Widok
a może byc ciasto z jablkami? :)
100g mąki
50 g cukru
50g masła
dwa jabłka
2-3 łyzki cukru
maka+50g cukru plus masło- zagniesc az ciasto bedzie jak okruchy chleba.
jabłka pociąc w plastry.
dno zaroodpornego naczynia nasmarowac masłem, ułozyć pierwsza wartstwe jablek, posypac cukrem,potem druga warstwę. naniesc ciasto.docisnąc łyzką. 190 stopni 15minut. pycha.
100g mąki
50 g cukru
50g masła
dwa jabłka
2-3 łyzki cukru
maka+50g cukru plus masło- zagniesc az ciasto bedzie jak okruchy chleba.
jabłka pociąc w plastry.
dno zaroodpornego naczynia nasmarowac masłem, ułozyć pierwsza wartstwe jablek, posypac cukrem,potem druga warstwę. naniesc ciasto.docisnąc łyzką. 190 stopni 15minut. pycha.
kreska333- to się nazywa CRUMBLE i można zrobić z różnych owoców. Ja lubię na ciepło z bitą śmietaną.
Najczęściej piekę:
-3 szklanki mąki
-3/4 cukru pudru (ze zwyłym to nie będzie to samo),
-2 jaja,
- 15dag masła,
-5 łyżek śmietany,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kg jabłek,
-cynamon- na oko ;-)
-1 szklanka cukru
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać jaja, śmietanę- wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować, wyłożyć nim formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200C. -20 min na jasnozłoty kolor.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć, drobno pokroić, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Na ostudzony spód wyłożyć jabłka, a z pozostałej części surowego ciasta rozwałkować placek i przykryć warstę jabłek. Powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 40 min, w 180C. Po ostygnięciu polukrować.
Najczęściej piekę:
-3 szklanki mąki
-3/4 cukru pudru (ze zwyłym to nie będzie to samo),
-2 jaja,
- 15dag masła,
-5 łyżek śmietany,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kg jabłek,
-cynamon- na oko ;-)
-1 szklanka cukru
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać jaja, śmietanę- wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować, wyłożyć nim formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200C. -20 min na jasnozłoty kolor.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć, drobno pokroić, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Na ostudzony spód wyłożyć jabłka, a z pozostałej części surowego ciasta rozwałkować placek i przykryć warstę jabłek. Powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 40 min, w 180C. Po ostygnięciu polukrować.
a może wiecie jak zrobić tort bezowy - taki jak u Sowy?
tort nie wygląda apetycznie ;) i gdybym miała go kupić wcześniej nie próbując - nie zrobiłabym tego ;) ale znajoma przyniosła pół takiego tortu do kawy ;) i zakochałam się :D
jest bardzo słodki :P
ale wręcz uzależniający ;)
już raz Mąż mi kupował ;) i na urodziny też sobie zażyczyłam :P
http://znam.to/recenzje/4456/Tort-bezowy-dacquoise-Adam-Sowa
tort nie wygląda apetycznie ;) i gdybym miała go kupić wcześniej nie próbując - nie zrobiłabym tego ;) ale znajoma przyniosła pół takiego tortu do kawy ;) i zakochałam się :D
jest bardzo słodki :P
ale wręcz uzależniający ;)
już raz Mąż mi kupował ;) i na urodziny też sobie zażyczyłam :P
http://znam.to/recenzje/4456/Tort-bezowy-dacquoise-Adam-Sowa
ciasto z jabłkami:
1,5 szklanki cukru
4 jajka
zmiksować
dodać w kolejnośći:
2 szkl. mąki
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1,5 szkl. oleju :)
miksować ;P
do zmiksowanej masy dodac jabłka pokrojone w ósemki ok 4-5 w zależności od wielkości :P
piec godzine w 180 stopniach
pyszne! szybko sie robi i jest mieciutkie w srodku :D:D mniam mniam ;P
1,5 szklanki cukru
4 jajka
zmiksować
dodać w kolejnośći:
2 szkl. mąki
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1,5 szkl. oleju :)
miksować ;P
do zmiksowanej masy dodac jabłka pokrojone w ósemki ok 4-5 w zależności od wielkości :P
piec godzine w 180 stopniach
pyszne! szybko sie robi i jest mieciutkie w srodku :D:D mniam mniam ;P
Przepis AgisuGda
**** Ciasto kefirowe ****
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
-znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
-nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
-ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :) i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna):)
-piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
**** Ciasto kefirowe ****
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
-znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
-nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
-ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :) i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna):)
-piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
ja ma przepisik na dobre ciasto z jablkami
4jajka
szkl cukru
pol szklanki oleju
cukier waniliowy
2 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1 szklanka orzechow wloskich
5 jablek twardych,najlepiej kwasnych
jaja+cukier-ubic,dodac olej(dalej ubijac)dodawac powoli make,proszek i sode.Nastepnie orzechy (utłuc w woreczku) i jablka pokrojone w kostke.
piec ok 50 minut.Ja robie w dwoch waskich foremkach
4jajka
szkl cukru
pol szklanki oleju
cukier waniliowy
2 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1 szklanka orzechow wloskich
5 jablek twardych,najlepiej kwasnych
jaja+cukier-ubic,dodac olej(dalej ubijac)dodawac powoli make,proszek i sode.Nastepnie orzechy (utłuc w woreczku) i jablka pokrojone w kostke.
piec ok 50 minut.Ja robie w dwoch waskich foremkach
kopiuję co napisałam w innym wątku :)
a tu przepis skopiowany z wizażu :))) kiedyś mój Mąż zrobił mi niespodziankę i upiekł to ciasto :))))
też jest banalnie proste :)
AMERYKAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki:
-4 jajka
-1 szklanka cukru kryształ
-2 szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem, do tego dodajemy olej, mąkę, proszek i sodę oraz cynamon i kakao. Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można też dodać bakalie. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut, do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
Teraz odnośnie blachy, tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła, prostokątna czy wąska. Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny placek.
a tu przepis skopiowany z wizażu :))) kiedyś mój Mąż zrobił mi niespodziankę i upiekł to ciasto :))))
też jest banalnie proste :)
AMERYKAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki:
-4 jajka
-1 szklanka cukru kryształ
-2 szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem, do tego dodajemy olej, mąkę, proszek i sodę oraz cynamon i kakao. Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można też dodać bakalie. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut, do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
Teraz odnośnie blachy, tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła, prostokątna czy wąska. Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny placek.
Znalazłam, ale jeszcze nie robiłam:
Masa chałwowa
Składniki
1 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
25 dag chałwy waniliowej
mały kieliszek spirytusu
1 1/2 kostki masła
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać pół szklanki zimnego mleka
i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Resztę mleka zagotować, wlać masę jajeczną na wrzące mleko.
Ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć mikserem na pulchną masę, dodawać stopniowo wystudzony
budyń. Na końcu dodawać pokruszoną chałwę i mały kieliszek spirytusu.
Masa pochodzi z przepisu na ciasto z chałwą i doskonale nadaje się do
przekładania innych ciast i tortów.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Brzmi fajnie- będą musiała zrobić. Dodałabym tylko do tej masy jeszcze kakao.
Masa chałwowa
Składniki
1 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
25 dag chałwy waniliowej
mały kieliszek spirytusu
1 1/2 kostki masła
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać pół szklanki zimnego mleka
i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Resztę mleka zagotować, wlać masę jajeczną na wrzące mleko.
Ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć mikserem na pulchną masę, dodawać stopniowo wystudzony
budyń. Na końcu dodawać pokruszoną chałwę i mały kieliszek spirytusu.
Masa pochodzi z przepisu na ciasto z chałwą i doskonale nadaje się do
przekładania innych ciast i tortów.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Brzmi fajnie- będą musiała zrobić. Dodałabym tylko do tej masy jeszcze kakao.
a co masz na mysli duzy?? jaka pojemnosc? takie opakowanie jak jogobella? dopytuje bo mieszkam za granica i zakupy musze robic w polskich sklepach a tam wyboru nie ma za duzego i jedyny kefir jaki dostalam to w buteleczce z zakretka i nie wiem teraz czy to o takim mowisz jako duzy czy to jest maly :)