Widok

Przepis na sprawdzony PIERNIK

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Może ktoś ma sprawdzony,wypróbowany pyszny przepis na piernik.
chciałam upiec na święta,ale w internecie jest tyle przepisó-i każdy inny,więc nie wiem na co się zdecydować. Może ktoś coś podrzuci:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w zeszłym roku upiekłam :)

250g masła
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
3 łyzki kakao
opakowanie cukru wniliowego
4 jaja
2 szkl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenie
4lyzki miodu
pół słoika dzemu porzeczkowego
opakowanie przypraw do piernika

polewa: 2 czekolady, zaparzona kawa, słodka smietanka

1. zagotowac w rondlu masło, cukier,wode, miod, kakao,, cukier wniliowy, przyprawe do piernika, dzem.
2.przestudzić.
3.stopniowo dodawac makez proszkiem do pieczenia, jaja- zmiksowac do gładkiej masy.
4.piec 45min w 180st.

polewa: w kąpieli wodnej rozpuscic 1 czekolade dodać kilka łyzek zaparzonej kawy.
2-gą czekolade rozpuścic w ten sam sposób i dodać kilka lyzek słodkiej smietanki.

powodzenia i smacznego :)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
dzięki:)
:))))))))))
Ja bede piekla w tym roku Piernik Ketrzynski czyli z paczki.Dodaje sie tylo wode i olej i nie ma sily zeby nie wyszedl a podobno wychodzi rewelacyjny.Mozna dodac bakalie i miod dla polepszenia smaku.
i ja skorzystałam :) wydaje sie latwy do zrobienia, ale moj piekarnik pozostawia wiele do zyczenia,
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
kreska mam pytanko do jakiej wielkości formy są te proporcje składników? Będzie taka większa czy raczej małe ciacho wychodzi?
ja tez poecam Piernik Kętrzyński, wychodzi zawsze pyszny. Po upieczeniu go zawsze przekrajam, dodaję konfitury brzoskwiniowej, a na koniec polewa i orzechy do posypania :) mniam :)
Ja też robię piernik kętrzyński bo go uwielbiam,na niego daję polewę orzechową i kawałkami orzechów posypuję
mniam mniam
image

image
miałam takie dwie małe blaszki -takie do keksów- i masy wystarczyło własnie na obie.
ten piernik trochę urośnie, ale nie za duzo.Ma taki lekki miodowo-porzeczkowy "posmak", który lubię.

Mam nadzieję, ze Wam również wyjdzie dobry :)
powodzenia

...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dziecko nie mówi (2 ,2 lat) (71 odpowiedzi)

Witam mam synka 2 lata i 2 miesiące i niestety nie mówi czy już pora do logopedy? A jak było u...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (48 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

jakich używacie perfum ??? (65 odpowiedzi)

Hej dziewczyny jakich perfum używacie i co możecie polecić ??? Szukam jakiś o słodkich...

do góry