kazała odstawić nestle,odczekać tydzień i spróbować z jakimś innym mlekiem.

Lena a dlaczego miałaś przepisany nutramigen?Z tego co wiem to na zmianę mleka lekarze każą czekać do ukończenia 12-go miesiąca.
Nutramigen był z uwagi na skazę białkową tzn podejrzenie bo wszystkie objawy na to wskazywały; nie robiliśmy badań specjalistycznych, był tylko posiew z kału. Pediatra stwierdził, że po 8 m-cu możemy spróbować zmianę mleka na hipoalericzne, jak wystąpia jaiekolwiek niepokojące objawy to znowu nutra. Jak na razie wszystko ok i mam nadzieję, że tak zostanie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
A posiew wyszedł dobrze?Jakie objawy mieliście,my tylko wysypkę.
Ja już nie pamiętam szczegółów ale poisew nie wyszesł prawidłowo, później robiliśmy po nutra i było ok. Mała miała wysypkę, bóle brzuszka, biegunkę, prawie cały czas płakała i 2 razy wymiotowała. Na szczęście po nutra wszystko ustąpiło. Jak dobrze, że to tylko wspomnienie:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja zmienialam pediatre trzy razy az trafilam na normalną.pierwsza niczym sie nie przejmowala.druga byla przewrazliwiona wlasnie az do przesady.wolałabym szukac innej az do skutku zamiast miec problem z przejmowaniem sie czy zrobic tak czy tak.

ps:Twoj maluszek tak mało mleczka jada dziennie?
image
To pytanie do mnie?Mój Mati zjada od 150-200 ml mleka 3 razy dziennie,czyli 500 ml na dobę.Narazie nie chcem zmieniać pediatry bo mam blisko i jak trzeba receptę to nie ma problemu,idę piechotą 15 min,zresztą w tej przychodni nie ma lepszych lekarzy,tylko gorsi,wiem bo już wszystkich przerabiałam.Ale wiem już co mam robić,tak jak pisałam.
ok,zrozumialam nieco inaczej apropo tej ilosci mleczka:)

No to masz niefajnie z tymi lekarzami.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

do góry