Widok

Przepisy-na-domowe-SOSY

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wrzucajcie tu swoje przepisy na sosiki domowej roboty
jak je zgeszczacie (oprocz mąką i śmietaną)???
bo moj gulaszowy coś za plynny mi osotnio wyszed
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zagęszczam mąką ze śmietaną głównie , wyjątkowo do gulaszu dodaję FIX do gulaszu bo jakoś bardziej mi smakuje - jest taki Knorra ltez Biedronka ma taki fix -sos.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja obsmażam mięso w przyprawach i dodaje wody i z tego wychodzi sos a zaklepuje np dwie łyżki miękkiego masła z 1 łyżką mąki to utrzeć ze sobą i około 5 minut na wolnym ogniu sie dusi i robi się gęste.
sparzam pomidory, obieram ze skórki, kroję, rozdrabniam blenderem.
rozpuszczam kostkę rosołową i dodaję do pomidorów, zagęszczam śmietaną i doprawiam
mój gulasz - mięso pokrojone, przyprawione, zostawione na noc w lodówce :]

następnego dnia kawałki mięsa obtaczam w mące, podsmażam na lekki brąz :] (chwilę wcześniej dorzucam pokrojoną w kostkę cebulkę)
podlewam wodą i duszę :]
robię to w patelni Zepter - tam dużo wody nie trzeba ;)

bitki w sosie czy zrazy podobnie :] (z tym, że oczywiście mięso na bitki to plastry rozbite, a zrazy - plastry mięsa z "czymś" w środku :] trochę inaczej zrazy z mielonego)

ogólnie podstawą sosów jest beszamel - czy to z mlekiem czy z bulionem :]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a to jest ten beszamel??
a jak Agusia zgeszczasz sosy
Sos beszamelowy to maka podsmazona na masle i rozprowadzona mlekiem lub bulionem. Przyprawiona.

To podstawa wielu sosow. Do wersji z bulionem dodaj podsmazone z cebulka zielona pietruszke i masz sos pieczarkowy. Wrzuc garsc posiekanego koperku i jest sos koperkowy. Wczesniej w bulionie rozpusc koncentrat pomidorowy - powstanie sos pomidorowy.
Do wersji z mlekiem wrzuc piers z kurczaka pokrojona, przyprawiona curry i podsmazona.
Albo rodzynki i masz slodki sos do miesa.
Mozesz dodac podsmazona wloszczyzne (tarta) i cebulke, koperek np ugotowane do miekkosci zoladki, ja wole pokrojone w plastry i masz gulasz. Mozesz to tez zrobic z bulionem a pozniej dodac kwasna smietane.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
W sosie pieczarkowym "zjadlam" pieczarki ;P mialy byc podsmazone z cebulka :) do tego zielona pietruszka :)
Podsmazam pieczarki, cebule, pieprze, sole, zalewam smietanka 30%, dodaje wczesniej rozmoczone suszone grzybki, ew.troche wody w ktorej sie moczyly, gotuje na malym ogniu kilkanascie minut. Im dluzej gotuje, tym sos gestszy - sos grzybowy :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Karolina Misiak - Krasowska (3 odpowiedzi)

macie jakieś doświadczenia, opinie o tej Pani?

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

do góry