Widok

Przepis na surówkę do obiadu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny znacie jakieś fajne surówki do obiadu bo mizzeria, tatziki, fasolka szparagowa lub marchewka z groszkiem mi się już z nudziły:/ poproszę o przepisy:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ja dorzucę taką raz-dwa :D ogorki kiszone i cebula w cienkie plasterki + oliwa + pieprzu duzo ;)
wloszczyzna starta na grubszych oczkach-marchew+seler+pietruszka,por pokrojony w cieniutkie paseczki,natka pietruszki,dodac szczypte soli,cukier i smietane-pyszna:))))
Tak na szybko.. Świerza kapusta (krojona nożem- nie tarta), jabłko i marchew- tarte na grubych oczkach.. Olej i doprawić..

Prosta, szybka ale smaczna.. ;)
ja robię po prostu zwykłą sałatę, ze szczypiorkiem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Skraplam to wszystko cytryną (jak nie mam cytryny, to nie daję wtedy cukru). Przed podaniem mieszam ze śmietaną, nie ma sensu polewać wcześniej, bo zwiędnie. Mój mąż tak lubi tą surówkę, że zjada do obiadu całą główkę sałaty.
Dodam, że sałatę kroję nożem, taka smakuje mi bardziej niż porwana.
jak tylko dostaję od sąsiadki ogórki kiszone(a kilka lat byłam z nimi mocno pokłócona, że w żadnej postaci zjeść nie mogłam - zupa ogórkowa też tylko ze słodkich ogórków ;) ale konserwowe, małosolne albo krokodylki - super) robię taką sałatkę jak pisała Pchełka :) ale bez pieprzu :) tylko ogórki, cebulka i trochę oleju lub oliwy :)

wczoraj jadłyśmy do obiadu własną młodziutką sałatę(nie wiem ile "główek" tam było ;) ale dużo - takie malutkie) ze śmietaną doprawioną solą, cukrem i octem :)

do krojenia sałaty polecam nóż

image

powszechnie wiadomo, że zwykłym nożem nie należy kroić sałaty ;)
a ten jest wyjątkowo ostry - aż byłam w szoku ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry