Widok
mój gulasz - mięso pokrojone, przyprawione, zostawione na noc w lodówce :]
następnego dnia kawałki mięsa obtaczam w mące, podsmażam na lekki brąz :] (chwilę wcześniej dorzucam pokrojoną w kostkę cebulkę)
podlewam wodą i duszę :]
robię to w patelni Zepter - tam dużo wody nie trzeba ;)
bitki w sosie czy zrazy podobnie :] (z tym, że oczywiście mięso na bitki to plastry rozbite, a zrazy - plastry mięsa z "czymś" w środku :] trochę inaczej zrazy z mielonego)
ogólnie podstawą sosów jest beszamel - czy to z mlekiem czy z bulionem :]
następnego dnia kawałki mięsa obtaczam w mące, podsmażam na lekki brąz :] (chwilę wcześniej dorzucam pokrojoną w kostkę cebulkę)
podlewam wodą i duszę :]
robię to w patelni Zepter - tam dużo wody nie trzeba ;)
bitki w sosie czy zrazy podobnie :] (z tym, że oczywiście mięso na bitki to plastry rozbite, a zrazy - plastry mięsa z "czymś" w środku :] trochę inaczej zrazy z mielonego)
ogólnie podstawą sosów jest beszamel - czy to z mlekiem czy z bulionem :]
Sos beszamelowy to maka podsmazona na masle i rozprowadzona mlekiem lub bulionem. Przyprawiona.
To podstawa wielu sosow. Do wersji z bulionem dodaj podsmazone z cebulka zielona pietruszke i masz sos pieczarkowy. Wrzuc garsc posiekanego koperku i jest sos koperkowy. Wczesniej w bulionie rozpusc koncentrat pomidorowy - powstanie sos pomidorowy.
Do wersji z mlekiem wrzuc piers z kurczaka pokrojona, przyprawiona curry i podsmazona.
Albo rodzynki i masz slodki sos do miesa.
Mozesz dodac podsmazona wloszczyzne (tarta) i cebulke, koperek np ugotowane do miekkosci zoladki, ja wole pokrojone w plastry i masz gulasz. Mozesz to tez zrobic z bulionem a pozniej dodac kwasna smietane.
To podstawa wielu sosow. Do wersji z bulionem dodaj podsmazone z cebulka zielona pietruszke i masz sos pieczarkowy. Wrzuc garsc posiekanego koperku i jest sos koperkowy. Wczesniej w bulionie rozpusc koncentrat pomidorowy - powstanie sos pomidorowy.
Do wersji z mlekiem wrzuc piers z kurczaka pokrojona, przyprawiona curry i podsmazona.
Albo rodzynki i masz slodki sos do miesa.
Mozesz dodac podsmazona wloszczyzne (tarta) i cebulke, koperek np ugotowane do miekkosci zoladki, ja wole pokrojone w plastry i masz gulasz. Mozesz to tez zrobic z bulionem a pozniej dodac kwasna smietane.